Pages

Categories

Search

 

Warner bryter med Spotify

by
February 10, 2010
Kulturpolitk, Notiser, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Politiker brukar alltid fnysa åt hederlig gammal fildelning och peka på tjänster som Spotify som fullgoda alternativ. Jag har Spotify. Uppenbarligen har jag också väldigt konstig musiksmak. När jag försöker lyssna på sådant jag gillar, så slutar det oftast med att Spotify eventuellt har en best of-samling att erbjuda. Ganska ofta har de inget alls.

En av anledningarna till att Spotify är en haltande tjänst beror på att musikbolagen inte är direkt samarbetsvilliga. De rycker undan sina rättigheter titt som tätt. Nu är det Warners tur.Deras vd Edgar Bronfman säger så här:

Gratis strömmade tjänster är tydligt inte positivt för musikindustrin. Att få all musik gratis, och att sedan lockas till en betaltjänst, är inte den sortens inställning till affärer som vi vill stötta i framtiden.

Varför förutsätter upphovsrättsindustrin alltid att det är de som ska tala om för konsumenterna hur och vad de vill konsumera? I de flesta andra industrier försöker man pejla vad konsumenterna har för önskemål och agerar därefter. Jag tycker verkligen synd om artister som har skrivit kontrakt med bolag som inte bryr sig om dem.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Niklas

  February 10, 2010, 16:57:21

  “När jag försöker lyssna på sådant jag gillar, så slutar det oftast med att Spotify eventuellt har en best of-samling att erbjuda. Ganska ofta har de inget alls.”

  Utbudet på Spotify är (innan Warners eventuella frånfälle) dubbelt så stort som det bästa piratvärlden har att erbjuda. Lägger man ihop alla piratalternativ över hela världen börjar man dock närma sig Spotifys utbud…

  1. Anna Troberg

   February 10, 2010, 17:01:21

   Hej Niklas!
   Så kanske det är, men om man inte vill festa på mainstream dagarna i ändå, så är Spotify lite sådär.

 2. SixDays

  February 10, 2010, 17:12:45

  Jag säger som jag brukar säga, när spotify dör och alla sitter i tystnad så kommer mina högtalare fortfarande att pumpa ut musik.

  Spotify i sig är inget annat än en bluff i mina ögon. Jag har det installerat på datorn (inte jag som gjorde och den kör inte på mitt konto och jag använder det inte) för att jag på kontoret är den enda som hade högtalare.

  Jag kan mycket väl tänka mig att betala 99:- för en tjänst där jag kan _LADDA_ ned icke DRM skadade filer till hårddisken och göra lite vad jag vill med dem. Spotify funkar inte på det sättet och är därför en bluff. Att de försöker gå halva vägen med att de låter folk buffra några låtar lokalt i fall nätet skulle gå ned är inte en ok lösning.

  Jag ger inte ut musik idag, men har planer på det, och då kommer det inte att finnas på spotify.

 3. Danny

  February 10, 2010, 17:31:24

  SixDays – vad är det som är en bluff, menar du? Spotify har väl knappast utgett sig för att vara nåt annat än en streamingtjänst. Är Youtube en bluff då också, med samma logik?

 4. Bengt Jonsson

  February 10, 2010, 17:40:15

  Que? Finns väl inget som talar för att Warner får tillfälle att stötta några affärer alls i framtiden.

  Bagdad-Bronfman.

 5. Delija

  February 10, 2010, 17:47:58

  Niklas skrev: “Utbudet på Spotify är (innan Warners eventuella frånfälle) dubbelt så stort som det bästa piratvärlden har att erbjuda.”

  Utbudet från Spotify är endast bra när det gäller ny mainstream-musik från Europa och Nordamerika. Försök lyssna på någonting annat. Jag kollade ett 20-tal av de bästa artisterna från Balkan. 0 träffar. Sen tittade jag på yuwabits. Där fanns allt och lite till.

 6. Uffe

  February 10, 2010, 19:37:20

  “A spokesman for Warner Music confirmed that this will not affect deals currently in place, meaning songs by artists such as T.I, Fleetwood Mac and Estelle will still be available to hear on the likes of Spotify.”

  från http://bit.ly/atpj0y

  så även om de har hål i huvudet kanske det inte är så stort som man först kan tro.

 7. Anders Troberg

  February 10, 2010, 21:04:25

  Warner tycks ha beslutat sig för att skjuta sig i foten gång på gång. Låt oss hoppas att de förblöder snart.

  “Utbudet på Spotify är (innan Warners eventuella frånfälle) dubbelt så stort som det bästa piratvärlden har att erbjuda.”

  Låt mig gissa, du är bitter för att du inte kommer åt de bra siterna?

  “Jag kan mycket väl tänka mig att betala 99:- för en tjänst där jag kan _LADDA_ ned icke DRM skadade filer till hårddisken och göra lite vad jag vill med dem. Spotify funkar inte på det sättet och är därför en bluff. Att de försöker gå halva vägen med att de låter folk buffra några låtar lokalt i fall nätet skulle gå ned är inte en ok lösning.”

  Instämmer helt.

 8. arvid

  February 11, 2010, 00:58:02

  “buffra några låtar lokalt i fall nätet skulle gå ned” hahaha gränsen ligger på flera tusen låtar om jag inte minns fel. Antar att du tycker att 2 + 2 blir 5 också? Grattis till årets dummaste uttalande hitills.

 9. Johan Svensson

  February 11, 2010, 01:02:40

  Vad yrar de om när de säger att Spotify är “gratis”? Det är det inte. Jag betalar för Spotify genom att lyssna på infantila reklamsnuttar.
  .-= Johan Svensson´s last blog ..Canonical URLs in WordPress =-.

 10. Manen

  February 11, 2010, 14:30:05

  det enda positiva med nyheten är att man slipper Fleetwood Mac ;p

 11. Manen

  February 11, 2010, 14:52:47

  nähe, läste för snabbt igen :-/

  Nicklas låter som spotify-apologet, eller viral marknadsförare D:

 12. Ludophile

  February 11, 2010, 17:58:45

  Vad svamlar den där Niklas om? Mina sökningar på what.cd leder till noll träffar ungefär en gång av tjugo. På Spotify är det kanske en gång av tre. Jag lovar at What.cd har all den mainstreammusik som är 90% av Spotifys utbud, men de har också tiotusentals fler udda, smala och obskyra artister.

  Nu gillar jag Spotify överlag, men då har jag överseende med dess många, många nackdelar.

 13. SixDays

  February 12, 2010, 16:00:10

  Danny, youtube är det ju bara att rippa.
  .-= SixDays´s last blog ..Återigen visar gammelmedia hur passé de verkligen är =-.

 14. maloki

  February 13, 2010, 02:12:18Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *