Pages

Categories

Search

 

Nyhetsbrev 2009-09-08

by
August 9, 2009
Integritet, Nyhetsbrev
No Comment

(Ett litet meddelande till er som inte vill ha några nyhetsbrev: Ni kan gå in på Pirateweb och bestämma precis vilken typ av utskick ni vill ha eller inte ha.)

I morgon kommer Rick tillbaka från sin välförtjänta semester, så jag tänkte passa på att avsluta mitt första inspel som vikarierande partiordförande med ett nyhetsbrev.

Gör din röst hörd på forumet

Det är mycket på gång inom partiet och i piratrörelsen i stort. I morgon är det till exempel styrelsemöte och flera mycket viktiga frågor kommer att tas upp. Vi kommer bland annat att prata om kommunala val och riksdagslistor. Mikael Nilsson har lagt upp ärendelistan på forumet.

Det förslag om en arbetsgrupp för öppenhet och transparens inom partiet som jag utlovade i det förra nyhetsbrevet finns inte med i den ursprungliga ärendelistan, men är nu tillagt och man kan läsa det här.

Använd forumet, dela med dig av dina tankar och gör din röst hörd!

Olika sorters politiskt arbete

Jag pratar ofta om att politiskt arbete kan se ut på många olika sätt. Vi pirater är duktiga på att blogga, demonstrera och debattera, men det finns andra sätt som också är bra. Demonstrationer i all ära, men ibland är det bra att synas utan att ha någon form av ”STOPPA!”-plakat i händerna. Det är viktigt att vi är en positiv närvaro på platser där många människor rör sig och att vi tar oss tid att prata med dem under trevliga former.

I förra veckan var Piratpartiet till exempel med på Pride-festivalen i Stockholm. Det var mycket givande och vi fick tillfälle att prata piratpolitik med många, nyfikna människor. Det var extra roligt att se hur folks attityd gentemot oss har förändrats efter valet. Nu vill folk vill synas med oss, man räknar med oss, vi har blivit en kraft att räkna med.

Dessutom har Nolia i Umeå just avslutats. Där fanns Ung Pirat på plats och erbjöd bland annat ”kast med liten dator”. Det är också ett bra sätt att synas och finnas till hands för nyfikna människor.

Det är min förhoppning att vi i framtiden ska finnas representerade på fler festivaler och mässor av olika slag. Om just du har någon festival i närheten av dig, fundera på hur vi skulle kunna synas där och ta reda på om det går att förverkliga. Det kan röra sig om allt från ett stort, officiellt deltagande till att man samlar ihop några vänner och går dit iförda PP-tröjor. Allt är bättre än inget och alla kan hjälpa till på något sätt.

Ett annat bra sätt att verka för piratfrågor står Piratkvinnor för. Det är ett fristående förbund som håller på att bildas för att kvinnor som intresserar sig för piratfrågor i eller utanför partiet ska kunna organisera sig inom piratrörelsen. Syftet är mer exakt att: ”Genom transnationellt nätverkande och bildningsverksamhet främja det framväxande kommunikations- och kunskapssamhället, samt att tillvarata kvinnors deltagande i detta.” Just nu söker Piratkvinnor lämpliga personer till förbundets interimstyrelse. Klicka in på deras hemsida om du vill ha mer information eller är intresserad av att hjälpa till.

Som ni ser händer det mycket i piratvärlden, men det är inte alltid det får den uppmärksamhet det förtjänar. Mejla gärna mig och berätta om du och dina piratvänner har något spännande på gång, så att vi kan sprida idéerna till andra pirater runt om i landet.

Ha det så bra,
Anna
—————————
Anna Troberg
Andre vice ordförande

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Ulla-Karin

  August 9, 2009, 17:42:38

  Anna, vad jag tycker att du är bra! Det behövs en nyanserad röst och jag stöder din tanke om positiva krafter fullt ut!

  Ulla-Karin

 2. Hans J

  August 9, 2009, 18:50:31

  Piratkvinnor är ett politiskt och religiöst obunden organisation. Vi är inte en del av Piratpartiet och medlemsskap kopplas inte heller dit.

  Ja, hurra vad du är bra…

  Är det fler oberoende interimsorganisationer som du vill pusha för?

  1. Anna Troberg

   August 9, 2009, 22:02:58

   Hej hansJ!
   Piratrörelsen behöver fler kvinnor. Inte på grund av kvinnorna i sig, utan för att jag av erfarenhet vet att arbete fungerar bättre om man har en bra blandning på folk. Det är därför det är viktigt att se till att det finns män och kvinnor, unga och gamla osv. Eftersom jag inte gillar kvotering, tycker jag att det är alldeles utmärkt att några orkar lägga ner den kraft och energi det faktiskt tar att dra igång ett kvinnoförbund för att öka antalet kvinnor inom piratrörelsen. Det kommer att gynna Piratpartiet på samma sätt som Ung Pirat gynnar partiet.
   Ha det så bra,
   Anna

 3. Hans J

  August 10, 2009, 08:00:55

  Hej Anna!

  Piratrörelsen behöver fler kvinnor. Om, av erfarenhet, det visar sig att arbete fungerar bättre om man har en bra blandning på folk – så är ju det ett skäl att inte ha en speciell avdelning (längre bak i Moskén?) för kvinnor. Det finns inget speciellt “kvinnligt synsätt” på teknik och integritet. Piratrörelsen behöver även fler män. Piratrörelsen behöver i Sverige omfatta den absoluta merparten av befolkningen, så fort det bara går!

  Du menar säkert inte att inte partianslutna medborgare skulle kvoteras in i piratrörelsen, men det är faktiskt det du skriver. Fler kvinnor – Alltså en ny fristående organisation. Frågan är väl hur vi får in fler kvinnor i _Piratpartiet_ inte hur vi hjälper andra organisationer att bildas.

  Senare idag är det styrelsemöte för Piratpartiet. DÄR hade väl styrelsen kunnat besluta om att starta en kvinnoavdelning? NU går okända personer ut och ber om namn till en interimsstyrelse? Vilka är dessa? Du vet kanske?

  Den kraft som några orkar lägga ner hade väl behövts i partiet?

  Sedan gick jag till webbplatsen och tja, interim var ordet. Det handlar inte om en obändig kraft nedifrån som måste få ett uttryck. Man skapar uppifrån en organisation som någon där tycker kan vara bra.

  Vad är nästa? “Fram för hålkorten” med “Pensionärsorganisationen piraterna”? Sluddra inte i Skype – “Nyktra pirater”? En kristen syn på “nätneutralitet” via “Ekumeniska piratalliansen”?

  1. Anna Troberg

   August 10, 2009, 09:28:40

   Hej HansJ!

   Ja, piratrörelsen måste omfatta “den absoluta merparten av befolkningen”. Just nu fattas det jättestora delar av den. Varför är det då dumt att försöka förbättra situationen?

   Det känns som om du ser ett hot från piratrörelsen gentemot Piratpartiet. Varför? Vi jobbar för samma sak. Har Piratbyråns, Pirate Bay eller Ung Pirats existens varit bra eller dålig för partiet? Jag anser att det varit och är bra att de finns. Det hjälper till att föra upp partiets frågor på ett sätt som vi inte skulle kunna göra på egen hand. Hade någon av dem bestämt sig för att ställa upp i riksdagsvalet hade de möjligen kunnat anses vara ett hot mot partiet, men nu är så inte fallet.

   Och nej, jag skriver faktiskt inte att medborgare ska kvoteras in i rörelsen. Jag gillar inte kvotering. Jag gillar däremot att våra tankar förs ut till så många som möjligt och att tröskeln för engagemang sänks. Det gynnar Piratpartiet.

   Hur vet du att det inte handlar om en “obändig kraft underfrån”? Hur definierar man en sådan? Hur känner man igen den? Jag vet inte, men man gör det inte på en tillfällig uppstartshemsida. Om man gjorde det hade din kritik kunnat tjäna lika väl vad det gäller bildandet av partiet för några år sedan.

   Och ja, vi kommer säkerligen att få se andra organisationer bildas inom rörelsen. Jag tycker bara att det är bra. Det är definitivt inget att vara rädd för. Vi jobbar ju för samma sak. Sharing is caring och en bred och brokig piratrörelse är den absolut bästa grogrunden för partiet. Vi behöver så många olika människor som möjligt. Om du bildar en grupp för “Manliga pirater över 40”, så kommer jag att pusha den också.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *