Pages

Categories

Search

 

Nätet har åkt på en riktig trojan

by
February 9, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
33 Comments

Netopia är en relativt ny bekantskap på webben. Man säljer in sig själv som ett “forum för digitala samhällsfrågor”. Man skriver bland annat så här i sitt manifest:

Internet förtjänar en bättre idédebatt. Netopia tror på ett fritt och öppet internet där människor och företag kan vistas tryggt, där samhället skyddar individernas frihet, integritet och rättigheter och skapar förutsättningar för tillväxt och mångfald. Netopias uppgift är att utveckla visioner om internets framtid som bygger på dessa värden.

Jaha, det låter ju ganska bra.

Internet ger möjligheter som kunskapsnationen Sverige kan utnyttja för att skapa framtidens jobb, företagande och tillväxt. Netopia vill ifrågasätta de politiska och kommersiella krafter som håller tillbaka denna potential. Vi är oroade över ett scenario där ett fåtal aktörer styr utvecklingen och där politiska idéer som gynnar dessa intressen dominerar utan motvikt.

Det där skulle också kunna vara ganska så bra, men det är i själva verket ganska så creepy. Ni kanske undrar varför? Det är väl bra att bekämpa politiska och kommersiella krafter som håller tillbaka nätets potential? Och inte är det väl bra att ett fåtal aktörer styr utvecklingen? Jo, det är bra att bekämpa de som vill hålla nätet i koppel och nej, det är inte bra att några få har för mycket makt. Men låt oss så kika lite på vilka det är som stöttar Netopia:

* Dataspelsbranschen
* Film&TV-Producenterna
* Filmfolket
* Svenska Förläggareföreningen
* Svenska Musikförläggareföreningen
* Sveriges Videodistributörers Förening
* IFPI i Sverige

Nämen! Titta! Det är ju precis det där fåtalet aktörer som både försöker styra utvecklingen OCH hindra nätet från att nå dess fulla potential. Oj!

Ja, jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska säga. Och inte blir det bättre av att de lagt upp texter som faktiskt stödjer piratrörelsens tes om att folk faktiskt betalar för sig om de tycker att något är värt att betala för. Samtidigt muttrar man om att bloggosfären har för många piratkramare. Vad ska man då dra för slutsatser av detta?

Min personliga tolkning är att Netopia är en hederlig trojansk häst. Lite tjusig yta, med ett ruttet inre. Jag tror inte för ett ögonblick att organisationer som varje år lägger ner stora summor på att med politikernas goda minne jaga en hel ungdomsgeneration (och många andra hederliga fildelare) och begränsa nätet har något som helst intresse av en “bättre idédebatt” på nätet. Deras idé går ut på att de ska få som de vill, kosta vad det kosta vill. Och det priset för deras egoism är allas vår integritet. Det är verkligen inte okej.

Men med detta i åtanke, så välkomnar jag ändå Netopia. Det är ju trots allt väldigt vänligt av upphovsrättsmaffian att hjälpa oss att hålla våra frågor aktuella. Det är ju trots allt valår. 😉

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


33 Responses

 1. Thomas Tvivlaren

  February 9, 2010, 18:19:23

  Bra spanat Anna! Riktigt creepy… Känns nästan som en tanke mot bakgrunden att DDR-bloggen drog igång nyligen (DDR-bloggen ä.k.s. APB-bloggen).
  .-= Thomas Tvivlaren´s last blog ..Integritetsteknik – IxQuick och YouTubekakor =-.

  1. Anna Troberg

   February 9, 2010, 18:40:47

   Hej Thomas!
   Det var i ärlighetens namn Emma, som hittade Netopia åt mig. Så all hail the boss over the Internet! :-)

 2. OlofB

  February 9, 2010, 18:44:48

  Riktigt, riktigt creepy. Det här var värsta nyspråket på länge!
  .-= OlofB´s last blog ..”Experterna” är ute och cyklar.. =-.

 3. Gustaf Josefsson

  February 9, 2010, 21:12:48

  Hej Anna,

  Jag förstår din poäng och när jag först gick in på Netopia klickade jag på “Om Netopia” och hade precis samma reaktion. Många saker de säger är väldigt imponerande och “Läsvärt”-listan innehåller saker som jag gärna hade sett på nattduksbordet hos herr Pontén och gänget. Men, ändå, det ju ändå ©-industrin. Det måste vara ondskefullt.

  Efter att ha kikat runt ett tag och funderat så började jag dock ställa mig frågan: Om det nu var så att en viss del av den industri som står bakom Netopia var ute efter att ta en verkligt seriös debatt om upphovsrätt, integritet och framtidens internet, hur skulle de då göra?
  Du vet säkert lika väl som jag att dessa debatter ofta blir pajkastningar och att sätta en IFPI-gubbe i ena hörnet av ringen och en piratpartist i andra blir ofta lika produktivt som en politisk diskussion mellan Bush och Ohly. Detta är inte enbart den andra sidans fel, eftersom många pirater är precis lika duktiga på att kasta eldfacklor och troll istället för att ta en seriös debatt.

  Säg, rent hypotetiskt, att detta verkligen är en utsträckt hand. Vore det då inte synd att slösa bort denna chansen till ett produktivt samtal genom att skrika varg? Jag vet att det inte är vanligt inom politiken att göra något annat än att peka finger och säga “han tycker”, men är inte Piratpartiet bättre än så?

  En konstruktiv bra debatt handlar om argumenten, inte den som för fram dem. Att du på 0,5 sekunder, utan någon eftertanke, går direkt till angrepp på avsändaren, istället för att ge ett seriöst bemötande, är inte bara dåligt för debatten, utan även ganska pinsamt för Piratpartiet och för dig som politiker.

  Det må vara så att du får rätt i slutändan, men just nu är du bara en pajkastare som alla andra. Jag hade hoppats på mer.

  Vänligen,

  Gustaf
  .-= Gustaf Josefsson´s last blog ..Superzappare och Gigonomics =-.

  1. Anna Troberg

   February 9, 2010, 21:21:16

   Hej Gustaf!
   Mitt problem med upphovsrättsmaffian bakom Netopia är att de å ena sidan försöker framstå som om de vill ha en ordentlig debatt och i nästa stämmer folk hejvilt. Det går inte ihop. Om de verkligen vill ha en ordentlig debatt, så får de faktiskt visa lite god vilja som inte bara är yta, utan som faktiskt går på djupet.

 4. Gustaf Josefsson

  February 9, 2010, 21:45:49

  Varför går det inte ihop?

  Tror du verkligen inte att det pågår samtal i korridorer och styrelserum hos dessa organisationer, där det diskuteras om det verkligen är rätt att stämma kids för att dom laddat ner mp3or? Tror du inte att det sitter en och annan Piratpartist i Dataspelsbranschen? Nog för att IFPI har gjort mycket ont mot mänskligheten i allmänhet, men dom som sitter där är fortfarande människor som alla andra.

  Att du vägrar att ens ta ett samtal och istället kallar allt motståndaren säger för ljug eller “trojan” är samma sak som att Bush vägrade prata med Kim Jong-il om han inte först släppte in demokrati i Nordkorea. Samtal är ett första steg. Genom samtal skapas förståelse. Genom förståelse skapas förändring.
  “Deras idé går ut på att de ska få som de vill, kosta vad det kosta vill” är en föga produktiv kommentar, faktiskt oavsett vad debatten handlar om.

  / Gustaf
  .-= Gustaf Josefsson´s last blog ..Superzappare och Gigonomics =-.

  1. Anna Troberg

   February 9, 2010, 22:10:28

   Hej Gustaf!
   Jag vägrar verkligen inte att ta samtal med dem. Jag är till exempel gammal förlagschef och har jobbat hårt för att försöka puffa förlagsbranschen i rätt riktning. Jag har också jobbat med att försöka hjälpa kreatörer in i det nya kulturlandskapet (tex genom XtremeCreator). Jag har dessutom deltagit i diverse olika debatter etc. Jag pratar mer än gärna med representanter från upphovsrättsindustrin. Problemet är att de inte direkt står på kö för att ta debatter med pirater. Det är förfärligt synd.

 5. Nicholas Miles

  February 9, 2010, 22:11:42

  Jag föreslår ett grupparbete. Jag tycker vi bemöter den kritik de kommer med i vissa artiklar. Diskussionstonen är faktiskt riktigt resonabel i deras poster och jag tror vi kan vinna på att ta den här sidan på allvar. Efter att ha tittat på några artiklar kan jag konstatera att de inte är så mycket för länkkärlek, så det kan ju vara idé att posta sina repliker i kommentarsfälten. Då kan vi ju passa på att vissa hur snälla och medgörliga vi är också =)
  .-= Nicholas Miles´s last blog .. =-.

 6. Per Strömbäck

  February 11, 2010, 08:43:47

  Anna – jag svarar på ditt inlägg på http://www.netopia.se/category/blogg/

 7. ulf_pirat

  February 11, 2010, 13:22:33

  re :Gustaf Josefsson
  Du säger “Säg, rent hypotetiskt, att detta verkligen är en utsträckt hand. Vore det då inte synd att slösa bort denna chansen till ett produktivt samtal genom att skrika varg?”

  Min kommentar: Piratpartiet samtalar hela tiden genom att kommentera nyheter och andra parters åsikter på sin hemsida och på olika bloggar. Det är bara att läsa piratpartiets material och intressanta bloggar. Att antyda att piratpartister inte vill debatera är bara fånigt, vi debaterar hela tiden, konstant!

  Du säger”En konstruktiv bra debatt handlar om argumenten, inte den som för fram dem.”

  Ja men de som har pengar kan på olika sätt köpa sig utrymme och debatörer. De kan köpa annonser och inflytande i gammelmedia t ex. Det är helt enkelt så att de med pengar kan skrika högre och det blir då ofta inte en debatt alls, eller bara en debatt på deras vilkor, alltså de som har pengar vinner med fula tricks. Internet har delvis ändrat detta faktum så att även den lilla människan utan massor av pengar bakom sig kan få en röst.
  Det är intressant vem som säger vad. En liknelse: Om en ekonom t ex ger råd om vilken ekonomisk politik vi ska föra, tycker du inte att det är en intressant information om denna ekonom är betald av SAF eller av LO ?
  Sedan ska man också läsa på och begrunda vad de olika parterna säger, men det finns intressegrupper, och intresset ljuger inte.

 8. MrPerfect72

  February 16, 2010, 18:20:36

  En sista doedsryckning fraan uphovsraettsfoerespraakarna kanske?

  Mitt tips till skivbolagsmaffian. Acceptans. Ni kommer doe. Allt doer en dag. Vaelkomna de nya internetanvaendarna och erbjud dem naagot de inte redan har, ex. live-framtraedanden, t-shirts av de band de gillar, fan-klubbar. etc. Ge dem en tredimensionell uplevelse! Vem fan vill ha en rutten repad CD till oeverpris?

  Daa kommer ocksaa Piratpartiet doe ut, tror jag, och sedan aer det bara Pedofilpartiet, Nasistpartiet och Kriminella partiet kvar som polisen paa domstolsutlaatande ska ha raett att raettmaetigen undersoeka.

  Naer upphovsraetten aer fixad kan vi snacka om oevriga raettigheter och foerhoppningsvis vara snmarta nog att skapa ett brett demokratiskt alternativ som kan ta sig oever 4%
  MVH
  MrPerfect72
  Medlem av http://www.aktivdemokrati.se och bojkottar Jinge

 9. Thomas Tvivlaren

  February 16, 2010, 19:42:27

  Manuell trackback:

  Hornstull Hooligans kommer ut ur grottan
  .-= Thomas Tvivlaren´s last blog ..Hornstull Hooligans kommer ut ur grottan =-.

 10. Thomas Tvivlaren

  February 16, 2010, 19:43:35

  @Anna Troberg: Attans, chefen över Internet är verkligen överallt. :)

  Ny trackback:

  Hornstull Hooligans kommer ut ur grottan
  .-= Thomas Tvivlaren´s last blog ..Hornstull Hooligans kommer ut ur grottan =-.

 11. Pop

  February 28, 2010, 02:11:53

  Anna Troberg har du slagit i huvudet?

  * Dataspelsbranschen
  * Film&TV-Producenterna
  * Filmfolket
  * Svenska Förläggareföreningen
  * Svenska Musikförläggareföreningen
  * Sveriges Videodistributörers Förening
  * IFPI i Sverige

  Hur få är det? Hur få är de företag och personer, som reprsenteras av dessa organisationer? Skulle tippa på att de som på något sätt har glädje av att dessa organisationer finns, i antal vida överstiger er lilla löjliga röstarskara… Inse läget, ni försvarar bara en orimlig, verklighetsfrånvänd och egoistisk parasitideologi.
  .-= Pop´s last blog ..Piratpartiet=Parasitpartiet =-.

  1. Anna Troberg

   February 28, 2010, 07:59:53

   Hej Pop!
   Nej, jag har inte slagit i huvudet, men tack för att du frågar.

   Det var ca 7,2% som röstade på oss i EU-valet. Det är en ganska så stor skara. Det betyder att ganska många redan insett att vi inte representerar en “parasitideologi”, utan en ideologi som bryr sig om all kultur, inte bara den som ligger etta på en topplista och en ideologi som har vett nog att värna om folks personliga integritet.

 12. Mats A

  March 8, 2010, 10:53:15

  Netopia har visat sitt onda ansikte genom att ha Pär Strömbäck som sin talesperson. Personen som hatar allt som är gratis. Han skrev en riktigt patetisk artikel i DN-debatt där han jämförde Telias aktieutdelning med hur mycket vi köper spel, musik och film för.
  Problemet är bara att Telia är ett multinationellt bolag som tjänar småpengar på bredband.

  @Pop: sluta tyck synd om er och börja utveckla vettiga lagliga tjänster. Spotify är ett steg på rätt väg men lyckas inte pga upphovsrättsmaffian. Väntar fortfarande på en vettig filmtjänst.
  40% av svenska folket fildelar, snacka om uppdämpt behov på onlinetjänster.

 13. Pop

  March 14, 2010, 11:11:49

  @Anna
  7,2% i EU-valet…Gamla meriter verkar inte hålla i sig om man tittar på nuvarande väljarbarometrar.

  Det finns andra partier som värnar integritet, det beror väl iofs också på vad man kallar för integritet. Om integritet innebär att polis inte skall få spana på misstänkta brottslingar så liknar det mer anarki och nån slags kåkfararutopi.

  Även kul att du använder ordet trojan, som om internet tillhör er rörelse. He he, väldigt komiskt.

  På vilket sätt främjas “all kultur” av att kreatörer skulle förlora ensamrätten att bestämma över det egna arbetet och dess spridning? Vi kan väl inte som samhälle bestämma att vissa människors arbete skall vara allmän egendom, allemansrätt, utan att ersätta dem för det? Klingar det inte märkligt?

 14. Pop

  March 14, 2010, 11:25:15

  @Mats A

  40%, vad grundar du den siffran på?

  ”sluta tyck synd om er och börja utveckla vettiga lagliga tjänster.”
  Ber du inte brottsoffren att ta ansvar för brottet där? ”Hon får skylla sig själv för hon klädde sig för utmanande.”

  Du använder ord som upphovsrättsmaffian. Ett försök att smutskasta de organisationer och samarbetspartners som kreatörerna av fri vilja väljer att samarbeta med. Det går inte så bra ihop med Annas påstående att PP bryr sig om all kultur. Nu kanske du inte är piratpartist. Brottet mot de enskilda kreatörerna blir inte mindre för att du kallar branschorganisationer för upphovsrättsmaffia. Låter mest som ett försök till avledande eldgivning.

 15. Gunnar

  April 19, 2010, 15:25:20

  RE:POP
  På vilket sätt främjas “all kultur” av att kreatörer behåller ensamrätten att bestämma över det egna arbetet och dess spridning?

 16. Pop

  April 20, 2010, 21:15:00

  @Gunnar

  Om man ser ekonomiskt på det hela så gör ensamrätten att kreatören har möjlighet att få ersättning, vilket i sin tur gör att kreatören har möjlighet att betala för mat, boende mm., vilket i sin tur leder till att kreatören ej behöver slita hund på bruket och kan skapa nya verk, vilka vi, lyssnarna, kan bli berikade av.

  Ur ett moraliskt perspektiv så kan det nog anses förkastligt att ta del av någons arbete på ett sätt som strider mot den personens vilja.

  Exempel, jag skriver en låt, jag spelar in låten, jag ger ut låten, mitt villkor är att man får ersätta mig för kommersiellt användande och om man vill ha en kopia av låten i sin spelare, på en plastbit eller via annan ljudbärare. Dessa är mina villkor för att släppa ifrån mig verket, något förenklat, jag tillåter även privatkopiering i den utsträckning, som redan idag tillåts av lagen och ersätts genom PKE. Är det ej på dessa villkor så vill jag ej släppa verket. Samhället garanterar mig detta genom lagstiftning idag.

  Privatpersoner kopierar verket i större utsträckning än jag godkänt, privatpersoner publicerar verket genom olika P2P-sajter, på ett sätt som jag ej godkänt. Samhällets skyldighet är att skydda mina intressen då jag gjort musiken tillgänglig på de villkor som samhället satt upp i och med URL.

  Om verket blir populärt förväntar jag mig ersättning, blir verket inte populärt så förväntar jag mig att jobba kvar på bruket. Om jag ville sprida verket fritt så är det bara att köra på. Men valet är mitt, ingen annans. Du bestämmer själv på vilka grunder DU släpper ifrån dig din arbetsinsats och jag bestämmer över mina. Ingen annan har rätt att ta sig friheten att sätta sig över min rätt.

  Ingen människas arbete kan bli allmän egendom mot dennes vilja!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *