Pages

Categories

Search

 

Problemet med åka stridsvagn till fredssamtal

by
February 11, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag skrev om Netopia för några dagar sedan och nu har Per Strömbäck, som är den som frontar Netopia, svarat på det. Jag har träffat Strömbäck ett par gånger och han är en trevlig kille, även om vi inte delar åsikt och därmed alltid hamnar på olika sidor i debatten.

Strömbäck ställer sig frågande till att jag anser att det finns all anledning att vara skeptisk till Netopia med tanke på att sajten backas upp av upphovsmaffians grädda. Men det handlar om trovärdighet. Hur i hela friden ska jag eller någon annan kunna tro på att det verkligen finns en vilja att ha en konstruktiv diskussion, när samma organisationer som står bakom Netopia också ställer sig bakom den ena polisrazzian efter den andra? Det är lite som att rulla in till ett fredssamtal i en stridsvagn. Det rimmar helt enkelt illa och den naturliga följden är att man förlorar trovärdighet.

Jag tror inte heller att Strömbäcks ambition med Netopia är att gräla med pirater. Det är verkligen inte min ambition att gräla med honom heller. Men jag förvånas över att han inte ser att det faktum att han låter sig backas upp av upphovsrättsmaffian fullkomligt urholkar hans förtroendekapital. Och inte blir det bättre av att han liknar upphovsrättsmaffian vid Odysseus stolta krigare. Då blir det faktiskt mest lite creepy igen.

Om upphovsrättsindustrin vill försöka vinna tillbaka någon form av förtroendekapital, så måste de:

 • sluta ljuga om hur himla synd det är om upphovsindustrin
 • sluta säga att de vill skydda kreatörer som de dagligen själva kör över
 • sluta stödja polisrazzior av vanligt hederligt folk
 • sluta straffa ut de kreatörer som inte går med på deras fulspel
 • börja skapa och stödja fungerande tjänster på nätet

Jag är realistisk och ser att allt detta inte kommer att ske i en handvändning. Det är därför min plikt att som kreatör, konsument och politiker använda de medel jag har till mitt förfogande för att skynda på processen. Det betyder verkligen inte att jag vill ha nätet för mig själv. Det betyder att jag på olika sätt jobbar för att alla ska ha tillgång till nätet. Är det någon som vill sitta och domdera över hur nätet ska vara och vem som ska ha tillgång till vad, så är det faktiskt upphovsrättsmaffian själv.

Med detta sagt, så måste jag ändå ge Strömbäck lite cred för att han sticker ut hakan och faktiskt tar en diskussion. I vanliga fall brukar upphovsrättsindustrisidan megafona ut ett budskap och sedan krypa tillbaka in under sin sten igen. Jag gillar folk som tar initiativ, så jag står till Strömbäcks förfogande om han vill debattera.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Peter Andersson

  February 11, 2010, 09:39:19

  Vilken optimist du är angående upphovsrättsmaffian – det är ju tydligt att de lever efter den filosofi som sammanfattas av det gamla citatet “diplomacy is the art of saying ‘good doggie’ while looking for a bigger stick”.

  Hmm… det citat är förstås även en klockren sammanfattning av Fredrik Reinfeldts bevingade vallöfte om att inte jaga en hel ungdomsgeneration, slår det mig medans jag skriver.

 2. jeffer

  February 11, 2010, 10:38:49

  Mycket bra rubrik och funderingar! Bra kommentar av Peter Andersson.

  Vi ska ha helt klart för oss vilka krafter som vi har att göra med. De är inte bara ofantligt mäktiga beträffande resurstillgång – de intar också en – i praktiken – absolut orubblig position gentemot omvärlden. En sammansvetsad påtryckargrupp är själva definitionen av oböjlighet. Detta även om de sinsemellan har motstridiga intressen och kanske just därför – de kan inte vika en millimeter, eftersom de då måste komma överens inbördes, vilket tar extremt lång tid.

  Därför är alla diskussioner med syftet att närma sig varandra genom ömsesidiga medgivanden en meningslös strategi om den förs med en megapåtryckargrupp som upphovsrättslobbyn. De måste köras över och bli dikterade för. Möjligen kan man diskutera med delar av påtryckargruppen som eventuellt vill bryta sig ur – det är allt. Detta skulle – kanske – kunna vara organisationer som direkt representerar kreatörer (alltså inte aggregatörerna)

  Mancur Olsen har beskrivet påtryckargruppernas negativa påverkan på samhället i “Nationers uppgång och fall”. Hade han tyvärr inte dött för tidigt hade antagligen fått Nobelpriset i ekonomi.

 3. apocalypse nowish

  February 11, 2010, 11:31:16

  Gillar rubriken. De flesta svenska bloggare är riktigt usla på att hitta bra rubriker, denna var dock på topp. :)

 4. ulf_pirat

  February 11, 2010, 13:41:21

  Kul att Odysséen har kommit upp i diskussionen! Upphovsrättsmaffian är snarare som cyklopen, du vet den där enögde korkade Jätten som börjar tugga i sig Odysseus män, när han har fångat dem i grottan.

  Eftersom deras fiende är internet självt och att de egentligen vill jaga alla som använder detta verktyg, så letar de febrilt efter fiender att projicera på. Piratpartiet har inte uppfunnit internet. När de letar efter fiender att bekämpa liknar de Cyklopen när han springer omkring, efter att ha fått sitt öga utstucket av Odysseus.
  Cyklopen skriker sårad, “ingen har stuckit ut mitt öga” (Efter att Odysseus har sagt att han heter “ingen”.

  Denna “ingen” som ständigt sitter som en nagel i ögat på upphovsrättindustrin är internet själv. Deras jagande efter denna “ingen” är farligt för integriteten och demokratin, men de är enögda och försöker få alla andra att bli lika enögda.

  Tjoho, nu var jag väl duktig och fick till lite Homeros idéer 😉
  Jag ska läsa den boken igen.

 5. Andreas Ekström

  February 11, 2010, 16:42:03

  Eftersom du har högstående ideal för dina meningsmotståndare så drar jag av det slutsatsen att samma ideal måste gälla för dig själv.

  Kan du därför tänka dig att sluta att sprida upphovsrättsskyddat material så länge det är olagligt att göra det?

  Det hade varit att visa processen och samtalet den respekt som du kräver av dina meningsmotståndare. Att kalla dem för maffia är ingen jättebra början.

  1. Anna Troberg

   February 11, 2010, 17:07:04

   Hej Andreas!
   Jag fildelar mycket sällan och oftast sådant som folk själv lagt ut. Jag är mest intresserad av att stödja kreatörer som vågar prova nya vägar, så det är dem jag brukar vilja kolla upp. Och om jag någon gång laddar ner något annat, så tja… Faktum är att mina största upphovsrättsbrott antagligen begicks när jag var typ tio och flitigt spelade in blandband från radion och sedan kopierade dem till mina kompisar. Jag är ledsen, men jag kan inte direkt påstå att jag ligger sömnlös över dessa gamla brott.

   Sedan var det det där med maffian. De använder sina pengar och kontakter till att trycka till folk på ett fullkomligt opropertionerligt sätt. De struntar i integritet och rättssäkerhet i sin jakt på pengar. Det är faktiskt svårt att komma på så mycket gulligare ord för den verksamhet de bedriver.

 6. Per Strömbäck

  February 12, 2010, 09:56:44

  Anna – bra att du inte ligger sömnlös över blandbanden, det är nämligen fullt lagligt. Spridning till “familj och närmaste vänkrets” omfattas av privatkopieringsersättningen (PKE – även kallad kassettersättning), så det är helt okej. Däremot får man alltså inte sprida andras verk till tusentals främlingar, t ex genom fildelning. Intressant nog är PKE, tillsammans med t ex public service-radio, biblioteksersättning osv exempel på hur lagstiftaren hanterat upphovsrättsfrågorna vid tidigare teknikskiften. Den bilden tycker jag skiljer sig från skämten om hästpiskor och isskåp och självspelande pianon och allt det där, i tidigare teknikskiften har man hittat lösningar som värnar upphovsmannens ensamrätt och den balansen måste man kunna hitta även i det nuvarande. Historien säger inte att upphovsmännen måste lägga sig platt, tvärtom att samhället måste anpassa reglerna till tekniken för att bevara upphovsrätten som grundläggande värde.

  Okej, okej, jag svalde betet och började hänga i ditt kommentarsfält fast jag sa att jag inte skulle. Men det är ju bara för att det är så kul att diskutera med dig, Anna!

  När det gäller glåporden så tycker jag att det blir ett bättre samtal utan dem. Men kalla mig gärna maffialobbyist m m om du vill, jag tycker att det stör din trovärdighet mer än min.

  1. Anna Troberg

   February 12, 2010, 10:17:24

   Hej Per!
   Du är alltid mycket välkommen i mitt kommentarsfält. :-)

   Problemet med mina blandband är att jag inte har den blekaste aning om hur många de spreds vidare till. Jag är definitivt säker på att de spreds vidare till en krets som var betydligt mycket större än min familj och mina vänner och bekanta. Så vart går gränsen? Någonstans finns den, men jag vågar påstå att den är ganska så luddig.

   Och så var det det där med biblioteksersättningen. Som både författare och översättare, så kan jag säga att den är så minimal att jag lika gärna hade kunnat vara utan den. Och utan den, ja det är till exempel redan alla författare som är inte är svenska. Rowlins har inte fått ett öre för alla de gånger Harry Potter lånats ut på svenska bibliotek. Med tanke på hur låg biblioteksersättningen är, så kan jag både ha och mista den, men om den nu finns, så borde den väl omfatta alla, eller hur?

   Du har till viss del rätt att man i varje teknikskifte funnit vägar att ersätta upphovsmännen. Men jag skulle inte vilja påstå att det är tack vare upphovsrättsindustrin, utan trots den. De har ständigt suttit och hållit i handbromsen och har inte varit speciellt intresserade av att hitta nya lösningar. Om jag vore chef för ett stort bok- eller musikförlag, så skulle jag till exempel kontakta Peter Sunde och undersöka hur vi skulle kunna samarbeta kring Flattr.

   Sedan kan ju jag tycka att det är lite småkul att det är en av upphovsrättsindustrins fiender nummero uno, som kommer på ett bra sätt att visa ekonomisk uppskattning till tex upphovsmän, och inte industrin själv. Det borde vara tvärtom.

   Och ja, jag kan erkänna att jag ibland kan låta lite hård i tonen, men helt ärligt, så kan jag fortfarande inte låta bli att bli provocerad av att var och varannan dag bli anklagad för att vara en tjuv, även om både jag och upphovsrättsindustrin vet att upphovsbrott inte är stöld. Detsamma gäller det ständigt återkommande påståendet om att Piratpartiet skulle vilja avskaffa upphovsrätten. Det stämmer verkligen inte. Vi vill reformera den. Det är en väldig skillnad.

   Jag tror inte att jag hört dig påstå någon av de här sakerna, men jag vill bara förklara varför det ibland känns befogat att spetsa till retoriken en smula. 😉

 7. Chrisse

  February 12, 2010, 11:21:28

  Ahh, den berömda kopieringsersättningen. Den stör mig så mycket varje gång jag bränner en Linux-skiva, vilket händer lite då och då.

  Dessutom är den ju totalt satt ur spel numera, då jag inte längre kan kopiera spel, filmer eller program till min vänkrets, då alla dessa kryllar av DRM.

 8. ulf_pirat

  February 12, 2010, 16:43:04

  per kommer hit och kommenterar för att det inte är någon som kommenterar på hans blogg.Få se om han lyckas få igång något.

 9. Anders Troberg

  February 15, 2010, 06:29:24

  “Ahh, den berömda kopieringsersättningen. Den stör mig så mycket varje gång jag bränner en Linux-skiva, vilket händer lite då och då.”

  Kanske man skulle direktimportera CD-skivor och märka förpackningarna med “For Linux only” eller “For GPL content only” och sälja dem utan kopieringsersättningen.

  Om inte annat så skulle det ställa till liv i media om denna orimliga smygskatt ifall staten försökte tvinga producenter av öppet innehåll att betala till sina konkurrenter när det inte finns någon rimplig anledning till det.

 10. Daniel Wijk

  February 16, 2010, 20:40:14

  Andreas Ekström: Skulle du vilja stå bakom ett initiativ att se till att alla hemska dissidenter i kina tar sitt ansvar och slutar slåss för demokrati? Dom bryter ju mot lagen och därmed så respekterar dom inte sin debattmotståndare. även om debattmotståndaren, i likhet med mediamaffian, är av en väldigt otrevlig sort.

  Lagboken är inte en moralisk stöttesten att följa blint. Att kräva att andra ska göra som man själv vill och hävda att man är moraliskt överlägsen för att man “följer lagen” är ganska löjligt och visar tydligt att man inte anser att samhället finns till för människorna utan precis tvärt om.

  Lagen i Sverige (och för den delen de allra flesta länder) är också otroligt komplex. Att lyckas följa lagen helt sitt liv är något för rekordboken. Jga tror enbart att barn som dör väldigt unga lyckas med det.

 11. Mats A

  March 8, 2010, 11:03:14

  @Per:
  Problemet med den nuvarande upphovsrättslagstiftningen och de rättighetsavtal som finns gör att utvecklandet av lagliga tjänster går onödigt sakta. T.ex. får jag köpa en fysisk DVD från usa men jag får inte köpa en digital fil. Slut upp med de idiotiska regionsindelningarna, acceptera att er marknad är global.
  Så det behövs inte att tekniken ändras, upphovsrätten behöver ändras så den blir mer kundvänlig.

  Börja respektera era kunder, detta är något musikindustrin varit usel på, datorbranschen är bättre även om de har rötägg som EA.

  Det kommer alltid finnas vissa som inte vill betala, de har funnits i många decennier men de flesta VILL faktiskt betala men KAN inte bara för att ni är så trångsynta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *