Pages

Categories

Search

 

Alliansen trevar sig fram på nätet

by
December 11, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Men vad är det som har tagit åt alliansen? För någon dag sedan bestämde sig moderaterna för att göra ungdomar glada med extra cyberpoliser på nätet och man kan ju ana hur många ungdomar som hoppade av glädje för det. Min gissning är ungefär ingen.

Och som om dett märkliga tilltag inte vore nog, så går Centerpartiet idag ut och meddelar att de lägger sin hemsida under en Creative Commons-licens för att ta “ett steg mot en modernare upphovsrätt”. Ursäkta? Hörde jag rätt där? Är centern för en modernare upphovsrätt? Varför i hela friden röstade de då glatt igenom Ipred? Ipred är sannerligen inte ett steg mot en modernare upphovsrätt. Ipred gör dagens fullkomligt utdaterade upphovsrätt till en dubbelnolla, dvs den får rätt att skjuta skarpt mot alla och envar som gör den pissed.

Men vänta bara, det blir bättre. Centerpartiets partisekreterare Anders Flanking lägger till: “Vi tycker att det är oerhört viktigt att just politiskt material ska kunna spridas fritt.” DET om något borde väl vara något som inte borde behöva sägas. Eller förresten, kanske inte längre. Det verkar faktiskt inte finnas några som helst självklarheter kvar vad det gäller sådana här saker. Det enda som verkar fullkomligt självklart är att upphovsrättsindustrin per automatik ska få i i princip fria tyglar och att vi vanliga dödliga ska kunna övervakas in absurdum så att vi inte får för oss att ladda hem en låt i smyg och snuva Dr Alban på två öre eller så.

Jag gillar Creative Commons som sjutton. Jag tror att det kan vara en sak som visar vägen in i framtiden för kreatörer. Jag tror däremot inte att centerpartiet har ett hum om vad tankarna som Creative Commons sprungit ur betyder i ett vidare sammanhang. De har noll koll. Men förmodligen har de en dyr PR-byrå som talat om för dem att “det där med CC, det gillar ungdomarna. Ge dem det så blir det tyst.” Synd bara att de bara fick ett litet symboliskt klistermärke som de inte förstår sig på att klibba på sin hemsida. Det hade varit bättre om de spenderat pengarna på att till fullo faktiskt förstå den vidare innebörden av det där klistermärket.

Och exakt vad de menar med att “Centerpartiet ansluter sig till Creative Commons” vet jag faktiskt inte. Det är ju trots allt inte en fotbollsklubb det handlar om…

Visst ja! Piratpartiet har kört “no copyright” på sin hemsida sedan vi grundades. Och vi förstår dessutom vad det betyder i ett större perspektiv. Vi kommer dessutom att rösta därefter i riksdagen. Centerpartiet har redan visat att man inte förstår och att man röstar för förslag som understödjer och cementerar en utdaterad upphovsrätt. För centerpartiet är Creative Commons en rolig gimmick, för Piratpartiet är det blodigt allvar.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Mattias Östmar

  December 11, 2009, 15:10:05

  Nix, ingen dyr PR-byrå bakom. Det här kom inifrån ur entusiasmen hos några av de som gillar Internet HÄR borta! 😉 Men du har helt rätt i att inte alla i partiet har ett hum om de större tankarna bakom Creative Commons, liksom de flesta människorna utanför webbsfären.

  Så det behövs kunskap på alla håll – sharing is caring!

  /Mattias Östmar
  (som även är webbredaktör på Centerpartiet)

  1. Anna Troberg

   December 11, 2009, 15:53:24

   Hej Mattias!
   Det är mycket bra att använda sig av CC, men så länge partiets allmänna linje inte är i linje med tankarna som CC väste fram ur, så känns det tyvärr som ett spel för gallerierna.

   Jag hoppas att ni som fattat gallopen och är entusiastiska lyckas svänga om hela centerskutan åt rätt håll i de här frågorna. PP gillar när andra kopierar vår politik. Det är själva poängen. 😉

   Ha en riktigt trevlig luciahelg!

 2. markus "LAKE" Berglund

  December 11, 2009, 15:55:40

  Känner att jag måste försvara “mitt” parti lite.

  Jo Anna, jag tror nog att en hel del centerpartister “har ett hum om vad tankarna som Creative Commons sprungit ur betyder i ett vidare sammanhang”.

  Problemet är snarare att de inte är partiledare elelr infrastrukturministrar i partiet.

  Jag kan ju förtydliga med att jag knappast tycker detta är ger anledning att förlåta partiet för de idiotiska beslut som piskats igenom partiets riksdagsgrupp de senaste åren, men det är knappast heller konstruktivt att dra hela partiet över en kam.

  Angående Moderaternas förslag så måste jag dock hålla med dig. En helt galen idé! 😀

  1. Anna Troberg

   December 11, 2009, 16:10:09

   Hej Lake!
   Problemet är ju att när man röstar så har man bara en röst. Det tvingar en att dra alla över en kam. Det finns massor av människor i alla partier som har bra tankar och goda kunskaper om de här frågorna, men så länge partiet i sig inte driver dem tillräckligt hårt eller direkt motverkar dem, så är det ju trots allt den linjen man väljer att rösta eller att inte rösta på.

   Det är också därför även goda förslag ibland ekar tomt och ihåligt. Så, som jag sa till Mattias, jag hoppas att de entusiaster som finns lyckas svänga sina partier i de här frågorna. Om inte, så finns det plats hos oss. 😉

 3. Tor

  December 11, 2009, 16:14:01

  Jag tycker nog att du är litet orättvis. Centerpartiet är det enda borgerliga parti som t ex. har en partilinje gällande mjukvarupatent, så litet koll har de nog på immaterialrättsfrågorna. Enligt centerföreträdare motsatte sig centern Ipred-utlämning av abonnentuppgifter, men gick med på det i utbyte mot att moderaterna skulle släppa sitt krav på avstängning från internet (om detta stämmer, hur kommer det sig att aldrig moderaterna tvingas stå till svars för det? – det undrar jag).

  Centerpartiet är dessutom det enda borgerliga parti där den allmänna bilden när man frågar kandidater är att de verkar vilja ha en kortare och mer välbalanserad upphovsrätt (se’n kan man ju diskutera närmare vad det innebär, men de har ändå en ansats som generellt sett saknas i de andra allianspartierna).

  Som exempel kan nämnas att Folkpartiet tycker att det faktum att Mozarts och Shakespeares verk fortfarande efterfrågas är bevis på varför vi behöver långa skyddstider (de har dock ingen vilja att vare sig förlänga eller förkorta skyddstiderna på grund av detta).

 4. Tor

  December 11, 2009, 16:16:07

  Och en sak till: utöver Karl Sigfrid och någon miljöpartist så var den enda riksdagsledamot som jag kände igen på Lessigs riksdagsföredrag centerpartist.

 5. Nea

  December 11, 2009, 17:07:21

  Bra skrivet Anna! Som vanligt.

  Tor, jag måste hålla med Anna om att enskilda idéer inom centerpartiet har lika mycket tyngd som en fis i rymden när de kompromissas bort utan vidare. Att folkpartiet finns är väl knappast en ursäkt, om du förstår vad jag menar.

  Det är klart, de har satt sig själva i en sits där de måste kompromissa eller mista makt, och då blir det som det blir. Men det är inte särskilt orättvist att säga det uppenbara. Faktum är ju att om de verkligen tycker upphovsrätten är förlegad, så har de misslyckats totalt med att visa det.

  Just saying. 😉

 6. Johan

  December 11, 2009, 17:33:22

  Va coolt att det bara är ni i piratpartiet av partierna som vet vad internet är. Och så snällt att ni har berättat för de andra hur man skaffar hemsidor så nu verkar de ju ha gjort det.

  1. Anna Troberg

   December 11, 2009, 17:38:46

   Hej Johan!
   Fast nu var det ju inte alls det jag sa… :-)

 7. Danne

  December 11, 2009, 18:28:03

  Som vanligt förträffligt skrivet Anna!
  Problemet uppstår när (den nya tekniken) ligger före den biologiska fabriken, hjärnan – kan även till viss del kalla det generationsklyfta.

  Som du säger till Mattias Östmar, omtolkat av mig:

  “Du och dina partimedlemmar som verkligen förstår frågan, får ju själva rulla stenen i uppförsbacke, hur ni än ter er rullar tyvärr förr eller senare stenen över er.”

  Mattias Östmar se till att fler hjälper till att rulla denna sten.

  Tack Anna

  /Danne

 8. Dojle74

  December 11, 2009, 18:56:17

  Hej jag är från Finland och en liknade lag som Ipred-lagen klubbades igenom redan 2006 i Finland och heter Lex Karpela efter dåvarande kulturministern. Nu är en ny upphovsrättslag på g som skulle i princip överföra upphovsrätten till arbetsgivaren. Mao ifall DR Alban jobbar för Sony BMG så tillfaller rättigheterna till hans låtar skivbolaget som får göra precis vad dom vill med dom i evig tid utan att någonsin betala ett rött öre till Dr Alban eller bry sig om hans åsikter. Länkar till nyheterna på svenska längst ner. Så det här är troligen nästa steg efter Ipred-lagen i Sverige, troligen inom 5 år…

  http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=174573

  http://www.yle.fi/extrem/news/parad_artikel.php?id=27513

 9. Tor

  December 11, 2009, 19:40:48

  Dojle74,
  är inte musikerna fria att teckna vilka kontrakt de vill?

 10. Markus "LAKE" Berglund

  December 12, 2009, 15:25:39

  Jo, Anna. Jag vet att man bara har en röst. Det var därför jag röstade Pirat i EU-valet…

  😛

 11. Markus "LAKE" Berglund

  December 13, 2009, 02:09:37

  Nu har jag bloggat lite mer om detta:

  Piratpartiet-nyheter de senaste dagarna

  Ha en härlig helg (här i Uppsala?)!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *