Pages

Categories

Search

 

Piratpartiet säger nej till SWIFT-avtalet

by
January 28, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Med tanke på att USA är ett land som i mångt och mycket ägnar sig åt intern navelskådning och visar ljummet intresse för internationella aktiviteter som inte utförs i kamouflagekläder, så måste man ändå höja lite på ögonbrynen över deras plötsliga intresse för oss européer. Inte nog med att de vill titta på våra lovehandels, de vill dessutom titta på våra banktransaktioner. Man kan ju inte låta bli att fundera på vad som kommer härnäst. Koloskopi i terrorbekämpande syfte?

USA tycker alltså att man ska ha tillgång till rådata om de europeiska medborgarnas banktransaktioner, utan någon som helst misstanke om brott. Det tycker Piratpartiets MEP, Christian Engström, är alldeles upp åt väggarna: “Generellt sett bör myndigheterna endast få tillgång till uppgifter om medborgarnas banktransaktioner om det föreligger en konkret misstanke om brott. Om USA vill ha uppgifter om europeiska bankaffärer för en utredning, då får de komma in med en formell begäran till våra myndigheter om detta. Men vi skall inte ge USA tillgång till SWIFT-databasens rådata.”

Och som om det inte vore upprörande nog att USA begär detta, så har EU-kommissionen inte ens bemödat sig med att lämna en kopia av SWIFT-avtalet till europaparlamentet förrän man bad om det. Det betyder att parlamentet nu fått det bara några dagar innan att det träder i kraft. I dessa dagar är det nog mer än jag som tar mig för pannan. Man kan ju inte låta bli att fundera på vad som kommer härnäst. Kolonoskopi i terrorbekämpande syfte?

Piratpartiet och den gröna gruppen kommer inte att stödja SWIFT-avtalet, eftersom det strider mot de européiska medborgarnas grundläggande integritet.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no ResponsesLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *