Pages

Categories

Search

 

No rest for the wicked

by
March 10, 2009
Blandat, Kultur, Musik
No Comment

Jag har haft en kort liten bloggpaus. Vi behöver alla sådana ibland. Men jag har utnyttjat tiden väl och kan meddela att jag och Andreas Rönnqvist snart kommer att göra världen lite gladare med ett nytt projekt som vi påbörjat tillsammans. Och precis som Andreas säger i sitt inlägg, så har vi faktiskt aldrig träffats AFK. Men vad gör det i dessa dagar? Det går ju alldeles utmärkt att träffas på nätet.

En annan man som jobbar för att göra världen lite gladare är Mackan Andersson. Han har givit mig en bloggutmaning som jag naturligtvis inte kunde tacka nej till. Jag ska skriva något humoristiskt om ett religiöst ämne före påsk. Det visade sig vara svårare än jag trodde. Det är svårt att skämta om religion, men jag ska göra mitt bästa.

Jag har dessutom fått en bloggutmaning av Calandrella, som vill att jag listar de 12 låtar som betytt mest för mig. Svårt, svårt, men jag ska göra mitt bästa även här. Just idag väljer jag dessa, utan någon speciell inbördes ordning:

A Perfect Day Elise – P.J. Harvey
The Emperor’s New Clothes – Sinéad O’Connor
Trubbel – Monica Zetterlund
Love Song for a Vampire – Annie Lennox
Pulsatron – Siobhan Fahey
Travelin’ Man – Dolly Parton
The Phantom of the Opera – Michael Crawford och Sarah Brightman
Your Disco Needs You – Kylie Minogue
Unberschreiblich Weiblich – Nina Hagen
I’ve Been Waiting for You – Abba (i stark konkurrens med The Winner Takes it All)
Bachelorette – Björk
Papa Won’t Leave you Henry – Nick Cave
Deus – Sugarcubes
The Passenger – Siouxsie & The Banshees
Sexual Revolution – Army of Lovers

Ja, men jaha. Jag kan inte räkna till tolv och nu kan jag inte plocka bort någon av dem, för de är ju så bra allihop. Ja, ja, ni får leva med att jag valde femton låtar istället. Sånt är livet.

Jag konstaterar dessutom att jag fått en egen sida på Wikipedia och att jag numera kan titulera mig andre vice ordförande. Tänk så mycket som kan hända under tre dagars bloggsemester.

Jag vill också slå ännu ett slag för Facebookgruppen “Kreativa Pirater“. Kolla på den och gå gärna med. Jag tycker att Carina Rydberg borde kika in där. Jag vet att hon inte vill, för det har hon sagt, men kanske skulle det kunna råda bot på hennes galopperande bitterhet. Jag vill ju inte att hon ska skrämma bort sina läsare, men det verkar hon ta mig sjutton hell-bent på att göra.

Slutligen måste jag göra Klara besviken och än en gång dementera att jag tänker ha kjol eller klänning på mig om det inte är absolut nödvändigt. Sorry, Klara.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders Troberg

  March 10, 2009, 10:54:46

  “Jag ska skriva något humoristiskt om ett religiöst ämne före påsk. Det visade sig vara svårare än jag trodde.”

  Bah, det är en baggis:

  – Jag har mött Jesus!
  – Jaha, vad sade du till honom då?
  – Glad påsk!

  Eller:

  En präst, en advokat och en katolsk präst går förbi ett barnhem, när blixten slår ner och barnhemmet börjar brinna.

  Prästen: Save the children!
  Advokaten: Meh, fuck the children!
  Den katolske prällen: Do you really think we can do that?

 2. Micael

  March 10, 2009, 11:37:18

  Jasså Vice ordförande för PP? :)

  Tycker det är super bra att du och Emma är med i PP. Partiet har väll haft en “kill stämpel” över sig ganska länge så det är superbra att det kommer upp lite vältaliga duktiga kvinnor som syns och hörs i PP!

 3. Calandrella

  March 10, 2009, 18:31:51

  Roligt att du antog utmaningen!

 4. Daniel

  March 11, 2009, 02:23:23

  Kommentaren är inte alls relevant till din blogpost, men jag postar för att jag inte bloggar för tillfället. Bara en av mina åsikter gällande de nuvarande debatterna… :-)

  Det jag ser är den största missen i fildelningsdebatten och i Carina Rydbergs argument mot pirater, det är att alla pratar om pengar.

  Pengar pengar pengar, vem får betalt, varför får vi inte betalt osv…

  Är inte den _största_ motivationsfaktorn för skapare överhuvudtaget att förmedla en känsla? Ok, kanske inte när det gäller böcker eller film. Då kan det var att förmedla ett budskap. Oftast annars är det däremot att beskriva en händelseföljd med spänning som får läsaren/åskådaren att _känna_ och _tänka_. Att skriva en bok, skapa en film eller skriva en låt handlar inte om pengar. Om verket handlar om pengar så är det samtidigt värdelöst, för det finns inget _verkligt_ i verket. Ingen känsla, ingen själ, inget unikt.

  Musik är en av de få saker som _alla_ människor har gemensamt. Krig, fattigdom, överflöd, svält. Om det är något som _alltid_ förenar människor så är det gemenskap via musik.

  Vill vi som människor verkligen _bry_ oss om något så fånigt som copyright när musik/film/literatur kan göra någon glad? Finns det överhuvudtaget någon som exempelvis skulle få för sig att hindra oss från att lyssna på Beethovens vackra Månskenssonat om vi inte betalade?

  Konst, musik och film existerar _ovanför_ det monetära.

  Snälla, låt det vara så. Förstör inte allt vackert med hat och utpressning mot privatpersoner.

  Till branschfolket: Det finns _ALLTID_ en marknad och konsumenter så länge ni säljer _DET FOLK VILL KÖPA_!
  (Hints: Jag vill köpa mer flashiga Star trek prylar. Gimme gimme gimme!!!!!!!)

 5. Anders Troberg

  March 11, 2009, 10:22:11

  Ska vi övertyga lagstiftarna så måste vi förklara för dem att öppet innehåll innebär mer pengar, för i slutänden är det skatteintäkterna som de bryr sig om, inget annat.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *