Pages

Categories

Search

 

Visa att du hjälper och inte stjälper

by
April 8, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

techhelpVärlden är märklig. Medan storbolagen försöker förhindra spridning av diverse material, även sådant som inte är deras, så upplever jag att fler och fler kreatörer är genuint intresserade av att dela med sig.

I förrgår slog jag och Andreas Rönnqvist upp portarna till vårt projekt XtremeCreator. Det är tänkt att ge nyfikna kreatörer en vänskaplig putt in i framtiden. Vi vill visa dem vilka fantastiska möjligheter de har, hur de kan utnyttja dem och utveckla sitt skapande och bredda sitt följe.

Min egen drivkraft är ett stort intresse för kultur och för att kulturen och de som skapar den ska klara den stora omvälvning vi just nu är mitt uppe i. Jag är helt övertygad om att det kommer att gå bra, men det går inte av sig själv. Vi kreatörer måste lägga manken till. Och inte bara vi, utan även de mer tekniskt bevandrade. Det här är nämligen en kamp vi måste föra sida vid sida, inte mot varandra.

I fildelningsdebatten utmålas ofta kreatörer och pirater som bittra fiender, men det har ingenting med verkligheten att göra. Låt oss istället titta på det som binder kreatörer och pirater samman: deras gemensamma intresse för kultur. Och med detta intresse i botten, ligger det inte i någondera sidans intresse att göra det svårt för kulturen och de människor som skapar den. Tvärtom. Skillnaderna ligger i hur man vill bana väg för kulturen.

En del kreatörer tycker att det är bra som det är, eller kanske som det var för 15 år sedan. Andra är lite smånyfikna på vad den nya tekniken har att erbjuda. Bara ett litet fåtal har insett att världen har förändrats och kastar sig över den nya tekniken och frossar i allt den kan göra för dem. Piraterna, å andra sidan, är redan som fiskar i vattnet på nätet. De håller sig ajour med det senaste, provar allt nytt. Det innebär att de kan massor om hur nätet fungerar, men också att de ibland glömmer att nätet inte känns fullt så hemtamt för alla andra.

Så, är det bara jag som ser en fantastisk möjlighet i det här? Vi har två grupper med ett grundläggande gemensamt intresse och ett gemensamt mål: att främja kulturen. Den ena gruppen är generellt nyfiken på nätet, men vet inte riktigt hur de ska närma sig det. Den andra gruppen är urduktiga på hur nätet fungerar. Och det är nu den stora chocken kommer… Tänk om… Tänk om…

Ja, tänk om man sammanförde de här två grupperna? Tänk om man lät dem korsbefrukta varandra och hjälpa varandra hjälpa kulturen? Tänk om… Inte vore väl det så farligt? Inte skulle väl världen falla samman i ett flammande Harmagedon-inferno? Nej, inte då! Det skulle leda till fantastiska saker!

Om du rör dig mycket på nätet och är lite tekniskt bevandrad, så tycker jag att du genast ska gå med i XtremeCreators Teknikgrupp. Den är tänkt att fungera som en teknisk kunskapspool för nyfikna kreatörer. Det är ju, till exempel, jättelätt att byta template på sin blogg … om någon först talar om vad en template är och visar hur man gör.

Teknikgruppen är alla teknikkunniga piraters chans att visa att vi menar allvar med att vi vill hjälpa och inte stjälpa kulturen. Upp till bevis, vänner!

Är du kreatör och funderar på hur sjutton man startar en blogg, lägger in en bild, ändrar bakgrundsfärg, eller vad det nu kan vara, gå med i XtremeCreators community och fråga Teknikgruppen i forumet.

Och för båda grupperna gäller detta: På XC agiterar vi inte, vi hjälper och visar vägen. :-)

Sätt igång! Jag förväntar mig storverk!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Erik Sundvall

  April 12, 2009, 08:36:50

  Lysande initiativ!

  Hjälpsamhet och vänlighet förändrar attityder, ökar nyfikenheten och skapar vänner istället för fiender. Bra Gandhi-poäng :-) Jag hoppas på mer sån’t i pitratleden, se: http://erik.urgott.se/2009/04/lar-av-gandhi-kara-pirater.html

  // Erik

  (Ta bort förra kommentaren där länken blev felformatterad. Du får gärna ta bort denna parentes samtidgt om det går.)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *