Pages

Categories

Search

 

Vad är det som är så svårt att förstå?

by
March 5, 2009
Integritet, Politik
No Comment

Det är helt uppenbart att gammelmedia inte fullt ut vet hur de ska hantera den nya tiden. DN försöker förklara FRA-motståndet med att påstå att pr-byråer orkestrerade det. Och nu försöker Per Gudmundson i SvD förklara piratrörelsens framväxt med att det är så lätt att bli medlem. Gudmundsons resonemang faller på två saker:

1. Det är lika lätt att gå med i alla andra partier och ungdomsförbund.
2. Det ligger väl i sakens natur att man inte gör det alltför krångligt för folk att bli medlemmar.

Varför är det så omöjligt att tänka sig att unga människor söker sig till Ung Pirat för att de insett att ett engagemang i ett annat ungdomsförbund bara stödjer ett moderparti som kämpar för saker man inte tror på? Eller att det kan bero på att folk är genuint trötta på den övervakningsiver som sprider sig som en farsot genom riksdag och EU-parlament? Eller på att folk är trötta på att allt som händer på internet per definition betraktas som suspekt, farligt och antagligen lite halvkriminellt?

Jag talade så sent som igår med en kille som var skitbesviken på sitt gamla parti och hoppat över till PP för att “det är det enda partiet som verkligen försöker bevara min frihet”. Det tycker jag säger allt.

Det finns bara ett sätt att stoppa piratrörelsens framväxt och det är genom att föra upp integritetsfrågor på den dagliga agendan, inom politiken och i gammelmedia. Det finns massor av viktiga saker att diskutera, skatter, pensioner, a-kassa you name it, men om medborgarna inte har en grundläggande och skyddad personlig integritet och frihet, så spelar alla de där sakerna inte speciellt stor roll. Man kan inte bygga ett hus utan en stabil grund.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Generator Mike

  March 5, 2009, 10:06:01

  Hahaha PP växer så det knakar.

  Är det någon som vet om PP är dugligt och styra landet.??

  Jag får intrycket att man bara ska syssla med fildelningsfrågor och inget annat.
  Tycker det verkar helskummt om du frågar mig fastän jag själv är PP partist.

  Men det är väl vad som behövs antar jag,

  Men tror det är fler saker som behövs,, man kan väl inte starta ett parti för varje medel som ska stävjas ,, Eller?

 2. Midnattsvarg

  March 5, 2009, 10:27:25

  Och alla dessa artiklar på temat “Svårt att få ungdomar intresserade av politik” – snacka om att inte fatta någonting.

 3. Klas2k

  March 5, 2009, 10:36:08

  Jag skulle personligen kunna tänka mig att rösta på pp i europavalet tex – men f.n. inte i riksdagsvalet…

  Men frågan är om de etablerade partierna, om dom fortsätter med bortförklaringar, konspirationsteorier och ignorerande, inte en vacker dag kommer vakna och inse att det finns ett nytt parti inröstat i riksdagen 2010 – med 8-12% av rösterna !??!

  Ett parti som dessutom inte har en traditionell ideologi och som kommer kunna rösta “hejvilt” i olika frågor i riksdagen…

  Jag tror det finns en risk med sd också – även om jag personligen aldrig skulle rösta åt det hållet – men tar man inte frågorna på allvar och försöker “gömma undan” dessa så kan det smälla upp i ens ansikte ….

  /K

 4. Stocken

  March 5, 2009, 11:23:33

  Klas2k: PP kommer inte att rösta hejvilt i olika frågor, de kommer att rösta med det block som går med på deras krav. Vill ingen sammarbeta med oss får vi helt enkelt rösta nej till alla förslag i riksdagen såvida de inte ligger i linje med vårt partiprogram.

  Generator Mike: Skulle PP mot alla vildaste önskedrömmar få majoritet utgår jag ifrån att vi skriver om de lagar som berörs av partiprogrammet, säget upp de avtal som inte är förenliga med det och sedan utlyser nyval.

 5. Peter

  March 5, 2009, 11:50:28

  Drog iväg ett mail till den där Per Gudmundson. Får se om han svarar.. Han verkar inte gjort sin läxa särskilt väl då tex LUF är precis lika enkelt att gå med i och precis lika gratis som UP. CUF kostar hela 60kr att bli medlem i dock lika lätt att gå med i.Hoppas på svar..

 6. Lars

  March 5, 2009, 12:04:57

  @Stocken:

  Nej, vi kommer inte att rösta nej till allting om ingen vill samarbeta med oss, ingen gillar en regeringskris. Och i det hypotetiska fall vi skulle få majoritet så kommer vi inte att bilda regering, utan agera precis som om vi inte hade fått majoritet – genom att släppa fram det gammelblock som vill samarbeta mest med oss. Läs här: http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

 7. Fredrik

  March 5, 2009, 12:04:58

  Tjena,

  Tänkte bara lägga till lite info om hur lätt det är att bli medlem i ett politiskt parti.
  För ett par år sen så hade jag en bekant som var med i muf och han ville att jag skulle gå med vilket jag sa nej till. Hur som helst så 2 veckor senare damp det ner ett brev i brevlådan som välkomnade mig som medlem i muf… Jag behövde inte skriva på nåt, behövde inte godkänna nåt utan det räckte med att en person med mitt namn och min adress anmälde mig där för att jag skulle bli medlem.

  Så om något så är det väldigt (nästan för) lätt att bli medlem i många av de politiska partierna.

 8. WysiWyg

  March 5, 2009, 12:22:01

  Generator Mike; PP eftersträvar inte heller att styra landet. Om vi ska vara helt brutalt ärliga så är oddsen att de får så många röster att det börjar bli dags att diskutera att DE ska bilda regering är rätt liten.

  Helt enkelt så är vi ute efter en “vågmästarroll”, dvs vi ger vår röst till den regering som stödjer oss i våra frågor.

  Och frågorna är långt fler än bara att legalisera privatkopiering. Egentligen så är ämnet som PP behandlar personlig integritet och privatkopiering är bara en (liten) del i det, dock en liten del som “motståndarna” gärna använder som slagträ.

 9. PQ

  March 5, 2009, 12:57:53

  Mycket lätt att förstå: Alla de stora etablerade ledarna VILL ha ett totalitärt övervakningssamhälle. Det är elitens våta dröm. Skatter, löneavtal, a-kassa etc. som engagerar deras uppmärksamhet handlar ju bara om at administrera det deras kontrollsystem som vårt nuvarande samhälle utgör. Självfallet är inte integritet en intressant fråga, det hånskrattar man åt i smyg, i en ivrig längtan efter den dag när all frihet i Sverige, Norden och Europa är helt avskaffad. Partilinjen kan förvisso indikera något annat, men det viktiga är vad de som verkligen har makten har på sin agenda :) De är troligen alla ute efter samma sak. Behovet efter piratpartiet är sannerligen skrikande.

  Det är inte fel med ett parti som sysslar med några enskilda frågor, när det finns ett så stort behov av att göra nåt åt dem som det gör idag. Ett parti som växer sig starkt är kanske vårt enda hopp för att få dessa viktiga frågor lösta, i varje fall kommer det knappast att ske genom de etablerade partierna.

 10. smen

  March 5, 2009, 13:20:18

  Onekligen lite roligt hur trängda gammelmedia trots allt blir. Visst. här publicerar man, likt DN, åsikter som säkert höll 5 minuter på papper, men inte tog många sekunder att smula sönder på nätet. Sanningen tar visserligen skada, men den får vi gemensamt reparera.

  Däremot, hur skall nu gammelmedia ställa sig nästa gång politiker börjar tala om äkthetsbevis för bloggar? Det sanerar ju uppenbarligen inte bort struntet från diverse ledarredaktioner.

 11. Generator Mike

  March 5, 2009, 14:55:01

  Hmm den som stödjer Piratpartiet??

  Finns det några såna partier??

  Vilka partier och folkvalda lät bli eller röstade nej i Ipred ,Fra frågan??

  Tror inte ni hittar några partier och samarbeta med.

  Men att ni kommer ni regeringen förr eller senare tror jag inte det finns en tvekan om.

  Förr eller senare.

  Växer så det knakar i fogarna.

 12. Anders Troberg

  March 5, 2009, 16:37:24

  “Mycket lätt att förstå: Alla de stora etablerade ledarna VILL ha ett totalitärt övervakningssamhälle.”

  Exakt. De sitter som i ett parti poker där alla höjer insatsen i hopp om att vara den som håvar in potten när det är över. De hoppas att de är de som har makten när landet kommit tillräckligt djupt för att man ska kunna införa ett odemokratiskt samhälle.

  En vis man, Martin Niemöller, skrev (nej, inte ett sådant skrev):

  “When the Nazis came for the communists,
  I remained silent;
  I was not a communist.

  When they locked up the social democrats,
  I remained silent;
  I was not a social democrat.

  When they came for the trade unionists,
  I did not speak out;
  I was not a trade unionist.

  When they came for the Jews,
  I remained silent;
  I was not a Jew.

  When they came for me,
  there was no one left to speak out.”

  Nå, en sak är säker. Jag tänker inte bli hämtad sist, och jag kommer inte att gå tyst!

 13. Danne

  March 5, 2009, 19:53:15

  Tack Anna för ännu ett bra inlägg! Jag vill egentligen bara berömma dig för att du har ett så stilrent och användarsynligt forum. Lätt att se, lätt att hitta!

 14. Mike

  March 5, 2009, 21:12:05

  Anders Troberg.

  Ditt namn passar dig bra.

  Jag kommer kämpa jag tillåter inte dom införa skiten,

  Hellre knäpper jag fanskapet bakom skiten.

  Menar vem skulle inte knäppt Hitler om man kunde resa tillbaks i en tidsmaskin och förhindra Nazismen.

  Man ska vara rädd för den som inget har att förlora.

  Spelar ingen roll om 500 pers skyddar en.

  Om någon verkligen vill plocka dig så blir man plockad.

  Om man nu inte vill gräva ner sig i en bunker.

 15. Bengt Svensson

  March 6, 2009, 00:03:12

  Låt oss komma ihåg att SSU hade 29000 registrerade medlemmar 2005, idag 2000. Scam eller en döende ideologi?

 16. Robert

  March 6, 2009, 06:07:06

  Och nu blir Mats Odell ett tydligt exempel på den Svenska korruptionen. Politiker som skor sig själva medans de arbetar offentligt. Bara konstigt att Svensken fortfarande bär skygglappar!

  Politiken är korrupt, Byggbranschen är korrupt, Restaurangbranschen är korrupt mm. Hur kan Svensken fortfarande tro att Sverige inte är ett korrumperat samhälle. Svensken måste vara den mest enfaldiga och naiva medborgaren i världen.

  Och inte bryr sig Svensken om sin egen personliga integritet heller, om staten anser att det behövs mer övervakning så vet staten bäst! Om staten kommer fram till att det är farligt att kn…a bakifrån och vill ha kontrolanter i alla sovrum eller avlysna dessa så kommer antagligen endast ett fåtal att protestera. Tragiskt.

  Gör som jag, flytta!

  Mvh,
  Robert

  PS.
  Besök gärna min väns blog: Bangkok Escort, A Thai Girls Diary

 17. Anders Troberg

  March 6, 2009, 10:09:40

  “Anders Troberg.

  Ditt namn passar dig bra.”

  Anders?

 18. ullrika

  March 14, 2009, 03:01:19

  du har så rätt. det viktiga är att få upp intresset för det här på riksnivå. eller tror politikerna att det inte är så viktigt?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *