Pages

Categories

Search

 

Bitterjönsarna kommer att bli akterseglade

by
June 8, 2009
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag känner mig lite trött efter valfirandet igår, men det var det då värt. Det viktiga är att vi har en bra och kapabel pirat som kan se om våra intressen i europaparlamentet. Vi är många som jobbat hårt för det och det är roligt att se att hårt arbete faktiskt betalar sig.

Trots gårdagens begivenheter klev jag upp i ottan och skrev ihop en artikel till Newsmill. Om jag orkade gå upp klockan sju för att skriva den, så är jag säker på att ni orkar läsa den. Eller hur? Marsch iväg och läs! (Här nedanför eller på Newsmill.) Jag kan fresta med att den innehåller lite mer uppläxning av herr Guillou.

“Gustafsson, Drougge och Skugge är framtidens författare”
Piratrörelsen må ha sina rötter bland joltdrickande grabbar som sällan eller aldrig lämnar tangentbordet för några långa stunder, men piratrörelsen växte också fram ur ett genuint och hängivet kulturintresse. Därför är det inte heller så underligt att piratrörelsen får fler och fler anhängare från den kulturella sfären. Anhängare som i allra högsta grad är med och för piratrörelsen framåt genom att bidra med en ny intellektuell dimension till vad det innebär att vara pirat.

Den senaste tiden har vi sett fler och fler svenska kreatörer kliva fram och deklarera att de ställer sig på piraternas sida. En av de första var Unni Drougge, som snart följdes av Lars Gustafsson och Linda Skugge. Jag kan inte annat än gratulera dem. De är en del av en ny och viktig intellektuell rörelse som kommer att forma inte bara Sveriges, utan även Europas, framtida kulturlandskap. De är pionjärer som orädda givit sig ut på en äventyrlig resa med okänt mål.

Vi var många som jublade när Unni Drougge lade ut sin ljudbok “Boven i mitt drama kallas kärlek” på The Pirate Bay, åtföljt av en briljant och välinformerad artikel om dagens förlagsbransch här på Newsmill. Och knappt hade vi hunnit slutat jubla över det när Lars Gustafsson tog stafettpinnen från Drougge och i en debattartikel på Expressens kultursida påpekade att man rent historiskt aldrig har kunnat hejda teknologisk utveckling och att det i Internets fall inte heller är önskvärt att försöka göra det.

Gustafsson blickar framåt. Han ser nätets möjligheter. Han skriver med glödande iver om hur man nu kan bygga digitala bibliotek som gör ”de mesta av de materiella biblioteken obsoleta eller i varje fall antikverade”. Gustafssons ord ger antagligen en och annan bokälskare skrämselhicka, men vad är egentligen en bok? Är den pappret den är tryckt på eller är det orden och idéerna i den?

Och vad är viktigast att bevara för framtiden? Det fysiska objektet som boken utgör eller tankarna som förs fram i den? Det är detta som är knäckfrågan. Det är den som drar en definitiv skiljelinje mellan de som redan har förstått och de som inte gjort det. Mellan dem som står i fören på båten som styr ut mot det öppna havet och de som bittert står kvar på land och ser den ge sig av utan dem.

Gustafsson är en av de som förstått att den kamp piraterna för inte handlar om att få saker gratis. Den handlar om att alla ska kunna få tillgång till kultur och de idéströmningar som den för med sig. Det handlar också om rätten att få uttrycka dessa idéer i tal och skrift. Den kamp som upphovsrättsindustrin idag för mot fildelare har kommit att bli ett allvarligt hot mot allas vår frihet. I sin iver att se till att inte en enda krona går förlorad har man helt tappat perspektiven och bryr sig inte längre om att den egna girigheten inte bara stympar kulturen, utan att den även riskerar att ta ifrån oss rätten att tala fritt och ostört med varandra både i den privata sfären och i det offentliga rummet. Gustafsson har förstått och därför var han tvungen att sätta segel.

Men som alltid när någon sätter segel mot det okända, så står det en del bitterjönsar kvar på stranden och ondgör sig över deras till synes dumdristiga tilltag. Varför ska de ge sig iväg? Inte kommer väl deras skuta att bära dem ända fram? Tror de att de månne är förmer än andra? Har de en baktanke med resan? Planerar de att komma tillbaka från sin resa och göra processen kort med det de lämnade efter sig? Kanske är det nog bäst att de drunknar någonstans på vägen, för då slipper ju bitterjönsarna riskera att konfronteras med deras potentiella framgång. Kanske är det bäst att försöka borra några hål i skutan för att försäkra sig om att de förliser på vägen. Så verkar i alla fall bitterjönsen Jan Guillou ha tänkt.

Det är nu ett par veckor sedan Lars Gustafsson deklarerade att han satt segel mot framtiden. Det är en evighet sedan i internettid. I Jan Guillous högst analoga värld är det blott ett kort ögonblick. Draken Guillou bidade lugnt sin tid och väntade strategiskt till självaste valdagen innan han försökte torpedera Gustafssons välformulerade debattartikel genom att kalla Gustafsson för ”Sveriges näst mest avundsjuke författare”. Guillous ego klarade uppenbarligen inte av Gustafssons antydning om att han skulle vara en ”dussinförfattare”.

Guillous argumentation går ut på att Gustafsson är avundsjuk för att han inte säljer lika mycket som Guillou och andra bästsäljande författare. I Guillous värld ger man nämligen bara bort böcker som ingen vill köpa. Om han någonsin hade varit ute på nätet och sett sig omkring, så skulle han veta hur fel det påståendet är. Men nej, Guillou gör som han alltid gör. Han uttalar sig vitt och brett om saker han inte ens bemödat sig med att researcha ordentligt. Med tanke på hans uppenbara okunskap om hur nätet fungerar, så borde han av ren artighet diskvalificera sig själv från hela den här diskussionen, men inte då. Mannen som varken kan mejla eller googla domderar som om som om han vore en auktoritet på området. Guillou är som en engelsk turist på utlandsresa. Han tror att om han bara skriker tillräckligt högt på sitt eget språk, så kommer folk till slut att förstå honom. För Guillou tycks förståelse i grund och botten inte handlar om kunskap utan om decibel.

Än värre är det att han fullkomlig förbiser det vidare perspektiv som Gustafsson skriver om. Han struntar i kulturen. Han struntar i människors självklara rätt att få uttrycka sig fritt. Det enda Guillou tycks bry sig om är pengar. Närmare bestämt hans egna pengar. Han är så förblindad av sin girighet att han inte ens kan föreställa sig att människor kan drivas av något annat än pengahunger. Därför kan han inte heller greppa Gustafssons djupare resonemang om integritet och yttrandefrihet. Iförd enorma skygglappar återstår därför bara en självklar slutledning för Guillou: Gustafsson är avundsjuk på att Guillous plånbok är större än Gustafssons. Size does matter.

Och visst, kanske drömmer de som kastar loss om ett guldskimrande Eldorado. Kanske har de tankar om hur det skulle vara att återvända med lastutrymmena fyllda till brädden av skatter, men framför allt vill de bara andas frisk luft. De vill se horisonten breda ut sig framför dem och känna att de själva står vid rodret. De vill kunna ropa till havet och måsarna, utan att någon ber dem att hålla tyst. De vill slippa att ständigt få sina drömmar nedtrampade i lersörjan av dem som nu står på stranden och ropar okvädingsord efter dem. De är fria själar. Det är inte de som står kvar på torra land och hötter med nävarna och kanske är det därför de är så infernaliskt arga. För vad kan väl vara mer upprörande för någon som sitter fången i ett förlegat system än att se andra njuta frihetens sötma?

Jag blir ofantligt glad när jag ser kreatörer som Gustafsson, Drougge, Skugge och andra ställa sig upp och höja rösten. Upphovsrättsindustrins kamp mot piratrörelsen gynnar inte dem. Den sätter käppar i hjulet för de kreatörer som drivs av annat än girighet. Jag unnar dem alla pengar i världen, men det känns betryggande att veta att de drivs av något annat än pengahunger. De förtjänar verkligen bättre än att reduceras till slagträn i en kamp som inte är deras. Guillou och hans anhang har inte förstått det än, men framtidens kulturlandskap kommer inte att skapas av upphovsrättsindustrin. Det kommer att skapas av kreatörerna och deras fans. Det gynnar både kulturen och allas vår frihet, både på och utanför nätet.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Lars-Olof

  June 8, 2009, 12:40:03

  Tack för en mycket välformulerad artikel!
  Det är sorgligt att Guillou har tappat förmågan till research!
  Möjligen orsakas bristen på klarsynthet att synen skyms av dollartecknen??

 2. Michael E

  June 8, 2009, 13:55:37

  Sexual Innuendo Monday?

 3. Hanse,(PP)

  June 8, 2009, 14:12:47

  Har skrivit detta innan man jag tycker att det är värt att upprepa.

  “Att fråga Jan Guillou vad han tycker om internet är som att fråga en blind vad han tycker om stumfilm.”

  Man ska inte uttala sig om sådant man inte vet något om!

 4. Callisto

  June 8, 2009, 14:13:30

  Amen.

  För en gångs skull tycker jag dessutom att Skugge är rätt ute med något hon gör.

  Vad gäller Guillou, som i mina ögon är en grymt bra författare (också han avundsjuk, minns kommentarerna om att Stieg Larsson gjort den ultimata säljkuppen genom att dö,eller hur han nu formulerade det hela), så skulle han också vinna på att uppdatera sin syn till innevarande millennium. Han kommer knappast dö fattig ändå, även om han chansade på att någon hellre läste gratis än köpte hans verk. Mycket vill ha mer? Ja, det är ju faktiskt de redan rika artistena och skaparna som skriker högst. Och bolagen där VD:arna knappast lägger sig hungriga.

  Till sist… YAY för PP som tog sig in i Europaparlamentet.

 5. Peter Sjöberg

  June 8, 2009, 14:57:18

  Det verkar som om herr Guillou inte orkar med trycket han fått utstå,för sina åsikters skull.( ständigt uppassad av SÄPO )
  För mig framstår det som om han vill få nya kamrater,dvs samma regim som terroriserat honom under 30 års tid….. tragiskt. Han hann att anpassa sig. Kan berätta för Jan att denna gång är vi många som är beredda att ta strid för våra rättigheter
  mvh: Peter Sjöberg (Pirat,såklart
  PS: Nästa gång gäller det hemmaplan…. hehe

 6. Richard Ramstedt

  June 8, 2009, 14:58:07

  Ahh..tack Anna för det!
  Som vanligt högst insiktsfullt & med en viss dos humor.
  Instämmer till fullo!

  “Medborgarrätt eller fel”

 7. Jocke

  June 8, 2009, 18:19:03

  Undrar om inte Guillou är ett av de största svenska internettrollen som finns?

  Cred till honom för det!

  :)

  Du som inte förstår vad jag menar:
  Läs här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Internettroll

 8. Patrick R

  June 8, 2009, 19:43:18

  Kul att se dig på vakan Anna, ditt engagemang inspirerar!

  Nog kommer trollen bli akterseglade alltid. Men trollen är relativt harmlösa i jämförelse med de minfält riskerar att läggas av andra i våra farvatten. På hemmavatten till och med. Citat från SÄPOs remisssvar på polismetodutredningen

  “Säkerhetspolisen välkomnar därför utredningens förslag att hemlig teleövervakning ska omfatta också uppgifter om lokalisering då samtal inte sker och situationer då ingen skäligen misstänkt person finns. Säkerhetspolisen välkomnar också förslaget om en skyldighet för leverantörerna att lämna ut abonnemangsuppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna oavsett brottets svårighetsgrad.”

  Jag tolkar detta som
  1: Din telefon ska göras till en permanent spårsändare för varje mobilägare i Sverige. Urskiljningslöst och utan misstanke om brott.
  2: Mobilen ska kunna kopplas till din person vid minsta misstanke (för att man därmed kan gå tillbaka i loggarna och kartlägga överallt du rört dig.)

  http://www.frendo.se/remisser0905.html

  Obehagligt är bara förnamnet.

 9. EU-2009

  June 8, 2009, 20:11:09

  Anna jag älskar dina inlägg!

  Nu måste vi få suga på karamellen ett tag. Men snart eller redan bör VI alla förbereda oss för vad som komma skall…

  Det är ett Rikstadsval Sep 2010 och vi vill att Partiet, även om FRA, IPRED, IPRED 2 och “Datalagringsdirektiv” inplementerats, ska vara slagkraftig. Det som gäller är ju som vanligt att sprida kunskap i svärmen….

  Jag undrar lite hur kommer PP att agera från och med nu?

  Tack Anna! Sorry att jag inte höll mig till Topic, men har ingen annanstans att skriva av mig!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *