Pages

Categories

Search

 

Good news everyone! You CAN be like Xena!

by
February 7, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I dag ska vi prata om de där andra människorna. de där som inte är som vi. Ni vet vilka jag menar. De där som rör sig i det tvivelaktiga området utanför bloggosfären. Ni vet, de där icke-bloggarna.

Jag vet att det kan kännas lite läskigt att närma sig dem. Man har ju hört om hur det går till där utanför bloggosfären. Folk använder svordomar, folk kör för fort, är elaka mot varandra, smiter undan skatten och ja, de slår faktiskt ihjäl varandra titt som tätt. Visst är det otäckt?!

Men eftersom jag vet att ni är modiga, så tänker jag be er att hälsa på ute i den där läskiga världen utanför bloggosfären. Vi behövs nämligen där också. Där ute har de till exempel papperstidningar. Det är en gammalmodig och miljöfarlig version av det ni läser på webben varje dag. Och ja, om sanningen ska fram, så måste man faktiskt mörda träd för att kunna tillverka dem…

Nåväl, jag vet att en massa av er har egna trevliga bloggar, andra skriver intelligenta och bra kommentarer här och på andra bloggar. Därför vet jag att ni allihop har något att tillföra till den otäcka världen utanför bloggosfären. Ni kan sprida upplysningens låga!

Jag vet att det är helg och att ni hellre vill göra något annat, men i detta nu sitter det ett gäng Pirate Bay-pojkar som trots sitt kaxiga yttre nog inte känner sig så himla på topp med tanke på att de snart ska hudflängas av upphovsrättsindustrin i ett politiskt spektakel till rättegång. De behöver hjälp och stöd och jag vill att ni drar ert strå till stacken.

Plita ihop en lagom lång insändare eller debattartikel till er lokaltidning. Det finns massor av människor som läser dem, men som aldrig läst en blogg. Tala om för dem vad det är som håller på att hända. Tala om för dem att de också kan få hutlösa krav på sig utan att någonsin ha fildelat en enda fil. Tala om för dem att den svenska rättssäkerheten inte får monteras ner bara för att Hollywood tycker att det är en bra idé.

Emma och en grupp andra hårt arbetande pirater håller på att sätta ihop en liten argumentationslista, men tills den ligger ute så att alla kan se den, så tänker jag helt fräckt sno några punkter ur den redan nu. Vi måste nämligen jobba fort och smida medan järnet är varmt. Här är några punkter du kan begrunda, klä med egna ord och se till att de som läser just din lokaltidning får ta del av:

1. Enligt en oberoende undersökning från Harvard är en eventuell förlust för artister p.g.a. nedladdat material statistiskt inte urskiljbart från noll. KTH har konstaterat samma sak i en uppmärksammad rapport härom året. Dessutom har flera undersökningar, nu senast från Holland, visat att fildelning har en positiv effekt på samhällsekonomin.

2. Det enda sättet att försäkra sig om att människor inte delar med sig av kulturprodukter är att kontrollera deras privata kommunikation och det är oacceptabelt. Alla har rätt till ett privatliv.

3. Vi befinner sig i en brytningspunkt där en grupp inte förstår fördelarna med internet, och en annan redan lever i det digitala samhället. Det går att jämföra med om knivar vore ett okänt fenomen och nu skulle introduceras. Vissa skulle se samhällsvinsten med att ha ett sådant verktyg, andra skulle bara se de negativa aspekterna och yrka på förbud. Det gäller att få så många som möjligt att förstå att internet inte är farligt i sig, och att lagstiftning där bör se likadan ut som den gör utan internet.

4. Såväl Hollywood som svenska SF gjorde rekordår 2008. Ändå är de några av dem som ropar högst efter hårdare tag mot fildelningen.

5. Några exempel på lyckade gratisprojekt som genererat stora inkomster: Monty Pythons youtube-kanal (ökade försäljningen med 23 000%), NiN, Paulo Coelho…

6. Att tala om att förbjuda internet är som att tala om att förbjuda människor att existera.

7. Från utlandet kommer nu starka krav på att internet ska stängas av för fildelare som anklagas för upphovsrättsbrott. I Irland räcker det med anklagelse endast. I dagens värld är det som att stänga av en medborgare från samhället.

Det finns naturligtvis en massa andra punkter man kan lyfta fram, det här är bara några. Har ni förslag på andra får ni väldigt gärna slänga in en kommentar här, så ser jag till att de hamnar på listan som Emma och de andra jobbar på. Tänk på att det ska vara kortfattade och enkla punkter.

Och tänk nu inte att det inte spelar någon roll om du skriver något till din lokaltidning, för det gör det. Det spelar stor roll. Vi är bra på att synas i bloggosfären, men vi måste synas på andra ställen också och din hjälp är ovärderlig. Själv är jag cheezy och brukar i mina mest negativa stunder lyssna på den här lilla låten och sedan tänka: “Jo, men ta mig fan, Jag KAN vara som Xena! Jag kan göra världen lite bättre.” Och vet ni vad? Det kan vi allihop. Om vi hjälps åt.

Här kommer dessutom lite annan inspiration som ni kan njuta av innan ni sätter er ner och skriver ihop finfina insändare och debattartiklar till era lokaltidningar:

Så, nog med underhållning. Dags för lite insändaraction.
Go get them, pirates!

Bloggar:
Piratpartiets framtid, liberalismen och två nyheter
Christian Engström (pp) på Neo
Sydsvenskans användning av Pirate Bay är bra, men inte revolutionerande
Det klickar i samhällets logik

Gammelmedia:
Det bästa i livet är fritt
Upphovsrätten är inte given
Piratkoden
Piratpartiet och liberalismen
Pirate Bay – den nya punken
Illegala nedladdare betalar också för sig
Hans affärsidé: ge bort saker gratis
Sverige – piraternas fristad
Sydsvenskan sprider upphovsrättsmaterial via Pirate Bay

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders Troberg

  February 7, 2009, 10:52:44

  “Vi befinner sig i en brytningspunkt där en grupp inte förstår fördelarna med internet, och en annan redan lever i det digitala samhället.”

  Eller, om man ska vara tydlig, vi har en grupp som hellre framhåller förr i tiden än förhåller sig till framtiden, medan den andra gruppen är smartare och inser att man inte kan framhålla förr i tiden utan man måste förhålla sig till framtiden.

  “Att tala om att förbjuda internet är som att tala om att förbjuda människor att existera.”

  Existera är lite väl extremt, jag skulle säga att det är att förbjuda folk att kommunicera, att ta del av kunskap och att skapa. Man kan existera utan de bitarna, även om det är rätt så meningslöst.

  “Från utlandet kommer nu starka krav på att internet ska stängas av för fildelare som anklagas för upphovsrättsbrott. I Irland räcker det med anklagelse endast.”

  Det borde vi väl kunna vända mot dem. Tex borde väl Antipiratbyrån ha använt TPB för att skapa ett mål mot dem, så det är en rimlig anklagelse. Skulle vara skönt att stänga av dem från nätet.

  Google länkar till mitt stuff utan tillåtelse. Pang, vi stänger av dem.

  Det borde inte ta lång tid innan lagen kollapsar i sin egen dumhet.

 2. Linda

  February 7, 2009, 16:12:09

  Får jag lånda dina argument även om det råkar vara på internet?
  (lobbar redan utanför sedan länge)
  Tänka dig min gamla mamma har gått och blitt pirat =)

 3. nicke

  February 7, 2009, 16:19:05

  jag hoppas pirate bay får igenom sina krav. de har ju en bra advokat som säkert kan göra ett och annat.

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/128625-pirate-bay-vill-sanda-rattegangen

 4. Anna Troberg

  February 7, 2009, 16:39:55

  Hej Linda!
  Låna på du bara. Jag har själv lånat de där argumenten från Emma och andra. Sharing is caring, vet du!:-)
  Ha det så bra,
  Anna

 5. Anders Troberg

  February 7, 2009, 17:20:17

  Nicke: Helt lysande, låt oss alla hjälpa till att sätta press så att det inträffar.

  Det skulle vara kul att se kejsare Roswall och kejsare Keyser stå där med rumpan bar, med “I Warner”-tatuering och allt, och få smisk, och effekten är så mycket bättre om den är offentlig.

 6. Linda

  February 8, 2009, 00:26:46

  Nu har jag brukat dina ord på min blogg, den är pytte och så där mkt om alllt.
  Ingen förmiskning inte så, men jag förmår mig inte att visa att det finns ord om än inlindade i vardagen här utan kommenterar som LInda vilket ö’är mitt namn´IRL.
  Är en sån som inte syns, medlem och vill tro iallafall att jag gör en del nytta men jag villl inte´synas.
  Weard va. Suck.

 7. Petas

  February 8, 2009, 14:24:54

  Ytterligare en synpunkt: ALLA som över huvud taget använder internet riskerar att bli anklagade för fildelning. Hur många vanliga människor klarar att garanterat skydda sina nätverk mot intrång?

 8. Louise

  April 20, 2009, 14:47:09

  väldigt bra skrivet, och tack för bender. den länkade jag runt flitigt.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *