Pages

Categories

Search

 

Midas och historierevisionismen

by
July 17, 2009
Kultur, Musik, Politik
No Comment

Alexander Bard är en rolig typ. För mindre än ett år sedan satt jag i riksdagen på en fp-hearing och hörde hur han orerade om kulturens förestående död och om svältande kreatörer och gud vet vad. Och i dag påstår han i Expressen att han minsann aldrig har haft något mot Pirate Bay.

Sunde har fått för sig att jag hatar The Pirate Bay. Det är precis tvärtom. The Pirate Bay är en välbehövlig kick i häcken på en trött kultur-industri som har tappat kontakten med både teknologin och sina konsumenter. Däremot har jag ifrågasatt piratrörelsen för att den ständigt undviker den viktigaste frågan: Hur ska framtidens kulturproduktion finansieras?

Den där “välbehövliga kicken i häcken” var det då sannerligen inget tal om för några månader sedan. Då hette det att fildelarna “mördat” den svenska musikbranschen.

Jag kan väl i och för sig hålla med om att en del pirater undviker frågan om hur kreatörer ska få betalt. En del tycker den är rent löjlig. Det tycker dock inte jag och många pirater delar min uppfattning. Man behöver dessutom inte leta länge för att hitta massor av bra idéer om hur kreatörer ska få betalt. Många av dem är dessutom väl beprövade och fungerar utmärkt. Kanske borde Bard researcha piratrörelsen lite mer innan han gör alltför svepande generaliseringar.

Nåväl, Bard säger en del helt okej saker i dagens Expressen-utspel, så det finns väl lite hopp om honom. Det är bara lite synd att han inte har stake nog att säga: “Vet ni vad? Jag har tänkt till. Ni kanske inte hade så jäkla fel trots allt” utan istället ägnar sig åt lite ocharmig historierevisionism. Eller också tycker han fortfarande att vi har fel, men har insett att pengarna inte finns i att klamra sig fast i utdöende affärsmodeller, utan vill hoppa på pengatåget i elfte timmen. Lukten av guld är ack så förförisk.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Hans J

  July 17, 2009, 08:28:03

  Killen är ju så tröttsam så man undviker att vare sig läsa eller lyssna på honom. Om nittiofem procent av ens uppenbarelse är spektakulärt utseende och möjligen fem procent är uttalade “åsikter” så är det att gödsla sin tid att bry sig.

  Men din blogg läser jag :-)

  Du har alltid intressanta åsikter och du är ju också väldigt trevlig!

 2. Joshua_Tree

  July 17, 2009, 08:52:13

  Frågan om hur man framöver ska kunna försörja sig på sitt skapande är intressant och helt klart en fråga som jag tycker är intressant, och som jag också funderat mycket på och försöker ge exempel då och då. Däremot anser jag inte att det egentligen är vare sig kunders, piraters eller politikers uppgift att ta fram affärsmodeller åt näringsidkare som inte ids ta fram dem själv. Att vi ändå är många som försöker bevisar väl bara vår gränslösa godhet, eller nåt. 😉

 3. Murklan

  July 17, 2009, 09:26:58

  Frågan om hur kulturskapare ska få betalt är absolut intressant – men jag tycker det sprider missförstånd att använda den (som ofta görs) som någon slags argument “mot fildelning”. Snarare är det en fråga som borde ha diskuterats mer i många år nu, långt innan fildelning överhuvudtaget existerade. Att ställa frågan till “pirater” som nu ska leverera en patenterad lösning som fungerar med fri fildelning är med andra ord lite märkligt, eftersom det inte finns någon sådan lösning som fungerar med de affärsmodeller upphovsrättslobbyn försöker försvara heller.

  Mer precist: I frågan ligger ett underförstått påstående att om man håller sig till de affärsmodeller de stora bolagen arbetar med så kommer kulturskapare i stort att få bra ekonomisk kompensation för sitt arbete. Så är det inte – tvärtom har en överväldigande majoritet av alla kulturskapare blivit långt underkompenserade för det arbete de lagt ned under många år nu. Själva frågan döljer alltså ett direkt felaktigt argument, som man inte tillåts bemöta eftersom det inte är att “svara på frågan”.

  Jag tror det är viktigt att påpeka denna felaktighet, och låt oss därefter diskutera hur kulturskapare faktiskt ska få betalt – utan att för den delen förutsätta vare sig exemplarförsäljning eller fri kulturspridning. Det tror jag vore i kulturskaparnas – och alla andras – intresse.

 4. Shaun

  July 17, 2009, 09:40:46

  “The Pirate Bay är en välbehövlig kick i häcken på en trött kultur-industri som har tappat kontakten med både teknologin och sina konsumenter.”
  Aha! Det var därför Swartz lämnade Liberati!? Nu förstår jag.

 5. MrArboc

  July 17, 2009, 10:37:56

  Bard är ju så dum att det är synd om honom.

  “Dock är det inte upphovsmännens plikt att skapa platser för att sälja sin output.”

  Det är väl klart som fan att det är! Är dom för dumma för att göra det själv får dom väl anställa andra som hjälper dom.

  Om Crister Åberg (chef för Arla Sverige) skrev en gråtmild debattartikel om hur svårt det är att sälja mjölk eftersom ingen hjälpte dem skulle den aldrig komma i tryck.

  Oavsett om man säljer mjölk eller kultur får man själv se till att hitta sätt att ta betalt om man vill leva på det. Jag törs lova att jag producerar mer kultur är tomten Bard (mer, inte nödvändigtvis bättre eller sämre) men jag klagar inte för att jag inte får betalt. Jag visat det ju inte för någon och ger inte heller någon chansen att betala för det. Med Bards logik borde jag vara rik eftersom det är andra människors förbannade skyldighet att se till att jag får betalt för det jag är upphovsman till. Var hämtar jag checken?

 6. Welder

  July 17, 2009, 11:00:08

  För en gångs skull håller jag inte med Anna. Bard är ingen rolig typ. Bard är faktiskt ungefär lika rolig som ändtarmscancer. Att han är revisionist vet vi sedan tidigare, när Army of Lovers bytte medlemmar och han helt ohämmat snackade skit i direktsändning om La Camilla och förklarade hur gåvlös hon egentligen var.
  Bard är precis den sortens medlöpare som mobbare brukar omge sig med, han är snabb att vända kappan efter vinden och han är alltid redo att kasta skit på vem som helst som inte kan värja sig just för stunden, och säger hela tiden “det där har jag aldrig tyckt” när folk påminner honom om vad han sade förra veckan. Därför blev jag så innerligt trött när diverse outade personer som var med på hans “elitlista” snavade över sina egna fötter i ivern att få det att inte se ut som en mobbarklubb. Snälla ni, med det namnet och med den ledaren är det så uppenbart vad det handlar om, och lika uppenbart varför ni är med.
  Och den här lille Nietsche-fetishisten och historierevisionisten är alltså folkpartiets framtidsstrateg? Wow.
  Skall vi gissa på att folkpartiet har en snygg partiuniform i jordfärger, med kortbyxor, före 2015?

 7. hannes

  July 17, 2009, 11:19:24

  Tja
  Om den Uppsalastudie som visade att av de totala intäkterna för kulturarbete i Sverige så kom endast 2% från copyright är riktig, så är det väl endast de väletablerade artisterna som har något att förlora

 8. Johan

  July 17, 2009, 13:11:34

  Om kultureliten inte får sina pengar längre för alster dom producerar så får dom väl göra som alla andra i samma situation, byta jobb.
  Några få människors problem att få ekonomin att gå ihop är absolut inte skäl nog för att kränka alla människors integritet, så som nu planeras.

 9. Jerker Montelius

  July 17, 2009, 14:58:34

  Jag tror att vi ser resultatet av en tillämning av Bards narkotikapolitik. Selektivt förlorat minne. :-)

 10. Ingen speciell

  July 17, 2009, 15:22:01

  Vaaad?

  Så PP har inte hjälpt honom och hans branch tillräckligt med att ta fram nya fungerande affärsmodeller.

  Det är alltså anledningen till hans totala raseri mot PP i varje uttalande jag läst?

  Fascinerande!

 11. dr Filip

  July 18, 2009, 10:56:35

  Hmm! På tal om historia. Kultur och pengar är tydligen oskiljaktiga nu för tiden. Jag när en stilla undran hur skapande människor klarade sig under vår kulturs flertusenåriga historia. Det skrevs och skapades en hel del även utan upphovsrätt och piratbyrå.
  Den gode Alexander har inte mycket likhet med sin historiske namne, utom möjligen sin läggning och habegäret.

 12. Anders Troberg

  July 20, 2009, 10:09:38

  Man kan ju undra varfor bara Bard gnaller. Vi hor inte Volvo klaga for att vi inte tar fram affarsmodeller at dem…

 13. Björn Persson

  July 20, 2009, 23:59:20

  Den där “välbehövliga kicken i häcken” var det då sannerligen inget tal om för några månader sedan. Då hette det att fildelarna “mördat” den svenska musikbranschen.

  Om man bara antar att en riktigt riktigt hård spark i häcken kan vara dödlig så har han ju inte sagt emot sig själv. 😉Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *