Pages

Categories

Search

 

Kunskapssamhället byggs inte med kartotek

by
March 13, 2009
Bibliotek, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I går talade jag om digital intellektuell allemansrätt och det är något jag tycker att vi ska fortsätta tala om för det är en mycket viktig fråga för samtiden och framtiden.

Om någon föreslog att vi skulle sätta upp tre meter höga elstängsel med jämna mellanrum över hela vårt land med motiveringen “det gör det svårare för bankrånare och andra skurkar att komma undan”, så tror jag att de flesta skulle protestera. Det skulle nämligen bli ganska bökigt för alla oss andra hederliga medborgare också. Det skulle ta tid att ta sig till jobbet, man skulle inte vilja släppa ut barnen på grund av risken att de lyckades grilla sig osv. Det skulle helt enkelt inte gynna allmännyttan även om det också blev bökigare för bankrånarna.

Som tur är har ingen föreslagit sådana elstängsel ute i verkligheten utanför internet. Dessvärre propageras det varje dag för sådana elstängsel ska byggas kors och tvärs i internets underbara värld. Man vill spärra, kontrollera, avlyssna och grilla de som inte snällt låter sig vallas som en skock får mellan stängslen. Och som alltid förs det naturligtvis “för vårt eget bästa”. Yeah, right!

Det här är faktiskt inte alls bra. Det är till exempel en katastrof för Kungliga Biblioteket (och säkerligen många andra institutioner som KB. De kommer på grund av IPRED att tvingas stänga ner sitt trådlösa nätverk som varje dag används av forskare och andra. Man befarar att man kommer att få återgå till kartotek och andra uråldriga arbetsmetoder. Det tycker inte kag låter som något som är speciellt bra för någon av oss. Man bygger inga kunskapssamhällen med kartotek.

Samtidigt springer IFPI, STIM, Antipiratbyrån och diverse andra organisationer och nafsar folk i bakhasorna som ett gäng ilska terrier. De vill till varje pris bromsa teknikutvecklingen. Varför vet jag faktiskt inte riktigt. De påstår att det är för att de tjänar för lite pengar, men med tanke på att det generellt går riktigt bra för dem. De påstår att de gör det för kreatörernas skull, men kreatörerna börjar bli pissed för att det är skottpengar på deras fans. Därför misstänker jag att det återigen handlar om kontroll. Upphovsrättsindustrin vill kontrollera kulturflödet för att på så sätt behålla sitt kulturmonopol. Det är ju inte precis något som gynnar mänskligheten.

På det rent privata planet innebär den här stängsel- och kontrollivern att allt du gör på nätet övervakas. Det spelar ingen roll om stora delar av kontrollen sker automatiskt, du är likförbannat övervakad. Allt du gör, allt du skriver, allt du tittar på kan registreras och vid behov användas mot dig. Glöm inte att FRA har en alldeles egen PUL i innerfickan. Så, visst, du kan till exempel dejta online, men om du gör det ska du vara medveten om att du mycket väl kan ha en trekant utan att vara medveten om det. Det tycker jag inte heller känns speciellt bra.

Därför upprepar jag vad jag sa i går: Alla ska ha tillgång till kunskapen och kulturen enligt allemansrätten. det ska gälla offline och online. Det är en förutsättning för att vi ska kunna ha en väl fungerande demokrati, för att vi ska kunna bygga det där kunskapssamhället som alla pratar om, för att vi ska kunna utvecklas som människor och berika mänskligheten.

Snart är det EU-val. Du kan göra skillnad genom att skicka rätt folk till Bryssel.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. of_darkness

  March 13, 2009, 09:38:27

  Men då måste jag bilda ett parti som ska ha en enda fråga att bygga elstängstel var 5meter runt om hela sverige med övervakningskameraror och reobbot soldater som ska skuta ihjäl en om ens elektroniska id-handlingar skulle bugga lite för då är man ju en terrorist:P

  Och detta ska ju göras i rättvisans namn eftersom de kan inte ha de värre på nätet än i irl så;)

 2. Midnattsvarg

  March 13, 2009, 09:39:30

  En skam som det är med KB, men nog går det väl att hålla igång ett trådlöst nätverk som inte är uppkopplad mot internet? Som ett internt kunskapsnätverk. Känns lite drastiskt svart och vitt.

 3. maloki

  March 13, 2009, 22:13:14

  Usch usch… Börjar bli jobbigt med alla dessa “controll-freaks” …
  Jag har personligen blundat väldigt länge för allt det här, och även för dem krig som pågått de senaste åren, men nu är det verkligen dags att se sig om, granska myndigheter och makthavare av diverse slag och försöka göra vad man kan för att hjälpa världen att komma i balans igen.
  Blir alltid inspirerad av det du skriver!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *