Pages

Categories

Search

 

Fildelningsterrorism och startboxar från IKEA

by
March 4, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Pirate Bay-rättegången är över för den här gången och dom meddelas klockan 11 den 17 april. Jag säger för den här gången, för med största sannolikhet kommer hela spektaklet bara att sparkas vidare upp till nästa instans.

Men, so be it, vi kommer att vara där och visa vårt stöd hur lång tid det än tar. Något annat vore oansvarigt. Upphovsrättsindustrin har blivit fullkomligt galen och drar sig inte för något i jakten på pirater. Det senaste är att försöka koppla ihop fildelning och terrorism. Det ni! Det är faktiskt en ganska imponerande kullerbytta. Naturligtvis inte alls sann, men den tyder i alla fall på att Hollywood fortfarande har en del kreativitet kvar, som de kanske skulle kunna kanalisera till att … tja … göra film?

Jag vill återigen slå ett litet slag för min nystartade Facebook-grupp: “Kreativa pirater“. Det är en grupp för alla kreativa pirater (och de som stödjer dem), det vill säga skapande människor som inte får andnöd av tanken på att deras verk fildelas eller sprids mellan människor på andra sätt. Det är alltså ingen plats där man kan sitta och bitcha om att fildelning=fuldelning och att pirater är finniga. Det är en plats där vi blickar framåt och diskuterar hur man som kreatör kan utnyttja den nya tidens teknik till sin fördel.

Slutligen kan jag bara inte låta bli att kommentera att kungen ber om ännu mer pengar till Victorias bröllop och till “uppbyggnaden av ett eget hushåll”. Om nu kungahuset ska verka “För Sverige, i tiden”, så kan Victoria och Daniel betala sitt eget bröllop och köpa en startbox på IKEA precis som alla andra gör.

Andra skriver:
The Pirate Bay är de nya kulturbärarna
Ryktet om Pirate Bays död är överdriven
Båda sidor segervissa
Vi har ett starkt case
Juridiken släpar efter tekniken
Underkänner åtalspunkterna

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Larsa

  March 4, 2009, 09:21:57

  Dessutom är ju IKEA hovleverantörer såg jag i en reklamfolder. Så lite rabatt på startboxen kan de säkert få om de viftar med kungafamilykortet.

 2. Dodgy

  March 4, 2009, 09:41:24

  En av kommentarerna på Wired var bara så bra att jag var tvungen att sprida den hit:

  “So by following the same logic, it would be safe to say that by generating an artificially scarce market place for media content, the RIAA/MPAA is fostering terrorism by charging excessively high prices for their products. If the media producers charged a reasonable fee for their products, the terrorist pirates would no longer be able to turn a profit from these activities. Wow, logic is fun!

  Posted by: AJ | Mar 3, 2009 3:18:37 PM”

  Älskar när folk skriver vad jag själv tänker :p

 3. larserick

  March 4, 2009, 10:59:26

  och min första bröllopskommentar blir denna.
  Kunde inte Vickan be Siliva titta efter om det finns lite gamla tallrikar, bestick och någon gammal dammsugare som de kunde få överta? Med åren har säkert Car-Gustaf och Silvia samlat på sig lite onödiga prylar de kan skänka till de unga tu.
  Om inte annat av de presenter de brukar få närhelst de visar sig runt om i landet.

  Annars finns det kanske ngn PR-byrå som kan sponsra dem och deras bröllop. För det är väl fråga om PR? Och Svensk Gamtidning kan väl skänka en årsprenumeration, så har de ngt att bläddra i för att orientera sig om omvärlden.

 4. Åsa berglund

  March 4, 2009, 11:36:32

  Har Kungen ingen verklighetsförankring , eller saknar han helt förstånd eller är han bara girig. Skäms på dig Karl-Gustav.

 5. larserick

  March 4, 2009, 11:54:01

  Åsa. En kungs verklighet ser ju annorlunda ut än vår. Han ser den uppifrån… Men han borde förse sig med rådgivare som viskar i hans öra…

 6. Mimmi

  March 4, 2009, 12:22:49

  Jag hoppas verkligen att de ändrar lagstiftningen. Det känns ju bra nu när Peter Sunde gått över till miljöpartiet för att förändra det.

 7. Lucio

  March 4, 2009, 13:14:40

  Angående att Fildelning och Pirater kopplas ihop med Terrorister av Hollywood kan jag bara säga att ett visst avsnitt med skitserien VIP (Pamela Andersson) handlade om ett “världsomspännande nätverk med pirater som sponsrar maffialiknande organiserad brottslighet där mord och terrorism är en betydande del av deras verksamhet”.
  För den nyfikne heter avsnittet Val on the Run (säsong 1).

  Att använda filmer och TV-serier för att sprida sin lögnaktiga propaganda har det ju gjort ett tag så snart får vi se Heroes bekämpa maffiapirater… ^^

 8. BitbyBit

  March 5, 2009, 18:44:57

  hade samma tanke om den senaste tidens konspirationsteorier, men insåg att den filmen redan gjorts, Mitt bidrag till debatten i seriestrip-form här:

  http://bitbybitcomic.blogspot.com/

  Håller med om knugen, borde inte en kille som redan sitter på sveriges största socialbidrag ha råd att gifta bort sin dotter? bara förlovningsringen borde ju kunna mätta ett par familjer av metallarbetare i ett par år…

 9. Knugen

  March 6, 2009, 16:10:43

  Appropå kungafamiljen och IKEA: http://www.youtube.com/watch?v=7Q2ykOuihhY&fmt=18Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *