Pages

Categories

Search

 

I dag får vi veta exakt hur djup integritetskrisen är

by
October 14, 2009
Integritet, Politik
No Comment

I dag får vi antingen FRA-lagen på halsen eller blir av med den. Jag är en obotlig optimist, men just nu ser det ju inte så ljust ut. Och hur skulle det kunna göra det? Kunskapsnivån hos dem som verkligen borde veta vad lagen handlar om är ju pinsamt låg, trots att de haft massor av tid på sig att läsa på.

Det finns naturligtvis en massa olika tekniska aspekter av FRA-lagen och kanske har den uppdaterade 2.0-versionen av lagen förlorat ett par små vassa hörn, men det spelar faktiskt ingen som helst roll. Det största problemet med FRA-lagen är att den är moraliskt fel. Det spelar ingen roll hur många kontrollinstanser man klistrar på den, det faktum att man, om FRA-lagen nu går igenom, som svensk medborgare aldrig med säkerhet kan veta att ens privata internettrafik och telefonsamtal förblir just privata är anledning nog att skrota hela skiten. Och om man inte tror på vad jag säger, så kan man ju åtminstone ställa sig frågan varför försvarsminister Tolgfors måste ljuga om lagen för att få den att verka lite gulligare?

Om FRA-lagen klubbas igenom i dag, så har Sverige tagit ett gigantiskt kliv från att vara ett öppet och fritt samhälle. Jag hörde på morgon-tv att Federley tyckte att han kunde leva med det. Det kan inte jag. Om lagen klubbas igenom kommer jag att tillbringa all min vakna tid fram till valet för att se till att det svenska folket sparkar ut alla dem som vill övervaka oss alla ur riksdagen. De har nämligen inget att göra i ett demokratiskt parlament. De ska ut och ersättas av personer som förstår att vi måste ta oss ur den integritetskris som deras föregångare tvingat in oss i.

Det är säkert en hel del riksdagsledamöter som i dag sitter och funderar på vad sjutton de ska göra. Mitt råd är att inte falla för grupptrycket. Dessutom bör de lyssna på folk med faktiskt sakkunskap, inte på mamma. (För man måste ju anta att de alla är vuxna och inte behöver målsmans underskrift för att trycka på knappen i plenisalen.) Sist, men inte minst, så borde de begrunda historien en smula.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Markus "LAKE" Berlgund

  October 14, 2009, 13:33:52

  Du är säkerligen ute på stan, men sedan kan du hålla en minneshögtid med oss andra på nätet:

  Idag sörjer vi Privatlivets död – gör det du också!

  Ses där!

 2. Jerker Wågberg

  October 14, 2009, 14:58:14

  Jag tycker också att man behöver inte debattera om teknikaliteter. Lagen är i grunden fel.

  Jag har slipat på en fråga som jag aldrig fått ett jakande svar på. För mig går den ned till basgrundsbultskärnemärgen av hela frågeställningen:

  Är det rimligt med en lag, som tvingar mig, eller den jag anlitar, att tillhandahålla staten min och min hustrus privata konversation?

  Använd den gärna, med lämpliga variationer, på väg mot valet nästa år.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *