Pages

Categories

Search

 

En fildelad författare är en glad författare

by
February 23, 2009
Politik
25 Comments

I dag är det paus i TPB-rättegången, så jag tänkte ägna mig åt lite jobbsökande. Jag ser hos Projo att Monique Wadstedt söker en svensk författare som kan förse henne med en fin oneliner eller två till hennes slutplädering i rättegången mot Pirate Bay.

Om Monique vill ha mig så ställer jag mer än gärna upp. Jag har ju trots allt ganska bra kvalifikationer. Jag är ju inte bara författare utan har dessutom jobbat som förlagschef i över tre år, som översättare och en del annat inom förlagsbranschen och kan därför bidra med ett fint helhetsperspektiv på det hele. Jag är faktiskt som klippt och skuren för jobbet.

Faktum är at jag tänker vara snäll och ge Monique Wadstedt lite oneliners bara sådär, som hon gärna får använda i sin slutplädering. Kort sagt, små hälsningar från en tvättäkta svensk författare ute i den helyllesvenska författarverkligheten.

“En fildelad författare är en glad författare!”
“Fildelning är gratis pr.”
“An author needs to earn money 70 years after his/her death like a fish needs a bicycle.”
“Sharing is caring.”

Jag skulle kunna komma på fler, men man ska ju inte ödsla rättens tid i onödan. Jag tycker att de summerar just den här författarens inställnng till fildelning ganska väl.

Och om Monique nu tror att jag inte är en alldeles riktig författare, så kan hon köpa min roman här eller ladda hem den från mig eller via en vänlig hemmahamn. (Just nu reas min roman dessutom, så Monique behöver inte direkt tära på kapitalet för att införskaffa sig den.)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


25 Responses

 1. Fuck Off Sverige

  February 23, 2009, 11:00:51

  Hej! Gillar du serier? Isåfall borde du kolla in min webbserie!
  Ha de bra!
  Linus

 2. Patrik

  February 23, 2009, 11:14:16

  har du skrivit boken under pseudonym?

  1. Anna Troberg

   February 23, 2009, 11:15:28

   Hej Patrik!
   Japp, jag skrev boken under pseudonym. :-)
   Ha det så bra,
   Anna

 3. Calandrella

  February 23, 2009, 11:51:45

  Om inte annat kan väl de åklagades advokater använda dessa i deras slutplädering? Vad nu författares inställning till (illegal) fildelning har med rättegången att göra vet jag inte – men förstås, detta är ett spektakel, ingen rättegång :-).

 4. Malte

  February 23, 2009, 12:07:55

  Hej Anna!

  Jag godkände just ditt medlemskap i Författargruppen (som är en helt informell och ganska slumpmässig grupp utan någon officiell roll). Vad Carina Rydberg säger får stå för henne; inom gruppen finns åtskilliga olika åsikter. För egen del postade jag precis nedanstående i den aktuella diskussionstråden:

  ——

  Jag skapade den här gruppen, men gör inga anspråk på att bestämma över den. Upplägget har hela tiden varit ganska anarkistiskt, utan några klart skrivna mål eller regler. Carina har kommit att dominera diskussionen helt enkelt för att hon ägnat mer tid och energi åt den (och kanske för att hon drar sig mindre för att göra allmänna utskick…). Vet inte heller vem Dennis är, eller vem som godkänt att han kommit med i den här gruppen, men håller med Sigge och Peter: det är sådant som man får räkna med.

  Jag tycker också att Carinas utskick var något stötande, eftersom det förutsätter att alla författare skulle vara överens om en sådan uppenbar partsinlaga.

  För egen del är jag agnostisk i fildelningsfrågan i stort, men är helt säker på att jag inte vill associeras med filmbolagens syn på saken eller att någon uttalar sig för “landets författare” utan att först ta reda på vad de verkligen tycker. Jag vet helt säkert att det finns många författare som antingen är positiva till fildelning eller åtminstone oroar sig mer över integritetsinskränkande lagstiftning än över Pirate Bay.

  Påminner också om Facebookgruppen “Författare mot IPRED”:
  http://www.facebook.com/group.php?gid=49244413310

  1. Anna Troberg

   February 23, 2009, 12:12:22

   Hej Malte!
   Jag såg att du gjort det. Tack så mycket! Jag ser fram emot att ha det trevligt med dig och de andra medlemmarna i gruppen. :-)
   Ha det riktigt bra,
   Anna

 5. Rickard

  February 23, 2009, 14:26:22

  Klockrent! =)

 6. Thomas Tvivlaren

  February 23, 2009, 14:28:15

  Iofs kan jag förstå att upphovsrättslobbyn söker onelinersförfattare med tanke på deras tidigare prestationer i ämnet:

  “Home-taping is killing music.”

  “When you are pirate MP3’s you are downloading communism.”

  “I say to you that the VCR is to the American film producer and the American public as the Boston strangler is to the woman home alone.”

 7. Anders Troberg

  February 23, 2009, 15:18:27

  “When you are pirate MP3’s you are downloading communism.”

  Den var faktiskt en parodi på deras slogans, så den kan vi nog inte hålla mot dem.

 8. Blubb

  February 23, 2009, 15:25:05

  Anna,

  Om nu åklagaren tänker ha en sådan här sak i slutpläderingen, så vill kanske försvarsadvokaterna ha det med. Det vore dessutom säkert bra för tingsrättens nämndemän att få se en hyfsat etablerad författare/förlagschef som är för fildelning. Jag tror liksom inte att du når dem genom din blogg, tyvärr.

  Så Anna, skicka bums ett mail till försvarsadvokaterna och erbjud dig att presentera en one-liner i rätten, du med!

  Jag tror verkligen att du kan göra en skillnad.

 9. Carl

  February 23, 2009, 15:46:08

  @Thomas: Vilken upphovsrättslobbyist har yttrat citat #2?

 10. Anders

  February 23, 2009, 16:33:56

 11. Peter Andersson

  February 23, 2009, 18:09:06

  Vi kan väl samla oneliners åt andra sidan istället, här är en:

  “Varför skall en studiomusiker ha bättre betalt än en studiosnickare?”

 12. Lennart

  February 23, 2009, 18:48:07

  Share digital, sell scarsity.

 13. Nordh

  February 24, 2009, 03:48:25

  Det är för sent på natten för att jag ska komma på en rolig oneliner så istället tar jag helt slumpvist ett citat från min bokreanyinköpta Dirty Movie Quote Book:

  ‘Just what this country needs: a cock in a frock on a rock.’
  (Natural Born Killers)

  Även om det förvisso skulle vara humoristiskt att höra M.W. yttra den meningen i sitt slutpläderande är anledningen till att jag skriver detta inlägg att jag tyckte att din bok verkade rolig. Jag beställde alltså ett ex. av den.

  1. Anna Troberg

   February 24, 2009, 07:12:47

   Hej Nordh!
   Ah, trevligt citat, men är det inte från Pricilla – Queen of the Desert? Eller är det kanske från båda filmerna? Jag hoppas det, för det vore en urkul kulturell referens. :-)
   Ha det så bra,
   Anna

 14. Nordh

  February 24, 2009, 08:25:36

  Eh, jo, det stämmer alldeles utmärkt det. Att det var från Priscilla alltså.
  I mitt trötta tillstånd tittade jag på fel sida efter vilken film det kom ifrån.

  Nåväl – det som var Natural Born Killers är inte heller så dumt:
  “-Right now I’d go down on a lawman for a gallon of gas.”

 15. Pelle

  February 24, 2009, 09:13:59

  Till ovanstående.Lämna era namn och adressser så kommer jag och hämtar era ägodelar med lastbil.Ni kan ju alltid skaffa nya grejer , eller hur !?.Kanske inte gratis men eftersom ni nu verkat tro det så gäller det ju att passa på.

  Ha det gott.

  1. Anna Troberg

   February 24, 2009, 09:27:54

   Men Pelle… Nog har väl debatten utvecklats lite längre än “pirater vill bara sno och ha saker gratis”? Det där är ett sedan länge överspelat och trasigt argument.
   Ha det så bra,
   Anna

 16. Blubb

  February 24, 2009, 14:27:41

  Anna,

  med risk för att låta tjatig kommer här mitt förslag igen, bara så att du ser det:
  ——————————-
  Om nu åklagaren tänker ha en sådan här sak i slutpläderingen, så vill kanske försvarsadvokaterna ha det med. Det vore dessutom säkert bra för tingsrättens nämndemän att få se en hyfsat etablerad författare/förlagschef som är för fildelning. Jag tror liksom inte att du når dem genom din blogg, tyvärr.

  Så Anna, skicka bums ett mail till försvarsadvokaterna och erbjud dig att presentera en one-liner i rätten, du med!

  Jag tror verkligen att du kan göra en skillnad.
  ——————————-

  1. Anna Troberg

   February 24, 2009, 15:15:36

   Hej Blubb!
   Tjata på du bara, det är alldeles lugnt. Jag tror dock att det finns de som skulle kunna representera de fildelningsförtjusta kreatörerna bättre än jag. Inte för att jag inte brinner för frågan, utan för att jag för de allra flesta är en liten fis i rymden. Jag kan ju inte ens flyga privatjet till rättegången! Jag måste förlita mig på SL, som vanliga dödliga, och det imponerar nog inte så mycket. :-)
   Ha det så bra,
   AnnaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *