Pages

Categories

Search

 

Dagens råd: Håll huvudet kallt och var trevlig

by
April 21, 2009
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
32 Comments

Det går bra för Piratpartiet nu. Det märker man inte bara på medlemstillströmningen. (Vi har snart fått 20 000 nya medlemmar sedan domen mot TPB föll.) Man kan också mäta framgången i det faktum att diverse olika representanter för gammelpartierna och upphovsrättsindustrin står på rad för att dissa oss. Det är ett mycket gott tecken. Det betyder att de börjar bekymra sig över att folk ansluter sig till oss.

Det är naturligtvis inte trevligt att bli kallad “kriminell pöbel” på TV som jag och ni andra blev i lördags. Men glöm det. Det var bara Dick Harrison som fick ett av sina hysteriska utbrott och dem behöver man inte ta på allvar. Och dessutom tog Christian hand om honom i ett annat tv-program dagen efter. Och jag fick tillfälle att diskutera med sympatiske Patrik Fältström i en annan morgonsoffa.

Det är inte heller trevigt när folk lägger ut insinuativa trevare här och där om att PP inte skulle ha något emot att samarbeta med rasistiska organisationer. Låt det en gång för alla vara sagt: Vi samarbetar INTE med rasistiska organisationer. Vi tror på personlig integritet och det går hand i hand med folks rätt att inte diskrimineras på grund av kön, etniskt ursprung, sexuell läggning, handikapp etc. Det innebär också att samarbete med organisationer som inte står bakom den grundläggande rättigheten att bli respekterad för den man är, inte har något att hämta hos oss.

Vissa ifrågasätter dessutom vår medlemstillströmning och försöker förklara bort den med att det är lätt att bli medlem. Visst är det lätt att bli medlem i PP. Varför skulle vi vilja göra det svårt för folk att visa sitt politiska engagemang? Det vore väl högst kontraproduktivt. Dessutom är det ganska så lätt att bli medlem i de flesta andra partier och politiska ungdomsförbund, så vi är inte ensamma om att vilja göra det lätt för våra medlemmar. Vi är däremot ganska ensamma om att faktiskt få en massa nya medlemmar.

Till skillnad från det som påstås här och där, så går vi igenom alla nya medlemmar och plockar bort fejkmedlemmar. Politikerbloggen slog igår på stort med att de minsann lyckats registrera “Kalle Kula” som medlem. De slog inte på stort med att “Kalle Kula” var bortplockad redan innan de gick ut med sin “granskning” och innan vi fått ett mejl från dem att de registrerat “Kalle Kula” Det var inte lika intressant att skriva om det.

Men som sagt, ta allt detta med ro. Det är bara ett tecken på att piratrörelsen börjar oroa etablissemanget och det är bara bra. De behöver ruskas om lite vänskapligt. Så, mitt bästa råd är: Håll huvudet kallt. Kommentera gärna felaktigheter om du snubblar över dem, men gör det som en pirat, dvs trevligt. Ju trevligare vi är, desto mer otrevlig och rabiat framstår motståndarsidan.

Slutligen vill jag bara tacka för alla trevliga och snälla kommentarer och tala om att jag är ledsen att jag inte hinner svara på alla mejl och telefonsamtal så fort som jag skulle vilja. Jag har blivit helt överöst av båda och håller så sakteliga på att arbeta mig genom mitt mycket angenäma lyxproblem. Har ni ringt eller mejlat mig, så kommer ni att få svar, men det kommer kanske att dröja lite.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


32 Responses

 1. Anonym fegis

  April 21, 2009, 09:20:24

  Väldigt bra råd, rakt igenom! Piraterna behöver inte vara aggressiva, för tiden är med dem.

  Stort beröm också till den senaste tidens initiativ för att hjälpa världen komma ifatt tiderna, istället för det gamla “det är inte vårt problem hur folk ska tjäna pengar, de får väl vara lite kreativa?”! Det är hjälp som behövs, inte en ovilja att se frustrationen hos dem som överraskats av framtiden.

  Mer sådant!

 2. Stefan

  April 21, 2009, 09:46:15

  bra råd!

 3. Shaun William

  April 21, 2009, 09:51:38

  Trevligt att du börjar få den uppmärksamhet du förtjänar.

  Du verkar vara en genuint god varelse, är det inte svårt att inte bli Xena och vilja slå alla istället?

  1. Anna Troberg

   April 21, 2009, 10:04:29

   Hej Shaun!
   Tja, ibland skulle man ju faktiskt vilja ha en chakram, men i det långa loppet är det bättre att hålla sig lugn och sansad. Folk brukar inte orka lyssna på folk som skriker för högt. Man vinner fler slag på att hålla sig lugn. Det inger mer förtroende än om man skriker sig blå.

   Sen vet jag väl inte om jag är genuint god inte… Det skulle jag nog inte vilja påstå. Men det är trevligt att höra i alla fall. 😀

   Ha det riktigt bra,
   Anna

 4. Shaun

  April 21, 2009, 10:13:55

  Det är inte alltid den sansade sidan segrar, säger historien. Men jag hoppas du har rätt 2009.
  Själv vill jag lägga mig i fosterställning och frysas ned till en annan tid eller bli högljud och otrevlig, avbryta och mästra andra..
  /Dick ;p

 5. Lars-Erick

  April 21, 2009, 10:22:02

  Det är nog för det mesta bra att hålla huvudet kallt. Man tänker bättre då.
  Och försöka vara trevlig. Men det är ju rätt så svårt ibland.
  Och visst är det så att hjärtat också vill vara med och visa känslor. En mix är kanske det bästa.

  Betr Dick H kan han nog en del historia. Men han är inte trevlig och han kan inte hålla huvudet kallt, utan visar sina aggressioner tydligt.

 6. omfrihet

  April 21, 2009, 10:37:03

  Nedanstående känns på ett sätt väldigt gammalt men på ett annat sätt märkligt aktuellt:

  “…med 1809 års regeringsform återinfördes tryckfriheten formellt, men hovkanslern hade fortfarande rätt att inställa en skrift om han ansåg den smädande eller ”vådlig” för allmän säkerhet. I själva verket bestod indragningsmakten. Åren 1835-38 tillämpades den fjorton gånger för att stoppa Aftonbladet. Lars Johan Hierta fortsatte envist att ge ut tidningen, men efter varje indragning med förändrat namn och ny ansvarig utgivare. När indragningsmakten avskaffades 1845 hade den sedan länge varit en pinsam och utskrattad institution.”
  – Källa Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Indragningsmakten)

 7. Tor

  April 21, 2009, 11:54:24

  Nästa gång någon bestrider det här med IPRED och omvänd bevisbörda så tycker jag att du ska hänvisa till Johan Pehrson:
  http://politruck.blogspot.com/2008/11/johan-pehrson-fp-och-ipred1.html.

  För övrigt så upprepar Metro de felaktiga påståendena om Kalle Kula.

 8. Göran Widham

  April 21, 2009, 13:30:10

  Mycket bra och viktig påminnelse Anna! Jag inser att jag måste räkna till tio innan jag trycker på publiceraknappen.

 9. Mattias

  April 21, 2009, 13:52:36

  Anna:
  Kallade han verkligen dig för pöbel? Var det inte mer att han kallade de som skickade hotbrev till honom för pöbel. Jag uppfattade det som det men det var ju lite prat i munnnen på varann just då så det var lite svårt att höra.

  Keep up the good work.

 10. Larsa

  April 21, 2009, 14:23:43

  Vill bara säga att jag tyckte att du skötte dig jättebra i TV, trots att vissa höll på att spräcka kroppspulsådern.

  Lite piratmetal illustrerat med diverse pirater att ladda inför omröstningen ikväll med:

  http://tinyurl.com/d3f8rr

  Keep up the good work!

 11. Daniel

  April 21, 2009, 14:41:15

  Det kostar ingenting att rösta heller, och det är tämligen enkelt. Bara att lägga en lapp i ett kuvert.

  Men kanske tycker de att man skulle få lov att lägga en sedel eller flera i röstkuvertet också. Ju fler sedlar, desto mer måste rösten vara värd, uppenbarligen, enligt detta resonemang. Att bara gå och lägga en röstsedel – helt gratis – kan ju vem som helst göra, utan något större engagemang. Nej, det ska naturligtvis kosta, först då kan man lägga någon större vikt vid en röst.

 12. Accidental Pirate

  April 21, 2009, 14:58:52

  @Omfrihet

  Hade faktiskt glömt bort det där med Aftonbladet. Tack för påminnelsen!
  Det var väl ett TV program som gjorde något liknande på 80-talet för att undvika problem med någon granskningsnämnd har jag för mig. Bytte namn inför varje program med tema på veckodagarna. Någon som minns detaljerna?

  När det gäller hur lätt det är att bli medlem i PP så verkar de etablerade partierna glömma bort hur länge de har sysslat med uppsökande verksamhet via torgmöten, seminarier, kursverksamheter o.s.v. -men ändå inte nått bättre resultat. För att inte tala om hur mycket pengar de har lagt ned i sin rekryteringsverksamhet jämfört med PP.
  Klart de är nervösa, det borde dom vara. Det är naturligt när man ser en piratflagga närma sig med fart akter ifrån. Menar inte att dra paralleller men kunde inte låta bli :-)

 13. Dr Hallberg

  April 21, 2009, 15:10:45

  Jag känner en viss frustration då författare och andra skapare av medialt material håller fast vid de gamla ekonomiska modellerna. Dick Harrison säger i reportaget att han förlorat hundra tusentals kronor, men jag tvivlar på att detta är fallet. Jag skulle glatt betala en månadskostnad på några hundra kronor för att stödja de som skapar material, vad jag inte tycker om är att betala samma pris för ett format som är i det närmaste gratis att distribuera och duplicera som för ett tryckt exemplar (DVD, CD, Böcker). Jag hävdar starkt att vi behöver skapa nya ekonomiska modeller för försäljning av media, modeller som har en rimlig kostnad och som passar i tiden.

 14. Jonas

  April 21, 2009, 16:10:03

  Sen kan väl någon säga åt Dick Harrysson att han får skriva tillräckligt bra böcker så att folk köper dem efter att de sett vilken kvalitét de håller! : ) Varför chansa och förmodligen bli besviken?

 15. Peter

  April 21, 2009, 16:38:03

  Hej Anna!

  Mina gratulationer till medlemstillströmningen, samtidigt som jag nog får säga att jag knappast avundas er den mängd jobb som lär följa i spåren av en så explosionsartad tillväxt, eller att jag avundas er den massiva smutskastningskampanj som lär följa i alla former av gammalmedia. Vi har bara sett början…

  “Håll huvudet kallt och var trevlig” är en bra plan, men att Dick Harrisons hysteriska utbrott “inte behöver tas på allvar” är däremot nog tyvärr ett felslut. Jag har sett Dicks uppfattning om saker och ting stå mer eller mindre oemotsagd i två TV-debatter så här långt. För den som i likhet med mig redan sympatiserar med Piratpartiet är detta naturligtvis inte ett problem: jag vet att Dick fabulerar, och att hans argument saknar all rim och reson. Tyvärr är detta inte alls lika självklart för landets övriga 5.6 miljoner aktiva väljare, som lyssnar på den trevlige Lundaprofessorn och konstaterar att Pirate Bay-domen nog inte var så dum trots allt…

  “Ju trevligare vi är, desto otrevligare och rabiat framstår motståndarsidan.” Som sagt, preaching to the choir. Oemotsagd smutskastning och oemotsagd under bältet-argumentation fungerar alldeles utmärkt som vapen, något historien med all önskvärd tydlighet har visat om och om igen. Tempelriddarna sänkte sig aldrig till sina belackares nivå, och höll, enligt sig själva, huvudet högt, stående på ‘the moral high ground’, hela vägen fram tills de plötsligt och synnerligen överraskande fann sig själva stående bundna på ett bål…

  Att både högljutt och offentligt, genom sakliga argument, ifrågasätta vad Kalle Kula-moderater på lekstugenivå egentligen vill åstakomma med sina pajaskonster, eller för den delen hur vissa journalister egentligen har det med källkritiken, är inte att sänka sig till sina belackares nivå. Det är en nödvändighet för att nå fram till de som inte redan är upplysta.

 16. Peter

  April 21, 2009, 16:42:55

  Att förklara antipiraternas absurditeter på ett enkelt och lättfattligt sätt: vad Dick Harrison borde fått höra i TV, enligt mig…

  ”Låt mig börja med en anekdot. 1982 sålde det då nästan helt okända rockbandet Survivor ofattbara 2 000 000 exemplar av sin singel ’Eye of the Tiger’. Bandets nästa singel, 1983 års ’Caught in the Game’, sålde inte i närheten av dessa dubbelplatinasiffror. Enligt Dick Harrison måste detta ha berott på piratnedladdning. I hans värld finns det helt enkelt ingen annan förklaring till en så radikal förändring av försäljningssiffror. Världsekonomi, ändrad publiksmak eller helt enkelt bara att ’Caught in the Game’ råkade vara en sämre sång än ’Eye of the Tiger’ är inget som i Dick Harrisons värld kan tänkas påverka försäljningssiffror – bara pirater. Inget annat.

  Detta innebär i sin tur att alla ni där ute som någon gång köpt någon av Dick Harrisons böcker, men däremot inte varenda bok han någonsin skrivit, bör lyssna extra noga nu – för när Dick talar om ’stöld’ och ’tjuvar’ är det nämligen er han talar om.

  Alla författare har en målgrupp, en grupp av kunder för vilken författaren kan antas vara mer intressant än för folk i största allmänhet. Detta är basal marknadsföringskunskap – författaren vet det, hans förlag vet det, bokhandlare som säljer hans böcker vet det. Det är primärt den här gruppen författaren skriver för, det är primärt den här gruppen förlag och bokhandlar säljer till. Ett MFF-fans kan tänkas vara intresserad av böcker om Malmö stadion, en Ferrari-fanatiker köper förmodligen en biografi om Enzo Ferrari, någon som är intresserad av lättsmält svensk populärhistoria köper kanske Dick Harrison eller Herman Lindquist.

  Men – och det här är ett mycket viktigt men – i Dick Harrisons värld är det ett självklart faktum att om hans bok från 2002 säljer i tusen ex så kan hans bok från 2005 inte sälja i trehundra ex. Detta är för honom en matematisk omöjlighet. Den måste sälja i åtminstone tusen exemplar. Minst. Om den inte gör det, måste det bero på pirater. Sjuhundra av er som köpte boken från 2002, har nu stulit ett piratkopierat exemplar av boken från 2005. Det kan inte finnas någon annan förklaring, det måste helt enkelt vara så – i Dick Harrisons värld.

  För det kan ju inte vara så att boken från 2005 är sämre? Eller att den är lika bra men att sjuhundra kunder köpte en bok av Herman Lindquist istället? Eller att den synnerligen offentliga reprimanden från disciplinnämnden på Lunds Universitet 2003 kan ha påverkat försäljningssiffrorna negativt? Nej – i Dicks värld är den enda förklaringen att sjuhundra av er som köpte boken från 2002 har stulit var sitt exemplar av boken från 2005. Pirater, pirater, pirater överallt.

  Är det bara jag som tycker att Dicks värld – och Dicks matematik – känns lite absurd? Eller kanske till och med en aning skrämmande? I sådana fall bör det kanske påpekas att det här är exakt det argument film- bok- och musikindustrin bygger hela sitt fildelningsresonemang på: sjunkande försäljningssiffror måste bero på pirater.

  Alltså: den som köpte Survivors succeskiva ’Eye of the Tiger’ 1982 måste också med automatik köpa deras skiva ’Too Hot to Sleep’ 1988. Den ’Eye of the Tiger’-kund som inte köpte ’Too Hot to Sleep’ måste oundvikligen ha stulit ett piratexemplar. Piratkopiering – på kassettband får vi förutsätta! – är den enda acceptabla förklaringen till varför ’Eye of the Tiger’ nådde en andraplats på skivförsäljningslistorna ´82, medan ’Too Hot to Sleep’ bara hamnade på etthundraåttiosjunde plats 1988. Ekonomi, publiksmak, musikkvalitet? Nej, sådant kan väl inte påverka försäljningssiffror – eller?

  Jo – i din och min värld. Men inte i Dick Harrisons värld.”

 17. Hans J

  April 21, 2009, 16:51:25

  Henrik Alexandersson skriver idag på sin blogg mycket förtjänstfullt om hur EU-parlamentarikerna skor sig enormt på skattebetalarnas bekostnad.

  Han beskriver hur de pensionssparar på ett sätt som är helt otroligt!
  De sparar en summa varje månad – EU skjuter då till två gånger mer pengar!
  Ex .. Parlamentarikern sparar själv 1000 Euro, EU lägger till 2000 Euro = 3000 Euro

  Vilka som utnyttjar EU på detta sätt är HEMLIGT!

  Nu har de fonder som parlamentarikerna sparat i blivit blåsta!
  Då beslutar parlamentarikerna att EU – alltså du och jag – ska stå för hela kalaset! Alltså även “bonus”-pengarna…

  Vi vet att de olika partierna i EU röstar nästan helt identiskt oavsett om de är röda eller blå

  De kommer att KÖPA reklamtid i TV4 med DINA pengar för att kunna komma ned till Bryssel och där stjäla DINA pengar

  Det finns bara ett alternativ:

  RÖSTA IN PIRATPARTIET I EU-PARLAMENTET !
  (fast att de inte har DINA pengar att kampanja för)

 18. Tor

  April 21, 2009, 17:07:06

  Håkan Hydén kallade Dick Harrison (utan att nämna honom vid namn) för “historielös historieprofessor” vid dagens seminarium vid Stockholms Universitet.

 19. Unni Drougge

  April 21, 2009, 20:45:04

  All kredd till dig, Anna! Go girl!

 20. Bengt Svensson

  April 21, 2009, 22:17:48

  Niklas Svensson Politikerbloggen har visat på en fantastisk utveckling. Han har gått med i en politisk organisation, visserligen under alias, tänkt om … och lyckats GÅ UR inom loppet av några timmar !!!

  Bara för några få år sedan kunde det här vara en process på 50 år eller mer:
  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=594667

 21. LILA aka LIGIZT

  April 21, 2009, 23:15:59

  Har sett de tidigare “morgonsoffa inlägg ala TV4” nu o kan bara ge en stor uppskattning till din coola attityd.

  Jag förespråkar ej våld men den där galningen Dick Harrisson gick hela tiden över det som kallas vett o sans.

  Tror jag läste nånstans att galning påstod han var det största offret vad gäller fildelningen!? Hmm?.. Jomenvisst e de juh så :-)

  Antipirater tycks hela tiden vara arga,okontaktbara och vidare fullkomligt ovetande om vilket århundrade de faktist lever i.

  Jag gillar C.Engström o både tror o hoppas han kan göra skillnad..
  Annars hade du haft min personröst i kommande EU val, tack för att du finns :-@

 22. ST

  April 22, 2009, 00:30:06

  Tor,

  det kan bero på att han är ganska historielös, eller drar väldigt mycket egna historier om historien. Enligt min åsikt verkar han i alla fall vara en ypperlig expert på att blanda in sin egna förutfattade åsikter, som han sen drar slutsatser ifrån. Inte särskilt vetenskapligt, för att uttrycka det milt. Men det är klart finns ju folk som gillar att läsa dravel. Personligen tycker jag att historiker, precis som andra forskare och vetenskapsmän, ska dokumentera objektivt, och av det som inte går att bevisa ska dom endast dra sannolika slutsatser utifrån det som går att bevisa, belägga, dvs det enda som är av vikt är att tala om när, var, och hur, och på vilket sätt, någonting hände. “Varför” är endast intressant om det finns konkreta bevis för det, t ex via dagböcker, “journals”, i annat fall är det ju bara sannolikt dravel. :p

  ***

  I övrigt verkar D.H. inte snacka i nattmössan i alla fall, ty han verkar mest vilja spela viktigpetter, och inte verkar han kunna Internet särskilt bra heller.

  Hans senaste bok verkar inte finnas, varken på TPB, eller diverse andra trackers, fast han påstod just det. Den, av hans böcker, som fildelats mest är tydligen hans lilla Robin Hood bok i ljudboks format som kom för en halv evighet sen men laddades upp 2008, fast via en helt annan sajt än hans hackkyckling till TPB, och då 1 569 ggr, mellan 214 dagar sedan och 127 dagar sedan, sen är det zzzip.

  Hans böcker verkar inte ha varit allt för populära, ganska opopulära, om man säger så och ska vara snäll.

  Sen hans kurslitteratur … har ha fått fler än en godkänd? I vilket fall som helst är det bara den ena, vars status jag inte hittar, som verkar gå att hitta via torrents, å den uppladdad föra året, tja den verkar ju mäkta populär …

  Och med tanke på att hans böcker inte verkar finnas att tillgå i digital form via biblioteket via Internet (som ebok eller ljudbok) annat än de två, ofärd och robin hood boken.

  Han lär potentiellt inte ha förlorat allt för mycket ekonomiskt sett i alla fall, och definitivt inte på det sätt han framställer det som. (Vilka av hans böcker har lånats ut mest via biblioteket och vilka av hans böcker har sålt mest, sen dom böcker som laddats upp via torrents laddades upp?)

  Det ser ut som att Harrison (i väldigt mycket mindre skala) gör som Ulveus, klagar på fansen som laddade ner olagligt och sen betalade för sig på ett eller annat sätt. Precis som Ulveus kan ju inte Harrison sätta sig på den moraliska höghästen heller, men som sagt i mindre skala, ty båda har ju klantat till det själva, ena för skattesmitning och andra för ofredande.

  Men, men, allt är “piraternas” fel, och “piraterna” är omoraliska tjyvar. Eller hur?

  ***

  Ang. medlemstillströmningen, lol. Vad är det enklaste politiska polemiska vapnet, om att inte försöka förminska betydelsen av hotet? 😉

 23. Sebastian Holmén

  April 22, 2009, 00:54:55

  jag har tittat på alla debatterna och jag tycker att det är en jätte bra taktik att hålla sig lugn och få representanterna för IPRED Och övervakningen framstå som rabiessmittade hundar då de ohyfsat och ogenomtänkt kallar kulturälskare för kriminella, och tjuvar.
  synd att ännu en författare har anslutit sig till Guillous hetsjakt på fildelare.
  en sorg som jag för övrigt uttrycker mer utförligt i min nyskapta blogg: En Fri Vrå I Internet

 24. HEXor

  April 22, 2009, 01:41:48

  Väldigt välskriven och intelligent blog du har. Det känns ovanligt på något vis. Inte ovanligt för Pirater, utan ovanligt för internet som helhet nuförtiden. Därför är ditt råd ovan bra och i tiden.

  Hoppas ni inte jobbar ihjäl er nu utan kan ta vara på de aktivister som kommer in i partiet och som vill och kan avlasta er.

  Mot slutet av veckan är ni tredje största parti i Sverige, och innan valet är ni troligen det andra största. Det kommer inte bara att skapa rubriker, utan också en hel del otrevligheter från andra politiker. Bered er på en ordentligt hård och jobbig fight.

  Men ta den fighten, för den behövs. Ni gör det bästa jobbet i EU just nu.

 25. Sebastian Holmén

  April 22, 2009, 08:38:03

  peter:

  Din kommentar var klockren 😀 hahahaha hoppas att det är ok att jag kopierar den vill spara och nästintill sätta upp på väggen HAHAHAHA!!

 26. Erik Sundvall

  April 22, 2009, 12:51:25

  Genom att vara ovåldsam, artig men bestämd lyckades Gandhi & Co skapa tillräcklig opinion för att slänga ut Engelsmännen från Indien: <a href=”http://erik.urgott.se/2009/04/lar-av-gandhi-kara-pirater.html

 27. In Exile

  April 22, 2009, 18:04:45

  Det som slog mig med inslaget från SVTs Agenda var verkligen hur man fortfarande pratar förbi varandra i debatten.

  Jag tycker också bland annat därför att piratpartister borde bli bättre på att förklara den större bilden, dvs den ideologiska grund som samhällets lagar utgår ifrån, och hur det sett ut historiskt när lagstiftningen tvingats reagera på nya uppfinningar.

  Dick “jag är författare” Harrisson kräver ju att lagen skall reagera på fildelningen. Det bästa svaret på det är ju: “Det är exakt vad vi i Piratpartiet vill!”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *