Pages

Categories

Search

 

Peter Eriksson har missförstått PP

by
June 8, 2009
Integritet, Politik
No Comment

Höger/vänster-tänkandet är djupt rotat bland både politiker och svenska medborgare. Det är lite synd för det finns frågor som går bortom höger och bortom vänster. Till dem hör till exempel frågan om rätten till ett skyddat privatliv och en värnad integritet.

Under förra årets FRA-debatt var detta tydligare än någonsin. Ingen hade väl till exempel trott att Ung Vänster och MUF någonsin skulle dela barrikad, men det gjorde de. Och de hade alla de andra ungdomsförbunden med sig. Frågan om rätten till ett skyddat privatliv var helt enkelt för viktig för att låta andra meningsskiljaktigheter komma ivägen.

För oss i Piratpartiet var detta ingenting nytt. Piratpartiet tar bara ställning för ett skyddat privatliv, delad kultur och fri kunskap. Vi tar inte ställning i några andra frågor. Det innebär att vi kan bredda diskussionen kring dessa tre frågor utan att exkludera någon. Vi är inget högerparti. Vi är inget vänsterparti. Vi är möjligen ett integritetsparti, ett kulturparti, ett kunskapsparti.

Därför blir jag alltid lite ledsen när folk försöker placera in oss på en höger/vänster-skala. I dag säger Miljöpartiets språkrör, Peter Eriksson, i SvD att han är tveksam till om PP kan få vara med deras partigrupp i europaparlamentet:

“Jag är lite tveksam till det. Det jag vet om de här killarna är att de står långt till höger i många frågor. Till höger om moderaterna i praktiken.”

Jag vet inte var Eriksson har fått det ifrån. För det första så är det verkligen inte bara grabbar i PP. För det andra, så kommer våra medlemmar både från höger, vänster och allt däremellan. Rick Falkvinge har varit med i MUF. Christian Engström har varit med i Folkpartiet, Amelia Andersdotter kommer från vänsterhållet. Själv har jag aldrig riktigt kunnat placera mig i ett speciellt fack innan jag blev pirat, men jag har aldrig sannerligen aldrig befunnit mig långt till höger om Moderaterna i någon fråga. Men det intressanta är att vi alla samexisterar under lila flagg, för att vi anser att de frågor vi driver är så viktiga.

Jag tror inte att Eriksson menar något illa. Jag tror bara att han, precis som många andra, har svårt att föreställa sig ett parti som varken är höger eller vänster. Folk som är vänster brukar kalla oss kapitalister, folk som är höger brukar kalla oss kommunister. Vi är ingetdera. Vi är pirater. Vi värnar om privatliv, kultur och kunskap. Det är frågor som är alldeles för grundläggande för att styckas upp och placeras in i höger/vänster-fack.

Faktum är att det finns många andra frågor som skulle må bra av att dammas av och diskuteras utan förutfattade höger/vänster-meningar. De riktigt stora frågorna måste man lösa i samförstånd som bara kan nås genom att man väljer att se likheter istället för olikheter. Om Peter Eriksson tittar närmare på vad PP vill vad det gäller den personliga integriteten, så kommer han att upptäcka att vi inte befinner oss ljusår från Miljöpartiet i de frågorna.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. anonym

  June 8, 2009, 16:31:21

  Peter Eriksson har att ta hänsyn till vad (S) har för åsikter i alla frågor. Han har ju tänkt bilda regering tillsamman med dom. Det var (S) under ledning som Tomas Bodström kom med förslaget om FRA lagen, vilken alliansregeringen. IPRED lagen röstades igenom av regeringen tillsammans med (S). Peter Eriksson kunde då storstilat säga nej. Men skulle det hetta till i politiken kommer Peter Eriksson att vika ned sig. Det har han gjort i alla frågor hitintills. Att ni skulle kunna få till ett samarbete med MP ser jag som helt uteslutet.

 2. YRN

  June 8, 2009, 16:37:44

  Just MP borde väl ha en viss erfarenhet av att man kan vilja betrakta politiken i mer än en dimension? Vill minnas att det partiet länge hävdade att man stod över höger-vänsterskalan. Men det var kanske före Peter Erikssons tid?

 3. jakob

  June 8, 2009, 16:52:38

  Du borde kontakta Lage Rahm riksdagsledamot för Miljöpartiet. Han är riktigt bra kille och öppen för nya tankegångar!

  1. Anna Troberg

   June 8, 2009, 16:57:18

   Hej Jakob!
   Ja, Lage är en hyvens kille och det tror jag nog att Peter Eriksson också är. Jag vet inte var han fått sin information från, men han har inte fått den av PP i alla fall. Jag tror att jag ska mejla dem. det är ju faktiskt bättre än att sitta och muttra här på bloggen. :-)
   Ha det riktigt bra!
   Anna

 4. Kålan

  June 8, 2009, 17:10:48

  Under valvakan på SVT, så framkom det att Piratpartiet hade fått nästan exakt lika många röster från det röda som från det blå blocket, därför förstår jag inte varför man hela tiden antyder än det ena, än det andra. Det verkar som att många är så fast i sina gamla tankebanor att de inte kan acceptera nya.

 5. gonzo

  June 8, 2009, 17:16:04

  Hej Anna!
  Bra skrivet (som vanligt) Under valkampanjen har jag argumenterat
  och diskuterat med hela min omgivning. Nästan alla är överens om att i bland måste både lamm och lejon samsas i samma hage. När vargen och grisarna från “1984” slutar att hota oss, kan de som vill återgå till det som gällde förr i tiden. Ledsamt nog tror jag att det kan dröja innan vi kommer dit. Till dess trimmar vi seglen och håller kursen . . .

 6. 75877980

  June 8, 2009, 17:18:34

  Det är ju bara förhandlingstaktik! Det är så det går till i politiken.

 7. Oldtimer

  June 8, 2009, 17:18:41

  Suck!

  Just Miljöpartiet också, som under hela 80-talet försökte hävda samma sak – att deras frågor stod över höger-vänster-tänket. Men det har de tydligen glömt…

 8. Ahrvid

  June 8, 2009, 17:25:39

  Jag uppfattar PP som aningen mer åt “höger” eller det liberala, då det är ett internetfrihetsparti och liberalism och frihet hör ihop.
  Å andra sidan – om jag hörde rätt från en valvaka – tycks analysfrågor vid exit polls ha placerat PP aningen mer åt vänster.
  Peter Eriksson kommer ju själv från ett gammalt “enfrågeparti” (miljö) som i alla fall i början försökte hävda sig vara fri från en vänster/höger-skala. Därefter har man placerat sig tryggt till vänster.
  Jag tror inte man kan glömma vänster/höger-skalan helt. PP kommer att få utstå prov på denna skala i olika sammanhang. Det bästa för PP skulle dock vara – liksom det anförts för kommunismen – att man lyckas förändra samhället så pass så att nödvändigheten av ett Piratparti vittrar bort! Skulle FRA, IPRED m m avskaffas, upphovsrätten reformeras, m m skulle ingen behöva rösta på PP, faktiskt. Då kan alla piratpartister ta välbehövlig semester!
  Detta utopiska perspektiv verkar emellertid aningen avlägset.

  –Ahrvid

 9. Carl

  June 8, 2009, 17:41:48

  I samma intervju säger Rick Falkvinge:

  – Moderaterna är inte så renodlat kapitalistiskt som jag tycker om. De är någon slags halvmjäkiga socialliberaler.

  Bara för att Rick har den åsikte behöver det förstås inte betyda att det är Piratpartiets åsikt. Men det är inte särskilt svårt att förstå var Peters uppfattning kommer ifrån.

  1. Anna Troberg

   June 8, 2009, 17:57:38

   Hej Carl!
   Jag har också läst den där intervjun, men det står ingenstans att det är PP:s åsikt vilket det inte heller är, eftersom PP inte har åsikter om sådana saker. Enkelt, men ändå inte. :-)
   Ha en trevlig kväll,
   Anna

 10. Blubb

  June 8, 2009, 18:00:31

  Det är inte bara Peter Eriksson som inte förstått. Göran Hägglund har inte heller förstått. Någonting. Alls.

  Jag tycker att det finns skäl att gratulera piratpartisterna, det finns skäl att gratulera Miljöpartiet, och Folkpartiet som gjort väldigt stora valframgångar. Men samtidigt är det ett fattigdomsbevis ut demokratiskt synpunkt att ett parti som har en agenda som inrymmer svar promillen av det politiska spektrat på kan få en sån valframgång.

 11. HDR-fotografen

  June 8, 2009, 18:05:51

  Snart dags att skriva en barnbok, typ en barnens bibel för de övriga partimedlemmarna om de någonsin ska förstå.

 12. Hans

  June 8, 2009, 18:28:11

  Jag tror inte Peter Eriksson har missförstått PP, han är läskunnig och allmänt rätt intelligent och borde därmed kunna avgöra vad Piratpartiets agenda är och vad partiprogrammet säger och likheterna med MP:s modell och PP:s är ju också påtaglig, dvs MP skiter egentligen också i ekonomi och vad som helst och tycker övriga partier sköter sig hyffsat…förutom på ett område (miljö i deras fall *duh*). Så därför tolkar jag hans uttalande som ett sätt att skaffa sig bättre förhandlingsläge och det ska tolkas som ett förtäckt hot om att PP kanske kommer få tillbringa sin tid i europaparlamentet ute i kylan. Det förbättrade förhandlingsläget är tänkt att öppna upp för mer kompromisser från PP:s sida.

  Och att förskjuta PP är fullt möjligt för miljöpartiet/de gröna och liberalerna att göra, det är bara att spela lite okunniga om PP i stil med Peters uttalande, så går media och väljarna med på att de har rimliga skäl till att inte vilja samarbeta med PP. Så det är inget tomt hot heller tyvärr.

  För att avväpna hotet gäller det att få fram i media att PP verkligen tycker som MP/de gröna eller som Liberalerna, eller vem som nu väljer att anamma PP:s kärnfrågor i så stor grad som möjligt. Och att deras frågor verkligen är PP:s frågor om de vill.

  Men kanske är de skeptiska i hur långsiktigt PP:s engagemang i deras sak är och det skulle kunna vara den riktiga stötestenen?

  …eller så är jag överdrivet konspiratorisk och gör en höna av en fjäder, även rutinerade politiker säger ibland halvt genomtänkta saker och Peter menade kanske inget alls med sin höger/vänster fundering.

 13. Sprainerd

  June 8, 2009, 18:42:30

  Hm…
  Det är allvar nu. Dags att sluta muttra att ingen förstår något och i stället försöka förklara vad det är ni vill. Ni har reell politik att genomföra, ni kommer att få en massa frågor om ditten och datten. Visa att ni är mogna uppgiften i stället för att sura över att ingen förstår er och beskylla alla som inte håller med er för at vara bitterjönsar. Peter Erikssons kommentar är troligtvis inte alls ett uttryck för missförstånd utan en fodran att få se era kort. Ni är synade. Dags att visa korten.

  1. Anna Troberg

   June 8, 2009, 19:09:53

   Hej Sprainerd,
   tja, nog talar vi om vad vi vill hela tiden. Jag tycker bara det är lite märkligt att vissa vägrar lyssna. Kanske var det så att vi synade andra politiker när vi visade att vi hade ett reellt stöd, att vi inte bara är en “facebookgrupp” som en del tror.

   Nåväl, du har dock rätt i att det är intressantare att tala om politiken än att muttra på varandra. Där kan vi alla bli mycket bättre.

   Ha det riktigt bra,
   Anna

 14. infallsvinkel

  June 8, 2009, 18:52:29

  Anmärkningsvärt med tanke på att Miljöpartiet gick ut innan valet och påstod att Piratpartiet hade “piratkopierat” deras politik!

  Jag trodde faktiskt inte att Miljöpartiet stod till höger om Moderaterna…

 15. Putte

  June 8, 2009, 19:04:09

  Det är väldigt viktigt att PP fortsätter att hålla sig neutrala på ett sådant sätt att både f.d. vänsterpartister, sossar och moderater kan acceptera PP:s program.

  Så fort PP tar ställning i en ny fråga bör man göra det testet. Om det inte håller bör man avstå från att ta ställning. Annars finns risken att den sida som känner sig överkörd försöker (och lyckas) placera in PP i ett fack.

 16. Troed Sångberg

  June 8, 2009, 19:19:03

  @Anna

  Jag försökte utveckla just det resonemanget här; med hjälp av den politiska kompassen som pedagogiskt hjälpmedel: http://blog.troed.se/2009/06/08/angaende-politikens-framtida-riktning/

  @Ahrvid

  Liberal implicerar inte höger. Se ovanstående länk.

 17. Mr President

  June 8, 2009, 19:23:12

  MP skulle kunna säga: “Grattis! Gå gärna med i den gröna gruppen. Vi kan nog samarbeta bra. Vi stödjer er med integritetsfrågorna och ni stödjer oss med klimatfrågorna. Underbart!”
  Men istället är de bara kalla och avvisande. Vad har de att vinna på det egentligen?

 18. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  June 8, 2009, 19:27:07

  Peter Eriksson syftade förmodligen på Rick och Christian, snarare än “de här killarna” som i hela Piratpartiet.

  Dålig framställning av citatet i artikeln vill jag hävda. Om inte, och Peter Eriksson verkligen skulle tro att PP är en pojkrörelse med högertänk, så är det ju bara att sucka och ta sig för pannan. Men jag vill tro att det bara är ett citat taget ur sitt sammanhang.

 19. Jesper

  June 8, 2009, 19:35:00

  Som redan sagt, Piratpartiet är inget höger/vänster-parti. Vi är åt alla håll som går. Det finns f.d Moderater och f.d Socialdemokrater, allt! Enbart för PP driver en sådan fråga som många anser vara viktig.

  Skulle allt vara frid och fröjd med alla lagar osv. så tror jag faktiskt inte att jag hade röstat på något, blankt med andra ord. Jag är ingen politiker och inte insatt särskilt mycket, men när det ska inskränkas på mitt privatliv, min integritet, min rätt som medborgare och varför inte, MITT Internet (det är allas Internet, vi alla äger det), Då… då jävlar går jag igång på alla cylindrar.

  Jag har mina åsikter, jag kan inte placera min åsikter i något av dagens partier. Jag är en blandning av allt… Dock är det jag bryr mig om mest nu, det som jag anser viktigast JUST PIRATPARTIETS FRÅGOR!

  Därför är jag Pirat, och stolt kallar mig Pirat… Men dagen då jag inte längre behöver kalla mig Pirat i politiken, den dagen kommer jag och alla andra Pirater hurra, tjoa av glädje… (hoppas ni förstår)

  -Jesper, trogen Piratpartist

 20. Sprainerd

  June 8, 2009, 20:00:44

  Jepp, ni synade nog de andra partierna och de jobbar redan på att ta över era frågor (se t.ex. slutdebatten i svt) men nu synar de er tillbaka. Min egen första “syning” kommer här i form av en manuell trackback (wordpress vs blogspot, pust)

 21. firren

  June 8, 2009, 20:19:21

  Frågan är om de andra partierna någonsin kommer ifatt.

  http://www.svd.se/naringsliv/it/artikel_3032599.svd

  Dvs ifatt PP, inte kineserna. Där är de snart.

 22. Jonas

  June 8, 2009, 20:24:39

  Släng iväg ett mail till riksdagsledamoten Max Andersson (MP) från Göteborg. Han verkar både hyfsat insatt och intresserad av integritetsfrågor.

 23. Felix Hvit

  June 8, 2009, 20:51:00

  Ett mycket bra inlägg Anna, nyanserat och tydligt. Tack!

  Att placera partier (ja det gäller kanske mer än så) i fack eller på en skala tycks vara nödvändigt för att vissa ska kunna hantera verkligheten; Att låta något så abstrakt, och nytt, som Piratpartiet “sväva fritt” lär inte tillåtas. Är det idag givet att försöka placera in åsikter enligt en okomplicerad höger/vänster-skala? Miljöpartiet har hamnat på vänsterkanten? Alla partier rör sig mot mitten? PP är ultrahöger, eller vänster?

  Jag tror att vi snart, av nödvändighet, kommer att se en förändring av svensk politik – eller kanske snarare av tänkandet kring politik. Istället för vänster/höger-skalan kanske fokus hamnar på tänket kring sakfrågor. Vi har nog ett behov av att placera olika saker i kategorier, för att jämföra och ordna, men att göra det utifrån något så oprecist som en färgskala tror jag förvirrar mer än det förtydligar. Jag tror inte heller att det är samhällsnyttigt.

  Det Piratpartiet gör, och Miljöpartiet gjorde, är att tänka politik på ett annat sätt. Jag tror och hoppas att PP inte kommer att låta sig inordnas i skalan (även om en del talar för det), utan istället håller fast vid ett fokus på sakfrågor och principer. Det är åt det hållet politiken måste gå om den ska bli medborgarvänlig.

 24. Daniel Flöijer

  June 8, 2009, 20:52:52

  Bra skrivet. Det känns skönt att PP nu har ett mycket bättre utgångsläge för att få både politiker och medborgare att förstå vad det är vi står för.

 25. Fahrenheit451

  June 8, 2009, 21:04:07

  Då vet jag att jag röstade rätt. “Hedning” är väl ett passande epitet på mig som aldrig heller kunnat placera mig till varken höger eller vänster.

  Det verkar också vara en sådan reaktion som media, gammelpolitiker får när de väntar sig vanliga konfliktsökande höger/vänster argument ifrån pirater, men istället får visioner och förhoppningar om en ljusare framtid.

 26. Calandrella

  June 8, 2009, 21:43:30

  Många av piratröstarna skulle röstat på MP om inte PP ställde upp… Hmm, kanske inte så förvånande egentligen: båda partierna inser att det finns vissa frågor som är viktigare än de andra, och är beredd att förhandla om de andra frågorna (i MP’s fall miljön, i PP’s fall demokratin). Nu har iofs svenska MP rotat sig ganska starkt i vänsterblocket, men – har jag hört – i resten av världen är de mycket mera av ett vågmästar-/förhandlarparti.

 27. ST

  June 8, 2009, 23:49:24

  Vad Peter Eriksson säger spelar ingen roll, han är ingen MEP. Sen skulle Mp få svårt med att hantera en partipiska.

  P.E. blev dock utrustad med en gattling-gun-mun som har flera magnituder högre RPM än vad hjärnhalvorna orkar roterar med, men en mun som dock har ett röst-interpolations-chip … fast det var nog första revisionen av prototyp-chipet.

  Fast innan munnen kommit upp i fullt varvantal så sa han faktiskt att han inte kunde så mycket om PP. Kan inte bara vara jag som märkt hur snabbt de etablerade politikerna upphört med sin “nollningsmaskulinitet”.

  Fast krutgummans uppmaning till alla att visa lite mer ödmjukhet, kanske gjorde sitt. Vem vet.

  Personligen är jag rätt säker på att _alla_ etablerade partierna fick en ordentlig kalldusch, en värre sådan än med Juni listan i förra EU-valet, för en del ligger också i hur folk har röstat på person, dvs vilka personer, i de etablerade partierna, och dessa personers åsikter.

 28. ulf

  June 9, 2009, 00:12:41

  När vi stoppat dessa vansinniga övervakningslagar ( Ni vet vilka), Vilket jag hoppas sker snart, då ska jag gå tillbaka till min plats i vänster/högerskalan och strida där, men som det är nu så har jag mer tillsammans med pirater än de andra partierna. Det känns jättekonstigt, men jag bara slutade lyssna på de andra partiernas trätande mellan sig, när min rätt till privatliv hotades. Det kvittar väl om ett totalitärt övervakningssamhälle kallas kommunistiskt eller kapitalistiskt?
  Jag är piratpartist för att jag känner att jag måste, helst skulle jag vilja att vi inte behövdes, jag vill egentligen inte hålla på med politik just nu, men jag slet med det här valet för piratpartiet för jag tyckte det var det rätta att göra.
  Vi har enats höger och vänster och det har de andra partierna svårt att förstå (eller erkänna)

 29. Akira

  June 9, 2009, 08:04:48

  Det är synd att svenska politiker/folket fortfarande är så trångsynta.
  Höger… vänster. måste vara antingen eller.
  Varför måste det vara så? det finns ingen annledning till det.
  PP är neutrala och vill bara föra igenom sina politiksa frågor för vi ser dem som viktigast. Punkt slutLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *