Pages

Categories

Search

 

Bojkotta Don Corleone

by
February 2, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Nu är det tydligen dags för ännu en köpbojkott mot upphovsrättsindustrin. Det är bra. Jag hoppas att den växer sig riktigt stor den här gången. Själv bojkottar jag redan friskt och behöver bara glida vidare genom tillvaron utan att stödja de delar av upphovsrättsindustrin som beter sig illa. Men om du inte redan nu bojkottar den, så föreslår jag att du börjar nu. Det är snart dags för rättegången mot Pirate Bay och vi måste göra allt vi kan för att visa att vi inte gillar när upphovsrättsindustrin leker Gudfadern.

Om du vill vara med ska du under tre veckor (9 feb – 1 mars) inte göra något av det här:

– inte köpa cd-skivor
– inte köpa filmer
– inte köpa datorspel
– inte gå på bio
– inte hyra film

Det kanske låter knepigt, men tro mig. Det finns massor av underhållning som görs av folk som inte vill ha punggrepp på sina kunder. Blir ni alldeles desperata kan ni till exempel ägna er åt att läsa min roman “Chefer från helvetet“. Jag vill dock göra er uppmärksamma om att läsningen sker på egen risk och att jag inte kan hållas ansvarig för eventuell sveda och värk.

Här är några andra som bojkottar eller sprider ordet:

Scaber Nestor
Svensk myndighetskontroll
Jens O
Farmor Gun i Norrtälje
Sidvind
Olofs blogg
Mina Moderata Karameller
Calandrella
Argast Nu
Anna Troberg

Häng på du också! Kopiera den här listan, lägg till dig själv längst ned och tala om för andra att du minsann inte tar skit från upphovsrättsindustrin.

Scaber Nestor har dessutom skapat ett Facebook-event för det hela. Häng på där också!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders Troberg

  February 2, 2009, 11:30:51

  Jag skulle vilja ta det ett steg längre. Köpbojkott visar på sin höjd för upphovsrättsindustrin att vi är seriöst avpissade, men det vet de redan och bryr sig inte.

  De vi behöver visa vem som bestämmer för är politikerna. Vi måste skapa en samhällsekonomisk kostnad som de får hantera. Mitt anspråkslösa förslag är att ni alla tar ut era pengar från banken och kör med kontanter istället.

  Visst, ni går miste om lite ränta, men med den pissiga ränta man får på lönekontot så rör det sig om max en tia eller två i månaden, det kan man leva med. För bankerna är det däremot ett jätteproblem, de tappar sina mest lönsamma konton och tappar det kapital som de behöver för att bibehålla sin soliditet. Gör tillräckligt många det så blir det en bankkris och staten måste täcka upp det. Då kanske de lyssnar. Man kan tycka att våra små lönekonton är en droppe i havet, men kom ihåg att marginalerna är ganska små i bankvärlden, och det är bara marginalerna vi behöver slå, inte hela deras kapital.

  En effektiv protest som inte kostar er något kännbart.

  Vi borde kanske bestämma ett datum också, det märks mer om alla pengarna försvinner samma dag.

 2. WysiWyg

  February 2, 2009, 12:46:53

  1. Om det inte redan finns tycker jag att någon borde skapa en sida som listar vad man faktiskt KAN köpa utan att stödja dessa galenskaper. Där skulle fria artister och kreatörer få lite gratis reklam och man skulle kunna direkt se vad man kan investera i med gott samvete.

  2. Anders; du är medveten om att detta bara skulle resultera i att staten knuffade dit lite extra miljarder, skyllde på piratkopieringen och beslutade några till extrema lagar, som att det är olagligt att uppmana till dylika aktioner i framtiden. Lagen skulle självklart dessutom vara tillräckligt luddig för att inbegripa köpbojkotter, och kanske i framtiden även faktiska demonstrationer mot upphovsrättsgalningarna.

 3. Anders Troberg

  February 2, 2009, 13:11:50

  WysiWyg: Ärligt talat så tror jag inte att de skulle våga. Det skulle inte gå att lagstifta på ett sätt som inte samtidigt gjorde konsumtion obligatorisk, och så långt tror jag inte att de vågar gå.

  Grundproblemet är att politikerna blankt skiter i rätt och fel, de tittar på skatteintäkter, och upphovsrättsindustrin har lyckats sälja in bluffen att en försvagad upphovsrätt skulle ge mindre skatteintäkter. Kan vi visa att det kostar dem mer att inte gå oss till mötes så kommer politikerna att byta sida direkt.

  En behändig sak med dagens ekonomi är att det är så mycket korsägande och andra beroenden mellan företagen, så det spelar inte så stor roll var man slår, det drabbar i slutänden upphovsrättsindustrin i vilket fall. Det ger oss den underbara fördelen att vi bara behöver vara starkast på ett ställe, stället där de är som svagast, medan de måste vara starkast överallt. Just nu är bankerna ett lätt mål, och det är svårt för upphovsrättsindustrin att skydda dem, trots att de drabbas om det går dåligt för bankerna. Kommer man inte åt dem direkt så kan man sparka på stegen de står på.

 4. Nyheter24

  February 9, 2009, 19:02:56

  Nu också i media: http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/130589-dessa-bloggare-bojkottar-medierna

  …om det är av intresse.

 5. natsu

  February 18, 2009, 10:47:31

  Det här är ett fint initiativ och även om jag inte blev medveten om bojkotten förens idag så kommer jag vara med fullhjärtat. Jag har utan att jag direkt tänkt på det bojkottat all media sen Saw V kom ut, så 2 veckor till får mig knappast att lägga mig ner och gråta.

  I övrigt måste jag påpeka att din blogg är allmänt awesome och att den gjort mig betydligt mer aktiv i själva fildelningsdiskussionerna som pågår på olika sorters forum, innan så var det integritetsfrågor som gällde mest, men jag kan inte förneka att de verkar gå hand i hand.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *