Pages

Categories

Search

 

Lite granskning gör oss bara bättre

by
August 4, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag har huvudet fullt av saker att blogga om, men jag vet inte riktigt var jag ska börja. Jag funderade först på att gnälla en smula, men gnäll gör ingen glad, så istället tänker jag lyfta något som jag tycker är bra.

Jag tycker att det är bra att gammelmedia granskar PP. Vi är inte ofelbara och vi behöver, precis som alla andra, se oss i spegeln då och då och fundera på om vi kan göra saker bättre. Det kan vara plågsamt, men det gör oss bättre.

Ibland tänker jag på förhållandet mellan gammelmedia och PP som förhållandet mellan en förälder och en tonåring. Alla som är eller har varit tonåringar vet hur det är. Föräldrar hackar på allt och tonåringar sparkar bakut över allt. Båda har ibland rätt, men kommunikationen brister. Jag tycker mig ibland urskilja detsamma i dialogen mellan gammelmedia och PP. Gammelmedia har till exempel kritiserat oss för att vi tänker göra exakt det vi gick till val på, att fokusera på våra kärnfrågor. Och vi tenderar att ständigt hemfalla i någon sorts pubertetsprotesterande mot allt gammelmedia säger, inte för att de alltid har fel, utan för att det är de som säger det.

Därför blir jag alldeles extra glad när jag ser flera som på ett eller annat sätt välkomnar gammelmedias granskande. Det betyder nämligen att vi håller på att växa upp som parti och det kommer att göra oss bättre rustade inför riksdagsvalet.

Det finns nog en del pirater som inte skulle hålla med mig om att den granskning vi kommer att utsättas för är bra, men jag ser ganska krasst och pragmatiskt på saken. Vi har gett oss in i leken och får leken tåla. Det är ingen nyhet att gammelmedia då och då hemfaller åt effektsökeri för att sälja lösnummer. Det är ingen nyhet att andra partier kommer att syna oss hårt i sömmarna. Det är ingen nyhet att alla inte kommer att öppna ögonen och falla som furor för vår finfina ideologi. Det är den spelplan som vi själva valt att spela på. Vad vi kan göra är att gå in på den planen och spela så snyggt vi bara kan, få publiken med oss och förhoppningsvis sätta några bollar i krysset och gå segrande ur matchen.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. emma

  August 4, 2009, 12:20:18

  Fick ett ofrivilligt gapskratt på köpet av ditt tänkvärda inlägg. Sportanalogier, Anna? *garvar igen* Men visst ska vi sopa banan för allt motstånd!

 2. Niclas Tamas

  August 4, 2009, 12:23:39

  Det är inte det minsta konstigt att gammelmedia granskar PP. Konstigt vore det annars. PP är numera en etablerad politisk kraft. PP hotar den nuvarande politiska ordningen. Smekmånaden är över. PP är inne på planen och matchen har börjat på riktigt.

 3. Andreas Karlsson

  August 4, 2009, 12:48:09

  Jag kan inte annat än att hålla med dig. Granskning är bra, och det är bättre att den kommer nu än en månad innan valet.
  Visst valde vi att använda den politiska arenan, vilket för med sig både det ena och det andra. Dock kan vi inte påverka på så många andra sätt, så det är bara att… öh, hålla ögenoen på fotpucken, springa enda in i handfatet och, ehm, springa tvåor kring motspelarna (jag är nog inte så bra på det-däringa med idrott). 😉

 4. Fredrik Larsson

  August 4, 2009, 13:58:54

  Självklart skall vi bli granskade. Sandlådan ligger mil bakom oss och numer är det inte bara inflytande som skall användas rätt utan också ekonomiska medel som skall fördelas. (Internt iaf. – politiskt skall vi IMHO fortfarande hålla oss så långt från sådana frågor som möjligt).

  Jag har skrivit det förr i forumet på hemsidan och i kommentarer på olika bloggar. Vi kommer att bli granskade och vi kommer att vara tvungna att bete oss smart för att klara granskningen.

  Flera frågor brinner det i knutarna att ta tag i annars kommer det att gå käpprätt när media verkligen drar igång efter sommaren/innan valet.

  1: Partiprogrammet (breddning eller inte)Skall vi sätta Piratperspektiv på alla frågor och bli ett heltäckande parti eller skall vi hålla oss till våra kärnvärderingar?

  2: Kommunalvalen – Hänger i mångt och mycket på punkt 1 anser jag.

  3: Interna processer och regler – det kan mycket väl vara så att vi skall ha så få regler som möjligt men det skall vara ett beslut att det skall vara så och det måste kommuniceras.

  Frågorna måste besvaras och kommuniceras – hur vi än gör kommer vi att förlora en del anhängare men om vi inte tar frågorna internt nu så kommer prasselmedierna ta dom med oss om 1-2 månader. Då kommer vi att få massor med press tyvärr inte den sortens press som hjälper oss att nå 4 procent i riksdagsvalet utan snarare tvärtom.

  Så en kommentar till som påpekar det uppenbara

  Mvh
  Fredrik Larsson

 5. lholmq42

  August 4, 2009, 14:35:44

  Det är såhär det skall vara. Folket skall hålla ett öga på makten, (och dit hör vi nu), makten skall inte övervaka folket.
  Efter utredningen av Falkvinges uppenbara jäv i ärendet om hans lön, och det logiska omtaget av det beslutet kanske det vore passande med en liten titt på det faktum att riksdagsledamöterna fick en lönehöjning på sådär fem tusen häromåret. Var de som beslutade om den helt neutrala?

  Och är det inte konstigt att jäv bara kontrolleras när det passar makten? Om den lika uppenbart jävige domaren i TPB-skenrättegången också tagit sitt ansvar och klivit tillbaka hade vi haft en pinsamhet mindre i svensk rättshistoria.

 6. infallsvinkel

  August 4, 2009, 15:30:30

  Det faktum att riksdagsledamöterna (via någon nämnd) höjer sina egna löner på ett absurt sätt, är inget bra skäl för att (pp) ska göra samma sak.

  Dock anser jag att Rick förtjänar en retroaktiv lön för de senaste åren.

 7. Lennart

  August 4, 2009, 16:27:37

  De etablerade mediala och ekonomiska lobbyverksamheterna är mycket strategiska, välorganiserade, målinriktade och långsiktiga. De kommer att använda allt som dyker upp likt hungriga måsar på soptipp. Redan nu märks tydligt att dom lyckats slå in en kil mellan fotfolket och ledningen. Pass upp! Lika fort som svärmen bildats kan den ha styckats upp till ingenting. Enade vi stå söndrade vi falla! Men vi har en chans! Enigheten i att vi är online! Ingen redaktör kan flinande slänga en förbannad insändare i papperskorgen. Allt kommer till tryckeriet numera!

 8. Hannes

  August 4, 2009, 17:50:00

  När inte varningsklockan blinkar när man använder sin utslagsröst för sin egen lön. Så är det inte granskning utan en etikgrupp som behövs.
  Lönen är rimlig ansavaret faller tungt på dem som röstade emot.

 9. Lars-Erick

  August 4, 2009, 18:29:16

  Anna, jag måste instämma liksom bl i det som Infallsvinkel skrev.
  PP ska granskas.
  Kanske t o m en etikgrupp borde utses, av folk som inte står för nära den innersta kretsen.
  PP är ett parti, inte en lekstuga längre. Att en del av pps sympatisörer inte insett det är illa.

 10. OSMIDIGT

  August 4, 2009, 23:24:27

  Jag ser det som att gammelmedia börjar frukta för att vi kommer lyckas. Då dom sympatiserar med alla möjliga partier utom oss så blir det en nackdel. Men att dom börjar frukta är bra. För det betyder att vi faktiskt är ett hot mot den etablerade eliten. Sen får vi träning. Men skiten dom kastar på oss är ibland befogad och vi måste kunna ta åt oss och fixa till problemen.

 11. Per

  August 5, 2009, 08:43:17

  Självklart måste etiken m.m. i PP granskas men det måste vi nog göra själva. “Gammelmedia” har ingen sådan roll och har aldrig haft det. Deras roll är att sprida det budskap som deras ägare bestämmer.

  Vi har genom allmänna val och i gammal liberal anda beslutat att information och informationskanaler skall ägas av “högstbjudande”. Vi kräver inte att media ska vara opartiska, demokratiska eller verka för yttrandefrihet. Medierna själva är dock angelägen att upprätthålla ett illusion av att man är till för allt detta men så fort ägarnas intressen är hotade kastas masken.

  Det som Nätet har blivit är ett enda stort hot mot mot mediernas ägare. De få punkterna i PP:s program är revolutionärt (eller revolutionerande om man så vill) och de traditionella medierna kommer att bli bland de första offren om dom inte lyckas stoppa utvecklingen och dra tillbaka klockan.

  Gammelmedierna kommer inte granska PP utan man kommer kampanja mot PP:s idéer. Man kommer ljuga, undertrycka och förvränga information för att på alla sätt försöka skada PP och få Nätet att fungera lika odemokratiskt och på samma sätt som det verkliga livet (eller gammelmedia).

  Jag förstår att du försökte hitta något positivs i de mycket tråkiga som hänt men jag tyckte mig kunna spåra en förtröstan i att gammelmedia skulle vara något positivt. Jag tolkade fel hoppas jag.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *