Pages

Categories

Search

 

Sink or swim

by
December 7, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Helgens horn i sidan har varit Södertörns tingsrätts beslut om att TeliaSonera måste lämna ut identiteten på en av sina kunder, personen som driver SweTorrents.

Som Rick redan skrivit om på Newsmill, så är detta problematiskt på tre sätt:

1. Ipred är en skitlag som ger privata bolag större befogenheter än polisen.

2. Rättsväsendets tekniska kompetens kring de här frågorna är skrämmande låg.

3. Ipred öppnar upp för upphovsrättsindustrin att ägna sig åt utpressningsmetoder.

Jag är ganska övertygad om att upphovsrättsindustrin ser Ipred som en guldkalv som de kan mjölka pengar ur under lång tid. Det är ju trots allt enklare att skicka advokater på intet ont anande föräldrar, än att producera bra kultur som folk vill betala för.

Vad politikerna ser i Ipred vet jag inte riktigt. Kanske ser de ingenting, eftersom de förblindats av trevliga middagar med lobbyister, vad vet jag? Jag misstänker dock att de mest ser Ipred som ett förnumstigt pekfinger som de kan hötta lite med åt ostyriga tonåringar som inte vet hut. Men nu är det ju rakt inte så att det bara är tonåringar som fildelar. Fildelning pågår friskt i alla åldersgrupper och även i de finaste familjer.

Familjer ja… Om ett barn eller en tonåring fildelar, så är det ju inte de som åker dit. Det gör deras föräldrar, eftersom det oftast är de som står för internetabonnemanget. De etablerade partierna brukar slåss om att gulla med barnfamiljer. Göran Hägglund vurmar så mycket för dem att han till och med bjuder in sig själv till deras köksbord. Hur kommer det sig då att de inte kan se att Ipred är ett reellt hot mot i princip varenda svensk barnfamiljs privatekonomi? Det är nämligen inte småpotatis som kommer att krävas av dem som Antipiratbyrån skickar sina mibbar till.

Kanske är det detta som är felet med den traditionella politiken. Man tillbringar månader, år och decennium med att dividera skatterna en procent hit eller dit. Men samtidigt förmår eller vill man inte att sätta stopp för privata bolags vilja att godtyckligt överraska helt vanliga, hederliga familjer med fantasiräkningar på hundratusentals kronor. Räkningar som i realiteten kan förstöra en familjs privatekonomi för många, många år framåt.

Ipred har inte minskat fildelningen. Attityderna till fildelning tycks inte ha förändrats. Kort sagt, Ipred är en lag som inte fungerar och som inte har något moraliskt stöd hos en stor del av befolkningen. Ipred är i princip som sådana där uppblåsbara, orangea armringar som man använder för att hålla sig flytande innan man lärt sig simma. Jag tycker att det är dags för upphovsrättsindustrin att lära sig simma. Det är int regeringens sak att hålla dem flytande och definitivt inte om det sker på medborgarnas bekostnad.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Stocken

  December 8, 2009, 10:17:10

  Nu vet jag inte hur starka beviskraven är i ett civilrättsligt mål men måste man inte kunna visa vem som gjort vad? Det borde ju kunna bli rätt knepigt i ett hushåll med flera personer i datorkunning ålder.

 2. Donsan

  December 10, 2009, 21:57:20

  Den amerikanska musik- och filmaffian har gått vidare – De har insett att IPRED inte lönar sig – Nu ger de givit sig på torrentsajter som TPB – Mininova – isoHunt mm och på senare tid framförallt på Internetoperatörer som skall “ta sitt ansvar” – Detta försiggår inte bara i Sverige utan i ett flertal utvecklade länder – där de än så länge har lyckats bäst i Frankrike och Storbritannien – I Australien pågår just nu en rättegång mot deras största ISP

  Vi ser också hur dessa amerikanska musik- och filmbolag har fått vara med i dom pågående hemliga ACTA förhandlingarna där man – bakom medborgarnas ryggar – hoppas kunna besluta om internationella regler för Internet – upphovsrätt och internetoperatörernas ansvar och som får IPRED att te sig som en västanvindLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *