Pages

Categories

Search

 

Stort underhållningsvärde om inte annat…

by
October 8, 2009
Integritet, Politik
No Comment

Gårdagens debattartikel i DN har fått både ris och ros, precis som förväntat. Allt annat vore nästan en besvikelse. En sak som jag dock känner är på sin plats att förtydliga är att vi alltså inte vill ta bort personnummer eller införa pappersjournaler. Vi vill bara göra det möjligt för folk att, om de av olika skäl vill och den medicinska säkerheten tillåter det, välja att inte visa upp id-handlingar vid läkarbesök. Den möjligheten finns i andra länder och det borde gå att arbeta upp ett väl fungerande system för det även i Sverige. Vi får inte låta kontrollivern gå ut över den allmänmänskliga empatin.

Dagens ledare i Expressen har valt att läsa debattartikeln som fan läser bibeln och det är onekligen ganska underhållande att läsa den, även om den inte säger någonting om det vi faktiskt skrev om i vår debattartikel. Ledaren är dock ganska upplyftande, eftersom den bevisar att vi faktiskt inte alls behöver bekymra oss för hur framtidens skribenter ska få betalt. De som inte håller måttet och lyckas skaffa sig en trogen publik kan ju alltid försörja sig som ledarskribenter. Slutet gott, allting gott. 😉

Andra om debattartikeln: Opassande, Mikael Nilsson, Rick Falkvinge, Kent Persson, Christian Valtersson, Scaber Nestor, TantraBlog.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. scaber nestor

  October 8, 2009, 13:39:54

  Riktgt korkat av expressens ledarredaktion.
  De av oss som kan historia vet att “papieren bitte” syftar på DDR, där alla medborgare var tvungna att bära med sig sina identitetshandlingar och där den dåvarande “hemliga polisen” och den vanliga polisen när som helst och utan anledning kunde begära in dina papper, oftast genom orden “Papieren Bitte”.

  Som sagt, några behöver läsa sin historia, detta är ett journalistiskt bottennapp.

 2. Nicklas

  October 8, 2009, 14:51:48

  En bekant sa att man bör behandla feedback som guld. Det spelar ingen roll om den som ger feedbacken är okunnig och outbildad, han eller hon belyser de delar som missuppfattades eller gick dem förbi. Det är lite synd att feedbacken kommer på expressens ledarsidor, eftersom människor faktiskt läser dem.

  En av lärdomarna här bör vara hur vi uppfattas av den stora massan. Hon är ingen tekniknörd. Hon förstår inte vilken information man kan gräva fram genom att korsköra databaser lite kreativt. Hon förstår inte varför det skulle vara ett problem om någon hade tillgång till hennes patientjournal i kombination med PNR-informationen för resorna till den där lilla orten i Schweiz med specialistbehandling.

  Ett pedagogiskt problem alltså, hur förmedlar man vad som kommer hända om vi fortsätter i den här riktningen? Det verkar inte hjälpa att peka på England och hur det läcker information om barn, eller det absurda i att filma människor i deras egna hem. Som svar kommer att man är paranoid, för så kommer det inte hända i Sverige, någonsin.

 3. Lars

  October 8, 2009, 15:47:17

  Språkfascisten i mig måste ändå påpeka att det faktiskt heter “Papiere, bitte”. Mig veterligt existerar inte någon pluralform *Papieren, såvida inte ordet står i dativ, t.ex. efter prepositionen ‘mit’. Det heter alltså “ein Papier”, “zwei Papiere”.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *