Pages

Categories

Search

 

Tekniker är också människor

by
February 17, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
10 Comments

Som ni vet håller jag ett litet öga på Netopia. Det är intressant. Den fina ytan börjar nämligen krackelera. I dag skriver ljudboksförlaget Earbooks vd Shadi Bitar där under rubriken: “Från ett autistiskt till ett socialt internet“. Sedan när autism blivit någon form av nedvärderande adjektiv vet jag inte, men Bitar verkar i alla fall tycka att ordet passade. Jag håller inte med honom.

Men, låt oss se bortom rubriken. Bitars text är nämligen en ganska intressant stilstudie av någon som inte förstår, men ändå har en mycket klar åsikt om hur det han inte förstår ska förbättras. Han går ut hårt med att påstå att “beskrivningen av internets utveckling påfallande ofta befriad från en sak: Människor.” Jag vet inte vilka beskrivningar Bitar har läst om internets utveckling, men själv grunden till internet, själva anledningen till att folk tog till sig internet är att människor har ett neturligt behov av att kommunicera med omvärlden och varandra. Så har det alltid varit. Internet var bara ett nytt och otroligt effektivt medium för just detta. Jag har därför svårt att tänka mig någon som helt människofri beskrivning av internets utveckling.

Men låt oss fortsätta: “den som försöker förstå internet som infrastruktur förstår i själva verket mycket lite.” Ah, här är alltså pudelns kärna. Bitar förstår inte internet som infrastruktur och det är antagligen lite läskigt. Vad gör man då? Han gör som vi alla gör när datorn kraschar. Han skyller på teknikerna: “Hjältarna i internets historieskrivning är teknikerna.” Det var ju trots allt de som gav oss det där läskiga nätet. Fast vänta nu, tekniker är ju också människor… Sådana finns ju inte med i internets historia. Nåja, håll i hatten, det blir värre.

Bitar tycker i alla fall att det har blivit bättre. I dag är det, enligt Bitar, nämligen inte de otäcka teknikerna som dikterar nätet, utan nätet kan “förstås bättre i termer av sociala nätverk, marknader och relationer än som infrastruktur.” Okeeej… det må så vara, men det går ju inte att förneka tekniken och den infrastruktur som gör allt detta möjligt. Bitars catch är att om internet är en del av samhället, så bör det finnas lagar och regler där. Det är ju helt rimligt. Därför är det lite märkligt att han han tror att det blivit en “kontroversiell debattposition” att säga att det bör finnas lagar och regler även på nätet. Jag undrar vem han brukar diskutera de här frågorna med. Piratpartiet kämpar inte mot lagar och regler på nätet. Vi kämpar mot fullkomligt oproportionerliga speciallagar som inte bara tullar på folks privatliv, utan dessutom är beställda av stora privata ekonomiska intressen. Det är en väldig skillnad. Det tycker dock inte Bitar:

De som ser nätet som enkom neutral infrastruktur har konsekvent avfärdat att utvecklade regler över huvud taget behövs. Liknelserna som använts för att stödja denna linje är talande; Internets (icke)reglering diskuteras i termer av postverk, televerk och vägverk för att påvisa dess neutrala och infrastrukturella natur. Det är naturligtvis både halsbrytande och förvånande att de som i andra sammanhang predikar nätevangelism använder så torftiga analogier.

Jag förstår inte alls det halsbrytande och förvånande i dessa liknelser. Till att börja med, så är en neutral infrastruktur inte samma sak som avsaknad av lagar som går att applicera på brott som begås på nätet. Sedan blir jag ju lite bekymrad. Om de aktörer Bitar nämner är dåliga jämförelser, är det då så att Bitar förespråkar att posten ska bli ansvariga för vilka paket folk skickar? Vill han att televerk… Televerket finns ju förresten inte. Nå, jag tolkar fritt och antar att han menar teleoperatörerna. Menar han att de ska vara ansvariga för vilken information de skickar vidare? Och slutligen, menar han på allvar att Vägverket ska göras skyldiga till vad folk på eget bevåg transporterar på våra vägar? Tanken svindlar. Det Bitar antyder är faktiskt både halsbrytande och förvånande.

Som om inte detta vore förvillande, så fortsätter sedan Bitar med att försöka förklara hur han tänkt:

Dessa liknelser är uppenbart missvisande då de utgår ifrån en begränsad ansats, medan de aktiviteter som äger rum på internet i själva verket fångar vårt samhälles hela bredd. För inte är det Vägverket som reglerar bankerna i den fysiska världen, eller som hanterar den komplexa läkemedelsmarknaden. Om nätet blir en ”icke-juristdiktion” är det naturligtvis inte en isolerad nätfråga, utan något som påverkar fysiska människor, marknader och samhällen.

Jag förstår inte alls hur Bitar tänker här. De infrastrukturer han förpassar som “torftiga analogier” är, precis som internet, otroligt viktiga infrastrukturer, som är en del av allas vår vardag. Det är ingen “begränsad ansats”. Det är utmärkta jämförelser. Jag har däremot full förståelse för att Bitar inte tycker det. De påvisar nämligen med all önskvärd tydlighet hur absurd hans egen ansats är.

Så avslutar Bitar med en förvånansvärt lågmäld önskan om att det väl nog ändå borde finnas lagar och regler på nätet. Det är som att önska sig en näsa. Den finns ju redan där mitt i ansiktet, men man ser den inte om man är för lat för att gå till en spegel och titta på den. Sedan har han det dåliga omdömet att avsluta sin debattvurpa med följande ord: “Det vore ett första steg från en autistisk till en social syn på internet” är… faktiskt mest pinsamt för honom själv. Ordet “autism” är namnet på ett funktionshinder, inte ett skällsord.

Jag kan dessutom inte låta bli att undra vem det är som påstår att nätet ska vara en “icke-jurisdiktion”. Piratpartiet gör det i alla fall inte. Men, visst ja… Bitar är vd för ett ljudboksförlag. Jag har ju själv varit bokförlagschef, så jag förstår precis var Bitar får sin märkliga bild av vad piratrörelsen egentligen står för. Runt fikaborden på Sveriges förlag tror många nämligen fortfarande att Piratpartiet vill avskaffa upphovsrätten och att kreatörer ska svälta och bo i skokartonger på motorvägen.

Jag kan dock lugna er alla och säga att era värsta farhågor är helt fel. Piratpartiet vill bara reformera upphovsrätten och vi har inte alls något emot att kreatörer bor i lägenheter och hus precis som alla andra. Det är verkligen helt okej. Vi vill uppmuntra folk att ta del av kultur och kunskap. Vi vill bara inte att upphovsindustrins jakt på pengar ska tillåtas att montera ner medborgarnas rätt till personlig integritet och rättssäkerhet. Jag tycker faktiskt att det är ganska rimliga krav.

Och om någon har lust att bjuda på en bulle och en kopp kaffe, så kommer jag gärna och hälsar på vid just ert förlagsfikabord och berättar mer. :-)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


10 Responses

 1. Jan-Olof Flink

  February 17, 2010, 18:47:17

  Träff rätt
  .-= Jan-Olof Flink´s last blog ..Företag vs privatpersoner =-.

 2. AH

  February 17, 2010, 22:03:45

  Känns ju som om att människor nästan är en nödvändig måttstock då man ska beskriva internet då internet smidigast beskrivs som en förlängning av den mänskliga hjärnan såsom det fungerar idag. Iaf för mig som tillhör den generation som är uppväxt med det 😉

  Att inte ha tillgång till internet är lite som att inte ha tillgång till syre, obehagligt och lite småtråkigt. Minst sagt.

 3. Jice

  February 17, 2010, 22:26:33

  Dagens internet är alltså autistiskt? Mao…

  “…nedsättningar inom i helhetsförståelse/detaljseende, socialt samspel/kommunikation, planering/organisationsförmåga, fantasi/föreställningsförmåga, minne/begåvning, beteende/känslor” (citerat från wikipedia)

  Wtf?! O.o

  Och han snackar om torftiga analogier. Han lyckas ju även med bedriften att kränka en hel del människor.

 4. GELO

  February 18, 2010, 20:52:31

  ohhh, ett internet utan mäniskor, min högsta dröm… eller nåja, utan sånna där icke tekniker iaf men vi var ju tydligen inte människor så då blir det ju bra iaf :)

  eller som jag brukar säga med längtan i ögonen “tänk vad underbart mitt jobb skulle vara utan användare”

 5. Johan Svensson

  February 19, 2010, 02:17:19

  I egenskap av person med en autistisk diagnos och “trots” detta väldigt social person så hävdar jag att han är full av skit.
  .-= Johan Svensson´s last blog ..Canonical URLs in WordPress =-.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *