Pages

Categories

Search

 

Lite vänskapligt gnabb i all välmening

by
May 29, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag har haft nöjet att jobba mycket med Peter Stjernström och jag vet att han är en hygglig, trevlig, ärlig och väldigt rolig man. Om ni inte har läst hans roman “Stora Journalist-Prisse“, så tycker jag att ni ska göra det. Den är en liten pärla.

Därför blev jag lite ledsen när jag läste Peters artikel om oss otäcka pirater på Newsmill, som han skrev för ett tag sedan. Den är så… så inte Peter.

Fildelarkramarna och frihetsbloggarna är välfyllda med svallande tongångar. Piratpartiet har rekordtillströmning. Vi hör tongångar om “hotad frihet” och “demokratiska principer”. Ärligt talat alla fildelare, tror ni ens på det där själva? Tror ni på fullt allvar att samhället blir bättre av man stjäl våra konstnärers verk? I så fall, varför rusar ni inte in på museer och rycker ner tavlorna? Varför stormar ni inte teatrarna och snor platserna mitt framför ögonen på alla dem som betalat sina biljetter?

Jo, Peter. Vi tror på det där med att vår frihet är hotad och på demokratiska principer. Det är fina saker som man ska vara rädd om. Man ska inte ge upp sådana saker för att upphovsrättsindustrin till vilket pris som helst vill tjäna en extra krona eller två. Speciellt inte om man bygger resonemanget på det felaktiga påståendet att kopiering är samma sak som stöld. Debatten har nått längre än så.

Nej, jag kan inte på allvar tro att det handlar om att fildelarna värnar frihetsvärden. Jag tror att de allra flesta fildelare snarare anser att underhållningsindustrin, som bokmarknaden är en del av, är så rik att det inte spelar någon roll om man plockar den på lite pengar. Typ: det drabbar ingen fattig. Lite skön Robin Hood-mentalitet liksom.

Det är helt tvärtom. Vi vet att de allra flesta kreatörer inte är storsäljare och att det innebär att upphovsrättsindustrin inte lägger många fingrar i kors för att hjälpa dem att nå ut med sina verk. Både du och jag vet hur det är att inte vara storsäljare. Problemet är att upphovsrättsindustrin med näbbar och klor försöker göra sig själv till den enda kanalen mellan kreatörer och fans. De vill stänga alla andra alternativa dörrar. Det utarmar kulturlandskapet och gör villkoren för mindre kreatörer värre. Internet är en gudagåva till oss som inte säljer miljonupplagor. Låter man privata intressen gå in och reglera nätet efter eget huvud, så kommer kulturutbudet att bli ännu mer likriktat än vad det redan är.

Tro mig, de flesta författare är inte popartister. De har varken lust eller möjlighet att börja sälja t-shirts eller arrangera uppläsningar inför publik. Varför inte, tänker du kanske. Författare måste väl också anpassa sig till verkligheten? Nej, säger jag. Vi ska skydda våra författare till varje pris, inte stjäla från dem.

Tja… Jag ville inte jobba som städare på IKEA, men ett tag gjorde jag det för att försörja mig. Nu när jag har eget företag hatar jag att skriva fakturor, men jag måste för att få in pengar. ALLA jobb har sidor som man tycker är mindre kul, men de är en nödvändig del av jobbet. Varför skulle kreatörer förskonas från det? De är väl som alla andra. Så jo, visst sjutton måste författare också anpassa sig efter verkligheten. Det måste faktiskt alla göra.

Jag anser att fildelning av författares verk måste bygga på frivillighet. De som vill dela ut sina böcker gratis kan absolut göra som Unni Drougge och Paulo Coelho. Men de som vill få betalt för sina verk måste få behålla rätten att göra det! Sluta att stjäla deras lön!

Så var det det här med verkligheten igen. Sedan internet kom har det blivit praktiskt omöjligt att ha fullkomlig kontroll över sina verk. Det kan man tycka bra eller illa om, men det är lik förbannat så verkligheten ser ut. Om man inte är beredd att acceptera verkligheten, så kanske man ska låta sitt verk ligga kvar i byrålådan, för det är det enda ställe där man idag eventuellt kan ha full kontroll över det.

Om samhället har ett kulturproblem idag så handlar det inte om att det är synd om fildelare. Ett betydligt större problem är att många konstnärer lever med urusla villkor. Hur vore det med lite försvar för de fria konsterna istället?

Du missar att många av kreatörernas problem faktiskt beror på att upphovsrättsindustrin generellt är urdålig på att ta hand om sina kreatörer. Har du någonsin mött en författare som är nöjd med sitt förlag? Har du träffat en musiker som tycker att hans eller hennes skivbolag är det bästa sedan skivat bröd? Det har inte jag. Aldrig.

Faktum är att kreatörer gnäller sig blå över sina bok- eller skivbolag, så snart de får chansen. Kan det inte vara så att en hel del av kreatörernas problem skulle lösas med lite bättre fördelningspolitik internt inom upphovsrättsindustrin? Och visst kan man bekymra sig om att e-böcker hamnar på nätet, men jag skulle bekymra mig mycket mer över att Bonnierförlagen försöker lura författare att avsäga sig sina e-boksrättigheter. Det är ett verkligt problem.

Peter, jag vet att du numera jobbar som litterär agent och eftersom du som sådan lever på procent av andras royalty borde du egentligen vara glad över att folk fildelar. Det finns seriös, oberoende forskning från Harvard, KTH och en expertutredning tillsatt av det holländska regeringen, som tydligt visar att fildelning gynnar försäljningen.

Jag förstår att litterära agenter i dag förväntas hötta lite med näven åt de hemska piraterna. Hur skulle det annars se ut? Men jag hoppas ändå att du tänker efter i ett vidare perspektiv på de konsekvenser det får när man låter privata bolag styra lagstiftning och leka privatpolis. Jag tar gärna en öl eller två med dig och pratar om detta eller om helt andra, roligare saker. Det är bara att hojta till. Jag är ju inte agitator på heltid. 😉

Och ni andra: läs “Stora Journalist-Prisse” nu!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. DIZZEY

  May 29, 2009, 19:19:18

  Kommer att bli väldigt intressant och se resultatet på brandon sanderson’s project. iofs väldigt svårt att kontrollera det fulla resulatet, dvs ökad försälning av ndra böcker etc.

  För de som inte vet vad det är för project kan jag förklara lite snabbt.

  Brandon Sanderson är den författare som har fått i uppdrag att slutföra wheel of time serien (för de som vet vilken bokserie det är).
  Han har som ett expriement släppt en bok på internet i alla revisioner medans han har skrivit boken, folk har läst och påpekat fel etc.

  Nu kommer boken att släppas av förlaget tor meddans boken fortfarande går att ladda hem från han’s hemmsida.

  Har själv läst boken och tycker att den är helt ok. Funderar på att köpa den själv men man får se blir kanske några andra böcker som man inte harläst av samma författare först =)

 2. Anders Andersson

  May 29, 2009, 19:43:42

  Det låter sunt att friheten att kommunicera människor emellan måste bygga på frivillighet, men frivillighet från vems sida är det som åsyftas? De kommunicerande parternas? Ja, om jag själv (första person) inte vill prata eller du (andra person) inte vill lyssna, då blir det förstås ingen kommunikation. Men personen du pratar om (tredje person), skall han eller hon också ha ett ord med i leken? Skulle det exempelvis vara tillåtet att prata om Peter Stjernström först sedan han frivilligt har gått med på det? Blir han kränkt av att ofrivilligt omnämnas i vårt samtal?

  Vi behöver inte motivera en sådan personlig ensamrätt för att diskutera vad den skulle innebära om den existerade. Två personer skulle alltså inte kunna föra ett privat samtal om en tredje person, utan att den tredje personen gavs rätt att avlyssna samtalet och vid behov avbryta det för att exempelvis förhindra elakt förtal. Det är nog många “tredje personer” som skulle uppskatta denna möjlighet att sätta munkavle på alla sina ovänner (och en del vänner). Så varför inte ge dem den rätten? Finns det något rationellt argument mot en sådan rätt?

  Om du hittar ett sådant argument, förklara då varför samma argument inte skulle kunna användas mot den tredje personens anspråk på ensamrätt att bestämma vilka av dennes dikter eller sånger som den första personen får läsa respektive sjunga för den andra personen.

  Gäller kravet på frivillighet bara den tredje personens diktning, inte den tredje personens egenskaper i övrigt?

 3. jessejames

  May 29, 2009, 20:02:29

  Sen finns den nyaste norska undersökningen som jag givetvis inte hittar nån länk till.
  Den visar också klart och tydligt att fildelning gynnar industrin.
  Hoppas du hittar den.
  ha en bra dag.

 4. Petter Myhrman

  May 30, 2009, 00:06:23

  Jag skulle hemskt gärna vilja läsa den boken. Jag har dock lite svårt för att stödja författare/musiker/artister etc som generaliserar och anklagar sina (blivande) kunder att vara simpla tjyvar som inte vill betala för sig bara för att de (kunderna) råkar vara av den åsikten att icke-kommersiell fildelning inte är skadligt för affärerna utan tvärtom. :o/ Får se om han kan ändra inställning i framtiden så jag oxå kan ta del av den underbara boken utan att behöva brottas med mitt samvete…

 5. Jerker Montelius

  May 30, 2009, 06:31:58

  Sätter du inte fingret på den ömma punkten i det näst sista stycket.
  > Peter, jag vet att du numera jobbar som litterär agent och eftersom > du som sådan lever på procent av andras royalty

  Så fort som man slutar att vara upphovsman och går in i någon roll som lever på upphovsmän så brukar tonen förändras radikalt.

  Det är inte helt helt ovanligt att författare, kompositörer och artister stödjer oss.

  Litterära agenter, förläggare, skivbolagsdirektörer och upphovsrättsjurister brukar se oss som något från helvetets nedersta krets.

  Hmm. Jag ser ett mönster.

 6. Welder

  May 30, 2009, 09:07:54

  @Jerker M
  “Frankensteins mönster”, misstänker jag. Hopsatt av bitar av döende industrier och omoderna produktionssystem stapplar det omkring och saboterar allt det kommer åt. Det har redan tafsat på vårt juridiska system och vår justitieministers omdöme.
  Låt det inte härja fritt.

 7. Anders Troberg

  May 30, 2009, 18:18:31

  Det många av upphovsrättsivrarna inte förstår är vad kultur är.

  Världens bästa symfoni är inte kultur om ingen hör den. Två kompisar som skrålar fyllevisor så att de väcker hela grannskapet på väg hem från krogen är kultur.

  Kultur är inte en produkt, kultur är mötet mellan produkten och människan. Den är en händelse, inte en sak.

  När man har insett det, då inser man också vad som gynnar kulturen. Det som gynnar kulturen kommer också att gynna kulturutövarna.

  Eftersom kulturen uppstår när produkten möter människan, så gynnar spridning kulturen. Fler tar del av den, och kulturens egenhet att ge mersmak kommer att göra att mer kultur produceras av fler människor. Kakan blir större, och även om skaparna inte längre får hela kakan (något de iofs aldrig fått i modern tid) så får de mer, eftersom man nu istället för en liten utarmad kakstackare har en stor, vital, smakfull kaka.

  Och, släpp retoriken att kopiering är stöld. Kopiering är inte stöld, inte våldtäkt, inte terrorism, inte djurplågeri, inte fortkörning eller någon annan brottsrubricering som inte är applicerbar. Det är, möjligen, upphovsrättsbrott, inget annat. Att slänga runt felaktiga derogativ är bara ett tecken på dålig argumentation.

 8. P

  May 31, 2009, 20:40:28

  “Världens bästa symfoni är inte kultur om ingen hör den.” Inte? Om man läser den då?

 9. Petter Myhrman

  June 1, 2009, 06:37:13

  @Anders: “Kultur är inte en produkt, kultur är mötet mellan produkten och människan. Den är en händelse, inte en sak.”

  – Klockren analys, den skriver nog alla kreatörer under på (efter mer eller mindre tankearbete förståss)…

  @Jerker: Också mycket klarsynt, djävulen finns i detaljerna som man säger… :o)

 10. Anders Troberg

  June 1, 2009, 08:50:10

  P: Om ingen upplever den. Låter det bättre?

 11. En Andreas

  June 1, 2009, 09:35:50

  “Har du träffat en musiker som tycker att hans eller hennes skivbolag är det bästa sedan skivat bröd? Det har inte jag. Aldrig.”

  Jag känner mig tvingad att bemöta ditt påstående. Jag har hört att det finns artister som är nöjda med sitt skivbolag. Det handlar om alla dessa som blev så oerhört less på sina gamla skivbolag att de bröt med sitt gamla och bildade ett eget. Nu senast var det The Sounds i en intervju i DN

 12. dott

  June 2, 2009, 12:06:57

  Anna, du är bra. Tyckte du förtjänade ett kryss så jag pallade mig i väg och förtidsröstade. Hade nog inte röstat annars! Lycka till i valet.

 13. Peter Stjernström

  June 18, 2009, 11:28:21

  Hej Anna!

  Först nu upptäcker jag att en piratpotentat satt den enögda lappen för ögat och svarat på min newsmill-artikel. Tack för det! Först måste jag säga att uppskattar din trevliga ton (jag hade verkligen inte förväntat mig något annat, jag vet ju att du är en minst lika trevlig och rolig person som du beskriver mig som.)

  Jag är inte särskilt förvånad över din retorik. Kärnfrågan är och förblir om oönskad fildelning av en författares verk är stöld eller inte. Jag tycker det är det och jag tycker att författarna har rätt att försöka tjäna pengar på sina verk på det sätt de finner lämpligt. Jag tror på en fri och rättvis marknad där varor utbjuds av de som äger dem. Du har inte övertygat mig om motsatsen.

  Sedan tror jag inte alls på det där pratet om allt som sker i verkligheten nödvändigtvis ska vara tillåtet och något som till varje pris måste accepteras. Om en hel generation bestämde sig för att köra rattonyktra, skulle man inte kunna kriminalisera dem då?

  För övrigt hoppas jag vi ses snart. Då ska du få en stor och gammalmodig kram. Men bara om du själv vill!

  /Peter

  1. Anna Troberg

   June 20, 2009, 10:28:27

   Hej Peter!
   Vad kul att du svarade och att du inte tog illa upp av mitt vänskapliga gnabb. :-) Nummer ett i hela den här debatten är ju att hålla diskussionerna igång på ett trevligt sätt och där tycker jag att vi båda visat att vi är beredda att dra vårt lilla välbehövliga strå till stacken. Jag hoppas att fler hänger på. Hur det än blir i slutänden, så är det något som kommer att gynna båda sidorna.

   Du har helt rätt i att allt inte ska tillåtas bara för att många gör det, däremot går våra åsikter isär om just var man ska placera fildelningen.

   Jag var inte alls pirat från början, men efter att tillbringat en massa tid med att sätta mig in i frågan, så var jag tvungen att fatta ett beslut. Skulle jag lägga ner en massa energi på att klaga på och försöka stoppa folk som “stal” mitt och andras arbete, eller skulle jag lägga ner all min energi på att försöka hitta vägar att kanalisera fildelarnas stora kulturintresse så att det kunde gynna mig och andra kreatörer?

   Jag är ganska pragmatiskt lagd och känner att jag vill använda min energi till något positivt. Därför blev mitt högst personliga beslut att försöka hitta nya vägar att koppla samman fildelarnas intressen med kreatörernas intressen.

   Det finns många bra utländska exempel, nu gäller det bara att jobba fram några Svenska exempel också. Därför har jag tillsammans med Andreas Rönnqvist startat upp XtremeCreator (http://www.xtremecreator.com) och det är sannerligen ingen brist på intresse från kreatörshåll.

   Jag inser att det här arbetet inte suddar bort konflikten mellan bolag och fildelare, men det kan sudda ut konflikten mellan kreatörer och deras fans och det är, för mig, den viktigaste bomben att desarmera. Kreatörer måste inse att det är dags att ta kontroll över sin karriär och inte bara dumpa över den i händerna på bolagen. Fans har generellt inge problem att betala för saker, men de vill inte betala till storbolag som jagar dem med blåslampa. De vill att pengarna ska hamna i kreatörens ficka.

   Hälsa Lena och ha det jättebra så länge. Jag tänker försöka dyka upp på bokmässan, men det är ju inget som hindrar en öl eller två innan dess, eller hur? :-)

   Klem, klem,
   Anna

 14. johan öqvist

  November 2, 2009, 01:57:21

  Jag blir lite kluven i debatten!
  Har inte riktigt kläm på vad som aves:
  OK; stora rockband (Bon Jovi, Motorhead, Stones etc) kan mycket väl hitta bi-inkomster via t-shirts, konserer osv.
  Låt oss därför dissikera ett mer “smalt” exempel:
  Kulturgeogreografi, kurs B.
  Det är ca 100 studenter i Sverige som läser ämnet (siffran i sig ointressant, kunde också vara “Nubiens antika språk” 10 p).
  Kurslitteraturen är 80% engelsk litteratur, 15% svensk och 5% tysk. En svensk översättare översätter en tysk bok. Stort jobb, lite pengar. Bra för studenten, som numera saknar ett tredje språk! Boken är på 350 sidor, lätt att kopiera och lätt att distribuera.
  Den säljs alltså inte som kurslitteratur längre. Den laddas ner “gratis” från nätet. Något jag lärt mig (oavsett att ingen klagar på att Excel är Microsofts sätt att ta betalt för en ursprunglig Apple-medarbetares jobb med “spread-shit” som skulle vara gratis för alla o Pyttemjuk tar nu betalt för den.. var finns historien??) är att det faktiskt inte finns några “gratis-luncher”, någon annan betalar för den!

  Ni som är så agressiva mot Stjernströms funderingar…. Vem tror att någon mer kommer att hjälpa det lilla språket Svenska inom högre studier genom att sätta sig till att översätta smal kurslitteratur om inget betalt gives? Om man då säger att “sorry, kan du inte sälja t-shirts, konsärer eller dvd så är du torsk” så tar man rätt allvarliga framtida vetenskapliga kunskaper i sin famn!
  Svenskar kan möjligen skryta med sin engelska. Avs tyska så har man, efter (S)-regeringens skolpolitik, halkat långt ner. Ska vi gå igenom de fortfarande icke översatta fantastiska franska vetenskapverken så blir det att sitta på “skäms-kudden” livet ut!

  Så:
  Vad väljer ni? Trots att ni säkert betalar licenspeng till Gates (trots att han tar betalt för ett fritt Excel) ser ni inte skogen för bara träd. Tar ni ansvar för fattiga studenters “frivillighet” att betala för en kursbok, trots att den finns “gratis” på nätet? Eller ser ni hellre att den aldrig skule ha översatts – till nackdel för Sveriges akademiska kunskap? Till något negativt för Sveriges samlade anseeende? En på sikt utarmning av vetenskapewrna och mycket allvarligt för framtida Sverige. Inte idag, inte i morgon men på 30-50 års sikt!! Men så långt kanske man inte kan begära av mer än 5% av Sveriges sk intellektuella?
  “Jag är inte lektuell!” “- Inte jag heller!”

  Lätt att se till “gratis-luncher” om man aldrig betalt för dem!!!!!
  Detta är inte ett lätt beslut, om man tänker lite längre än sin egen horrisont!
  Merkel TerkerLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *