Pages

Categories

Search

 

Liveblogg TPB-rättegången: Min 53-årige taxichaufför

by
February 16, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Nu sitter jag i radiohuset och väntar på att vara med i Brunchrapporten i P3. På väg hit pratade jag med taxichauffören. Han var en trevlig man på 53 år som ville veta allt om TPB-rättegången. Han var nämligen en sådan där hemsk fildelade som enligt illasinnade rykten inte alls ska vara 53 år och ha jobb, utan vara 14 och ha akneproblem.

Och just det är ju intressant. Upphovsrättsindustrin försöker hela tiden förmedla tanken om att fildelning är ett “ungdomsproblem”. Det är inte sant. Folk i alla åldrar fildelar. Trevliga respektabla människor, som gärna betalar för sig, men som helst inte vill köpa grisen i säcken. De använder fildelning på samma sätt som de smakar på en ny sorts knäckerbröd när det bjuds i ICA-butiken. De kikar in på TPB och ser vad som finns. Hittar de något kul knallar de till en irl-butik och köpre skivan, dvd:n eller vad det nu kan vara. Alternativt köper de en svindyr konsertbiljett och går på konsert. Det är ju faktiskt inte så hemskt.

Nåväl, kontentan är att min 53-årige taxichaufför i detta nu sitter och håller tummarna för att han inte ska behöva få hem utpressningsbrev i brevlådan för att han odlar sitt musikintresse.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

  1. nef

    February 16, 2009, 03:56:14

    Hehe. Jag har förvisso inget jobb och får fortfarande en och annan pormask, men 14 var det bra länge sen jag var. 😛Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *