Pages

Categories

Search

 

Ur led är tiden

by
January 25, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Jag är litteraturvetare. I min värld finns det något som i andra sammanhang skulle kunna jämställas med att nuka någon. När vi verkligen vill knäppa någon på näsan med besked, så tar vi fram Shakespeare och slår honom i huvudet på vår motståndare. (OBS: Det funkar inte på pirater. Jag har dessvärre försökt. De tycks vara immuna.) I litteraturkoftornas värld går det inte att övertrumfa Shakespeare. Visst, en del försöker med Homeros, men det kan gå åt pipsvängen eftersom ingen har någon större koll på honom bortom hans numera bevingade akilleshäl. Avantgardister hötter ibland med James Joyce, men det biter inte på de gamla drakarna som fortfarande betraktar honom som en dirty young bastard. Feminister försöker ibland snipa motståndare med Virginia Woolf, men den kulan fastnar i pipan eftersom den är alldeles för trång och rigid för en så stor själ som Woolf.

Så, vill man platta till någon litteraturvetarstyle är det egentligen bara Shakespeare som duger. Så nu laddar jag kanonen med barden själv:

The rest is silence (sorry för englskan, men den svenska översättningen sög) – Det är märkligt att partiledarna för våra två största partier kan utämpa en hel duell i tv utan att ta sig an den delikata frågan om personlig integritet. Det har varit en het potatis under de senaste åren och det finns inget som tyder på att den kommer att svalna. Det är dessutom en fråga som berör alla och envar. Nåja, även om både Sahlin och Reinfeldt har ett intresse av att lägga locket på, så tänker Piratpartiet ägna valåret åt att putta locket av integritetsgrytan.

Något är ruttet i staten Sverige (lite remix där) – Det var intressant när man tog upp att så många unga väljare röstade på Piratpartiet i EU-valet. Då svarade nämligen Mona så här: “Det viktigaste är att de röstar, på Fredrik Reinfeldt eller på mig, men att de går och röstar.” Hmm… Det viktigaste är sannerligen inte att man röstar på Mona eller Fredrik. Eller ens på Piratpartiet. Det viktigaste är att man röstar och gör sin röst hörd. Punkt.

Att vara eller inte vara – Antingen så är man fri eller så är man det inte. Man kan inte vara lite fri. Carl Bildt spred flummiga rökridåer om fihet på nätet i SvD i förra veckan. De genomskådades naturligtvis fort. Övervakning ger inte frihet. Av någon outgrundlig anledning tycks han tro att hans rökridå kommer att gå bättre hem på engelska, så nu rehashar han sitt nyspråk i Washington Post. Det märks att det är valår. Man får tydligen ljuga hur mycket som helst för att vinna röster.

Ur led är tiden – Det har varit ett himla härj om Mona Sahlins väska. I samband med det spanade man in Fredrik Reinfeldts dyra klocka. Det tyckte inte Reinfeldt om och när han ombads att kommentera sin klocka, svarade han: “Får man ha någon integritet? Får man ha någon privat sfär?” Mitt svar på den frågan är naturligtvis: “Nej, Fredrik. Den privata sfären har du ju avskaffat.”

Och när jag nu letade fram trevliga Shakespearecitat så insåg jag precis varför han är en kärnvapenbomb i jämförelse med de andra ärtrören till författare. Han har tänkt på allt. Långt före alla andra. (Även om han också var en jäkel till remixare.) Smaka på den här:

“Du må vara så kysk som is, så ren som snö – du skall ändock icke undgå förtal.”

Det där är ju ta mig fan en renässansversion av FRA-debattens starkaste argument: “Även om du har rent mjöl i påsen, så går du inte säker.” Inget nytt under solen och det skadar aldrig att anlägga ett historisk perspektiv på saker. Vi vet alla hur det brukar gå när statens övervakningsiver går för långt.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Björn Felten

  January 25, 2010, 13:05:18

  Jag vill nog hävda att Bibeln kan vara en nog så god källa till citat att bräcka sina meningsmotståndare med.

  Exempelvis Matteus 5:37, som jag alltid kommer att tänka på när jag hör gammelpolitikerna orera:

  “… sådant skall ert tal vara, att ja är ja, och nej är nej. Vad därutöver är, det är av ondo.”
  .-= Björn Felten´s last blog ..Motion: Revidering av Rättegångsbalken =-.

 2. Anders Troberg

  January 25, 2010, 13:56:48

  “The rest is silence (sorry för englskan, men den svenska översättningen sög) – Det är märkligt att partiledarna för våra två största partier kan utämpa en hel duell i tv utan att ta sig an den delikata frågan om personlig integritet.”

  Ett citat som naturligt faller som följd av det:

  “Only silence is shame”
  – Bartolo Vanzetti

 3. Girige Arne

  January 25, 2010, 14:08:02

  Magnifikt Anna.
  Du är ett föredömme för alla i partiet.
  Om alla i partiet använde tiden till samma saker som du istället för att inta offerroller så kommer vi att gå långt.

 4. GELO

  January 25, 2010, 14:20:05

  Vilket av verken kom sista citatet ifrån, det borde ju helt klart vara något för min lilla eboksläsare att tugga i sig :)
  Han har ju dessutom varit död i liiite mer än 70 år så borde inte infinna sig så många upphovsrättsliga problem 😀

 5. Jerker Montelius

  January 25, 2010, 14:21:54

  Efter att ha lyssnat på debatten så var det nog ett annat citat som slog mig

  1.
  POLONIUS:
  – What do you read, my lord?

  HAMLET:
  – Words, words, words.

  2.
  Hamlet

  * Upp flyga orden tanken stilla står,
  Ord utan tanke himlen aldrig når.

 6. Anders Troberg

  January 25, 2010, 14:30:11

  Jag tror att Reinfeldt inte ville erkänna att han hade en äkta kina-tillverkad Longines-kopia…

  Själv är jag stolt ägare av en ickefungerande kina-tillverkad Breitling.

 7. Oldtimer

  January 25, 2010, 15:51:40

  @GELO

  Det sista citatet är ju från Hamlet – det också… 😉

 8. GELO

  January 25, 2010, 16:03:39

  ahh, har inte kommit dit ännu. Just nu är jag i mitten av “20,000 Leagues under the Sea” av Jule Verne. Men nästa bok verkar bli en Hamlet… 😀

 9. Christer

  January 26, 2010, 07:22:59

  Dubbelpluskrimtänkigt.

  :-)

 10. Josef Boberg

  January 26, 2010, 08:52:15

  “…Inget nytt under solen och det skadar aldrig att anlägga ett historisk perspektiv på saker. Vi vet alla hur det brukar gå när statens övervakningsiver går för långt. …”

  Historia är ju bra, verkligen… – ifall Wi ej återupprepar den – “vet” Josef B.
  .-= Josef Boberg´s last blog ..R E G I S T E R =-.

 11. Anders Widén

  January 28, 2010, 19:17:19

  Du skrev i slutet: “Inget nytt under solen” vilket är den recitation Predikaren i bibeln använder sig av – och gör hans predikan så jävla mäktig.

  Ibland får jag för mig att Shakespeare leker och varierar rätt mycket på teman ur Bibeln, med anspelningar på Abel och Kain skriver han bla, “jag hör din broders blod ropa från marken” eller liknande, vilket är ett rätt snyggt sätt att tilltala en mördare!

  Vi har att klä av våra politiker lika snyggt!
  .-= Anders Widén´s last blog ..Goliats giriga ansikte =-.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *