Pages

Categories

Search

 

Konsten att inte bre sig för tunt

by
January 26, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Det finns massor av viktiga politiska frågor. Det är svårt att sätta fingret på vilken som är den allra viktigast. Det är helt enkelt olika viktigt för olika människor under olika delar av livet. Det är fullkomligt naturligt. Det är också en av anledningarna till att jag aldrig känt mig speciellt hemma i något traditionellt parti. Jag har aldrig kunnat köpa hela paketet. Inte ens halva faktiskt, och då uppstår det ju en del personliga moraliska dilemman. Vad är just jag beredd att offra för att få som jag vill i en viss fråga som betyder mycket för mig?

Eftersom jag alltid varit politiskt intresserad har den här frågan plågat mig en del. Det gjorde den ända tills jag insåg att problemet egentligen var ett helt annat. Traditionella partier försöker att täcka in allt i sina program. Problemet är att de sedan väljer att fokusera på vissa saker och glatt förhandlar bort andra aspekter. Det handlade alltså inte om vad jag personligen var beredd att offra. Det valet togs åt mig, lång ovanför mitt huvud. I värsta fall innebar det att man förhandlade bort mina hjärtefrågor till förmån för de frågor jag inte alls sympatiserade med. I min värld är det ett lotteri med en alldeles för hög insats och jag ville inte vara med och spela det spelet.

Det ska inte handla om att jag som sympatisör ska sitta och hålla tummarna för att min röst ska göra det jag ville att den skulle göra och inte det helt motsatta. Jag vill veta var min röst hamnar.Jag anser att jag har en rätt att veta det.

Piratpartiets lösning på detta problem är att inte bre sig för tunt. Vi fokuserar på några huvudfrågor och kör stenhårt på dem. Det betyder att man aldrig köper grisen i säcken. Man vet vad man får. Hela vår existens bygger på det. Sjabblar vi, så kommer vi inte att få, och förtjänar inte heller, folk som röstar på oss igen.

Piratpartiets frågor är centrala i mitt liv. Vi värnar om ett skyddat privatliv, delad kultur och fri kunskap. Det är frågor som sipprar in i nästan varje del av min vardag. Jag är dessutom övertygad om att det är centrala frågor i väldigt många andra människors liv. Alla kanske inte brinner för just fri fildelning, men alla är nog intresserade av att få behålla sitt privatliv privat, att slippa bli övervakad och registrerad i vardagen.

Jag har personligen gjort bedömningen att de här frågorna påverkar mitt liv mer än många andra viktiga politiska frågor. Och jag är inte beredd att spela bort dem i ett politiskt lotteri.

Jag vet hur den där kräkfärdiga känslan som infinner sig när man inser att man blivit avlyssnad känns. Jag har en gång fått all min jobbmejl smygläst. Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle kännas att få svart på vitt på att just min privat kommunikation lästs av utomstående ögon.

Jag vet hur upphovsrättsindustrin behandlar de kreatörer de påstår sig skydda. Jag har sett förlagsbranschen inifrån, som förlagschef, författare och översättare. På gott och ont. Jag vet hur det är att ha nära och kära som inte får den medicin de behöver för att patent gör den så dyr att bara ett fåtal får den. (Mitt personliga exempel är inte i Sverige, men dock.)

Jag vet att Piratpartiet jobbar hårt och fokuserat med de här frågorna. Jag vet att min röst kommer att arbeta för det jag vill. Den kommer inte att bli bortförhandlad. Med detta i åtanke ställer jag mig lite undrande till centerpartiets riksdagskandidat Oscar Fredrikssons vallöften:

 • Jag vill riva upp FRA-lagen och istället införa en lag som uttryckligen förbjuder avlyssning av enskilda individer så länge det inte finns en direkt brottsmisstanke. Beslut om avlyssning skall fattas av domstol i varje enskilt fall och alla former av massavlyssning skall vara otillåten. Samma skydd måste gälla oavsett om man skickar meddelanden per post eller via Internet och ingen skulle komma på tanken att tillåta en statlig myndighet att läsa och lagra kopior av de brev som vi skickar per post.
 • Jag röstar nej till Datalagringsdirektivet som kommer att behandlas i riksdagen under kommande mandatperiod. Datalagringsdirektivet innebär krav på att enskilda telefoni- och internetoperatörer ska lagra stora mängder information och detta strider enligt min bedömning mot artikel 8 i Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Införandet av Datalagringsdirektivet innebär dessutom stora kostnader för företagen. Kostnader som vi alla får vara med och betala genom dyrare avgifter.

Det där är ju jättefina saker, men tror Fredriksson verkligen att han ska kunna infria de vallöftena genom sin centerplattform? På riktigt? Vart var han när centerpartiet fullkomligt manglade sönder sina egna i ren iver att få klubba igenom FRA-lagen? Och alla de andra integritetskränkande lagarna som redan klubbats eller är på väg? De lagar som Fredrikssons eget parti glatt pushat och ställt sig bakom. Såg han vad som hände med Federley och andra? Och om inte, hur kunde han missa det?

Jag frågar igen: Tror verkligen Fredriksson att det finns något som helst hopp om att han ska kunna infria sina vallöften? Eller att han ens ska kunna jobba fokuserat för att försöka infria dem?

Även om han säkert vurmar för integritetsfrågorna, så är min gissning är att han är fullt medveten om att han inte kommer att kunna infria sina vallöften, men att han ändå gärna vill försöka för att smöra till sig några extra röster från intet ont anandes väljare.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Sten

  January 26, 2010, 14:16:42

  Fast om man ska gå efter de lokala programmen i t.ex. Uppsala och Göteborg så vill ju piratpartiet också

  * att kommunen arbetar för att få en betydande och balanserad industri inom framtidsområdena bioteknik, informationsteknologi och energi/miljöteknik.
  * att kommunen skall reservera mark och förbereda infrastruktur för att näringslivet skall kunna växa i Uppsala.
  * att bostadstillgången förbättras för att underlätta för ungdomar och studenter att flytta till eller stanna kvar i Uppsala.
  * att kollektivtrafiken effektiviseras för Uppsalas ytterområden.
  * att stödja folkomröstningsinitiativ i fullmäktige.
  * att gratis sjukvård ska ses som en mänsklig rättighet

  …osv. Oavsett om man tycker att punkterna är bra eller dåliga så har de knappast något med piratpartiets officiella principprogram att göra och det du säger ovan om att inte bre sig för tunt låter rätt tomt.

  1. Anna Troberg

   January 26, 2010, 14:32:59

   Hej Sten,
   våra lokala program är inte spikade. Så den där kommentaren kommer jag att besvara när vi faktiskt har några spikade lokala program som jag kan kommentera. 😉

 2. Mikael Elmlund

  January 26, 2010, 14:20:27

  Jag måste nog skrida till oscars försvar här. Centerpartiet är ett kluvet parti, med en liberal minoritet som som Oscar tillhör, (även tidigare jag). Det finns också anledningn att tro, att både FRA-lagen och Datalagringsdirektivet har en majoritet av centerpartiets medlemmar emot sig. På stämman röstade an majoritet (av 200 ombud för lendingens linje), antagligen för att man inte ville sänka sin ledning i en fråga som många ombud inte helt förstod.

  Oscar kommer arbeta oförtröttligt, presis om personer som Ankersjö redan gör för att Centerpartiet ska vända i frågan, jag är också övertygad om att Oscar aldrig skulle tryckt på Ja knappen 2008 om han suttit i riksdagen.

  Det finns därför ingen aledning att ifrågasätta Oscars principefasthet, integitet eller inriktning.

  Frågan är om det ska anses sannolikt att Centerpartiet son helhet vänder i frågan. Mitt svar är JA, fast inte under nuvarande ledning, eftersom för mycket prestige investerats i detta vansinne av ett fåtal inkluderat Flanking, Danielsson och Maud.

  Ett katastrofval för C kommer att möjliggöra att C åter slår in på den liberala vägen.

  Slutsats, Oscar är inte ute för att smöra, han är “dead serious”, MEN som tidigare liberal medlem i Centerpartiet, tror jag att det bästa man kan göra för att få Centerpartiet tillbaka är att rösta på Piratpartiet 2010. Sedan kan man hoppas på en förändring i styrkebalansen inför 2014, tro inte att partiet inte lärt sig sin läxa.
  .-= Mikael Elmlund´s last blog ..Carl Bildt; Fri med övervakning del 4 =-.

  1. Anna Troberg

   January 26, 2010, 14:36:30

   Hej Mikael!
   Jag betvivlar inte för ett ögonblick att Oscar är dead serious och det är bra att centern har krafter som inte går på ledningens linje. Men han lovar något som han måste veta är helt omöjligt för honom att genomföra eller kanske ens jobba för i dagens läge. Det är det jag reagerar mot.

 3. Josef Boberg

  January 26, 2010, 15:26:29

  Kan ej PP överväga att bli ett 2-frågeparti i valrörelsen 2010 – undrar Josef B.
  .-= Josef Boberg´s last blog ..R E G I S T E R =-.

 4. Oscar Fredriksson

  January 26, 2010, 16:15:50

  Hej Anna och Mikael,

  Anna ställer givetvis en befogad fråga och jag är glad över Mikaels kommentar som ger bakgrund till varför jag och Per m.fl. alltjämt hänger oss kvar och driver en tydligt liberal linje i integritetsfrågorna. Jag har även kommenterat frågan på min blogg. Om vi är tillräckligt många ledamöter – oberoende av parti – som röstar mot datalagringsdirektivet och för att riva upp FRA-lagen så kommer det att bli riksdagens beslut. Det är därför bara bra om det i varje riksdagsgrupp finns några tydliga integriitetsförespråkare. Det vinner vi alla på.
  .-= Oscar Fredriksson´s last blog ..Stockholmscentern försvarar integritetsfrågorna =-.

 5. Anders

  January 26, 2010, 20:05:22

  “Om vi är tillräckligt många ledamöter – oberoende av parti – som röstar mot datalagringsdirektivet och för att riva upp FRA-lagen så kommer det att bli riksdagens beslut.”

  Missade du helt vad som hände i FRA-omröstningen ? Jag ifrågasätter hur man kan vara kvar i ett parti som centern efter det som hänt de senaste åren. Det finns ingenting som tyder på en förändring även om det finns några enstaka personer som pratar vackra ord.

 6. Andreas

  January 27, 2010, 12:51:00

  -“Jag vill riva upp FRA-lagen och istället införa en lag som uttryckligen förbjuder avlyssning av enskilda individer så länge det inte finns en direkt brottsmisstanke.”

  Vitsen med FRA var väll ändå att man skulle signalspana på hot mot rikets säkerhet (Militära hot)? Vill Oscar Fredrikssons utöka FRA till att även gälla nationella brott?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *