Pages

Categories

Search

 

Optimist, javisst!

by
March 16, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

dolphins1När jag diskuterar fildelning och reformering av upphovsrätten med kreatörer som tycker upphovsrätten är bra som den är och att fildelning är stöld, så blir jag ofta glatt överraskad. Av flera olika anledningar.

Först och främst verkar de glada över att någon är beredd att lyssna på deras argument och visar förståelse för deras oro över att kanske inte kunna försörja sig i framtiden. Det är faktiskt inte så konstigt att de oroar sig över det. Säg någon yrkeskår som inte gör det i brytningstider? Det är en oro som jag tycker att man ska ta på allvar och det är helt förståeligt att de inte nöjer sig med svepande argument om att att det “nog löser sig”. Ska vi övertyga dem om att deras framtid är ljus, så får vi faktiskt anstränga oss lite mer.

Vad jag dock också märker är att så snart man börjar ge dem handfasta exempel på hur just de kan använda nätet till sin egen fördel och för att tjäna pengar, så slappnar de av lite och blir genuint intresserade. Jag får ofta känslan av att ingen någonsin försökt prata med dem om detta, men när någon gör det, så blir de genast ganska entusiastiska. Roligast av allt är att man i princip bara behöver ge dem ett eller två exempel på hur nätet kan vara bra för dem, för att de själva ska börja spåna vidare och komma på en massa bra idéer som jag aldrig tänkt på.

En stor del av den här entusiasmen tycks dessutom bottna i att de alla har ett stort intresse av att ha bra och nära kontakt med sin publik. De vill vara tillgängliga, de vill ge publiken något extra. Det går inte att ta miste på den goda viljan, de vet bara inte hur det ska gå till och det är oftast här som den oundvikligen lilla backlashen kommer i form av någon variant av den här kommentaren: “Men jag kan/vågar inte ta upp det här med mitt förlag/skivbolag. De skulle aldrig gå med på att jag lade ut mina verk på nätet.” Jag har full förståelse för den oron också, men jag tror att den är lite överdriven.

Jag kommer från bokbranschen och det är en bransch som man knappast kan beskylla för att ligga i framkanten vad det gäller teknisk utveckling. Det var till exempel med stor vånda man för bara 6-7 år sedan vågade släppa kassettbanden som ljudboksmedia till förmån för cd-skivan. Och Förläggarföreningen och Författarförbundet jobbar hårt för att agitera mot fildelning. Men när man talar med enskilda människor i branschen, så finns det ett ganska stort intresse för de här frågorna. Man vill veta mer, man vill lära sig utnyttja nätets fulla potential. Brist på intresse är inte problemet. Det rör sig snarare om någon sorts ryggmärgsreflex, tradition och ohejdad vana, att man ska sätta hälarna i marken och vara skeptisk inför teknisk utveckling och tankar om att reformera upphovsrätten.

Att de är skeptiska inför den tekniska utvecklingen förstår jag inte. Förlagsbranschen vilar på arvet efter en av de största tekniska revolutionerna i mänsklighetens historia: boktryckarkonsten. Bokbranschen om någon borde veta hur mycket gott som kan komma ur teknisk utveckling.

Jag har däremot förståelse för att de inte vill låta någon peta på upphovsrätten. Det är något som har tjänat ett syfte och något som faktiskt krävde en del tid och kamp för att förverkliga. Det är ganska naturligt att det tar ett tag att inse att hjärtebarnet vuxit upp och blivit en grinig pensionär som sätter käppen i hjulet både för den konstnärliga och tekniska utvecklingen. Men visst börjar folk förstå.

Problemet tycks vara att de här frågorna förvandlats till en stor noshörning i branschfinrummet. Alla vet att den är där, men ingen är beredd att föra en seriös intern diskussion om den. Kreatörerna vågar inte riktigt ta upp det, för de är beroende av bolagen. Bolagen är som gamla fastrar som alltid tycker det är bäst att tiga ihjäl saker. Problemet är att frustration sällan resulterar i något kreativt och i det här fallet slutar det oftast med att enskilda personer får lite spaltutrymme som de utnyttjar till att hötta lite pilsnerfilmskt med handen åt lite godtyckligt håll.

Men hur löser man den här tunghäftan? Jag tror att allt handlar om att lyfta fram positiva exempel, att handgripligen visa hur var och en kan finna sin plats i den nya tiden och hur de alla kan dra ekonomiska och andra fördelar av det. Intresset saknas inte. Det handlar bara om att fånga upp det och kanalisera det på ett positivt sätt. Först då kommer man att lyckas mota flodhästen ur finrummet.

Jag och Andreas Rönnqvist håller just nu på med ett projekt som är tänkt att hjälpa och inspirera olika sorters kreatörer att våga sig ut på nätet och testa sina vingar. Det finns så mycket god vilja därute som ingen tagit tag i. Det vore en skam att inte ens försöka ge dessa vilsna kreatörer en vänskaplig knuff i rätt riktning. Internet är en trevlig plats med massor av kulturintresserade människor som inte är rädda för att öppna plånboken om de upptäcker något de gillar.

Vi vill ge kreatörer en ärlig chans att bli en del av den världen och skörda dess frukter. Det största problemet just nu är att det tycks saknas optimism och framåtanda. Vi hoppas att vi kan tillföra en rejäl dos av båda. Det är mycket lättare och roligare att upptäcka framtiden med ett leende på läpparna.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders Troberg

  March 16, 2009, 15:30:49

  Ett anspråkslöst förslag till kreatörer:

  Starta ett internetforum (det finns massor av tjänster som erbjuder det för en spottstyver om ni inte vill göra det själv) och använd det för att verkligen prata direkt med era fans. Ni kan prata direkt med dem, utan mellanhänder som förvränger.

  Se vad fansen säger och vad de vill ha och vad de är beredda att betala för. Det finns egentligen inga andra ni behöver bry er om, det är fansen som ger er pengar på banken, ingen annan. Visst, det kan finnas skivbolag, förlag osv, men det är fortfarande fansen som står för kulorna, resten bara tar en bit av kakan (och ger eventuellt er något för det).

  Prata med fansen, de lyssnar. Lyssna på fansen, de är era kunder, det är dem ni ska lyssna på. Fansen gillar er, de vill er väl.

  Jag tror att om ni kommer så långt så ger resten sig automatiskt.

 2. Björn

  March 17, 2009, 06:39:25

  Hej Anna,

  och tack för ännu ett bra inlägg! När jag läste det kom jag att tänka på ytterligare en aspekt som vi pirater kan vara dåliga på att belysa, nämligen att många artister/”kreatörer” inte alltid vågar ta upp att de är kritiska till fildelning för att det är så “omodernt” eller riskerar hat och möjligtvis köpbojkotter från piratsverige. Risken med detta är att de inte kan få sina argument testade, och således heller inte få någon möjlighet att få möta våra tankegångar fullt ut (eftersom vi pirater fortfarande är “de där som skulle hata mig om jag stod för min åsikt”). Skulle vara mycket spännande att läsa ett inlägg om dina tankar kring hur vi kan överbrygga även denna problematik!

 3. Perty

  March 17, 2009, 13:49:11

  Jag skulle vilja kalla det “Koptimist” :-)

 4. farmorgun

  March 17, 2009, 16:51:42

  Helt rätt grepp att tro kreatörerna om att vilja använda internet om de behärskade tekniken.

 5. Anders Troberg

  March 18, 2009, 06:22:29

  Det kreatörerna så småningom kommer att inse är att den nya tekniken inte hotar dem, den gynnar dem.

  De enda som är hotade är de atavistiska mellanleden. De mellanleden, som annat som är föråldrat och inte behövs längre, hör hemma på museum.

 6. Maria Byström

  March 21, 2009, 10:19:05

  Underbara Anna. Tack för ett inspirerande inlägg och för att du pekar på det positiva för kreatörer och fildelning. Du har min röst, det vet du :-)

  KRAAAAAAM

 7. David

  April 1, 2009, 23:18:54

  Tack, mamma.

 8. Edvin

  April 2, 2009, 11:48:49

  Hur går det förresten med Creative Pirate? Jag har sett fram emot det i snart ett år! :)

 9. Calle Rehbinder

  April 7, 2009, 00:09:01

  Så rätt, så rätt.

  Just detta som du tar upp är en fråga som jag själv försökt få fram i piratkretsar, men väldigt få förstår kreatörernas oro, eller vill ens förstå. “Jag skiter i gnälliga konstnärer” har jag hört ur piraters munnar, och det är inte vad man skulle kalla en konstruktiv synvinkel.

  Jag pratade med Rick om det här en stund, och jag tror att jag har mer hopp om att nå de etablerade kreatörerna än vad han har. Och därför tror jag att vi pirater som också är kreatörer behöver jobba ihop oss lite, snacka om det här, kanske skapa nån slags kreatörsforum även i den fysiska verkligheten?

  Tänk dig en “XtremeCreator Gathering”, en träff för kreatörer av alla de slag, då vi kan träffas, prata, ta del av varandras konstformer och bolla idéer om hur vi ska kunna göra den nya tekniken till vår tjänare, inte till ett hot.

  Det vore nåt, det!

 10. Unni Drougge

  April 7, 2009, 14:58:53

  Asbra! Tack!

 11. Wisse

  June 7, 2009, 18:19:56

  Jag är 35 år och detta är andra gången jag röstat. Första gången var “NEJ” till EU och denna gång var det för PP. Jag har inte följt med alls och har ALDRIG varit intresserad av politik utan följt med strömmen. Att förbjuda fildelning vill jag ha bort och det hoppas jag att PP ser till och det var därför jag röstatt för PP. Lycka till!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *