Pages

Categories

Search

 

Saint Bono gör hattrick i bullshitbingo

by
January 5, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

På Irland dyrkar man två saker: påven och Bono. Vid det här laget är vi ju vana vid att påven säger en massa urbota korkade saker, men Bono brukar ju säga skapligt bra saker. Nu har han dock trampat i klaveret så till den milda grad att jag måste riskera att min irländska släkt förskjuter mig. Jag kan nämligen inte hålla tyst.

Men först några ord om Bono. Han har ju tidigare utnärkt sig för att kämpa för de små människorna. De som inte alltid kan stå upp för sig själva. Det är fint och hedervärt. Redan 1983 sjöng U2 “Sunday, Bloody Sunday” som naturligtvis berörde den där förfärliga söndagen när engelsmännen sköt en massa folk i Derry. Och tro mig, 1983 var det hard core att ta upp något sånt i Irland. Bobby Sands hade hungerstrejkat ihjäl sig bara ett par år tidigare. Margareth Thatcher stod på höjden av den karriär hon byggt på att behandla irländare som skit. Så, det var modigt att göra “Sunday Bloody Sunday”.

Själv lyssnade jag på “Sunday Bloody Sunday” på en gammal kassettbandspelare. Själva låten var inspelad från radio. Naturligtvis visste inte lilla nioåriga Anna att jag då och där begick ett så hemskt brott att det 26 år senare skulle föranleda Saint Bono (japp, han kallas inte sällan så på Irland) att i New York Times utropa den totalitära regimen Kina som ett fantastiskt föredöme.

Ni hörde rätt. Saint Bono tycker att Kina är ett föregångsland vad det gäller reglering av nätet. Ja, censur alltså. För om vi nu ska tala klarspråk, så är det faktiskt vad det handlar om. Saint Bono verkar dessutom ha gått ut Copyright College med toppbetyg. I de korta stycken där han skriver om de hemska piraterna lyckas han nämligen göra hattrick i bullshit bingo.

1. Han tänker inte på sig själjv, utan på “the young, fledgling songwriters who can’t live off ticket and T-shirt sales like the least sympathetic among us”. Ah, ännu en megastjärna som säger sig föra de mindre artisternas talan. Jag anar varför. Om man låter de mindre artisterna tala för sig själv, så kommer ju de odågorna att säga att nätet är deras absolut bästa pr-kanal. Men sådant kan de ju inte få gå runt och säga. Hemska tanke!

2. Om Kina kan kontrollera nätet, så kan vi. Nja… Till att börja med så ägnar sig Kina, som jag redan nämnt, åt förfärlig censur. Det i sig borde diskvalificera dem som någon form av moraliskt föredöme även vad det gäller fildelning. Men, om Saint Bono nu inte nöjer sig med det, så är det de facto så att inte ens Kina lyckas speciellt bra. Det finns sätt att kringgå även Kinas censur.

3. Och sist, men inte minst, han spelar ut trumfkortet över alla andra trumfkort: barnpornografi! Upphovsrättsmaffian måste verkligen vara skitstolta över Bono. Han har svalt deras propaganda med hull och hår. Vi som är lite mer upplysta vet dock att de som sprider barnporr knappast gör det över öppna fildelningstjänster. Vi vet också att det där med att koppla ihop vanlig hederlig fildelning med barnporr är ett litet listigt knep som upphovsrättsmaffian kommit på. Den danska antipiratbyrå-nissen Johan Schlüter tycker till exempel att det fungerar finfint och tyvärr har han rätt i det, även om han naturligtvis har helt fel i sak.

Så, då kanske vi ska syna Bono lite i sömmarna. Det går inte så bra för Irland just nu. Därför blev naturligtvis det irländska folket mycket upprörda när det i början av förra året visade sig att U2 registrerat sitt bolag i Holland för att slippa betala skatt i Irland. Och nog kan man tycka att det är lite snålt, med tanke på att royaltys tidigare varit helt skattebefriade i Irland, vilket U2 måste tjänat massor av pengar på under årens lopp.

Nåväl, anledningen till att U2 ändå valde att flytta sitt bolag var att regeringen i dessa bistra tider beslutade sig för att lägga ett tak för skattefriheten. Taket lades på 250 000 euro, vilket ju trots allt inte är så snålt tilltaget. Vem skulle inte vilja ha möjligheten att kunna tjäna 2,5 miljoner om året utan att betala skatt. Men det räckte tydligen inte för U2.

Nu är det ju upp till var och en var man registrerar sitt företag och att han och de andra väljer att smita undan skatten är en sak mellan dem och de irländska skattemyndigheterna. Det intressanta i historien är Bonos reaktion på folks upprördhet. Han blev nämligen “stung” och “hurt”. Kort sagt, chockad och sårad. Jag har alltid uppfattat Bono som en skapligt skäråt kille. Hur kommer det sig då att han inte förstår att hans agerande sticker i ögonen på folk?

Det går inte så bra för Irland just nu. De senaste åren har olje och kolpriserna mångdubblats. Eftersom det är de valmöjligheter som vanligt folk har för uppvärmning, så innebär det att väldigt många inte ens kan värma upp sina hem ordentligt. Arbetslösheten är så hög att McDonalds plötsligt få jobbansökningar från banktjänstemän, arkitekter och ekonomer, som av naturliga skäl hellre vänder hamburgare än bor på gatan.

Och, mitt i allt detta tycker Bono att han ska ha rätt att fortsätta slippa betala skatt, så som han och de andra i U2 redan gjort i många år, att 2,5 skattefria miljoner om året är alldeles för lite. Något säger mig att hans senaste döende svanen-utspel om de hemska piraterna kommer att buffa upp både självförtroendet och medlemsantalet hos det nybildade Pirate Party Ireland rejält.

Självklart ska kreatörer ha betalt, men när de börjar tycka att Kina är ett föregångsland vad det gäller internetcensur och blir bestörta över att folk tycker att de ska betala skatt (även om det är oändligt mycket mindre än vad vanligt folk betalar), så har de tappat greppet. Bono behöver en ordentlig reality check om han ska kunna rätta upp sin gloria.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Girige Arne

  January 5, 2010, 10:17:55

  Det var länge sen den mannen sålde ut sig till ondskan.
  90% av ungdomens idoler skulle man spy på idag.

 2. Anders Troberg

  January 5, 2010, 10:43:19

  “Det var länge sen den mannen sålde ut sig till ondskan.”

  Det skedde ungefär när han började säga “This is not a rebel song!” innan de spelade Sunday Bloody Sunday…

 3. Girige Arne

  January 5, 2010, 11:00:08

  This is not a rebel song. Ja det kan vara en av de få gånger han varit ärlig. Almost everything is rotten on planet earth.
  And it took a while to find it out.

 4. Thomas Tvivlaren

  January 5, 2010, 11:07:28

  Forna hjältar faller som käglor i dessa tider. Först Guillou, nu Bono…

 5. Girige Arne

  January 5, 2010, 11:21:12

  Ja det är dags att sluta och leta efter hjältar. Man får titta i spegeln och konstatera att där har man haft sin hjälte hela livet.

 6. dojle74

  January 5, 2010, 11:32:43

  Bono talar gott om Kina=U2 får sälja skivor i Kina=Bono tjänar pengar som han får skatta för i Nederländerna eller rättare sagt inte skatta=Bono blir ännu rikare…

 7. Webster

  January 5, 2010, 11:34:08

  Jag tappade tron på U2 när de gjorde sitt bästa för att lägga krokben för Negativland och deras platta U2.
  För de som inte känner till dem: Negativland är ett konstkollektiv (eller var iaf ett då) som bland annat ger ut skivor, men med en skara fans som är rätt liten. Mikroskopisk, jämfört med U2. Jämförelsen är som att Rolling Stones skulle bestämma sig för att stämma Brö-Pelles Svänggäng för att de sträcker ut tungan på sitt senaste skivomslag.
  Genom diverse intressanta och piratmässiga grepp lyckades i alla fall Negativland sparka röv på U2 genom hela rättsprocessen, och de vann stort i media.
  Att sedan se Bono stå och yra om att de givtevis var helt omedvetna om att det var en stämning där ute mot ett litet band, det var enbart pinsamt.
  Det är med största motvilja som jag erkänner att U2 faktiskt gjort bra musik, åtminstone vid ETT tillfälle. Det finns en livetagning av The Fly som är extremt giftig.

  Annars upptäckte jag (sist av alla på nätet) Seasick Steve i dag. Fan vad den mannen kan låta med bara tre strängar… http://www.youtube.com/watch?v=pNoPNC3ebYQ

 8. Ingi

  January 5, 2010, 20:30:22

  Det värsta är att de kallar oss piratpartister för “gratisgenarationen”, när åtminstone de flesta av oss betalar skatt, samt att ett antal av oss frivilligt ger bort pengar.

  Men nåja, “bara JAG kan tjäna mera pengar”, så är det helt ok att vi inför Kina-diktatur. Kan bara se att nästa krav från upphovsrättsindustrin är just dödsstraff. Självklart så slipper man inte undan skadeståndskraven på 5 mille per nedladdad låt, utan det ankommer släkten att betala. På ungefär samma sätt som Kinas myndigheter skickar räkningen för kulan som din släkting blev avrättad med.

 9. apocalypse nowish

  January 5, 2010, 20:35:04

  Karln har väl alltid varit en galning? Bra musik för det mesta, men det finns många komplett vansinniga typer som gör bra saker. Bara en sån sak som att han tror på manmade global warming samtidigt som U2 gör av med samma energi som en by varje gång de sätter upp sitt stage-show. Så fort någon rik snubbe pratar om att rädda världen och mumlar något vansinnigt om klimatet vet man att personen ifråga personifierar ondskan.

 10. ludde

  January 5, 2010, 22:57:30

  Hej

 11. ludde

  January 5, 2010, 23:20:10

  Oj, slog på enter i misstag där!

  Jag tänker inte kommentera hela inlägget men jag vill påpeka att om man läser originalartikeln (och många av de otaliga sidor kommentarer på svds hemsida) snabbt märker att något verkligen har blivit lost in translation.

  Ingenstans i artikeln berömmer Bono Kina, snarare tvärtom.

  Dessutom undrar man vilka artistiska friheter SVD tagit sig då rubriken på artikeln står inom citationstecken trots att inget liknande sägs i originalartikeln.

  kort sagt, kolla in originalartikeln. Hela saken är ganska vag och kan nästan tolkas som vadsomhelst. Nästan.

 12. Caspian Rehbinder

  January 6, 2010, 10:03:55

  Jag måste dock påstå att han faktiskt har en poäng när det kommer till skatterna, om det stämmer som han skriver:

  “I can understand how people outside the country wouldn’t understand how Ireland got to its prosperity but everybody in Ireland knows that there are some very clever people in the Government and in the Revenue who created a financial architecture that prospered the entire nation – it was a way of attracting people to this country who wouldn’t normally do business here,” he says. “And the financial services brought billions of dollars every year directly to the exchequer.

  “What’s actually hypocritical is the idea that then you couldn’t use a financial services centre in Holland. The real question people need to ask about Ireland’s tax policy is: ‘Was the nation a net gain benefactor?’ And of course it was – hugely so.”

  Jag håller fortfarande med om att det är rätt fult av honom, men det är långt ifrån lika illa som du framhäver det som, och inte jämförbart med det andra han skriver.

  ~~~~

 13. ulf_pirat

  January 8, 2010, 13:57:52

  Jag har faktiskt mer och mer börjat tycka illa om de flesta artister och författare faktiskt. Jag tycker att de som är allierade med de branscher som vill övervaka och begränsa nätet har genom sin tystnad gett sitt medgivande. Förut tänkte jag som så att artisterna menade det dom sjöng, men nu tänker jag mer och mer att det är falskt, bakom varje fin sångtext är den verkliga betydelsen: “ge mig mer pengar oavsett vem jag trampar på”. Vi har hyllat artisterna för mycket förut, de har varit något slags halvgudar i västvärlden, nu faller de ner från sin himmel.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *