Pages

Categories

Search

 

Upphovsrättsindustrin är lite rart amish

by
February 4, 2009
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag är inte så överdrivet patriotiskt lagd. Jag gillar Sverige, men jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bo någon annanstans, så länge någon skickade mig en tub kaviar och en påse Ahlgrens bilar då och då. Men det finns vissa saker som får mig att vurma lite extra för mitt land.

Jag känner mig till exempel stolt över IKEA. IKEA ser nämligen till att helt vanligt folk kan ha schysta hem för en rimlig peng. I Irland har de till exempel inte IKEA än (det kommer snart). Det resulterar i att man får punga ut med nästan tjugo tusen spänn bara för att få en lokal snickare att fixa nya skåpluckor i köket. Hade det funnits ett IKEA hade man kunnat skaffa sig skåpluckor för mindre än en fjärdedel av priset.

Jag känner mig också stolt när jag lyssnar på ABBA. Tänk att ett litet kallt land uppe i norr lyckats klämma ur sig ett så fantastiskt band som gjort så mycket bra musik. Jag har aldrig tillbringa en hel dag i London utan att höra ABBA spelas någonstans. Jag har blivit förärad spontan körsång av halva ABBA:s repetoar av ett gäng glada irländare på en lokal pub ute på vissjan. I San Francisco fick jag slita mig loss från ett glatt ABBA-fan som ville veta ALLT om ABBA, för som svensk förväntades jag naturligtvis veta allt. I Thailand sjöng en tröjförsäljare “Dancing Queen” när han hörde att jag var från Sverige. När jag var i Jordanien visade det sig att man där visste två saker om Sverige. Man visste att Palme var palestinavän och man kunde sjunga ABBA-låtar.

Sådant gör mig lite patriotisk. Jag känner mig också stolt när man frågar utländska ungdomar om vad de vet om Sverige och de helt självklart säger: Pirate Bay. Det borde vi alla vara stolta över. Pirate Bay är en kulturgärning av aldrig tidigare skådat slag.

I dagens DN befaras det att Sverige ses som en fristad för pirater, och om det är så så är det bara bra. Vi har en ganska fin tradition av att vara ett fritt och öppet samhälle och det har inte gått omvärlden förbi. Vi har setts som ett föredöme. Dessvärre håller våra politiker på att förstöra den bilden på uppdrag av upphovsrättsindustrin. Det illustreras finfint av SF:s vd Rasmus Ramstad som precis som Ifpi tycker att Danmarks utpressningstaktik mot fildelare är fina fisken och att:

Det har varit väldigt mycket pirateri i Sverige vilket framför allt beror på en otroligt trög regering. Den har varit långsam med att inrätta sanktionsdirektivet (Ipred-lagen) och har heller inte tolkat lagföreskrifterna från EU på ett tydligt sätt.

Hmmm… Jag vet inte vad det är Ramstad kräver. Kanske tycker han det är jobbigt att det krävs mer än en bjudlunch för att få de svenska politikerna att gå i koppel, vad vet jag? Själv tycker jag att de trots allt släpper till alldeles för lätt. Det skulle inte skada om de höll lite mer på sig och inte sålde sitt röstningsfinger till högstbjudande. Dessutom misstar han sig vad det gäller tolkandet av IPRED. Det är faktiskt så att de enskilda EU-länderna inte måste implementera alla delarna av IPRED. En sådan del som inte måste implementeras är till exempel utlämningen användaruppgifterna bakom IP-adresser som gör det möjlig att dela ut danska skallar till fildelare. Vad Ramstad egentligen menar är alltså att man inte fullt ut tolkat IPRED så som han vill, kort sagt, att man inte hoppat tillräckligt högt på kommando.

Och Sara Lindbäck från Antipiratbyrån fortsätter att försöka göra lögnen om IPRED:s påstådda avskräckande effekt sann. “Studier från utlandet visar att den fungerar. Vi tror på samma utveckling i Sverige. Även rättegångar, som den kommande mot The Pirate Bay, har vi tidigare sett haft effekt.” Jaha, ja. Hur kommer det sig då att finska ungdomar fildelar mer än någonsin, trots att Finland har en IPRED-liknande lag?

Det är nästan något lite rart över hur upphovsrättsindustrin försöker bygga upp en bild av en verlighet som inte existerar. Det är något lite kuriöst och ganska rart amish över det hela. De vill bygga sin egen lilla värld. De fortsätter att prångla ut lögner och ignorerar de oberoende vetenskapliga undersökningar som faktiskt finns och som entydigt visar att fildelning är bra för både kulturen och ekonomin. Dessutom tycks de fortfarande tro att fildelning är ett litet aber som går att stoppa. Ungefär som Inez Uusman trodde att internet var en fluga.

Upphovsrättsindustrin är så till den milda grad uppfylld av sin egen förträfflighet att den inte ser några som helst bekymmer i att montera ner den frihet och respekt för den personliga integriteten som det tagit oss generationer att bygga upp. De säger sig värna om kulturlivet, när de i själva verket gör allt de kan för att stoppa all kultur som inte slussas genom deras egna välreglerade kanaler. Upphovsrättsindustrin måste faktiskt kamma till sig lite. De spelar ett fult spel som de inte kommer att vinna av den enkla anledningen att den riktiga verkligheten, den där du och jag bor, den har sprungit ifrån dem. De försöker styra vad som sker idag, med metoder som var föråldrade för tio år sedan.

Pirate Bay-rättegången kommer att blii ett spektakel av monumentala mått och ja, den kommer att uppmärksammas internationellt och det är bra det. Det gynnar oss mer än upphovsrättsindustrin. Pirate Bay har i runda slängar 25 miljoner användare. När drabbningen börjar föreslår jag att upphovsrättsindustrin passar sig lite. Inte ens de kommer att stå pall för en 25 miljoner stark armé som drar sitt strå till stacken för att få dem på knä.

Enligt de där oberoende vetenskapliga undersökningarna som jag nämnde tidigare, är det nämligen så att just dessa 25 miljoner användarna, det vill säga fildelarna, tillhör världens toppkonsumenter av köpekultur. Tänk om de slutade konsumera köpekultur? Tänk om de alla lyckades få fyra, fem kompisar att bojkotta upphovsrättsindustrin? Det skulle innebära att upphovsrättsindustrin antagligen skulle förlora någonstans kring 150 miljoner av sina bästa kunder. Det skulle svida.

Jag vet att upphovsrättsindustrin och deras representanter gör sitt bästa för att ignorera vad Harvard, KTH och den holländska regeringens rapporter säger om fildelningens goda effekter för kulturen och ekonomin, men någonstans djupt inne måste de ändå känna sig lite ororliga där de sitter som dinosaurier och väntar på att få en oundviklig fildelningskomet i huvudet. Varför skulle de annars vifta så hetsigt omkring sig på allt som rör sig?

Piratpartiet ställer upp i EU-valet. Rösta in några hyggliga pirater i parlamentet!

Gammelmedia:
Segerflagg för bok om nätpirater
Under skinnet på piratfrågan
Kritik mot skydd av gamla skivor
Kulturarbetare ska inte jobba gratis
Piraterna vs. Rättvisan

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Tor

  February 4, 2009, 12:24:08

  Efter ett uttalande av Beatrice Ask där hon oroade sig för Sveriges rykte utomlands hade Pirate Bay en kampanj där de uppmanade folk att tala om för regeringen vad Pirate Bay verkligen gör för Sveriges rykte. Det känns som om det anknyter till den här diskussionen. Lyckade dock ej hitta någon länk, men det kanske är någon annan som vet.

 2. Shaun William

  February 4, 2009, 14:22:25

  Känner mig mycket svensk, tycker inget om det. Tycker om språket för att jag kan det, ganska bra.
  Tror och hoppas att Sverige kommer fortsätta att anses som öppet och fritt, framförallt inom ny utveckling. Det känns lite som att The Pirat Bay är lite som Palme, står stark själv men kämpar för de svaga såsom världen ser ut.
  Sen tycker jag att ‘upphovsrättsindustrin’ gör rätt som försöker bromsa, det är politikerna som lyssnar på dom som är mest skyldiga till dumhet.

 3. Donsan

  February 4, 2009, 14:37:46

  Det sorgliga är inte (amerikanska) särintressenas propaganda – Den är på sätt och vis begriplig – Det sorgliga är istället att vår regering och en stor del av pressen faktisk köper denna propaganda och agerar därefter.

  Det är typerande att ingen ansvarig politiker någonsin har redovisat några som helst trovärdiga larmrapporter och/eller forskningsresultat som kan legitimera den föreslagna IPRED – Allt vi får höra är svepande hänvisningar till alla stackars “kulturarbetare” som inte kan leva på sina löner pga den “illegala fildelningen” och tyvärr verkar det att räcka med det för att vi här i Sverige lydig skall acceptera vilka integritetskränkande lagar som helst.

  Varför kräver inte pressen – radio och TV att Reinfeld och Ask öppet redovisar dom bevis de har att den “illegala fildelningen” överhuvudtaget skadar samhället – branschen och alla dess sk “kulturarbetare” – Varför avslöjar de inte alla lögner som Guillou – Sauk – Wiehe – Rolinski – Ulveus mm har fått föra fram i olika tidningar för att inte tala om alla idiotiska påståenden “talismän” som Johan Pehson har fått torgföra i TV-programmet Debatt?

  Det är det absolut sorgligaste i Sverige!

 4. Fritänk

  February 4, 2009, 17:41:40

  Jag kan trösta dig med att det på IKEA utomlands säljes både Ahlgrens bilar och Kalles kaviar tillsammans med Annas pepparkakor, blommig falukorv och OP Anderson akvavit.

 5. Rikard

  February 4, 2009, 20:39:19

  En detalj:

  Inte “utlämningen av IP-adresser” utan “utlämningen av personuppgifter tillhörande ett IP-nummer

  En detalj men ganska viktig imo 😉

 6. Otaku

  February 5, 2009, 15:38:39

  De bolag som dubbar och distribuerar anime i USA går på knäna – några av de större har gått omkull eller slutat med anime – trots att anime är populärare än någonsin: man ser mycket på anime, men man betalar inte för något (DVD:er etc). Vad nu det kan bero på … Torsk om man vill ha högklassig, professionellt dubbad anime – eller om man är röstskådis i USA.

 7. Anders Troberg

  February 7, 2009, 11:05:06

  Otaku: Tja, hade man faktiskt gjort sig besväret att ta in lite mer stuff och göra ett bättre jobb, så hade de säkert haft sin marknad. Anime-folket är ofta samlare som gärna betalar, men problemet är att enda chansen att få en stor del av anime-produktionen är i form av fildelade fansubs. Att fansubs dessutom ofta håller högre kvalitet och inte är hardsubs ökar inte direkt motivationen att använda dem framför halvdana kommersiella alternativ.

  Man kan liksom inte försåka prångla ut en undermålig produkt och sen klaga på att folk väljer en bättre produkt.

 8. tenshi

  April 1, 2009, 17:52:37

  är det någon som vet om ipred lagen gäller för anime? om man inte laddar ner den dubbade utan japanska

 9. Anna Troberg

  February 5, 2009, 09:45:55

  Hej Rikard!
  Det har du ju helt rätt i. Jag var lite slarvig där, men nu har jag fixat till det. Tack för hjälpen!
  Ha det så bra,
  AnnaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *