Pages

Categories

Search

 

Flådiga vallöften vs. reellt politiskt arbete

by
May 28, 2009
Integritet, Politik
3 Comments

Piratpartiet kritiseras just nu från höger och vänster och från diverse andra håll. Det är skoj, för det betyder att vi har blivit en kraft at räkna med. Det är dessutom intressant. Det är ganska talande att nästan alla som kritiserar oss gör det för saker vi inte gör och inte för det vi faktiskt gör.

Senast i raden av dem som kritiserar oss är centerpartiets fjärdenamn på EU-valslistan, Marie Wickberg, som tycks ha ägnat en god stund i ett försök att hitta på så många skäl som möjligt till att folk inte ska rösta på Piratpartiet. Hennes huvudtes är att man minsann inte kan ha en aning om vad vi tänker hitta på i europaparlamentet.

Jag förstår att Wickberg bara vill vara hjälpsam, men tyvärr slår det lite fel. Hon missar poängen. Poängen är att man vet precis vad Piratpartiet kommer att syssla med i europaparlamentet. Vi kommer att arbeta hårt och envetet mot lagar som inskränker vår personliga integritet och vår frihet på nätet. Vi kommer att jobba för delad kultur och fri kunskap.

På pappret ser det naturligtvis flådigt ut att ha långa partiprogram och valmanifest med löften om allt mellan himmel och jord, men vad betyder det i reliteten? Och då framför allt för mindre partier? Ni som fortfarande minns FRA-debatten (ja, den där som de flesta andra partier inte vill att ni ska komma ihåg i EU-valspurten) vet ju också att de där vallöftena inte spelar någon som helst roll.

Wickbergs eget parti, centerpartiet, säger till exempel mycket fint om personlig integritet i sitt partiprogram. Ändå var de med och röstade igenom en lag som gör hela Sveriges folk övervakat. Hmmm… Kan det månne vara orsaken till att många centerprtister känner sig lite putt ute i stugorna?

Piratpartiets hela existens står och faller på att vi jobbar hårt och envetet med de frågor vi lovar att vi ska jobba med. Andra partier kan gömma sig bakom en vägg av vallöften. “Vi sumpade er rätt till privatliv, men vi höjde/sänkte åtminstone skatten med 0,2%! Det var väl finfint?!”

Piratpartiet har bara tre vallöften: vi ska jobba för skyddat privatliv, delad kultur och fri kunskap. Om vi inte lever upp till dem så står vi med rumpan bar och kommer rättmätigen att åka ur parlamentet med en rasande fart i nästa val. Till skillnad från andra partier, så måste vi hålla våra vallöften för att överleva som parti.

Om Wickberg hoppas vinna centerröster, så tycker jag att hon borde försöka komma på goda skäl att rösta på centerpartiet, istället för att försöka komma på skäl att inte rösta på piratpartiet. Man bör alltid bli lite sunt misstänksam när de riktiga sakargumenten tryter.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


3 Responses

 1. AndersR

  May 28, 2009, 12:03:20

  :Citat: så tycker jag att hon borde försöka komma på goda skäl att rösta på centerpartiet, istället för att försöka komma på skäl att inte rösta på piratpartiet. :Slut Citat:

  Det var fasiken smart sagt! Och jag håller med wickberg kanske skulle lägga upp en aktiv plan om vad centern kan göra ist för att försöka “smutskasta” andra partier!

  Och jag förstår verkligen inte andra politiker som tar upp detta alls!
  Jag röstar på piratpartiet för de för mina viktigaste frågor riktigt ordentligt! Istället för tex moderaterna som jag röstat på innan där man valde för att få en bra sak + 3 dåliga saker! Jag förstår inte dessa gamelpolitikers argument för fem öre…….

 2. Anders Troberg

  May 28, 2009, 12:26:20

  Tja, Centerns ställningstaganden i demokratifrågor talar ju för sig själv. FRA, IPRED osv.

  En röst på PP är en röst för demokratin. En röst på ett annat parti är, tyvärr, inte längre det.

  När det gäller PP’s fokus så innebär det att man vet exakt var de står i sina hjärtefrågor, och man vet att övriga frågor kommer att användas som förhandlingsbränsle. Och, nej, vi kommer fortfarande ha sunt förnuft, vi kommer inte att rösta med SD eller rösta för att man ska äta små barn.

  För de andra partierna så är det mycket diffusare. De är för allt som är bra och mot allt som är dåligt, ofta utan att närmare specificera vad de menar med det. I praktiken har de inte ork/möjlighet att driva alla sina frågor, så de kommer också att offra frågor för att främja sina hjärtefrågor. Tex, om man pratar i schacktermer, så är C beredda att offra kungen för att rädda en bonde.

  Skillnaden är alltså att PP är tydliga från början, istället för att lova vitt och brett utan avsikt att hålla det.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *