Pages

Categories

Search

 

Stockholmssynd … programmet

by
July 13, 2009
Integritet, Politik
No Comment

Det är fascinerande hur mycket dumt det finns som man hela tiden måste rusa ut och protestera mot. Man skulle ju kunna tro att makthavarna inte tror att vi har något annat att göra, som att jobba till exempel. Nåväl, på onsdag är det dags igen och den här gången kommer vi att protestera mot Stockholmsprogrammet.

Manifestationen mot Stockholmsprogrammet kommer att gå av stapeln nu på onsdag (15 juli) i Humlegården i Stockholm klockan 17:00. Det finns dessutom en Facebook-grupp för det hele.

Emma påpekar att det känns trist att Stockholm alltid ska förknippas med tråkigheter. Vi har redan Stockholmssyndromet och visst har hon helt rätt i att det vore tråkigt att lägga Stockholmsprogrammet till listan, speciellt om man kikar lite närmare på vad det hela handlar om. Ett mer långtgående informationsutbyte mellan EU-länderna skulle innebära ännu ett slag mot den personliga integriteten.

Visst, information want to be free, MEN här kommer vi tillbaka till en mycket central punkt, nämligen: Makten ska vara transparent, medborgarna ska inte vara det. Ett utökat informationsutbyte mellan EU-länderna skulle göra medborgarna tämligen transparanta och precis som Camilla Lindberg (FP) påpekar, så skulle det drabba svenskarna extra hårt. I Sverige samlar man nämligen in mycket mer uppgifter om medborgarna än vad man generellt gör i andra länder. Det innebär att det också finns mer information att dela ut om oss.

Jag kommer att finnas på plats i Humlegården. Jag hoppas att få träffa så många som möjligt av er andra där. Vi ses på ondag!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Calandrella

  July 13, 2009, 10:11:54

  “Information wants to be free” är ett sämst slagord, just på grund av att det är inkompatbelt med rätten till privatliv (och diverse andra medborgerliga rättigheter). Nej, informationen ska inte vara helt fri.

 2. Markus "LAKE" Berlgund

  July 13, 2009, 10:19:01

  Japp, ses där!

 3. Jörgen L

  July 13, 2009, 10:46:39

  Calandrella:

  “Information wants to be free” är inte bara ett slagord, det är också en beskrivning av hur information uppför sig:
  Insamlad information läcker, “smiter iväg”, nästan som om den har en egen vilja att göra det. Det är en av de viktigare anledningarna till att man inte ska tillåta att känslig information samlas ihop i stora register, de kommer ofrånkomligen att läcka.

 4. Hans J

  July 13, 2009, 11:47:20

  Camilla Lindberg, som tillsammans med några till förra sommaren verkade slåss för den personliga integriteten, tror att det går att förhandla med dem som vill ha total övervakning…

  Om jag vill sälja en mobiltelefon och vill ha tusen kronor för den så kommer jag naturligtvis inte att begära tusen kronor. Om jag gör det så vet jag att den som kan tänka sig att köpa den, genast kommer att “pruta” till åttahundra kronor.

  Jag begär därför ettusenfemhundra kronor för den. Den som vill ha den kommer då att förstå att jag åtminstone har tänkt mig MER ÄN tusen kronor för den… Då KANSKE priset kan sluta på tusen kronor.

  Nu kan vi ju inte få mindre FRA än att organisationen helt avskaffas. Därför ska vi KRÄVA JUST DET! Motståndarna, övervakningsivrarna, vill ju rädda så mycket övervakning som de bara kan och det är då som “förhandlingen” kan starta…

  Aldrig, ALDRIG, börjar man förhandlingen där man så småningom vill hamna! Detta är viktigt!

  Camilla (och de sex FP-kvinnorna) har börjat förhandla vid det misslyckade målet. Därför kan de aldrig nå dit! De borde hota med att kräva totalt avskaffande av FRA om inte FRA-lagen revs!

  Orealistiskt? Kanske det, men då kunde åtminstone “kompromissen” hamnat på att FRA-lagen skulle rivas. Nu är det otänkbart!

  Du vill betala femhundra kronor för min mobiltelefon? OK, jag vill ha tiotusen kronor för den! TIOTUSEN, är jag inte klok?

  OK, låt oss gå halva vägen var: Vi säger femtusen kronor då, men bara för att jag vill visa “min goda vilja”… Jag är som ni märker en mycket resonabel man…

  Det ser illa ut för oss som anser att vi inte ska ha total övervakning av medborgarna i samhället! Delvis för att vi har taskiga taktiker som “slåss för oss”. Delvis för att väldigt många skiter i om de är övervakade eller inte. De har “rent mjöl i påsen”, övervakarna kan väl inte vilja oss något illa, vi måste “stoppa terrorismen”, det är hemskt med pedofiler, “artisterna måste få betaaalt” och andra argument som låter oss få se på TV i fred.

  Det är för många som bara vill ha en grogg på fredagskvällen och få slappna av. De har arbetat hårt hela veckan eller också bekymrar de sig för om de ska få behålla jobbet. Det är viktigare att bekymra sig om mat än om någon satans övervakning som ändå bara “fildelare”, “pedofiler” och “terrorister” vill slippa.

  De vill inte ha “fler terroristdåd i hjärtat av Stockholm”… För många pensionärer rånas och misshandlas varje dag i Göteborg… Artisterna svälter ju, varför sitter de annars i tunnelbanan…

  Hur många pensionärer kommer till Humlegården på onsdag? Hur många artister? Eller blir det bara “det gamla vanliga gänget”?

  De politiker som vill ha ökad övervakning i samhället kommer ändå inte att ge sig. De kommer att använda ALLA argument som kan skrämma upp dig lite…

  Och sist,
  De gör ju allt detta FÖR DIN SÄKERHET!

 5. Hans J

  July 14, 2009, 14:20:41

  Christian Engström och Beatrice Ask om Stockholmsprogrammet och den stora kritiken mot det över hela Europa. Även Tobias Billström och Kalle Larsson medverkar:

  TV4s Nyhetsmorgon måndag 2009-07-13Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *