Pages

Categories

Search

 

Polisrazzior är det nya svarta

by
February 3, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Det kommer troligen att bli fler polisrazzior mot fildelare. Ifpi har lämnat in 40-50 anmälningar och sitter nu och hoppas att rättsväsendet ska hoppa precis så högt man vill.

Ifpis vd Lars Gustafsson tycker att polisrazzior mot helt vanliga kulturälskande människor är något att fira:

“Vi fortsätter att samla bevis och anmäla. Det är en del av vår antipiratverksamhet att bevaka den illegala marknaden. Vi vill skydda rättighetshavare, det vill säga artister, upphovsmän, musiker och skivbolag från att människor stjäl deras musik på internet.”

Jag kan inte låta bli att förundras över att Lars Gustafsson ännu inte insett att han inte skyddar några enskilda kreatörer. Han skyddar storbolag som dagligen kramar så mycket de bara kan ur kreatörer, utan någon större tanke på deras välbefinnande. Och det där med stäld… Snälla, Lars Gustafsson. Både du och jag vet att upphovsrättsbrott inte är stöld. Det är som att säga att det är mord att gå mot röd gubbe.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Fredrik Moberg (pp)

  February 3, 2010, 15:33:31

  Vi måste ge Ifpi cred för osedvanligt bra timing. Det här händer precis i tid till valrörelsen.
  .-= Fredrik Moberg (pp)´s last blog ..Storföretag klämmer åt konsumenter =-.

 2. Larsa

  February 3, 2010, 15:40:12

  Det nya bruna, kanske man skulle kunna säga…

  Sen att just IFPI får utt och uttalar sig som företrädandes artister är ju ett stoort skämt, då just IFPI är fonogramindustrins sammanslutning, till skilland från t.ex. FAC i England, som dessutom har en bra mycket sundare inställning än IFPI i de här frågorna, eftersom de företräder artisterna, och inte skivbolagen.

  Jisses vilken lång mening det där blev ser jag nu…

 3. André

  February 3, 2010, 15:47:19

  Vilken “marknad”? Köps och säljs nåt illegalt?

 4. Caspian Rehbinder

  February 3, 2010, 15:52:12

  Som Fredrik säger ger det oss förmodligen en skjuts i valrörelsen. Men ärligt talat – är det konstigt eller ens fel att lagar vi har efterlevs? Jag tycker självklart lagarna som gör det möjligt är idiotiska, men jag tycker fortfarande att det inte går att uppröras över att polisen gör sitt jobb. Lagen är det fel på, men det gör det inte fel att den efterlevs.

  Sedan är det självklart att man ska argumentera mot idioter som Lars Gustavsson som påstår att han och Ifpi är artisternas försvarare.

  Caspian Rehbinder
  .-= Caspian Rehbinder´s last blog ..Småreflektioner en onsdageftermiddag =-.

 5. Anders Troberg

  February 3, 2010, 19:22:50

  “Jag tycker självklart lagarna som gör det möjligt är idiotiska, men jag tycker fortfarande att det inte går att uppröras över att polisen gör sitt jobb.”

  Jo, när polisen (och resten av rättssystemet) förföljer en viss politisk inriktning så kan man uppröras. Då har de förverkat det mandat som de ska agera under, och de ska ställas till svars, som organisation och som enskilda personer.

  Själv så sitter jag och funderar över att upphovsrättsmaffian i vissa fall deltagit i razzior. Jag kanske har en laglig skyldighet att släppa in polisen, men jag har garanterat ingen skyldighet att släppa in IFPI. Räcker det att jag, med polismän som vittne, ber dem lämna min mark, och om de inte gör det så inom några sekunder, med stöd av nödvärnslagen, ger dem en snyting och ber polisen arrestera dem? Måste jag göra något mer innan jag kan agera?

  Det hade onekligen varit kul att sätta dit IFPI för olaga intrång och hemfridsbrott…

 6. sned

  February 4, 2010, 13:53:44

  Anders: Du har rätt att avhysa någon från din egendom, men du har inte rätt att bruka mer våld än vad situationen kräver. En snyting som knäcker näsbenet t.ex. kan nog räknas som misshandel. Du bör också vara väldigt tydlig med vad du gör så att ingen av poliserna missförstår vad som håller på att hända. Med det sagt, kör hårt!

 7. Anders Troberg

  February 4, 2010, 19:09:37

  Sned: Naturligtvis måste man vara tydlig. Å andra sidan så har jag cirka hundra meters grusuppfart. Man kan släpa en person på den till tomtgränsen och personen blir rätt skrapad, och att släpa en inkräktare till tomtgränsen är knappast övervåld.

  Vill man sedan driva det hela några steg längre så finns det ju några saker man kan göra:

  * Släpp inte in poliserna förrän de legitimerat sig.
  * Även efter att de legitimerat sig, låt dem inte göra något förrän du tagit en fotokopia eller liknande av legitimationen (för alla poliserna).
  * Ring polisstationen, be att bli kopplad till något befäl, och kontrollera att de verkligen är poliser.
  * Ring en advokat, och släpp inte in dem förrän han är på plats.
  * Om du, som jag, har ett larm med avtal med Securitas som gör att de kommer (utan kostnad!) om man har någon ovälkommen gäst på tomten, ring dem och säg att du har beväpnade inkräktare och vill ha assistans (vilket är helt sant!).
  * Ring någon piratkompis som kan samla ihop en improviserad demonstration direkt vid tillslaget. Har du en egen tomt som demonstrationen sker på så betvivlar jag att polisen ens kan be dem sluta, utan det är fritt fram att skräna slagord så länge grannarna inte klagar. I mitt fall är närmaste granne utom hörhåll, så det är inget problem.
  * Envisas med att du vill veta exakt vem som plockar vilken pinal, så att du kan hålla honom personligt ansvarig om den försvinner/går sönder. Påpeka också att det är bäst att de antecknar precis hur det är kopplat, för de kommer att få koppla upp stuffet efter att du fått tillbaka det.
  * Ring media. Det skadar aldrig att ha press och TV på plats.
  * Insistera på att få närvara när de undersöker maskinerna, så att de inte saboteras/förstörs. Kräv att de första de gör är att skriva ut en lista över alla filer, så att du kan se att inget förstörts, lagts till eller manipulerats. För mig skulle det bli i runda slängar tre pallar printerpapper…
  * Har du en trasig dator eller en trasig disk i en maskin, tala inte om det för dem, utan beskyll dem för att medvetet ha saboterat den. Gör dock det i media, inte i rätten, det skulle vara mened.
  * För varje nej man får på sina krav, eskalera det hela vägen upp i befälskedjan.
  * Titulera alla poliser “…men snälla konstapeln…”.
  * Har de parkerat på din mark, ring kommunen och säg att det står en bil uppställd på din mark som inte ska vara där och be dem flytta den. Jag är rätt säker på att en husrannsakan inte åsidosätter parkeringsregler, inte ens sådana satta av en markägare.
  * Vägra polisen att använda din toalett. De har kanske rätt att söka genom ditt hus, men de har ingen rätt att kräva att använda toaletten. De får snällt åka och pinka någon annanstans.
  * Se till att du får dit ett ombud som kan stanna i fastigheten och ställa till elände för polisen enligt ovanstående punkter om de försöker få iväg dig på förhör.

  Med så enkla metoder så kan man dra ut på tiden det tar för dem att få ut grejorna från en dag till kanske 2-3 dagar, vilket gör att man kan piska upp mer opinion, dra dit media, få till en rejäl demonstration, hitta en riktigt elak attackadvokat som kommer att slita såväl IFPI som polismännen i småbitar osv. Eller, om man föredrar det, göra en secession och utropa sin tomt till en suverän nation, och kalla polisens närvar för en krigshandling.

  Har man bara planen klar så kan ett tillslag bli hur underhållande som helst.

 8. sned

  February 5, 2010, 09:58:02

  Mycket bra checklista! =)
  Jag tror inte det räknas som mened att ljuga från den anklagades bänk; det är väl bara vittnen som är edsvurna? Men det är fortfarande ohederligt att anklaga någon för att ha förstört något som redan är sönder.
  Flera av tipsen på din lista är effektiva utan att vara omoraliska, och det kan ju vara en källa till styrka att veta att man inte sjunker till samma nivå som sina meningsmotståndare.

 9. Anders Troberg

  February 5, 2010, 12:08:46

  Fast ibland så kan det vara en mysig känsla att bemöta en ohederlig motståndare med en oväntad skrevspark…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *