Pages

Categories

Search

 

Piratpartiets frågor är allestädes närvarande

by
June 3, 2009
Integritet, Politik
No Comment

I dag kör Aftonbladet en hattrick i att försöka sänka Piratpartiet. Det kommer de inte att lyckas med, men det är ändå lite intressant. Låt oss kika på de påståenden som Aftonbladet för fram:

1. 4,6 miljoner kr – för att inte bry sig. – Ja, det är alltså Christian Engström som kommer att få så mycket pengar för att sitta i Bryssel och inte bry sig om 98% av de beslut som fattas. Det argumentet tyder på att Aftonbladet verkligen tror att europaparlamentariker kan vara insatta i alla frågor hela tiden. Det kan de inte. Skillnaden mellan Piratpartiet och andra partier är att vi är mycket tydliga med vad vi kommer att fokusera på. Röstar man på ett annat parti kan det bli lite hipp som happ. Många röstade till exempel på centerpartiet i det förra riksdagsvalet, eftersom de sa så mycket fint om integritet i sitt partiprogram. Ja… Vi vet ju alla hur det gick med deras integritetssatsning. Den kulminerade i en gråtande Fredrick Federley och landade sedan i magplasket FRA-lagen.

2. Piratpartiet vägrar avslöja vilken grupp de vill tillhöra – Vägrar och vägrar. Tja, så kan man ju uttrycka det om man vill, men det är en sanning med modifikation. Vi är tydliga med att vi ser oss omkring för att avgöra vilken grupp som är bäst lämpad för att driva de frågor vi kommer att driva. Det gör alla partier. Skillnaden är att gammelpartierna ofta är låsta till en eller annan grupp av hävd och ohejdad vana. Vi kan hitta den som ger oss bäst förutsättningar att driva de frågor som våra väljare tycker är viktiga.

3. Hatten av för pr-genierna i piratpartiet – Jo, tjenare… Och det var pr-byråerna som drev FRA-frågan också… Nej, nej… Piratpartiet har inte vuxit fram ur ett pr-genis huvud. det har vuxit fram genom genuint engagemang sprunget ur det faktum att medborgarna dagligen ser hur staten och privata bolag försöker begränsa deras privatliv. Lena Mellin skriver så här:

Hatten av för Piratpartiets pr-genier. De har lyckats förmedla engagemang, till och med passion. Utan att väljarna tycks ha förstått hur begränsat partiet anser att deras uppdrag är.

Jag tror att det snarare handlar om att Lena Mellin inte förstått att frågor om personlig integritet och frihet på nätet inte är det minsta begränsade. Tvärtom. Piratpartiet och våra sympatisörer har förstått att dessa frågor sipprar in i alla möjliga delar av våra liv. Det är inte begränsade frågor. De är frågor som är allestädes närvarande.

För att Mellin ska förstå, så kan jag berätta att en av våra pirater i Kina just nu sitter i en chatt och funderar på hur hon ska kunna a, läsa Mellins artikel och b, skicka ett mejl till Mellin och kommentera den. Problemet är att hon inte kan läsa Aftonbladet i Kina. Hon kan inte heller mejla dit eftersom domänen Aftonbladet.se då och då inte “finns” på det kinesiska nätet.

Inför 20-ådagen av massakern på Himmelska fridens torg har Kina dessutom bestämt sig för att blockera sociala medier som Facebook, Twitter, YouTube, Hotmail och annat. Det är sådant som händer när staten är rädd för medborgare som vill tänka och kommunicera fritt.

Den rädslan finns redan rotad i EU och i vår svenska regering och riksdag. Den späs varje dag på av skräckpropaganda från privata intressen som ser sin chans att profitera från den groende rädslan. Vi har redan fått lagar som betänkligt inskränker vår personliga integritet och vår frihet. Tror Mellin på allvar att det kommer att sluta där om inget görs? Tror Mellin att de styrande och de som har ekonomiska intressen i att begränsa medborgarna kommer att nöja sig med lite “lagom” kontroll? Om hon tror det, så tror hon också att dagens styrande i EU och Sverige skiljer sig radikalt från i princip alla historiska exempel på människor i maktpositioner som börjat bli rädda för sitt eget folk. Det finns mycket att lära av historien.

En av de viktigaste lärdomarna är att staten alltid måste vara transparent, medan folket inte ska vara det. Det är grunden för en väl fungerande demokrati. Mellin kanske inte tycker att det är viktigt, men det gör jag och det gör Piratpartiet. Det är därför vi ställer upp i EU-valet.

Jag är positivt lagd och spår internet en lysande framtid, men det är inget som vi kommer att få serverat på silverfat. Det är något vi hela tiden måste jobba för. Låt din valsedel jobba för det. Rösta på Piratpartiet i år!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Tez

  June 3, 2009, 09:02:03

  Aftonbladet har nog fått panik av PP:s framgångar. De framstår ju bara som (ännu) mer oseriösa och (ännu) mindre trovärdiga ju mer de anstränger sig. ^^

 2. Chimera

  June 3, 2009, 09:07:36

  “Jag är positivt lagd och spår internet en lysande framtid, men det är inget som vi kommer att få serverat på silverfat. Det är något vi hela tiden måste jobba för”

  Det betyder bara att man kan känna sig desto gladare när PP banar vägen till en ny generation och ett nytt samhälle där folket har en chans att medverka i politiken för det är i grunden FOLKET som väljer politikerna så då ska väll folket ha nått att säga till om också? :)

 3. Strand

  June 3, 2009, 09:16:59

  Egentligen borde man maila Lena och tacka för de 10k röster hon gav oss där. Ju mer de gamla teknikfientliga stofilerna hånar och förlöjligar vår livsstil desto mer benägen att rösta Pirat blir man.

 4. Pierre E

  June 3, 2009, 09:17:46

  Aftonbladet tror inget de gör som dess huvudägare LO vill och det är valvecka. I krig och kärlek är allt tillåtet och därför får vi nu sitta och läsa Hänt i veckan-journalistik om politik för att återgå nästa vecka till att läsa om vanliga händelser och vad Mona och facken tycker.

 5. RikMatts

  June 3, 2009, 09:39:00

  Det är inte antalet frågor utan antalet svar som är väsentligt

  Det är ettsvarspartierna, med “övervakning” som entonig lösning på alla problem som lagt grunden till Piratpartiets framgångar.

  Nej förresten, nu var jag orättvis. De har ju “avspärrning” och “förbud” på programmet också, ettsvarspartierna.

 6. Ville

  June 3, 2009, 10:07:08

  Om man vill veta hur lite/mycket de andra EU-parlamentarikerna bryr sig så kan man kolla in votewatch.eu
  Dels kan man se närvaroprocent men den är ganska irrelevant eftersom en apa skulle kunna få 100%, men det är intressant att se antal framföranden, motioner et dyl.

  Här är även en lista på antalet lobbyister i EU för de intresserade:
  http://www.europarl.europa.eu/parliament/expert/lobbyAlphaOrderByOrg.do?language=EN

 7. ConnyT

  June 3, 2009, 10:24:33

  Man kan ju undra vad Lena Melin grundar sitt uttalande på: “Utan att väljarna tycks ha förstått hur begränsat partiet anser att deras uppdrag är”. Jag tror tvärtom att väljarna mycket väl förstår vad dom stödjer. Antar att det är ett helt ogrundat påstående för att hon själv inte förstår vad PP gör…

 8. Peter Sjöberg

  June 3, 2009, 10:30:11

  Tror inte dom fattat riktigt än….
  PP är här för att bli ett etablerat parti.
  Tittar vi djupare in i sakfrågorna, finns svaren på hur framtiden SKA bli. Där finns tiotusentals arbeten i förlängningen av
  både Punkt 1,2 och 3. Arbete lär genereras,när vi får större frihet !

 9. Leeson

  June 3, 2009, 13:10:55

  Intressant hur Aftonbladet å ena sidan kritiserar Falkvinge för att han inte är rik utan stödjs av medlemsbidrag (“Lever på att tigga”) och å andra sidan misstänkliggör Engström för att han lever på egna pengar från försäljning av bolag (“Men framförallt är han rik”). Får en att undra hur en heltidspolitiker utan statsstöd skall försörja sig för att Aftonbladet skall godkänna…

 10. Peter i Sthlm

  June 3, 2009, 13:29:15

  Folk som envist håller fast vid gamla modeller har svårt att förstå det nya. Piratpartiet har en viktig roll i att få alla gamla cementerade politiker att förstå dessa frågors enorma vikt.

  Kursen mot det Orwellska samhället måste läggas om innan det är försent och Storebror har nästlat sig in i allas våra hem.
  Om politikerna verkligen hade haft folkets väl, privatliv och integritet varmt om hjärtat, hade Piratpartiet inte behövts.

  Jag har redan röstat på Piratpartiet och det var inget svårt val.

 11. mjau

  June 3, 2009, 13:30:41

  snälla snälla kan du inte skicka in detta som en replik till aftonbladet och kräva att de publicerar. Även folk som inte läser bloggar måste ju få se den här vinkeln också.
  Det är alldeles för många där ute som tror att aftonbladet är riktiga nyheter och den enda nyhetskällan man behöver =(

 12. Ramona Fransson

  June 3, 2009, 14:20:05

  Hahah, det brinner i knutarna för Aftonbladet. De så kallade alla undersökningsinstitut som SIFO Novus eller vad de heter, ringer inte till mobilabonnenter, enbart fast telefoni. Och vad säger det? FEL FEL FEL!!!

  Jag har på min blogg skrivit att PP kommer in i EU och kommer att få minst 15 procent av rösterna. Därför har jag redan lagt champagnen på is för att ta fram den på söndag.

  Ha det gott Anna!

 13. Bengt Svensson

  June 3, 2009, 14:59:11

  Är det bara jag som undrar över Aftonbladets rubriksättning?
  4,6 miljoner kr – FÖR att inte bry sig.

  Det står inte: 4,6 miljoner kr – utan att behöva bry sig, eller, trots att man inte tänker bry sig.

  Att ersättning utgår med villkor att man inte skall bry sig är förmodligen vanligare än man tror. Hur många sitter i riksdagen bara för att blockera en plats för en som kunde brytt sig? Och får betalt för det.
  Hur många brydde sig om FRA-frågan eller ens bemödade sig om att skaffa kunskap, trots att dom röstade (riksdagssvar.se)?
  Hur många får styrelsearvode från AMF just FÖR att dom inte skall bry sig om vilka ersättningar som delas ut?

  Det är möjligt att vi skickar folk till EU FÖR att dom inte skall lägga sig i och bry sig, men Engström är väl knappast en av dom?

 14. Markku Heikka

  June 3, 2009, 15:46:58

  Varför tveka att rösta på Piratpartiet?
  Jag tycker inte det finns någon anledning till tvekan om att rösta på Piratpartiet.
  Inte ens beroende på grupptillhörighet i EU-parlamentet Sakfrågorna avgör.
  Vi måste börja betrakta Piratpartiet i ett vidare perspektiv än vad den traditionella politikersynen tillåter.
  Jag citerar John Lennon som sa : TÄNK GLOBALT – VERKA LOKALT Är själv (såklart) aktiv i min egen stad Vara.
  Det talas så mycket om Falkvinges avsaknad av andra politiska visioner än partiets grundprinciper. Men det finns ett tankefel i den kritiken.
  Han värnar om vår frihet, medborgarrätt och vår (än så länge) självklara rätt att utforma vår tillvaro utifrån vår egen närmiljö och kommun.
  Hur den kommunalpolitiska agendan ska se ut kan han rimligtvis inte ha koll på.
  Men om man överför partiets grundprinciper till en riksdags , och kommunal nivå framgår ju en helt annan bild.
  Det är individens rätt att delta i samhällsdebbaten utifrån sina egna förutsättningar och värderingar.
  Det är vår frihet och våra rättigheter som ska forma den politiska agendan.
  Inte den “byråkratiska diktatur” som idag belägrar människors vardag med sitt regelverk och kontaktnät.
  Jag vill inte ha det annorlunda.
  Våra medborgarrättigheter MÅSTE stå överordnat allt annat. Då kan ingen partiledare, inte ens Falkvinge ha något reelt inflytande över den närmiljö jag kallar min verklighet.
  Den lokalpolitiska och statliga organisationen som styr Sverige idag fungerar inte.
  Eftersom folket inte tillskriver politiker och samhällsinstitutionerna någon större trovärdighet.
  Än mindre att ha något faktiskt inflytande över.
  Den lokalpolitiska och statliga organisationen som styr Sverige idag kan bara bestå om vi som medborgare tillåter det.
  Vi är ett ungt parti med alla dess brister och tillgångar.
  Men vi har visioner, medel och förmåga att skapa ett samhälle, även i vår egen närmiljö, där MEDBORGARRÄTTEN finns som en verklig egenskap.
  Inte bara ett tjusigt ord som våra egna eller andra politiker nyttjar i debatten.
  Piratpartiet har ingen definitiv lösning på framtidsfrågor gällande arbetslöshet, social eller ekonomisk utslagning, skatter, skola, sjukvård och annat.
  DET är precis som det ska vara tycker jag.
  Hade Falkvinge haft en massa tjusiga ord, valfläsk och halvsanningar som traditionella politiker hade han blivit likadan.
  Piratpartiet går inte att betrakta med “samma ögon” som dom traditionella politiska partierna.
  Helt enkelt för att medborgarrätten står i förrummet.
  Med den rätten får vi vara med, utveckla den vardagspolitik och tillvaro vi själva lever i.
  Det finns många olika sätt att utveckla “demokratisk självförvaltning” som formar den kommunalpolitiska agendan, så det är ingen utopi vi pratar om.
  Det finns inget annat parti i Sverige som kommer i närheten av detta förhållningsätt, och varför skulle dom? Medborgarrätten strider ju mot deras egen totalitära byråkrati och existens.
  Och AB är ju en megafon för hela denna “apparat”.
  Att börja med EU-valet, principfrågorna och medborgarrätten är självklart och absolut nödvändigt.
  Utan den kampen riskerar vi förlora rätten till vår egen livskvalité.
  Förutsatt att vi tycker demokrati, frihet och medborgarrätt är viktiga saker i våra liv.
  Ett enkelt sätt att påbörja detta utvecklingsarbete är att bli aktivist i Piratpartiet.
  Då spelar det ingen roll vad medierna spyr ur sig mot dom krafter som gör motstånd mot etablissemanget .
  DET är förhoppningsfullt i sig.

  upplagd av livlina piraten kl. 04:55

 15. Anders W

  June 3, 2009, 17:38:05

  Sen en sak till med Aftonbladet, CENSUR så fort man skriver negativt om dom eller positivt om Piratpartiet så har det i en del fall censurerats bort.

 16. Mary N

  June 3, 2009, 18:06:03

  Nu har jag bestämt mig: du blir min kandidat!

 17. Rick

  June 3, 2009, 18:46:27

  Lena Mellin: “Men detta parti stöds just nu av 6,7 procent av väljarkåren, enligt Novus Opinion. De är större än exempelvis de båda regeringspartierna Centern och Kristdemokraterna. Det är svårförklarligt, närmast obegripligt.”

  Obegripligt för henne kanske. Själv tycker jag det är “svårförklarligt, närmast obegripligt” att löjliga partier såsom C och KD kommit med i riksdagen överhuvudtaget. Relevans har de i alla fall aldrig haft.

  AB, Mellin, och sossar och moderat-nissar börjar spela fult. Min kompis Gandhi menar att detta tyder på att vi håller på att vinna.

 18. Rick

  June 3, 2009, 18:48:15

  Detta bara påminner mig om hur mycket jag hatar gammelpolitiker.

 19. Mims

  June 3, 2009, 19:45:19

  Ramona: Har du en källa till påståendet att opinionsundersökningarna inte innefattar mobiltelefoner?

 20. Ulla-Karin

  June 3, 2009, 20:38:11

  Jag blev nr fyrtiosjutusenniohundranånting. Idag tog jag steget och blev medlem! Sen dess har det tickat upp över 48.000 medlemmar och ökar stadigt. Jag tror verkligen att folk kan tänka själva och förstår vad det handlar om. För mig som är 50 år och varit politiskt intresserad länge, är det här ett helt nytt sätt att föra politik på. Och det är spännande! Jag vill vara med! Jag tror att det skrivs historia nu…
  F ö har hela familjen röstat pirat!

 21. Fredrik

  June 4, 2009, 10:30:54

  Lena Mellin är ett skämt, en clown som trycker ut skit på Aftonbladet.

  Det tycker jag för hon har tydligt visat sin brist (total saknad) av professionalism inom journalistiken. Jag läser i princip inte Aftonbladet längre på grund av att de inte kunnat visa sig opartiska i detta val.

 22. Thomas

  June 4, 2009, 14:16:22

  Det PP: företrädare mäkligt nog inte begripigt är att vi i internet och i ny teknik skapat nya möjligheter till all möjlig brottslighet (inte bara olaglig kopiering) som måste hanteras utan att vi för den skull skapar ett oönskat övervakningssamhälle.

  Inte acceptera brottsligheten bara för att tekniken gör det möjligt! Vart leder ett sådant resonemang?

 23. Anders Troberg

  June 5, 2009, 09:40:37

  Thomas: Det finns inga egentliga nyheter i brottslighet tack vare internet. Det mesta går utmärkt med gamla metoder som telefon och post. Detta gäller även kopiering. Ska man flytta stora mängder data så är fortfarande en extern hårddisk och DHL effektivast.

 24. Ask me

  June 6, 2009, 00:03:24

  På ett par månader har så otroligt många blivit politiskt engagerade i Sverige, ja även jag som totalt struntat i politik innan IPRED. Jag tror att sittande regering åtminstone har tänkt ett par sömnlösa nätter, vafan har vi ställt till med?

 25. Ask me

  June 6, 2009, 00:10:11

  Förresten ,shit att man inte kunde vara med på PPs valvaka för det är nog en historisk händelse. Och säkert väldigt roligt, ha kul ni som kan gå!

 26. Michael E

  June 6, 2009, 13:02:17

  Kan ju bara vara så att vi som röstar röstar just för att det är frågan vi bryr oss i och skiter i resten.. Men men..

 27. Michael E

  June 6, 2009, 13:03:46

  Först Expressen och nu Aftonbladet, när startar den Piratvänliga nyhetstidningen så man kan läsa sina nyheter utan en politisk bias rotad i allt som framförs?
  Eller åtminstonde en bias som inte sysslar med direkta påhopp..

  Det är sin sak att rapportera om EU valet, en annan att klanka ner på ett PartiLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *