Pages

Categories

Search

 

Kejsarinnan gillar inte när pöbeln ser att hon är naken

by
March 23, 2009
Integritet, Politik
No Comment

Det där med research är ganska viktigt. Ja, om man inte kan uttala sig i kraft av sitt kändisskap så klart. Det vet Liza Marklund, som tycks ha gjort bristen på research till sitt personliga signum.

Marklund har nu ännu en gång visat upp sin fullkomliga okunskap om allt som har med fildelning att göra. I sin krönika påstår Marklund att bandet Stockholm Stoners musik blivit illegalt fildelad 80 000 gånger. Jag blev lite förvånad, för jag har aldrig hört talas om Stockholm Stoner och jag kan utan att skämmas påstå att jag är tämligen välbevandrad vad det gäller musik. Och om bandet nu vore så intressant att det faktiskt laddats ner så pass många gånger, så borde jag väl åtminstone ha hört namnet någon gång.

Nåväl, just det kan ju skyllas på min okunskap, men nu har andra ägnat sig åt det som Marklund inte gjort, nämligen research. Och vad har man kommit fram till? Jo, att Stockholm Stoner inte finns tillgängliga på Pirate Bay och att det enda som är i närheten av Marklunds 80 000 är besökarantalet på bandets egen MySpace-sida.

Nu kan det ju vara så att Marklund faktiskt har belägg för sitt påstående någonstans i en låda på sin vind. Men tills hon plockar fram dem, så kan jag faktiskt inte göra annat än att anta att hon, trots alla starka åsikter om fildelning, är så okunnig att hon inte kan skilja på antalet nedladdningar på Pirate Bay och på besökarantalet på ett bands egen MySpace-sida. Och att skilja på det, ja, det är faktiskt elementärt, kära Marklund, för det är två helt olika saker.

Det som är mest förfärande i allt det här är att vi ännu en gång ser hur lätt det är för etablerade, välkända människor att göra sina röster hörda. Marklund kan i kraft av sin auktoritet som storsäljande författare, förlagsägare, krönikör, debattör, etc, spy ur sig vilka osanningar som helst och se dem förvandlas till någon sorts sanning i tryck.

Detta trots att hon helt uppenbart inte har en aning om vad hon talar om och inte ens haft det goda omdömet att konsultera någon som åtminstone kan skilja på MySpace besöksstatistik och antalet nedladdningar genom fildelning. Och det är ju inte direkt svårt att hitta expertis på området. Hon hade kunnat fråga vilken person som helst under tjugofem.

En riktig journalist skulle väl dessutom ställa sig frågor som: “Okej, många fysiska skivbutiker har fått stänga, men hur ser nätförsäljningen av cd-skivor och låtar ut? Kan det vara så att skivbutiker som MegaStore inte har kunnat tävla med nätbutikernas utbud? Och många, många andra intressanta och opassande frågor som inte passar in i den “sanning” som Marklund vill föra fram.

Det där med kändisskap och auktoritet är något man måste hantera varsamt. Om man har det måste man se till att inte använda det till att bygga egna sanningar för sitt eget vinnandes skull. Marklund är ute på sitt eget lilla korståg och jag tror faktiskt att hon ger blanka fan i om hon har något på fötterna eller ej när hon slänger ur sig sina påståenden. Hon vill bara lobba för den “sanning” som passar henne bäst. Jag tycker att det är djupt oansvarigt. Speciellt om man är beredd att pusha för djupt integritetskränkande lagar, för att skydda sin påhittade sanning.

Jag är dessutom inte det minsta förvånad över att Marklund tycks tycka allmänt illa om det som händer på nätet. Självklart tycker hon det. Hon förstår ju överhuvudtaget inte nätet. Det enda hon ser av det är när folket på nätet påpekar att kejsarinnan är naken. Hon är inte van vid det. I hennes värld kan man fortfarande skrika precis vad som helst i gammelmediamegafonen utan att få mothugg när man har helt uppenbart fel. Marklund är en grinig gammal dinosaur som vägrar inse att hon spelat ut sin roll. Bara läs och begrunda Marklunds slutmening om IPRED, så förstår ni vad jag menar:

Allt som kan stoppa stölderna är bra. Och argumentet att man kan tricksa så att IP-adressen inte syns köper jag inte alls. Massor av bankrånare har rånarluva, men bankrån blir inte mer okej för det.

Marklund “köper inte” att man kan dölja sitt IP-nummer. Det kanske hon inte gör, men man kan likförbannat dölja sitt IP-nummer. Och bankrånare stjäl, de kopierar inte. Om någon tar min cykel blir jag pissed. Om någon tar ett foto av min cykel, så gör det mig ingenting.

Sist, men inte minst, vill jag gratulera Marklund för att hon den här gången inte bara gjort sig av med ännu en hög av sina egna läsare. Den här gången har hon dessutom satt käppar i hjulet för Stockholm Stoner. Två flugor i en smäll. Grattis, Liza!

Andra skriver:
Skivor är kanske inte modernt längre
Marklund, Mattsson, transparensen och sanningen
Vi kan ju avskaffa demokratin, kineserna kan ju
Liza Marklund vill sätta filter på nätet precis som Kina
Liza Marklund och friheten

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. HDR-fotografen

  March 23, 2009, 08:56:07

  För att inte glömma hennes egen dubbelmoral:

  http://fotografhelsingborg.blogspot.com/2009/03/liza-marklunds-fildelningskultur.html

 2. Tor

  March 23, 2009, 10:03:26

  Bland de bästa genomgångarna hör:
  http://rogeraberg.posterous.com/liza-marklund-nagra-sma-tips-till-sina-polare
  (tyvärr är sajten tillfället nere på grund av serverunderhåll, men den borde komma upp snart igen)

 3. Stefan

  March 23, 2009, 10:27:21

  Jag verkligen en fildelningsaktivist om man kan uttrycka det så. Men det är ju fel att göra jämförelsen med att ta ett foto av en cykel. Hela “Det är en kopia, inte stöld av ett orginal”-tjaffset är rätt utdaterad och känns som ett lamt argument för fildelning.

  1. Anna Troberg

   March 23, 2009, 10:50:32

   Hej Stefan!
   Ja, du har helt rätt, men hur sjutton når man folk som Liza Marklund? Du och jag och många andra har passerat den där tröskeln för längesedan, men Liza har inte ens börjat nosa på den än. Cykel/foto-exemplet är sannerligen inte det bästa, men var börjar man för att försöka få folk som Liza att förstå? Jag vet faktiskt inte riktigt.
   Ha det så bra,
   Anna

 4. Drottningen

  March 23, 2009, 11:09:44

  åhhh! jag blev tvungen att ta fram skämskudden. jobbigt

 5. ConnyT

  March 23, 2009, 11:34:42

  Antar att detta är ytterligare ett exempel på det Guillou kallar “riktig” journalistik… 😉

 6. Mackan

  March 23, 2009, 12:42:06

  Re. Megastore, så var om jag inte har helt fel en av de stora orsakerna att de lägger ner en rätt kraftig hyreshöjning (men jag kan ha fel…). Ej heller jag (som också kallar mig rätt bevandrad inom musiken) hade hört talas om bandet ifråga. Att sedan Liza får sitta och tokljuga i rikspressen är ju inte direkt ovanligt, men inte mindre tragiskt för det…

 7. Katja

  March 23, 2009, 16:03:17

  äsch, liza marklund skriver för svennebananer som inte gräver djupare än mellan aftonbladets löpsedlar. med tanke på att den bästa musiken nästan enbart går att hitta via fildelning så är debatten solved.

 8. Rikard

  March 23, 2009, 19:41:18

  “Allt som kan stoppa stölderna är bra.”

  Som dödsstraff eller dödspatruller t ex.

 9. deeped

  March 23, 2009, 20:54:10

  De sista citaten har Marklund låtit läggas i munnen på sin musikerkompis så rent direkt kan hon inte anklagas för att säga det – att hon sedan gör en sån usel krönika och låter en idiot komma till tals blir lite som att en blind leder en blind

 10. Ekke

  March 25, 2009, 20:55:32

  Att man aldrig slutar att bli förvånad.
  Riktigt bra skrivet och intressant.

  Det här kommer vara ett citat jag tar med mig nästa gång fildelningsfrågan tas upp igen:

  “Om någon tar min cykel blir jag pissed. Om någon tar ett foto av min cykel, så gör det mig ingenting.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *