Pages

Categories

Search

 

Upphovsrättsmaffian mobiliserar sig på nätet

by
February 9, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Thomas Tvivlaren kommenterade mitt tidigare inlägg om trojanen Netopia, och sa att det hela började kännas som “en tanke”. Och visst har han rätt. Inte tror jag att det är en slump att Antipiratbyrån börjar blogga ungefär samtidigt som Netopia drar igång fett uppbackad av upphovsrättsmaffian.

Henrik Pontén poppar dessutom upp som gubben i lådan här och var och berättar stolt om sin nya blogg. I SvD säger han till exempel så här: “Jag uppfattar bloggosfären som att de kör ett enkelriktat budskap, jag vill visa andra sidan av myntet. Vi vill förklara upphovsrätten, samt bemöta de som har en vulgär retorik.”

Som en representant för den enkelriktade och vulgära bloggosfären, så kan jag ju inte låta bli att kommentera några av Ponténs påståenden.

Bloggosfären verkar ha en enhetlig åsikt när det gäller upphovsrätt, det tror jag är mycket på grund av Piratpartiet som har många uppmärksammade blogganhängare.
Av de tio mest inflytelserika bloggarna var fem stycken kopplade till piratsidan. Alla skjuter de på upphovsrätten, för i den här bloggvärlden är det inte speciellt politiskt korrekt att säga att upphovsrätten behövs.

Ja, nog har Ponén rätt i att det är Piratpartiets fel att bloggosfären ser genom upphovsrättsmaffians fulspel. Är det politiskt korrekt? Om det är politiskt korrekt att inte låta lobbyorganisationer komma undan med sponsrade åsikter, så visst fine, då är vi väl PK. Däremot så borde Pontén veta att vi inte skjuter rakt av på upphovsrätten. Han är en väl insatt man. Han vet att vi vill reformera upphovsrätten, inte ta bort den helt. Men det är så klart bättre att påstå att vi vill ta bort upphovsrätten helt, eftersom det får oss att verka allmänt oresonliga och jobbiga.

“Piratvärlden” är idag en mäktig lobbykraft, med bland annat sex heltidsanställda i EU.

Där slog han huvudet på spiken, den käre Pontén. Piratrörelsen är en kraft att räkna med. Däremot undrar jag var han fått uppgiften om att vi skulle ha sex heltidsanställda i EU. Det har vi inte. I nuläget jobbar Christian och Hax i Bryssel. (Erik Josefsson är anställd genom den gröna gruppen, inte genom Christian eller partiet.) Här hemma är Rick heltidsanställd, Mårten Fjällström, Rickard Olsson och jag är halvtidsanställda. Det blir fyra och en halv heltidstjänst. Vart Pontén fått den återstående en och en halva tjänsten ifrån vet jag faktiskt inte.

Nåja, alla kan räkna lite galet. Jag är själv humanist och har förståelse för det. Däremot har jag mindre förståelse för fulspel. När Pontén får frågan om det låga antalet kommentarer på bloggen svarar han nämligen så här i Sydsvenskan: “Vi har bara släppt igenom dem där folk vågar stå med sitt namn. Och vi sållar bort kommentarer med hat och hot.”

Pontén antyder alltså att med mer än 5000 besökare redan första dagen, så är det bara 3-4 stycken per inlägg som både skrivit under med namn OCH hållit en trevlig samtalston. Jag har varit antipirat. Jag har bett hela piratrörelsen att dra åt helvete. Jag fick inte en enda vidrig kommentar. Jag har dock fått en hel del från upphovsrättsmaffian. Bland annat är det en person som via snigelpost då och då meddelar att jag är en “Pirate Bay-hora”.

Nu tänker jag inte dra igång en tävling om vem det är mest synd om, för jag tycker inte alls synd om mig själv. Sticker man ut hackan får man räkna med lite puckon. Det som stör mig är att Pontén medvetet gör sitt bästa för att antyda att bloggosfären i allmänhet och pirater i synnerhet inte har vett att bete sig i andras kommentarsfält. Jag är fullt medveten om att det finns troll i alla läger, men den stora massan är faktiskt hur trevlig som helst, även om de inte delar ens åsikter. Mitt råd till Pontén är att publicera alla kommentarer. Det gör jag. Då rensar de som missköter sig bort sig själva. Att medvetet försöka kasta skuggor över hela piratrörelsen för att det finns några få puckon är bara dålig stil.

Bortsett från detta, så är det ju kul att upphovsrättsmaffian insett att de inte bara kan peka finger åt folk på nätet. De är hjärtligt välkomna till vår hemmaplan, så länge de spelar schyst.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Fredrika

  February 9, 2010, 21:29:50

  “Däremot så borde Pontén veta att vi inte skjuter rakt av på upphovsrätten. Han är en väl insatt man. Han vet att vi vill reformera upphovsrätten, inte ta bort den helt. Men det är så klart bättre att påstå att vi vill ta bort upphovsrätten helt, eftersom det får oss att verka allmänt oresonliga och jobbiga.”

  Det är mer delikat än så, för Piratpartiet försöker faktiskt ensamt skydda upphovsrätten!

  Utformningen på dagens upphovsrättslagstiftning är bevisligen helt oacceptabel enligt allmänheten, vilket skadar förtroendet för konceptet upphovsrätt som helhet. Man skyddar inget genom att göra det oacceptabelt. Det är busenkel logik.

  För att upphovsrätten som koncept ska kunna överleva och återfå förtroendet hos befolkningen, så måste URL revideras snarast, och detta är det enbart Piratpartiet som förstår. Piratpartiet är följaktligen det enda partiet som verkligen skyddar konceptet upphovsrätt.

  Övriga partier, innehållsindustrin, Ifpi, APB och Ponten är utan tvekan upphovsrätten fiender, för om dom inte stoppas så kommer dom döda upphovsrätten helt.

  Dessa upphovsrättens fiender måste och kommer stoppas.

 2. herr_nilzzon

  February 9, 2010, 21:45:22

  “Vart Pontén fått den återstående en och en halva tjänsten ifrån vet jag faktiskt inte.”

  Det där är väl lätt att svara på. Man skulle ju kunna tänka sig att det antingen rör sig om sedvanlig smutskastning eller att han är dåligt påläst. Tycker däremot att vi ska ta och skaffa oss en helhetsbild av läget och tänka på att Pontén älskar att arbeta med informatörer och folk som jobbar “under-cover”. Då blir det ju uppenbart att Antipiratbyrån åsyftar “pirater” som i valrörelsen kommer att göra medialt rabalder och smutsa ned PP… ;D

 3. Matilda Lundgren

  February 9, 2010, 22:34:58

  Jag skrev en kommentar, giltig och allt, till deras blogg, men med en pseudonym. Har jag rätt att vara paranoid att tro att de kollar internetabonnemangsägarnas namn innan de publicerar deras kommentarer?

 4. Uno Hansson

  February 10, 2010, 00:33:24

  “…Jag är pensionär och har inte mycket pengar. Jag gillar det som är gratis…”

  Detta säger Farmor Gun till Lena Melin på Aftonbladet. Jag är piratpartist, är pensionär precis som Gun Svensson, och håller med till 100. Pensionärer har gratis kollektivtrafik i Göteborg vid lågtrafik; och varför inte? När jag sökte på Google på pirat, gratis mm. så hittade i övrigt bara lite nedsättande och förnekande omdömen om gratis. Jag tycker att det är helt fantastiskt att med Open Source och lite svärmande gåvoekonomi, så kan faktiskt marginalkostnaden vara helt gratis på nätet, på halvfulla spårvagnar osv…

  Jag tycker inte alls att vi skall försöka slussla undan något som faktiskt är sant och har ett omistligt värde på marginalen genom återanvändning av arbete – så kanske de som så vill,sponrar arbetaren i efterhand istället. Varför skall det bara vara väletablerade varumärken som sponsrar – för att ytterligare öka sina marknadsandelar? Kan det t.ex. vara Morotmob istället, för att sprida makten på marknaden istället för att bara skapa fler brontosaurer?
  http://carrotmob.org/
  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=3390996
  Finns det tid, ork och pengar över för sponsring, värdighet och konsumentmakt – även för medelinkomstagarna – på grund av att marginalkostnaden för nästa kopia är noll; och som annars kanske aldrig hade skapats och nyttjats; så… varför inte?
  .-= Uno Hansson´s last blog ..Varifrån skall jobben komma? =-.

 5. R

  February 10, 2010, 01:01:06

  humanist* 😉 satt också och undrade mycket om vad Pontén svamlade om i artikeln, och hade inte läst något alls om Netopia! weird stuff!

 6. Uno Hansson

  February 10, 2010, 01:31:17

  Det som jag i förlängningen menar med nästa kopia kan med tiden även gälla afk. Även om det till en början är “receptet” som är mer och mer gratis på marginalen, ju fler kopior som skapas. Jag fantiserar exempelvis i förlängningen om de digitaliserade “recepten” till bostäder. Där de kommande användarna själva kan ändra planlösningarna genom att ändra siffrorna i vissa rutor på Excel-arket och alla de berörda övriga rutorna då snällt följer med. Lätt som en plätt!

  Vid beställning via nätet så styr “recepten” sedan dygnet runt sågverkens helautomatiska maskinella enheter, paketerarar, adresserar och levererar spårbundet och förarlöst direkt till tomtgänsen. I första skedet så gäller det enkla sommarvillor (i närheten av böndernas gårdsbutiker och gårdskaféer), som levereras i kompakta paket á la IKEA-möbler. De kommande användarna skruvar sedan själv ihop och reser upp väggarna och taken. De nätbaserade bemanningsföretagens “självanställda” montörer kommer sedan med komplett köks-, grovköks- och badrumsutrustning som användarna funktionshyr, och byts om fem år, uppdateras och återanvänds om och om igen.

  I oktober så lastas tiotusentals egenhändigt hopskruvade segel-/vätgasbåtar med 4/5 av de boende och med gårdarnas skörd, slakt och jakt och kryssar längs strandlinjen söderut med strandhugg, för att efter två månder på flyttfågelvis anlända till sin andra “hemort” under ett par månader för att återvända med söderortens skörd, slakt och jakt i början av maj. Naturligtvis har man massor av betalande halvmånadsgäster både i sommarvillorna och med på båtarna.
  .-= Uno Hansson´s last blog ..Varifrån skall jobben komma? =-.

 7. Harlekin33

  February 10, 2010, 01:51:31

  Jag är väldigt intresserad av APB syn på Creative Commons. Jag hoppas dom tar upp det i sin blogg och deras syn på saken. Det skulle även vara kul om dom tog upp sin syn på Copyleft.

 8. Dennis Nilsson

  February 10, 2010, 05:40:17

  Jag undrar hur intresserad Henrik Pontén skulle vara av att blogga ifall han inte hade det som en av sina arbetsuppgifter.

  Han kanske har lyckats med konststycket att förhandla till sig en ordentligt löneförhöjning för bloggandet.

  Sådana “vapenhandlare” som han, alla rådgivare och advokater lever gott på att upprätthålla en konflikt, så länge det bara går.

  Helt klart är att upphovsrätten måste reformeras. Det är bara en tidsfråga innan Pontén’s uppdragsgivares kassakista är tom. För oss eldsjälar, tillika engegared i denna angelägna samhällsfråga, spelar tiden ingen roll, oavsett det tar 10 eller 100 år.
  .-= Dennis Nilsson´s last blog ..murdlug100209 =-.

 9. Gertkvist

  February 10, 2010, 09:18:04

  Antipiratbyrån hävdar nu att Piratpartiet inte är ett politiskt parti, utan en lobbyrörelse.

  Undrar då vad de säger om riksdagen, där 7 lobbyrörelser (partiet) och över 300 lobbyister (riksdagsledamöter) springer upphovsrättsindustrins ärenden.

  Antipiratbyråns inställning är talande, men livsfarlig: det finns inga politiker och ingen politik. Allt är lobbying i syfte att tillskansa sig förmåner, privilegier och pengar.

  Bläk!

 10. Robert

  February 10, 2010, 13:08:09

  Pontén kommer att gå till historien som en av de sista stota bakåtsrävarna. Hoppas han känner sig stolt.

 11. ConnyT

  February 10, 2010, 13:26:11

  ““Piratvärlden” är idag en mäktig lobbykraft, med bland annat sex heltidsanställda i EU. ”

  Undrar hur många som jobbar heltid på “andra sidan” inom EU och jobbar stenhårt dagligen med hög lön för att stärka upphovsrätten.
  .-= ConnyT´s last blog ..Rättsväsendets prioriteringar =-.

 12. Josef Boberg

  February 10, 2010, 20:05:45

  Fri nedladdning lönsam affär för artisterna !“vet” Josef B.
  .-= Josef Boberg´s last blog ..FINANSKRIS ELLER DUMHETSOPTIMUM ? =-.

 13. Richard

  February 10, 2010, 23:42:30

  Hej alla coola pirater,

  Tänk att ni lyckats organisera så många likasinnade att det nästan känns okej att tillskansa sig andras arbete helt gratis! Det hade jag aldrig trott för tio år sedan. Riktigt bra jobbat! Resten av rätten till andras egendom borde inte bli speciellt mycket svårare.

  /r

  PS Glöm inte att lämna dörren olåst när ni går hemifrån! Jag kanske också vill ha tillgång till andras egendom…

 14. Johan

  February 11, 2010, 09:51:09

  Richard: Jag förstår verkligen vad du menar, men du förstår inte vad “piraterna” menar. Det gör att debatten blir lite konstig och du ursäktas ditt inlägg.
  Om jag går in i ditt hus och tar din TV är det stöld och brottsligt. Det är något som vi alla kan komma överens om är förkastligt, moraliskt, etiskt och lagligt.
  Problemet är följande: Om du sitter på tunnelbanan och läser en tidning och jag kommer och tar din tidning och börjar läsa den så kommer du naturligtvis säga samma sak. Men så märker du att du har KVAR din tidning men att jag plötsligt fått en också. Hur ställer du dig då? Det blir genast svårare att definiera vad som är rätt och fel .. och till och med svårt att definiera vad som faktiskt hänt.

  Att jämföra piratkopieringen i den form vi här diskuterar är inte samma sak som stöld i den form du tänker dig stöld.

  Vi måste också hålla isär begreppet “piratkopiering” i form av digitala medier och “piratkopiering” av fysiska varor i syfte att tjäna pengar på fejkade produkter. Har du köpt en fejkad klocka i Bangkok, kanske? Vart går de pengarna, tro? Om jag laddar hem en MP3 av Madonna kan jag aldrig sälja den vidare som gjord av mig. Inte bara kommer det höras på sången, jag har en smula med bas i min röst, utan det är även en identisk melodi som Madonnas låt.
  Det är ett fånigt exempel, värre exempel är piratkopierade mediciner som i bästa fall är verkningslösa och i värsta fall direkt farliga!
  En piratkopia som någon gör för att utnyttja ett känt varumärke och tjäna pengar på en billigare tillverkning eller liknande är förkastligt. Moraliskt, etiskt och lagligt. Det tycker alla. Men gråzonen är ju när man kopierar en MP3 digitalt och aldrig tjänar pengar på det, eller plagierar den i syfte att tjäna pengar.
  Min poäng är att den sistnämnda kopieringen kan lika gärna anses som marknadsföring (skillnaden är minimal mot att stå på NK och dela ut gratis musiksinglar i syfte att sälja en hel skiva), som något annat.

  Problemet är gamla strukturer vad det gäller försäljning, marknadsföring och distribution. Förr kunde ett musikförlag spendera miljoner på att marknadsföra en enda artist, och eftersom man då blev sondmatat med denna artist i alla led (radio, TV, tidningar) så blev givetvis vinsten därefter. Men ..
  Idag finns internet och är en del av vår vardag. Nya distributionskanaler, nya sätt att marknadsföra sig (MySpace, Facebook, etc) och nya sätt att producera och tillverka sin media.
  Vilken dator som helst du har hemma kan skapa rent semi-profesionell musik, video eller grafisk produktion. Man behöver inte stora distributörer och det skrämmer givetvis det som kallas “upphovsrättsmaffian”.

  Du har en halv poäng i att om alla kopierar och ingen köper så kommer ingen skapa något annorlunda. Men bara en halv poäng, för om ingen kopierar något så får vi heller aldrig något nytt. (Hip-hopartister, i störst utsträckning, är ett klassiskt exempel där de “samplar” andra låtar och lägger in i sina egna .. och faktiskt FÅR sälja sina låtar som egna stycken. Något som är märkligt i sammanhanget.)

  Plagiering är den högsta formen av uppskattning, sade någon. Det kan man väl diskutera, för jag tror inte en enda piratpartist vill att någon ska tjäna pengar på vad någon annan gjort. Eller få en fejkad antibiotikatablett när vi är sjuka. Eller något annat av den “svarta” piratkopieringen. Ingen av oss går objudna in hos andra (ett brott i sig) och tar något från någon annan som i ditt exempel.

  Upphovsrätten i dess nuvarande form är lite speciell och ibland kontraproduktiv. I alla lägen är den svårbegriplig och ofta förvirrande. Men jag tycker man ska vara försiktig i att kalla alla piratpartister för inbrottstjuvar eller kriminella.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *