Pages

Categories

Search

 

Musikindustrin har visst fått ett myteri på halsen

by
March 13, 2009
Kultur, Musik, Politik
No Comment

För en gångs skull behöver jag inte få ångest när jag tänker på hur mycket pengar jag spenderat på min skivsamling. Nu för tiden får jag ofta det, eftersom många av dem jag spenderat pengar på tycker att det är helt okej att kalla mig för tjuv och jaga mig med blåslampa. Men nu finns det hopp.

Featured Artist Coaliton (FAC) har nämligen ruttnat på att musikindustrin ägnar sig åt fildelarjakt och bara ser om sina egna, och inte artisternas, intressen. Redan nu har 700 artister skrivit under och vill inte länge förknippas med bolag som de anser har förstört musikindustrin.

Om vi följer musikindustrins väg här så blir vi inget mer än en del i ett protektionistiskt arbete. Det är som att försöka få in tandkrämen i tuben igen“, säger till exempel en klarsynt Billy Bragg.

Ända sedan Eva Dahlgren och Alexander Bard började gnata och klaga på fildelare så har jag känt mig milt sagt kymigt när jag tänkt på alla de tusentals kronor jag spenderat på dem i mina dagar. Men i dag känns det mycket bättre. Bland de 700 klarsynta artisterna finns nämligen Annie Lennox. Henne har jag också spenderat MASSOR av pengar på, men vet ni vad? Jag får inte någon som helst ångest när jag tänker på det. Det känns faktiskt riktigt bra.

Nu tänker jag luta mig tillbaka, äta lite popcorn och se vad musikindustrin tänker göra, nu när de fått ett skapligt stort myteri på halsen. Ja, och så ska jag ju njuta lite av en av världens bästa låtar: “Sweet Dreams are Made of This“. Den känns mycket passande en dag som denna.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Stoffe

  March 13, 2009, 17:49:15

  Iron Maiden också, roligt! De har jag lagt massvis med pengar på en gång i tiden, massvis med vinyler som jag inte kan spela nu och en del CD som jag inte *vill* spela eftersom jag inte orkar krångla med plastbitar. Följdaktligen finns alla dessa skivor på datorn istället och i alla fall vinyerna är nedladdade istället för rippade eftersom jag inte har utrustningen. Skönt att det är minst ett band som detta gäller för som inte skulle stämma sockorna av mig för att jag är “illegal” då.

  Och ja, Sweet Dreams är en av världens bästa låter, utan tvekan. :)

 2. Midnattsvarg

  March 13, 2009, 20:03:22

  Visst är det underbart, bara att hålla tummarna att detta slår undan benen på musikindustrin.

 3. Calandrella

  March 13, 2009, 20:04:55

  Vi bör nog inte ropa hej än. Bragg har också sagt att “Artisterna borde äga sina egna rättigheter och de borde själva bestämma över om deras musik ska vara gratis eller inte”. Det bådar inte gott. Men å andra sidan, att ha fått några med oss mot skivindustrin… Jag avvaktar.

  1. Anna Troberg

   March 13, 2009, 20:29:05

   Hej Calandrella!
   Helt perfekt är det inte, men poängen är att om de krav som FAC vill få igenom går igenom, så skulle de stora musikbolagen inte alls vara lika starka som de är idag och varje artist skulle kunna jobba efter eget huvud. Jag är ganska övertygad om att det skulle innebära att ganska många försökte lappa ihop förhållandet med fansen. Som det är nu, så står musikbolagen emellan som feta väggrisar och stoppar den utvecklingen. FAC:s arbete visar att musikbolagen inte har så stort stöd från artisterna som de försöker göra sken av.
   Ha det så bra,
   Anna

 4. F

  March 13, 2009, 20:33:29

  Ja, svagare skivbolag mår inudstrin bra av. Men inte säger FAC något om att konsumneter ska behandlas bättre.

  Men som du säger Anna, artisterna själva förstår nog det här bättre än skivbolagen.

 5. Joshua_Tree

  March 13, 2009, 21:55:29

  Jag minns när hundra svenska kreatörer skrev under en debattartikel och Liza Marklund fnös åt detta eftersom hon inte kände till dessa (att det var några av de mindre aktörer som hon med flera påstår sig försvara missade hon uppenbarligen). Men till och med Liza Marklund måste ju känna till Annie Lennox. :)

 6. Hans J

  March 13, 2009, 22:20:09

  Snälla Joshua_Tree…

  ALLA känner väl till Annie Lennox!!!

  men vem är den där Lisa Marklund?

 7. Nyro

  March 13, 2009, 22:24:11

  FAC känns som ett litet ljus i mörkret. Hoppas att fler artister ansluter snarast och det var kul att se att både Billy Bragg och Kate Nash fanns med på listan. Men man undrar ju varför de inte tänkte på det innan de skrev kontrakt med ett skivbolag. Internet ger ju sådana otroliga möjligheter att skivbolagen helt har spelat ut sin roll.

  Vartenda öre ska självfallet tillfalla kreatörerna, artisterna, och inte någon äcklig gammal överviktig inkontinent skivbolagsboss som inte varken kan googla eller maila.

 8. Anders Troberg

  March 14, 2009, 06:32:22

  När man läser deras manifest så verkar det som om det handlar om att stärka artister gentemot bolagen. De verkar inte bry sig nämvärt om kunderna, annat än där dessa intressen råkar överlappa.

  Ett lovvärt initiativ, och ytterligare en spik i kistan för bolagen, men jag skulle inte riktigt säga att de är våra vänner än.

  1. Anna Troberg

   March 14, 2009, 09:55:46

   Hej Bror!
   Jag sätter betydligt mycket större tilltro till de enskilda artisterna än till bolagen. Och om de inte skulle lyssna på sina fans är det dessutom mycket lättare att påverka en enskild artist med köpbojkotter etc. Därför tycker jag att det här är ett ganska stort steg i rätt riktning. Dessutom är det, som sagt, ett mycket tydligt tecken på att det finns djupa sprickor i musikindustrins välputsade fasad.
   Ha det så bra,
   Syster

 9. Ingen speciell

  March 14, 2009, 10:19:37

  “artists should retain ultimate ownership of their music”

  Bara de inte syftar på “control” när de säger “ownership”. Vilket för publicerad musik inte är görbart i verkligheten, åtminstone inte i ett fritt samhälle med fri kommunikation medborgare emellan. Men i övrigt så verkar det vara ett lovvärt initiativ.

  Fast om de syftar på att de själva ska få bestämma tid och plats för första publiceringen samt att de ska erkännas som skapare av sina verka, de enda “naturliga” rättigheterna som faktisk finns för intellektuella verk, så är jag helt med dem!

 10. erold

  March 14, 2009, 11:09:35

  Det här är bolagens värsta mardröm. De hade hoppats på att kunna driva fajten i 5-10 år till så att de hinner signa alla artister på 360-kontrakt. Sedan skulle de kunna släppa musiken gratis och och snylta på artisternas konserter och merchandise.

 11. Jay

  March 14, 2009, 12:00:22

  Måste passa på och göra lite smygreklam för gratis musik, kolla efter “South By Southwest 2009 showcasing” ~1200 band som släpper helt fri och gratis musik, dvs 1200 låtar, inte en enda rabiat bolagsdirektör.

  On topic dock. En artist vet förmodligen att har dom inga fans kan dom inte sälja, så mer kontroll över musiken av artisterna är ett steg i rätt riktning tycker jag.
  Det är ju inte artisterna som lobbar för lagstiftning, förutom nickedockorna vi har här, Eva Dahlgren med fler som propagerar på ett närmast nyfrälst hare-krishna vis.
  Det är ju bolagen som vill ha mer.

 12. Rikard

  March 14, 2009, 17:36:03

  Don’t mess with the missionary Annie!

 13. Anders Troberg

  March 15, 2009, 07:26:04

  Nja, jag skulle tyvärr karakterisera detta som ett steg i rätt riktning taget av fel anledningar.

 14. Calle Rehbinder

  April 7, 2009, 00:17:54

  Liten kuriosa-info till Jay:

  Du påstår att “Eva Dahlgren med fler propagerar på ett närmast nyfrälst hare-krishna-vis”

  Intressant i sammanhanget är att just Annie Lennox under en tid var väldigt inne på Hare Krishna, och t.o.m. var gift med en Hare Krishna-medlem under en tid.

  Så… tänk om det är Annie Lennox som “propagerar på ett närmast nyfrälst hare-krishna-vis”…?

  :-)

 15. Nitrox

  April 7, 2009, 21:45:20

  När jag nu med delade känslor rensar ut Peter Englund ur bokhyllan pga hans stöd för IPRED känns det gott att jag kan fortsätta lyssna på Annie Lennox utan dålig bismak! Jag har ju t o m döpt en server efter henne och det vore synd att behöva döpa om den!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *