Pages

Categories

Search

 

Lobbyister har också rätt att tycka

by
February 18, 2010
Kulturpolitk, Notiser, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Pär Strömbäck går igenom en del av den feedback han fått på sin artikel på DN Debatt. han glömde att ta upp min, Klara Tovhults och Tess Lindholms replik, men han tar i alla fall upp andra som påpekat att han är en lobbyist. Det kontrar han med: “Men lobbyister har också rätt att yttra sig” och så gör han en Gelinare och försöker använda en av våra good guys mot oss. Sådant går vi ju bevisligen inte på. Han glömmer att det är en viss skillnad i den ekonomiska uppbackningen av Piratbyrån och de lobbyister som upphovsrättsindustrin sponsrar.

Därför går jag rakt på hans påstående om att lobbyister också har rätt att tycka. Självklart. Jag har aldrig påstått något annat. Alla har rätt att ventilera sina åsikter. Även lobbyister. Och vi andra har rätt att få veta att de får betalt för att tycka som de gör och därför ta deras tyckande med en stor nypa salt.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Thomas Tvivlaren

  February 18, 2010, 12:12:57

  Jag älskar när en match slutar med en hjälplös lobb(y) över nät som sedan besvaras med en dundrande smash!

  Game, set and match Anna!
  .-= Thomas Tvivlaren´s last blog ..Links for 2010-02-17 [del.icio.us] =-.

 2. Webster

  February 18, 2010, 14:11:23

  Jag håller med Thomas. Jag ser framför mig en tecknad mås med flygarhjälm, skack och sotig och fjäderlös som tänker “så det är SÅ en jetmotor känns när man slåss mot den”.

  Åter faller allt tillbaka på transparens, det där som Netopia är emot. Det borde vara självklart att lobbyister var tvungna att skriva att de sysslar med lobbying när de gör det, precis som de där annonserna i tidningar som ser ut som redaktionell text har en tydlig markering “ANNONS” i kanten. Så att konsumenten ser vad som är äkta vara och vad som är köpt varmluft.
  Jan Boris-Möller gjorde en gång TV-reklam för Kockens Kryddor. I den avbryter han sin egen svada mot slutet och säger “Det här får jag BETALT för att säga! Det spelar ingen roll, jag använder Kockens Kryddor ändå.” och i det ögonblicket serverade han årets trovärdigaste annons. Genom ärlighet och en ordlek.

  Jag känner att jag kan lita på Jan Boris-Möller. Per Strömbäck verkar däremot använda sitt kamouflage så gott han kan och presentera sig som internetexpert i stället för lobbyist. Alla har rätt att framföra en åsikt, men är det inte en form av prostitution när man säljer sin röst och sitt goda namn för pengar?

 3. Dennis Nilsson

  February 18, 2010, 15:16:44

  En lobbyist har en åsikt för att han/hon har betalt för att framföra den.

  Vad tycker egentligen lobbyisten innerst inne i huvudet? Lobbyister är inte dummare än någon annan, så de måste förstå vad de gett sig in på.

  Kommer lobbyisten att vidmakthålla sin uppdragsgivares ståndpunkt även efter att uppdragsgivaren upphört med att betala för tjänsten.

  En sak är säker. Lobbyisterna uppdragsgivarens kassakista är inte hur oändligt som helst, och har alltid en botten.

  Däremot vi “lobbyister” som drivs av idealistiska skäl, vår kassakista har inget botten, och sträcker sig bortom generationsgränserna. :-)
  .-= Dennis Nilsson´s last blog ..Acamp Jovem 2010 =-.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *