Pages

Categories

Search

 

Även en parfymerad, överteoretiserad bajskorv luktar skit

by
August 17, 2009
Integritet, Politik
No Comment

Jag har jobbat hela helgen och inte riktigt hunnit med att kommentera helgens största bloggämne, så jag gör det nu.

Kammaråklagare Rolf Hillegren tycker tydligen att vissa våldtäkter är “ordningsförseelser” som förvisso är ett brott mot en “gentlemannaregel“, men inte så mycket mer. Detta har av naturliga skäl givit upphov till en hel del debatt. Jag är ganska så upprörd över hur diskussionerna utvecklas på vissa ställen. Till och med Emma, som i vanliga fall har nätets bästa (i min mening) kommentarsdiskussioner, har drabbats av detta.

Vissa tycks vara av åsikten att allt som kan kläs i fina ord och teoretiseras ihjäl är helt okej, att problemen med våldtäkter inte är själva våldtäkten, utan det faktum att vi tydligen av gammal hävd anser att en våldtagen kvinna är “oren”. Nå, det tycker jag är kvalificerat bullshit. Problemet med våldtäkter är att man klampar rakt över någon annans liv och integritet för att man själv är oförmögen att tänka med det stora huvudet. Självklart kan man teoretisera över det och hänvisa till den ene store tänkaren efter den andra, men faktum kvarstår: Även en parfymerad, överteoretiserad bajskorv luktar skit.

Och nej, mina vänner, detta inlägg är inte ett utslag av statsfeminism, omedvetet nedärvt manshat eller feministiskt godtycke. Jag är inte feminist och jag tror inte på arvssynd. Det är ett utslag av ren jäkla medmänsklighet. Varken kvinnor eller män ska tvingas till sex om de inte vill. PUNKT: Om man inte kan tänka sig in i hur det skulle vara att drabbas av en “ogentlemannamässig ordningsförseelse”, så har man uppenbara empatiproblem.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. jerka

  August 17, 2009, 07:19:09

  Så om man tjatar sig till sex så ska man in två år i finkan? Gäller det även kvinnor?

  1. Anna Troberg

   August 17, 2009, 07:24:51

   Hej Jerka,
   säger någon (man eller kvinna) nej så är det banne mig nej. Jag kan helt ärligt inte se att det ska vara så svårt att förstå. Och att tjata sig till sex… tja…Det kanske kommer som en newsflash för en del, men tro mig. Att tjata sig till sex är det bästa sättet i världen att försäkra sig om att ens partner helt förlorar intresset för sex.

 2. Jan Lindgren

  August 17, 2009, 08:11:35

  Jerka,
  Nu uppfattade inte jag det som att hans uttalande handlade om att tjata till sig sex. Han säger faktiskt: “kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå” vilket för mig är två helt olika exempel.

  M: Ska vi sexa?
  K: Näh, jag har ingen lust idag/just nu.
  *mannen drar med henne ut i sovrummet och börjar ha sex i alla fall*

  M: Ska vi sexa?
  K: Näh, jag har ingen lust idag/just nu.
  M: Men snälla! Det var hela fem minuter sen vi sexade.
  K: *suckar* Ja, men okej då.
  *de går ut i sovrummet och har sex*

  I min mening ganska stor skillnad.

 3. Minne

  August 17, 2009, 09:17:47

  Jerka: Vore det inte fiffigare om folk lärde sig att respektera ett nej direkt?

  Att tjata om sex är som Anna säger det bästa man kan göra för att döda lusten hos den tilltänkta.
  Vi människor är inte välgörenhetsinrättningar och oavsett kön ska nekanden respekteras.

  Sen ser jag gärna att straffet omvandlas till psykiatrisk vård då empatistörning i kombination med sexuell aktivitet kräver att man görs medveten och gör sig själv medveten om vikten av att lyssna på den andra. Så att man inte utsätter andra för övergrepp för att man är omedveten.

 4. Webster

  August 17, 2009, 09:55:32

  Jag har tråkigt i dag, så jag tror jag tar och kör upp den här enorma gurkan i röven på Hillegren. Eftersom jag tänker ta det försiktigt och använda glidmedel antar jag att det kommer att klassas i nivå med snatteri.
  Tror ni han har samma åsikt efter gurkan som före?

 5. WysiWyg

  August 17, 2009, 14:25:31

  Jerka; ditt exempel faller väldigt hårt eftersom det handlar om två olika saker. Alldeles oavsett hur otrevligt det är när någon tjatar om sex så är det inte något i sig som ska vara olagligt. Och det ska heller så klart inte vara olagligt att på olika sätt övertala någon att vilja ha sex med dig.

  Så det är där skillnaden ligger i, att om du har sex med någon trots att denne inte på något sätt visat att h*n vill så är det (iaf moraliskt sett) våldtäkt. Om du däremot tjatar tills någon ändrar sig till ett ja så är du en skit, men du är inte en våldtäktsman, eftersom personen faktiskt sa ja i slutändan.

  På samma sätt som folk måste ha rätten att säga nej så måste de också ha rätten att säga ja.

 6. Misshandlad kvinna

  August 17, 2009, 20:55:44

  Jag tycker att hela debatten är fullständigt sjuk. Fallbeskrivningarna är så långt från verkligheten. Bakom en våldtäktsanmälan ligger sällan “tjatsex” – utan något helt annat. Det är helt andra händelser. Det finns oftast en form av övertag som förövaren har – och som är mycket synligt – eller som han skaffar sig på ett vidrigt sätt. Att offret blir överrumplat och därför försatt i en hjälplös situation är också vanligt. Det finns ofta också en lång förhistoria som är lika obehaglig för offret som händelsen som utlöser en anmälan.

  Det verkligt sorgliga med det här utspelet är kanske inte “gentlemannens” uttalande – utan att våldtäktsoffer sedan länge är mer eller mindre rättslösa med tanke på hur låg åtalsprocenten är, och nu också blir totalt fråntagna sin rättssäkerhet i och med HD:s domar.

  Högsta domstolen har tidigare visat att de har en oacceptabel inställning till sexbrott och det verkar också som de tagit intryck av debatten om oskyldigt anklagade som förts i vissa kretsar – man tvivlar på deras opartiskhet.

  Enligt min erfarenhet är det svenska rättssystemet ruttet.

 7. Kålan

  August 17, 2009, 22:50:30

  Jag förstår mig inte på de personer som försvarar åklagarens uttalande. Jag skäms över att vara en man när jag läser uttalandet. Jag skulle aldrig komma på tanken att ha sex med en kvinna vid minsta misstanke om brist på lust. Ett nej, är ett nej, och det är odiskutabelt. F.n vad arg jag blir nu.

 8. WysiWyg

  August 18, 2009, 13:50:51

  @Misshandlad kvinna; jag antar att du åsyftar HDs uttalande att när det finns bevisning så ska de väga tyngre än vittnesmålen från de inblandade?

  Jag har förstått att det råder någon form av förvirring kring det hela, och som jag tolkat det så är det alltså INTE så att de sagt att man inte kan godta målsägandes historia och döma därefter, utan att man inte kan göra det när det finns annan bevisning. Eller något sådant.

  I grund och botten att samma krav som alltid föreligger även föreligger vid våldtäkt.

 9. Mia Ankarvall

  August 28, 2009, 00:58:35

  Skönt att läsa dina rader.

 10. HdU

  August 29, 2009, 08:47:37

  Konstig prick den där Rolf Hillegren.
  Tycka sex vara en ordningsförseelse.
  Ja ja, mycket ska man höra innan
  öronen trillar av.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *