Pages

Categories

Search

 

Övervakningen går tydligen inte snabbt nog

by
February 4, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Den här skylten är ju inte så inspirerande. Speciellt inte om man begrundar att vi svenskar numera kan hänga den på alldeles för många delar av våra liv. Dessvärre ser det inte så ljust ut. Vi har redan åkt på FRA-lagen. Nu kommer uppföljaren, och ni vet vad man säger om uppföljare? “Now even more frightening!”

Den läskiga uppföljaren heter i det här fallet “datalagringsdirektivet”. Det är ett trist namn på en riktig fuling. Man skulle kunna säga att temat från ettan går igen. Det handlar om att staten ska kunna lagra kontakter via telefon och internet. Problemet med lagrad information är att den alltid kan användas för syften som förändras med tiden. Ett annat problem är att lagrad information alltid läcker på ett eller annat sätt. Musikbranschens egna blodhundar, Ifpi, är redan ute efter sin del av informationskakan.

En liten intressant twist till just datalagringsdirektivet är att Sverige segar med att genomföra det i Sverige. Man segar faktiskt så mycket att EU-domstolen nu dömt Sverige för att man ännu inte infört direktivet snabbt nog. Det är ju lite märkligt med tanke på att den var den helyllesvenske övervakningsfantasten Thomas Bodström som från allra första början drev igenom datalagringsdirektivet i EU. Min alldeles egna tolkning av den svenska regeringens förhalning av implementeringen av datalagringsdirektivet är att man helt enkelt inte vill ha en integritetsdebatt innan valet. Tough shit, säger jag. Det kommer ni att få varesig ni vill eller ej. Megafonpolitikens dagar är räknade. Nu är det samtal som gäller och det svenska folket vill prata om sin hotade integritet. Det bevisade FRA-debatten. Piratpartiet pratar inte till medborgarna. Vi pratar med dem. Det kommer att märkas när rösterna räknas.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders Troberg

  February 4, 2010, 20:05:31

  Om FRA-lagen effade upp källskyddet för journalister så borde det här ungefär motsvara att de våldtar källskyddet på allmän plats medan de vrålar “Säg att du vill ha mer kuk!”. Med andra ord, det borde inte vara svårt att få journalister att nappa på ämnet, och därmed göra det till en valfråga.

 2. Stocken

  February 5, 2010, 09:10:51

  Nja, staten kommer inte att lagra någonting i det här fallet, det har man ju varit fiffiga nog att låta operatörerna gör åt staten för att slippa betala för det själva.

 3. Thomas Tvivlaren

  February 5, 2010, 10:40:11

  @Anders Troberg: Den sinnebilden lär aldrig släppa! :)
  .-= Thomas Tvivlaren´s last blog ..Ismerna är döda! Leve populismen? =-.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *