Pages

Categories

Search

 

Piska eller morot, det är frågan…

by
February 5, 2010
Blandat, Politik
23 Comments

Eftersom det är fredag tänkte jag vara lite lättsam. Jag noterar till exempel att Mattias Bjärnemalm tänker starta en modeblogg och skriva om EU-modet i Bryssel. Mattias ber dessutom om hjälp med att hitta på ett lagom hippt namn till sin nya modeblogg. Själv har jag lämnat in förslaget “Absolutely Mabulous!” eftersom Mattias alltsom oftast kallas för Mab. Så, nu sitter jag här och håller tummarna för att mitt förträffliga förslag ska falla herr Bjärnemalm i smaken. Om inte, så får jag väl starta en egen modeblogg. Dagens outfit skulle bli trist: “Svart t-shirt och grå mysbyxor” varje dag. Hemmajobb i all ära, men det är då sannerligen en katastrof för allt vad god smak och stil heter. det är tur att jag måste ut och lufta mig då och då, annars vore förfallet totalt.

Själv funderar jag allvarligt på att tvinga mig själv att leva nyttigt fram till valet. Ni vet, ingen choklad och Ahlgrens bilar och dessutom en massa motion. Det påstås att det gör en piggare och det kan ju behövas. Min nya allergimedicin är då rena sömnpillret. Å andra sidan är det ganska bra att sömnighet är den bieffekt jag fått. Det står nämligen att en annan bieffekt är att man kan få nässelutslag. Det vore högst kontraproduktivt om jag fick den bieffekten, eftersom jag äter medicinen för att slippa just nässelutslag.

Men hur gör man om man vill bli lite nyttigare? Alltså, jag vet ju vad man ska äta och hur man ska motionera, men hur håller man motivationen uppe? Är piska eller morot bäst? Jag erkänner att jag nog skulle bli smått mordisk av att få en Anna Skipper-typ på halsen. (Även om det är kul att se henne plåga andra.) Jag reagerar generellt dåligt på folk som talar om för mig vad jag ska göra. Så om jag ska lyckas bli lite nyttigare, så måste jag nog sporra mig själv på något sätt.

Om någon har några bra tips, så tar jag tacksamt emot dem. Men var gärna lite kreativa. Jag tycker till exempel inte att en fridsam stund i solen med en kopp te och en hälsotidning är en fantastisk morot. Det är mer ett straff. Och inget trams om att det är kul att träna. Det är det inte. Det finns folk som tycker det, men det finns folk som tycker att det är kul att borra sig själva i huvudet med en borrmaskin också, så folks personliga preferenser är ett dåligt riktmärke.

Jag tror också att jag skulle behöva någon form av rapporteringsfunktion, någon som ger mig pisk om jag missköter mig. Jag måste helt enkelt veta att jag får skämmas en smula om jag stoppar i mig för mycket onyttigt och motionerar för lite. Jag är ju bara människa.

Mitt personliga mål är alltså att motverka sömnigheten som min allergimedicin ger mig och dessutom göra mig riktigt stark och snygg under valrörelsen. Ja, och att få överarmar som Linda Hamilton i T2, så klart. Men det behöver jag ju knappast säga, eller hur?

Det mer övergripande målet är att maximera Piratpartiets chanser att komma in i riksdagen och jag tror faktiskt inte att ett par schysta överarmar är en nackdel där. Politik handlar ju inte bara om djup och fina politiska argument. Det handlar dessvärre en hel del om yta också. Nåväl, om inte annat, så kommer de där överarmarna väl till pass när jag och Rick kuskar land och rike runt och släpar väskor hit och dit. (Det är förresten snart dags för det igen. Mer info kommer inom kort.)

Oh well, en sak i taget. Inga Ahlgrens bilar på ett tag. Och så lite mer motion. Mensch! Jag känner redan att jag är i behov av uppmuntran!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


23 Responses

 1. Stefan

  February 5, 2010, 12:29:18

  Det bästa tipset jag kan ge är att skaffa en träningskompis. Träna ensam är skittrist men om man är två så kan man driva på varandra och det blir svårare att skippa ett pass för att man inte riktigt orkar.

 2. RedLib

  February 5, 2010, 12:37:46

  Ingen taxi när ni kuskar land och rike kring…. och tung packning. Pröva ‘laptop’ från 80-talet :-)

  Sen behövs inget mer. Garranterade överarmar som 50-talets lastbilsschafisar.
  .-= RedLib´s last blog ..Par – kanon eller katastrof? =-.

 3. Andreas

  February 5, 2010, 12:54:16

  Köp ett stoppur och ut och spring! Själva löpningen är kanske inte så rolig men att varje pass försöka förbättra sig men 1 minut eller 10 sekunder är roligt. Det krävs kanske en piska för att komma ut men väl där så är förbättringarna man gör en morot som man lätt vill ha mer av. Träning är inte alltid kul, men resultat är…

 4. Stefan

  February 5, 2010, 13:04:38

  @RedLib
  En Ericsson hotline får komplettera utrustningen. Då kan vi nå henne överallt och den väger bara 4 kg, eller förresten NMT finns ju inte längre, men den är bra som hantel :)

 5. Mackan Andersson

  February 5, 2010, 13:04:42

  Yo!

  Tricket för mig var att sluta att “träna och låtsas att jag har kul” och börja “ha kul och hoppsan, det råkade visst bli träning av det”.

  Jo – det går att tvinga sig till att träna också. Förra året tränade jag mig i springa-maraton-form på ren tjurskallighet, efter ett vad med polaren Bastu-Pelle. Och jag hävdar att jag fortfarande inte sprungit en enda kilometer som inte varit direkt plågsam. Men motivationen här var alltså skammen/hedern.

  Gillar man inte hedersvåld mot sig själv (heller) så försöker man hitta något annat som är kul i stället.

  Själv sysslar jag, som kanske bekant, med olika kampsporter. Boxning ger en grym explosiv styrka, Sarah Connor-överarmar och är, åtminstone för mig, meditativt. Brasiliansk Jiu-jitsu (som är brottning med enklare regler och snyggare kläder) ger en allsidig träning för hela kroppen. Och du får dessutom ditt lystmäte av kroppskontakt. Bonus!

  Det finns de som tränar spinning och lyssnar på musik. Musik verkar ö h t göra träning lite mindre plågsamt. Det finns de som går på gym. Antagligen för att de gillar att skrika högt när de drar i någon maskin. Och de som går på Aerobics kanske inte alla är fetischister, men verkar tycka att syntetmaterial mot naken hud ger en sensuell känsla. To each his/her own.

  Minns dock att träning inte enbart är sånt du byter om för att göra. Hitta något sätt att röra dig som du gillar. Dansa! Gå backiga långpromenader med jycken. Mura en skorsten. Hugg ved åt någon som har öppen spis.

  Lär känna din kropp och de signaler den ger dig. Yoga, kanske? Det finns massor av sorter. Tai Chi / Qi gong? Dynamic Stretching with Pavel?

  Som pirat borde du kanske pröva på fäktning. Eller simning. Skytte är förvisso en sport, men träningen är sådär…

  Det är svårt att motivera sig själv. Och just träning “för att det är bra för dig” är skitknepigt. Men belöna dig själv för att du börjat våga tänka tanken. Köp nya, gråa mysbyxor och en svart t-shirt att träna i. Välj bekväma grejer. Sånt som du helst lufsar runt i hemma och känner dig mysig i. Skit i vad eventuella träningspolare har för grejer (om det inte är just simning… Då rekommenderar jag att faktiskt fundera över klädvalet) och börja ha skoj. Träna för att det är roligt. Eller för att ta reda på vad du tycker är kul. Då blir det inte så viktigt med resultat, peer pressure clothing eller annat.

  Och om du fortfarande inte kommer igång får du väl helt enkelt inhandla en piska då. Så kan i alla fall partnern bränna lite kalorier medan du skäms.
  .-= Mackan Andersson´s last blog ..Vad är grejen med att äta marsvin? =-.

 6. Leeson

  February 5, 2010, 13:13:38

  Själv har jag precis upptäckt (eller blivit tipsad om) sajten funbeat.se. Själv tycker jag det är dötrist att träna, men allt blir roligare med statistik, typ. Du kan lägga upp mål, rapportera träning, få uppdateringar i din mobil om hur du ligger till med målen, leta träningskompisar mm. Man kan även lägga in en funktion så att sajten tweetar eller uppdaterar ens facebook när man har tränat. Riktigt bra för en sån som mig i alla fall.

 7. Daniel Nyström

  February 5, 2010, 13:15:36

  Eller så ger man upp det där med elitidrottsträning och drar ner på sina kolhydrater istället. Det må vara en irl-meme just nu, men det är verkligen både enkelt, inspirerande och välfungerande.

  Vi kan börja med Low-Carb Meal på Max imorgon i Uppsala? 😉

 8. Webster

  February 5, 2010, 13:24:39

  Det finns metoder som fungerar, det svåra är bara att åstadkomma förutsättningarna.
  En kompis till mig tänker starta bantnings-camp på nordpolen. Där drar man 6000 kalorier/dygn pga miljön. Han tänker servera rimligt god mat till ett maxvärde av 1500 kalorier/dag, och bara ha lågenergi-råvaror i lager så en ev statskupp och hetsätning inte heller lönar sig. Vägen till matsalen från sov-och-lev-delen skall vara 1 km utomhusvandring, så där har man all gymverksamhet man behöver. Två sådana promenader per dag borde göra att man går 4000 kalorier back per dygn, ungerfär, om man inte känner sig galen och gör till ex pullups som Linda gjorde för att få de där armarna. Då blir det mer.
  Han tänker sig att ha en anslutning per månad med flyg för att ta in nya offer samt mat.
  Jag är fullkomligt övertygad om att han kommer att bli rik på det där. I en miljö där man inte har något val kan det inte vara ett problem att gå ned i vikt.

 9. Jerker Montelius

  February 5, 2010, 14:01:11

  Som den pirat du är så är nog fäktning inte så dumt. Mackan har redan varit inne på det.

  Du är mycket välkommen att börja träna SCA fäktning med mig. Mycket rolig form av fäktning och att svinga en tung värja ger dig garanterat Linda Hamilton armar på nolltid.
  Se: Fäktning

  Ser det kul ut så är det bara att kontakta
  Duellfäktning i Holmgård

  SCA Fäktnig har dessutom den lilla motivationshöjaren att ju mer man tränar desto bättre blir man. desto bättre man är ju mindre stryk får man.

  Vill du kombinera en tekniksport med kondition så är min gamla sport triathlon kanske något för dig. Simning Cykel och Löpning gör att du garanterat blir av med alla överflödskilon du har samtidigt som det inte sliter lika hårt som om du skulle koncentera dig på en gren.

 10. Rickard Olsson

  February 5, 2010, 14:11:24

  Polcampen låter som en bra idé, annars har vi ju en massa roliga idrotter som faktiskt också bränner fett och ger muskler. Vi har t.ex. 400 meter häck för stadsbud med pianon och rally utan bil (man springer och låter *brrr*).

 11. shaun william

  February 5, 2010, 14:37:57

  Jag tycker inte om morötter.
  Föreslår istället att göra som Johannes Paulus II och ta fram piskan.

 12. Uno Hansson

  February 5, 2010, 16:27:28

  Jag gillar inte heller att bara ge mig ut och springa rätt upp ner. Så jag sätter hellre på exempelvis Bee Gees “Stayi´n Alive” (1977)för fullt och flaxar och hoppar så mycket som jag kan med armar och ben!
  .-= Uno Hansson´s last blog ..Alternativa penningsystem; Medborgarkonto mm. =-.

 13. Uno Hansson

  February 5, 2010, 16:41:22

  … forts… Efter att ha växlat ett par varv med “Your The One That Want” med Olivia och John Travolta, så har man under tiden märkt att man druckit upp en hel karaff med kallt vatten. Vill man ytterligare öka takten så ligger Hernades “Born to be alive” bra till…
  .-= Uno Hansson´s last blog ..Alternativa penningsystem; Medborgarkonto mm. =-.

 14. Calandrella

  February 5, 2010, 17:24:47

  “Och inget trams om att det är kul att träna. Det är det inte. ”
  Jo, det är det faktiskt. Det är jobbigt. Men det är kul också.

  http://www.traningsguiden.se/ kan vara en hjälp.
  .-= Calandrella´s last blog ..Skillnaderna mellan Piratpartiet och Sverigedemokraterna =-.

 15. Snyltdjur

  February 5, 2010, 19:30:44

  En sak som fick igång mig att båda äta nyttigare och träna var att ställa “nuet vs. framtiden”.
  Att inte träna/inte äta nyttigt kan vara najs precis medan man gör det, men det kan lätt ge dåligt samvete efteråt.
  Att träna/äta nyttigt kan vara småtråkigt just medan man gör det, men det får en (mig) att må bra efteråt.

  Och nuet försvinner så försvinnande fort, så det har inte en chans mot framtiden :)

  (Även om jag i mina negativa stunder fastnar i att “allt som är bra i framtiden är dåligt i nuet, och allt som är bra i nuet är dåligt i framtiden”. Men det är ju ändå i framtiden, och inte i nuet, som man ska spendera resten av sitt liv. Eller nåt. Hm…)

 16. Patrik Manlig

  February 5, 2010, 19:49:24

  Jag var tvungen att ställa om mitt liv för ungefär ett år sedan, då doktorn konstaterade att mina blodsockervärden var på tok för höga. Innan dess gick det liksom inte, eftersom jag inte var mentalt övertygad om att jag verkligen behövde ändra kost & träna mer. Dessutom hade jag inte tid, o.s.v.

  Efter diagnosen funderade så gick det lätt att ställa om. När motivationen tröt så var det bara att tänka: Jag VET att jag mår skit av det här, vill jag verkligen ha det så?

  Alltså, den mentala omställningen från “det där är ju bra, men jag orkar inte just nu” till “jag har ett val: antingen gör jag det här, eller så fortsätter jag att må dåligt” gjorde enorm skillnad. Det är säkert inte något som fungerar för alla, men en stunds självrannsakan kan göra stor skillnad.

  När man sedan faktist börjar må bättre så är det ännu lättare att hitta motivationen.

 17. Caspian Rehbinder

  February 5, 2010, 20:51:24

  Tänk på att du nu har skrivit att du ska träna. Och med tanke på hur många som läser din blogg gissar jag att du måste ha tusentals personer du står till svars inför nu. Vill du göra oss alla besvikna?

  Nej, skämt åsido så hoppas jag det går bra för dig, och att din självdisciplin gällande träning är bättre än min. Heja heja!
  .-= Caspian Rehbinder´s last blog ..Fredagsnotiser =-.

 18. Christer

  February 5, 2010, 22:10:42

  Tyckte jag läste nåt på din blogg som antydde att det finns en hund i ditt liv.

  Är det en liten hund är det kanske ingen höjdare att ha med sig i motionsspåret men en medelstor/stor hund kan man ha med. Åker man skidor med stor hund får man draghjälp 😉 Inte så poppis i alla spår kanske 😉

  Har du en liten hund är det kanske dags att börja träna agility? Blir kanske lite softare “träning” för din del i så fall, men jag tycker det ser ut som att även hundförarna får röra på sig en hel del när de kör agility.

 19. Putte

  February 6, 2010, 01:08:30

  Mental fokusering och positivt tänkande. Lär dig mer om kroppens ämnesomsättning och alla detaljer om hur olika hälsosamma livsmedel gör små underverk med olika celler och molekyler i kroppen. (Googla på den engelska webben och kombinera dina sökord med saker som ”natural health”, vitamins, osv.) Ät nyttigheter som du nu vet allt om och tänk intensivt på hur det händer en massa bra saker i kroppen efter att du ätit dessa. Lär dig lyssna på din kropps signaler noga. Varför känner jag mig konstig idag, vad åt jag igår?

  Ät laxsushi (mycket omega3).

  Ät klassisk indisk mat, grytor packade med mjuka kryddor (prova hur bra olika rätter kan smaka på: Indian Garden, Heleneborgsgatan på Söder)

  Prova surdegsbröd från ett dyrt bakeri och sluta köp fabrikslimpor

  Lär dig allt om alla skador som innehållet i junk-food skapar (transfetter, aspartam, glutamat, high fructose corn syrup, azofärger, sojakött osv.) Använd samma mentala fokusering fast negativt för att bli medveten om hur skadligt det är med junkfood. Läs boken Den Hemlige kocken.

  Byt allergimedicin.

 20. Anders Troberg

  February 6, 2010, 07:15:29

  Du kan ju få följa med mig och skjuta folk i skogen och på före detta sjukhus/mentalsjukhus.

  (Det är inte riktiga bössor och de man skjuter på är med på det och skjuter tillbaka.)

  Attans kul och lagom lågnivåmotion. Counterstrike/James Bond/Rambo/Sarah Connor/Die Hard, fast på “riktigt”!

  Eller så kan du få komma och skotta min parkering. Bara att välja…

  “Är det en liten hund är det kanske ingen höjdare att ha med sig i motionsspåret men en medelstor/stor hund kan man ha med. Åker man skidor med stor hund får man draghjälp Inte så poppis i alla spår kanske”

  Det är inte en hund, det är en outsinlig källa av överdriven överskottsenergi. Hade man satt honom i ett stort hamsterhjul kopplat till en generator så hade man kunnat förse hela storstockholm med el. Man blir trött bara av att se honom, än värre att försöka matcha hans tempo…

  “Själv sysslar jag, som kanske bekant, med olika kampsporter.”

  Varför inte sumobrottning? Jag kommer antagligen att bygga en sumobrottningsring till sommaren och starta ett sumoförbund med en egen världsmästartitel (precis som man tex har i proffsbrottningen), bara för att kunna utnämna mig till världsmästare i sumo (på walkover). Vi kan bolla titeln fram och tillbaka mellan oss (på walkover) så att vi båda kan titulera oss typ 12-faldig världsmästare i sumo.

 21. Magövningar

  September 16, 2010, 10:17:44

  Har hittat bra träningsövningar för magen som hjälper till att få starkare och även i viss mån synligare magmuskler och detta på ca 3-4 månader. Tänk på att äta korrekt också.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *