Pages

Categories

Search

 

Kontrollbehovet vs. medmänsklig empatin

by
October 7, 2009
Integritet, Politik
No Comment

I dag skriver jag, Mikael Nilsson, Richard Ohlsson och Björn Odlund på DN Debatt: “Rätten till ett privatliv har aldrig varit så hotad som nu“.

Vår debattartikel handlar om att det gått rutin i att kräva identitetshandlingar, även om det inte är befogat, och att det i sig är ett intrång i den personliga integriteten. Två aktuella exempel är SJ:s nya giv att kräva leg för att resa inom landet och de problem sjukvårdens identitetskontroll ställer till för papperslösa. Ibland kan det vara medicinskt nödvändigt att veta vem patienten är, men faktum är att det i många fall inte alls är nödvändigt och då ska man inte heller kräva det. Om man gör det, så innebär det att många som är i behov av vård faktiskt aldrig söker hjälp. Vårdens tvång på identitetshandlingar är i detta fall inte enbart ett integritetsintrång, det skapar också ett onödigt lidande och risk för ännu svårare hälsoproblem. Inom just sjukvården blir kravet på identitetshandlingar ett mycket tydligt exempel på att vi nu har ett samhälle där kontrollbehovet vida överskrider den medmänsklig empatin. Det är sorgligt.

Det samlas i dag in mer information om enskilda individer än någonsin tidigare. Detta regleras med lagar om hur informationen får användas och spridas, men precis som Rick påpekar på sin blogg, så måste man börja i andra änden. Det är i princip omöjligt att i efterhand reglera hur insamlad data får användas. Regler kan ändras, information läcker. Därför måste man se till att det samlas in så lite individbunden information som möjligt, bara det allra nödvändigaste. Finns det ingen information, så rörs den inte av ändrade regler och kan inte läckas. Och visst läcker det. Hela tiden.

Jag vill dessutom slå ett slag för Mikael Nilsson och Anna Peterssons debattartikel i Aftonbladet igår: “Sahlin velar om FRA:avlyssning“. Där skriver de om oppositionens “Riv upp, gör om, koppla in!”-inställning till FRA-lagen. Oppositionen må ha gjort ett stort nummer av att vara mot FRA-lagen, men när det kommer till kritan tycks inte det betyda att man har någon större lust att skrota lagen helt och hållet. Mitt tips inför valet är: Rösta på Piratpartiet. Vi hymlar inte med vad vi tycker.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Ahruman

  October 7, 2009, 07:48:57

  Helt orelaterat – gör du akututryckningar?

  1. Anna Troberg

   October 7, 2009, 08:05:32

   Hej Ahruman!
   Nu är jag inte helt säker på vad du tycker är orelaterat, men jag antar att du syftar på kontrollbehov och medmänsklig empati. Jag tycker inte att det är orelaterat så länge som kontrollbehovet gör så att vissa människor inte vågar söka hjälp.

   Naturligtvis finns det sjukdomstillstånd som gör att man måste veta exakt vem personen är, men väldigt många behandlingar kräver faktiskt inte det och varför ska man då kräva identitetshandlingar?

   Eller förresten? Undrar du om jag de facto gör akututryckningar? Förvirringen är total. Jag tror att jag behöver ett litet klargörande. 😀

 2. Johan

  October 7, 2009, 08:23:45

  Även om det inte är utskrivet i debattartikeln så anar jag att ni förespråkar en anonymisering av sjukvården. Jag tror att det vore en olycklig utveckling. En korrekt identifiering av patienten kan vara avgörande för ett korrekt omhändertagande. Detta säger jag som sjuksköterska med mångårig erfarenhet av arbete på akutmottagning.
  Hade man en anonym vård så skulle man ju inte kunna koppla journalhandlingar. Många besökare på akutmottagning har inte koll på sin sjukdomshistoria och kanske inte ens vilka mediciner de tar. Att kunna titta i en gammal journal kan vara ovärderligt.
  Sjukvården har bland de starkaste sekretesslagarna i Sverige. Vill jag som vårdgivare veta vad en patient har gjort på en annan vårdenhet, måste jag ha patientens medgivande. Vill man dölja sin sjukdomshistoria är det bara att gå till en annan enhet.
  Dessutom vill jag påpeka att ingen nekas akutvård för att de inte identifierar sig. Vill eller kan man inte identifiera sig får man ett reservnummer och sen är det inte mer med det. Detta gäller för akutsjukvård. Papperslösa och icke-eu-medborgare har inte rätt till något annat än akutsjukvård. Skulle vi ändra på detta finns risken att det skulle bli mycket dyrt för den svenska sjukvården. Jag tror inte detta regelverk är unikt för sverige.
  Jag tycker att utspelet är lite väl utopiskt. Själv vill jag att piratpartiet ska vara ett folkligt parti som har en chans att komma in i riksdagen. Utspel av den här typen gör pp mindre folkligt och det finns risk att ni skjuter er i foten. Är denna inställning verkligen representativ för partiets medlemmer, eller är den kanhända endast representativ för styrelsen?
  Låt inte framgångarna i förra valet gå er över huvudet. Håll er till de förankrade frågorna om fildelning, FRA, upphovsrätt etc. Pp behövs i riksdagen!

 3. Ahruman

  October 7, 2009, 11:27:04

  Anna, jag menade att min länk inte hade ett dyft med artikeln att göra (men fick mig att tänka på din omvändelse för ett tag sedan). Artikeln var för övrigt bra. :-)

  1. Anna Troberg

   October 7, 2009, 11:50:08

   😀 Ja, men se där! Jag missade ju länken. Det var för tidigt på morgonen. Sorry!

   Hmmm… ja, det kanske är dags för en akututryckning. Det kanske finns hopp trots allt. :-)

 4. Anders Troberg

  October 7, 2009, 11:50:58

  “En korrekt identifiering av patienten kan vara avgörande för ett korrekt omhändertagande.”

  Visst, och då informerar man patienten om detta, och sedan låter man patienten väga riskerna mot varandra (suboptimal vård kontra suboptimal integritet).

  Var är problemet?

  “Sjukvården har bland de starkaste sekretesslagarna i Sverige.”

  Japp, och den har visat sig vara totalt tandlös. Ta DNA-registret, ta Anna Linds mördare, ta löst snack runt fikabordet (har du jobbat inom vården så vet du säkert hur den visan går).

  Enda säkra sättet att garantera sekretess är att inte ha tillgång till informationen.

  Kanske man skulle kunna ha informationen hos en självvald betrodd tredje part? Så har jag hört att det funkar i Spanien när det gäller ens adress. Staten har ingen rätt att kräva att veta var du bor, bara hur den kan kontakta dig, och det kan ske via ett ombud med tystnadsplikt, tex en advokat.

 5. Johan

  October 7, 2009, 16:11:35

  “Visst, och då informerar man patienten om detta, och sedan låter man patienten väga riskerna mot varandra (suboptimal vård kontra suboptimal integritet).

  Var är problemet?”
  Tja, jag skrev ju vad som var problemet med en anonymiserad vård. Ditt svar antyder att det inte är en anonymiserad vård som avses, men då är ju argumentationen meningslös när det gäller akutsjukvård, eftersom man inte nekas vård utan identifiering och det finns system med reservnummer som funkar bra. När det gäller annan vård än akutvården är ju problemet att man på något sätt måste styrka att personen har rätt till det svenska sjukvårdssystemet, jag vet inte hur det skulle gå till utan leg.

  “Japp, och den har visat sig vara totalt tandlös. Ta DNA-registret, ta Anna Linds mördare, ta löst snack runt fikabordet (har du jobbat inom vården så vet du säkert hur den visan går).”

  Jag håller med det här med DNA-registret. Det borde kasseras, så är det problemet löst.
  Vad det gäller löst snack runt fikabordet så ser jag inte hur det skulle hindras av att man avskaffade id-kontrollen. Förklara vad du menar.
  Min förra arbetsgivare tog mycket hårt på sekretesslagarna. Man gjorde stickprover i datasystemet för att upptäcka otillåten läsning av journaler och upptäcktes man var det sparken och polisanmälan. Min erfarenhet är att majoriteten av de vårdanställda tar tystnadsplikten på mycket stort allvar.

 6. Johan

  October 7, 2009, 16:15:19

  Tillägg:
  “Kanske man skulle kunna ha informationen hos en självvald betrodd tredje part? Så har jag hört att det funkar i Spanien när det gäller ens adress. Staten har ingen rätt att kräva att veta var du bor, bara hur den kan kontakta dig, och det kan ske via ett ombud med tystnadsplikt, tex en advokat.”

  I sverige kan man få skyddad identitet som gör att myndigheter inte har direkt tillgång till dina personuppgifter:
  http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/skyddadepersonuppgifter.4.18e1b10334ebe8bc80001711.html , jag vet dock inte hur svårt det är att få detta, men det liknar ju det du efterlyser…

 7. Grizzly

  October 7, 2009, 19:12:38

  Är inte hela saken egentligen ganska enkel. Det är väl ingen som på allvar tycker att individdata inom sjukvård är ett större problem, och det är som redan har nämnts i många fall en nödvändighet.
  Vad som däremot *är* ett problem är att pga Sveriges urdumma publika personnummersystem så blir detta direkt också identifierande.

  Ge varje medborgare ett (om vi nu diskuterar sjukvård) ett nummer – 83459Af7Xz9001b03. Sedan kan journaler och annat få lagras som det vill. Den enda som har länken mellan ditt nummer och din “person” (i sverige är det personnumret) är du själv.

  Avidentifiera all koppling mellan person och lagrad information i känsliga (take your pick) register.

 8. Uno Hansson

  October 7, 2009, 21:55:51

  Grizzly:
  Sjukjounalnummer m.fl. skulle ju då kunna vara en eller flera världsomfattande IPv6-adresser som fungerar sekundsnabbt oberoende var någonstans i världen som man befinner sig. Och då enbart fungera om och när det kombineras med patientens eget personnummer.

 9. Fredrik L

  October 7, 2009, 22:57:13

  Det finns en passus i debattartikeln som skulle kunna virvla upp en hel del damm. Det gäller påståendet om FRA:s brott mot grundlagen. Kanske aktar sig FRA för att gå i svaromål så här omedelbart före riksdagsvoteringen, men man vet aldrig.

  Ingvar Åkesson önskar nog att året var 1975 eller så. Då kunde han ha vänt sig till JK med en anmälan om tryckfrihetsbrottet “beljugande av myndighet”. Detta var en lagparagraf som aktualiserades under IB-affären. Bestämmelsen handlar om samhällsfarlig ryktesspridning och togs bort 1976.

 10. Anders Troberg

  October 8, 2009, 07:57:54

  “Vad det gäller löst snack runt fikabordet så ser jag inte hur det skulle hindras av att man avskaffade id-kontrollen. Förklara vad du menar.”

  Tja, om personalen inte vet vem de behandlar så kan de inte läcka informationen.

  “I sverige kan man få skyddad identitet som gör att myndigheter inte har direkt tillgång till dina personuppgifter:
  http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/skyddadepersonuppgifter.4.18e1b10334ebe8bc80001711.html , jag vet dock inte hur svårt det är att få detta, men det liknar ju det du efterlyser…”

  Fast skillnaden är att i Spanien, om jag fått rätt information, så är det defaultläget, inget man behöver ansöka om.

  “Avidentifiera all koppling mellan person och lagrad information i känsliga (take your pick) register.”

  Inte bra nog. Man måste dessutom se till att inga register delar samma ID, annars kan man samköra dem tills man hittar eller kan härleda persondata.

  “Sjukjounalnummer m.fl. skulle ju då kunna vara en eller flera världsomfattande IPv6-adresser som fungerar sekundsnabbt oberoende var någonstans i världen som man befinner sig. Och då enbart fungera om och när det kombineras med patientens eget personnummer.”

  Det är egentligen bäst, då kan man ha allt på sin egen server där man har full koll på säkerheten.

  Allt som behövs är ett öppet, säkert och krypterat protokoll som maskinerna kan kommunicera via.

  Man kan dock inte ha personnummer som nyckel, det behövs ett slumpartat ID.

 11. Johan

  October 8, 2009, 16:05:06

  ““Vad det gäller löst snack runt fikabordet så ser jag inte hur det skulle hindras av att man avskaffade id-kontrollen. Förklara vad du menar.”

  Tja, om personalen inte vet vem de behandlar så kan de inte läcka informationen.”

  Fast jag kan ju se vem jag har behandlat. Vad han eller hon heter är ju meningslöst om det inte är en kändis, och då ser jag ändå vem det är.

  Svara gärna på vad jag har angett som problem i en anonym vård.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *