Pages

Categories

Search

 

Liveblogg TPB-rättegången: Ifpis jurist surnar till i vittnesbåset

by
February 24, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Så var det dags för Magnus Mårtensson, som är Ifpis jurist. Han är duktig på att klicka. Han har klickat massor och dessutom gjort diverse skärmdumpar. Han har dock inte lärt sig att det heter “torrent” och inte “torrént”. Jag vet att det inte spelar någon roll, men det är helt ärligt märkligt att det är så svårt att säga rätt.

Jag undrar hur det funkar när Magnus fildelat de filer han talat om. Åtnjuter han straffrihet för sitt fildelande? Om jag tar en bil och kör i 200 knyck på en femtioväg bara för att bevisa att man kan köra olagligt fort på vägen, så har jag ju likförbannat begått ett brott… Speciellt med tanke på att jag inte har körkort.

Magnus Mårtensson blir ganska upprörd när en av försvarsadvokaterna påpekar att om man tex har bit torrent-programet Azureus så kan man hitta torrentfiler även genom tex Google. Han påpekar gärna att det finns andra bit torrent-siter, förutom Pirate Bay, men tanken på att Google kan fylla samma funktion är tydligen en så oangenäm tanke för Magnus Mårtensson att han blir alldeles hetsig i vittnesbåset. Jag undrar varför. För att Google har ett skojfriskare namn är Pirate Bay? För att Google har en mer färgglad och lattjolajbans logga än Pirate Bay? Eller är det månne, som jag misstänkt tidigare, för att Google har maffigare advokater än Ifpi?

Det skulle i alla fall vara kul om någon stämde Magnus Mårtensson för fildelning av upphovsrättsskyddat material. Han sitter ju själv där och lägger fram bevis för att han gjort det och jag betvivlar att han ringt Robbie Williams eller David Bowie innan han fildelade hem deras skivor.

Och så var det kisspaus för rätten och klassisk musik i lurarna för mig.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Aggo

  February 24, 2009, 14:02:03

  Fast är det inte ok att ladda ner om han fått tillåtelse av rättighetsinnehavarna. Mao skivbolagen som han företräder?

  1. Anna Troberg

   February 24, 2009, 14:05:25

   Hej Aggo!
   Jag antar det, but let a girl dream… 😉
   Ha det så bra,
   Anna

 2. Richard

  February 24, 2009, 14:15:39

  Som Christian påpekar hade han inte det i Max Peezays fall :)

 3. Anders

  February 24, 2009, 14:16:14

  Ja, att IFPI skulle ha rätt att fildela “verk” som ligger hos skivbolag som de företräder tar jag för självklart. Däremot läste jag på en annan blogg att det från början fanns med en låt i åtalet som IFPI inte hade någon rätt till… Hade varit roligt att få höra försvaret ställa lite frågor om det… “Hur mycket anser du vara en rimlig ersättning för det upphovsrättsbrott du själv gjorde under din undersökning? Har du betalat denna rimliga ersättning?” :)

 4. Aggo

  February 24, 2009, 14:17:08

  Jo det vore ju väldigt roligt. Det är ju lätt att mejla in en polisanmälan. Ha!

 5. Nordh

  February 24, 2009, 14:17:58

  Det jag tycker är besynnerligt är att genom att få ett ok från branschen att ladda ner just de här filerna så borde det innebära att de inte längre blir illegala eftersom han samtidigt laddar upp dem. Uppladdningen från honom borde därmed vara helt legal?

  Men, bortsett från det, han erkände ju i rättsstolen att han laddade ner den filen som tagits bort för att det visade sig att de inte har rättigheterna till det albumet. DET däremot har han inte tillstånd till, och han kan mycket väl bli stämd för det.

  Men det kräver att den/de som äger rättigheterna faktiskt stämmer honom, vilket jag tvivlar att de kommer göra.

 6. Tobbe

  February 24, 2009, 14:20:23

  Det stämmer som Aggo säger. Dock hade han även laddat ner något av Max Peesay, och det hade han inte rättigheterna till, så där har sannerligen en brott begåtts :)

 7. Daniel

  February 24, 2009, 14:20:28

  Fast nu är det ju bara rättighetsinnehavaren själv som kan anmäla intrång och även om han nu inte varit i kontakt med innehavaren så lär inte den innehavaren anmäla det.

 8. Björn

  February 24, 2009, 14:26:18

  Anledningen att han åtnjuter straffrihet är att han har upphovsrättsinnehavarnas tillstånd att fildela deras material under en begränsad period. De _bad_ honom göra det, more or less.

  För att ta ditt exempel med bilen: Om polisen bett dig göra det (eftersom det är upp till dem att tolka lagarna i lägsta instans) eller gett dig tillstånd, så kan du åtnjuta straffrihet.

  Elementärt, min käre Watson :)

 9. sander

  February 24, 2009, 14:52:31

  HAHA! underbart att åklagarens vittnen blir ställda mot väggen. de har ju INGET att komma med.

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/142160-piratrattegangen-inleds

 10. Joshua_Tree

  February 24, 2009, 15:10:33

  Apropå uttalet: Det verkar som att en och annan har drabbats av Torrénts syndrom. 😉

 11. Anders Troberg

  February 24, 2009, 15:15:48

  “Det är ju lätt att mejla in en polisanmälan.”

  Är det? Jag försökte maila in en anmälan mot nötterna på Patriot.nu, och den bara försvann utan respons.

 12. Joshua_Tree

  February 24, 2009, 15:58:56

  Anders: Att ingen tog någon notis om din anmälan betyder ju inte att den inte kom in, eller hur? 😉

 13. natsu

  February 24, 2009, 18:40:56

  Fast om han skulle bli stämd skulle det motverka “piratkulturen” (I brist på bättre ord.) Fast det skulle onekligen vara kul att se hur han hanterade det.

 14. Jane

  February 24, 2009, 22:48:20

  Slakt.

  Jag lyssnade på dagens två förhör. Det var rent, kliniskt, snabbt och försvaret har nu förpassat vittnena bort på rullbandet med endast en eventuell tanke åt ludditerna eller Don Quijote kvar.

 15. Anders Troberg

  February 25, 2009, 06:15:23

  Joshua_Tree: Eller att polisen valt sida…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *