Pages

Categories

Search

 

Liveblogg TPB-rättegången: Vad sjutton handlar det om då?

by
February 16, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

pbpojkarna

Så vad handlar då rättegången om? Vissa hävdar att det handlar om de här tre pojkarna. Det gör det inte. Faktum är att jag inte riktigt vet vad det handlar om. Eller om någon vet.

Handlar det om att stoppa fildelningen? Knappast. Fildelningen är här för att stanna. Man behöver inte gilla den, men man måste förhålla sig till den.

Handlar det om att bevara upphovsrätten? Ingen har sagt att den ska avskaffas, bara att den ska uppdateras. Det är en väldig skillnad.

Handlar det om att bevara kulturen? Sedan när har kulturen med dagens upphovsrätt att göra? Folk skapade långt innan den såg ut om den ser ut idag och det kommer de att göra även om upphovsrätten uppdateras.

Så vad handlar det då om? Tja, om att det är jobbigt att tänka om och att förnya sig kanske? Någonstans där måste man nog söka svaren.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Mikael

  February 16, 2009, 07:40:49

  Kan jag få lov att vara en av dem som faktiskt anser att upphovsrätten skall avskaffas. Eller åtminstone själva kopieringsmonopolet (den ideella upphovrätten har jag inget emot).

  Så det finns faktiskt vissa som anser att upphovsrätten är ett monster som behöver dräpas fullständigt. “Ingen” är lite att överdriva (underdriva?).

 2. Anna Troberg

  February 16, 2009, 10:18:54

  Hej Mikael!
  Det får du naturligtvis vara. Jag var lite snabb där. Det är livebloggandets gissel. Det finns naturligtvis olika åsikter om saken.:-)

  Personligen tycker jag inte att det finns någon större anledning att ändra den ideella upphovsrätten. Det är den ekonomiska upphovsrätten som behöver uppdateras ganska rejält.

  Ha det så bra,
  Anna

 3. Fabian

  February 16, 2009, 10:33:41

  Problemet är att folk har fått för sig att saker å ting på internet är gratis! Allt på internet är gratis.. eller?
  Tänk att en producent sitter och gör en platta i ett antal månader, är det då rätt att folk ska ta deras grejer och lägga ut dem för folk att ladda ner gratis? Sjukt jävla störigt att det är den allmäna uppfattningen. Vad är det för skillnad på det och från någon som går och snor kläder i en affär?
  Sen att de där TPB fånarna tjänar pengar på grejer som konstnärer, låtskrivare mfl. har skapat! Glöm fånar förresten, rätt benämning är Parasiter!

 4. Mikael

  February 16, 2009, 10:57:30

  Då är vi ju egentligen ganska överens. Jag vill heller inte röra den ideella upphovrätten.

  Det är väl ganska synd att det anglosaxiska påfundet “copyright” kom att vävas ihop med vår urgamla upphovsrätt (“äras den som äras bör”). Det är ju kopieringsrätten som ställer till det och borde få stå i skamvrån för sig själv.

 5. Anders Troberg

  February 16, 2009, 12:00:52

  Mikael: Min ståndpunkt är att de borde modifieras till något som är väldigt likt GPL-licensen. Vad sägs om det?

 6. William

  February 16, 2009, 17:55:57

  Det handlar om exakt samma sak som när Sony åtalades för medhjälp till upphovsrättbrott i USA. De hade nämligen skapat ett verktyg (videobandspelaren Betamax) som Universal ansåg kunde användas för att begå upphovsrättsbrott med. De friades, Sony kunde inte hållas ansvariga för hur andra människor beslutar sig för att använda verktyget de skapat.

 7. Anders Troberg

  February 16, 2009, 22:22:30

  Fabian: Det finns ganska många som anser att betaltjänster inte hör hemma på internet. Kom ihåg, det började som ett fritt nätverk, men sedan blev det kidnappat av affärsintressen.

  Det är definitivt något som man borde ha en teknisk lösning på inför nästa generations nätverk, något som gör betaltjänster tekniskt omöjliga.

 8. Svante

  February 17, 2009, 03:39:48

  Grejen är ju att formatet Ljud/bild passar sig väldigt väl att kopiera digitalt. Detta går ju ju inte lika lätt med kläder eller bilar. Detta måste man som producent inom denna typ av affärsverksamhet förhålla sig till. Jag tycker det pratas yttrst lite om alla nya inkomstbringande marknader som skapats med den nya tekniken. Data/konsolspel och alla nya radio/tv stationer exempelvis. Sedan kan undra om det är rimligt att som exempel Per Gessle´s dödsbo ska kunna leva på låten sommartider hej hej nånstans 75år efter hans död….?

 9. Liz

  February 17, 2009, 14:30:35

  Tack vare ner laddning av musik har jag hittat tonsvis med okända band mm som jag aldrig skulle hittat annars…som senare tack vare ner laddning fått skivkontrakt…

  Det är vi vanliga människor(som inte bor i en lyxvill i Hollywood) mot pengakåta industrin…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *