Pages

Categories

Search

 

5,1% till Piratpartiet i EU-valet enligt opinionsundersökning

by
April 30, 2009
Integritet, Politik
23 Comments

Det ser ut som om Christian Engström kommer att få packa väskorna och fara till Bryssel snart. I Synovates senaste mätning får nämlöigen Piratpartiet 5,1% av rösterna inför EU-valet. Tjoho!

Piratpartiet är tydligen dessutom det näst största partiet bland väljare mellan 18-29 år. Det bådar mycket gott inför framtiden!

Och inte är jag det minsta förvånad heller. Gammelpolitikerna har visat extremt lite intresse för det där med personlig integritet. Eller intresse förresten? De har visat en fullkomlig oförstående inför folkets vilja att få ha något som ens liknar personlig integritet. Då är det ju inte så konstigt att väljarna vänder sig till ett parti som förstår sig på sånt.

Visst är det väl märkligt att alla de 41 615 medlemmarna som Piratpartiet bara har “på låtsas” faktiskt börjar visa sig i opinionsundersökningarna? Kan det vara så att de faktiskt är helt på riktigt? Självklart är de det! Om ni såg min mejlinbox, så skulle ni se att de i allra högsta grad är på riktigt.

Nu ska jag äta lite frukost och begrunda de 5,1% och fundera på hur vi ska kunna göra så att de blir ännu fler, så att Christian får piratsällskap i Bryssel. Hej så länge!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


23 Responses

 1. Patrik

  April 30, 2009, 07:13:49

  Demokrati. Om man verkligen gillar sin demokrati så måste man tänka sig att emellanåt rösta på annat än man brukar.

  Om man per standard alltid röstar på ett enda parti genom hela sitt liv, så ges man också minst makt av de man röstat på. Då är ju ens röst bara självklar. Det är ju bara steget precis ovanför att inte rösta alls, eller rösta blankt.

  Mitt förslag är att man röstar på minst 3st olika partier i sitt liv, bara för att visa politiker att man VILL säga något, att man faktiskt GILLAR demokrati.

 2. Ebba

  April 30, 2009, 08:09:25

  Jag har valt att inte bli medlem i Piratpartiet, dels för att jag är principiellt emot medlemskap i partier överhuvudtaget, dels för att jag verkligen, verkligen inte tycker att namnet är lyckat.

  Däremot kommer jag att rösta på dem i EU-valet. Kanske finns det fler som är som jag och det syns nu i opinionsmätningarna :)

 3. Tez

  April 30, 2009, 08:28:53

  Jag tror att vi är ganska många icke-medlemmar som kommer att rösta på PP. Så även om inte alla PP-medlemmar kan rösta så hjälper vi andra till. Jag skulle inte ha EU-röstat öht om det inte vore för PP och Engström. 😀

 4. Knut-Erik

  April 30, 2009, 09:11:08

  Jajamensan, Ebba. Det är det. Och inte bara de yngre utan också vi medelålders gubbar som inte fattar hur folk kan acceptera hur storebrorsmentaliteten får breda ut sig.

 5. Anders Troberg

  April 30, 2009, 09:27:33

  Som jag ser det så kommer det här att få flera stora positiva effekter:

  1. PP syns mer i media. Det ger mer röster.
  2. PP har visat att 4%-spärren inte är ett problem. Det gör att många som är tveksamma över att rösta på ett parti som inte klarar 4% kommer att släppa sina tvivel. Det ger mer röster.
  3. Det tvingar de andra partierna att adoptera vår agenda för att minska deras tappade röster. Detta var samma grej som MP körde. Det ger oss mer inflytande.

  Ebba: Jag kan hålla med om att namnet inte är lyckat nu, men jag tror det var en nödvändighet för att få momentum i början. Nu sitter vi med det, och det är definitivt inte rätt läge att byta nu.

 6. Lars-Erick

  April 30, 2009, 09:54:46

  Anna, Jag instämmer!
  Skrev en liten kommentar själv kring detta.

 7. Glith

  April 30, 2009, 10:13:51

  Varför är det Christian som åker dit by default? Vem har plockat ut kandidatordningen? Han verkar väldigt oslipad när det gäller tal och debatter tyvärr.

 8. Hans J

  April 30, 2009, 10:54:18

  Glith:

  Vi ska ha in minst 3 kandidater!

  De som kommer dit ska helst inte vara politiska broilers som häckat som “ombudsman” på något ungdomsförbunds kansli i 15 år och på det sättet “kvalificerat sig” till den styrande klickens gunst.

  Kommer Christian in så representerar han oss pirater och det kommer också de andra som kommer in att göra! De kommer på ett tydligt sätt att arbeta för både din och min integritet!

 9. Jonas

  April 30, 2009, 10:57:24

  Det är fascinerande att man kan få så mycket röster (fiktiva undersökningsröster såklart men ändå) trots att man saknar politik i alla viktiga frågor och bara siktar in sig på gratis underhållning utan att betala för sig och ett innehållslöst buzzword som “personlig integritet”…

 10. Conny Brännberg

  April 30, 2009, 10:58:38

  Jag tror att Kristdemokraterna kommer att göra ett bra val. Som aktiv i “gammelpartiet” har vi nu förstått att vi måste lyssna på de unga och vårt KDU visar en bra hållning i frågan. Eftersom KD satsar på en ung toppkandidat, Ella Bohlin, ska man nog inte räkna med att piratvinden håller ända fram.

 11. Marlene

  April 30, 2009, 10:59:45

  Även medelålders tanter som jag kommer att rösta på PP :-)
  Jag är även medlem och jobbar på att få mina vänner att rösta för oss.

 12. Mia*

  April 30, 2009, 11:01:09

  Men Anna, om majoriteten av PP-väljarna sätter ett kryss för ditt namn så är det ju du som åker (ensam eller i sällskap). Det finns inget som säger att det måste bli Christian även om det är troligt.

  Men petitesser åsido – hurra för 5,1%, såklart! :)

 13. Anders Troberg

  April 30, 2009, 12:38:14

  Mia: Intet ont om min syster, men jag tror att de flesta är ense om att Christian är förstanamnet. Han är, med sin erfarenhet, den naturliga personen för posten, och jag ser honom som den naturlige piratkaptenen om vi får flera mandat. Naturligtvis kan väljarna säga annorlunda, men som det ser ut så tror jag inte det. Får vi flera mandat, däremot, så finns det en risk att jag får brysselkål i födelsedagspresent av min syster…

 14. Hans J

  April 30, 2009, 13:07:44

  Jonas:

  Piratpartiet får så många röster för att det finns helt enkelt ingen annanstans att vända sig för den som inte vill bli övervakad, överallt och hela tiden.

  Det har helt enkelt gått för långt med FRA, IPRED, Datalagringsdirektiv, ACTA och alla andra lagar som kränker DIN och MIN integritet. Vet du om din telefon avlyssnas? Nej, det kan du inte veta och det har ingenting att göra med om du “har rent mjöl i påsen eller inte”. Men alla mobiltelefoners positioner föreslås registreras och lagras inom kort – “bara i fall att”! Du kanske inte bryr dig om detta men många tycker att detta är hemskt obehagligt!

  Alla medborgare registreras i allt större utsträckning. Senast var det skyddade identiteter som läckte så att hotade kvinnor tvingas att flytta igen.

  Du kanske inte bryr dig om ord som “personlig integritet” men det gör dessa kvinnor!

 15. Hans J

  April 30, 2009, 13:12:21

  Anders Troberg:

  Det bästa vore så klart om vi fick in 17 ledamöter i EU-parlamentet!

  Då tycker jag att “din syster” skulle undersöka om det inte finns brysselkål i piratförpackning (piratsize = betydligt större än vanlig familjestorlek) så att vi allihop fick smaka.

 16. Anders Troberg

  April 30, 2009, 16:41:02

  17? Ska vi inte få in folk från vara kamratpartier i andra länder?

 17. Dingo

  April 30, 2009, 18:52:08

  Piratpartiet är som extremvänsterns AFA fast på nätet. Deras sätt att driva sina frågor är djup anti-demokratiska. De sysslar med påhopp och hot för att tysta sina meningsmotståndare. om Piratpartiet kom in i EU-parlamentet vore en stor förlust och ett hån mot demokratin!

 18. ST

  April 30, 2009, 19:22:07

  “Gammelpolitikerna har visat extremt lite intresse för det där med personlig integritet. Eller intresse förresten? De har visat en fullkomlig oförstående inför folkets vilja att få ha något som ens liknar personlig integritet.”

  Hehe, vänta bara tills folk kopplar det där med vikten av integritet, grundläggande mänskliga fri- och rättigheter, och den teknisk integrationen, som bara befunnit sig i kribban hittills, når mogen ålder dom kommande åren.

  Intresset för den personliga integriteten kommer att explodera i nästa teknologiska evolutionscykel.

  Men vad vet jag, folk kanske inte kommer att vara så intresserade av allt det där med smarta hem, smarta bilar, smarta integrerade saker hushålls och media apparater. Eller integrerade larmsystem med kameraövervakning som är åtkomliga via de mobila näten och Internet. Internet ready WiFi kameror och babymonitorer, Internet kontrollerad värme, vatten, (och avlopp?), Internet integrerade hushålls och trädgårdsrobotar … et cetera.

  Allt sånt som kommer att bli nästa “bara-måste-ha-saker-som-underlättar-vardagen” och är lite så där framtidslyxigt, och som ju trots allt är så bekvämt att ha för både hem, sommarstuga, och båt, för att kunna hålla koll på allt var man än är. (Det kommer att gå lite trögt i början, men allt finns redan [t om robotisarna], och väntar egentligen bara på att konsumenterna ska se behovet … tja och ekonomin då förstås.)

  Wardriving, och drive by hacking, kommer att få en helt andra betydelser och problem.

  Att ha gett privata aktörer, och diverse myndigheter, tillåtelse att agera rubber-gun-squad på Internet, mer eller mindre efter eget huvud, kommer att ställa till en hel del för politikerna, inte minst pga alla ändamålsglidningar som mest verkar ske nuförtiden innan ens nya special lagar träder i kraft.

  Men, men, i alla fall lär väl upphovsrättslobbyn skita knäck, sätta i halsen, och vända ut och in på sig själva, när dom fattat vad nästa kommunikationsteknologi egentligen innebär för upphovsrättslagen. Quantum teleportation (inte att misstolkas som beam me up scotty), utan som kommunikation av information på “quantum nivå” … vilket dom meddelade här om månaden nu fungerar på ett avstånd på en meter, redan, så det är ju en fråga om när, inte om. Blir det fråga om kopiering om det är originalet alla har?

  Och som grädde på moset så kan man ju fundera över vad immaterialrätten, och den personliga integriteten, kommer att se ut om DARPA lyckas med sitt projekt om programmerbar materia.

 19. Maria Byström

  April 30, 2009, 20:25:38

  Japp. PP har min röst i EU-valet- Såklart :-)

 20. Anders Andersson

  May 1, 2009, 18:24:46

  Anders T, det är mig veterligen bara vi och våra tyska partivänner som kandiderar till Europaparlamentet i år. I Tyskland är partispärren fem procent (Sverige har fyra procent), de röstberättigade väljarna nio gånger så många som i Sverige, och valdeltagandet något högre. Jag vet inte hur många medlemmar eller aktiva som Die Piraten har, men det lär vara färre än i Sverige. Samtidigt är de i högsta grad aktiva lokalt, exempelvis i Hessen där de har hunnit delta i två lantdagsval (men inte fått mandat än).

  Jag bedömer det med andra ord som osannolikt att vi får sällskap av pirater från något annat land i detta val, utan det får nog anstå till 2014. Skulle tyskarna ändå komma in, så bör de få i storleksordningen fem mandat direkt, eftersom Tyskland som helhet har 99 mandat att dela på (jag vet inte vilken mandatfördelningsmetod som tillämpas i Tyskland). Die Piraten har dock bara tio namn på sin valsedel…

  Säkerligen kommer de övriga piratpartier som finns i Europa att erhålla enstaka “write-in votes” (handskrivna röster eller motsvarande) i de länder där valsystemen medger det. Dessa redovisas rimligen inte centralt, men det kanske går att gräva fram siffrorna från respektive lands valmyndighet för att ta reda på var piraterna har ett betydande opinionsstöd (i Sverige var det totalt omkring 800 väljare som skrev “Piratpartiet” på blanka valsedlar i kommun- och landstingsfullmäktigevalen 2006).

  Anna, jag hoppas att du tittar på den här videon. Vid ungefär 4:45 görs ett tillkännagivande.

 21. Tommy Stormstereo

  May 2, 2009, 23:23:24

  Här berättar några pirater varför de är medlemmar/aktiva: http://www.youtube.com/watch?v=UUkZQWMtANI

 22. Mikael Larsson

  May 4, 2009, 17:55:14

  Kan du tänka dig att arbeta för en stärkt välvärd och agera emot fackliga kränkningar i Europa? se ILO rapporten.

 23. Niklas

  June 7, 2009, 13:17:19

  PP!

  Men alltså, “Dingo”…
  Någon har trattat i dig en massa trams… Vi sysslar inte med påhopp. Att kritisera andra människors handlingar och kommentarer är ju något som måste få göras. Alla ska få komma till tals!

  Övervakningssamhället är inte ett demokratiskt samhälle. Folks privatliv kommer i konflikt med deras åsikter. I demokratins högsta form – idédebatten – ska idéerna dömas utifrån deras innehåll och inte utifrån personen bakom dem. PP vill stoppa övervakningen av internet, och vi kommer att lyckas eftersom folket inte går att tysta!

  Rösta för demokratin – rösta Piratpartiet!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *