Pages

Categories

Search

 

Dagens Netopia 2: Varför hittar ni på vad vi tycker?

by
February 19, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag tänkte gör en lång genomgång av Jöran Enqvists och Jenny Lundströms artikel på Netopia. Men efter att ha läst igenom den ett par gånger så inser jag att det inte finns någon större mening med det. Jag vet inte vem de argumenterar mot. Det kan i alla fall inte vara mot Piratpartiet eller någon annan större del av piratrörelsen. Vi passar nämligen inte alls in på den gärningsmannaprofil de målar upp.

Piratpartiet ägnar sig inte av “indoktrinering” av kreatörer. Det finns däremot många pirater som jobbar hårt för att hjälpa kreatörer in i den nya tiden, men det skulle jag inte klassa som indoktrinering direkt.

Vi har inte en massa “mediemegafoner”. Det har vi helt enkelt inte råd med. Vi har inga multinationella företag som backar upp oss. Vi har däremot en massa trevliga bloggare som bloggar på egen bekostnad och egen tid.

Vi tror inte att “upphovsrätten inte skulle fungera i den digitala världen”. Vi tror att den måste uppdateras till nutiden, så att den ska fungera bättre i samtiden.

Vi har aldrig påstått att folk inte ska få betalt, “rättfärdig lön”. Vi säger bara att upphovsrättsindustrin, precis som alla andra branscher, måste anpassa sig med tiden.

Vi blandar inte ihop upphovsrätt och integritet. Det gör upphovsrättsindustrin så bra själva när de lobbar för att politiker ska montera ner integriteten för att den står ivägen för deras girighet.

Vi förespråkar inte anarki. Vi tror bara inte att privata, ekonomiska intressen ska få begå integritetsövergrepp på vanliga, hederliga människor.

Vi tror inte att nätet är “gudomligt ofelbart”. Vi är faktiskt ganska duktiga på att ta upp de problem som den nya tidens teknik kan föra med sig. Vi väljer bara att inte blunda för alla de fantastiska möjligheter den också för med sig.

Vi propagerar inte för stöld. Vi propagerar för fri kopiering för privat bruk. Det är inte stöld. Om jag tar en bild av någon, så kidnappar jag inte den personen, eller hur?

Nej, vi anser inte att vi borde skämmas det minsta för att vi med politiska medel försöker hjälpa en hopplöst föråldrad bransch. Inte alls, faktiskt.

Nej, jag kan inte alls hålla med om att fler och fler efter TPB-domen “insett att de gjort något olagligt”. Folk fildelar som aldrig förr. Det är därför inte så konstigt att det också säljs en massa köpekultur. Fildelning är ett utmärkt pr-verktyg.

Ja, vi tycker synd om tonåringar och andra som får hembesök i form av polisrazzior för att de fildelat. Det finns ingen som helst proportionalitet i ett sådant agerande.

Jo, det är faktiskt så att tonåringar jagas. Det är inte alls bara de “som sätter stölder i system” som får påhälsning av poliser på razziahumör.

Nej, vi tror inte att upphovsmän är teknikfiender. Hela piratpartiet är fullt av upphovsmän av olika slag. Jag är själv upphovsman (författare, dock inte till läromedel. Vilket betyder att jag inte varje år kan tvinga på x antal stackars studenter mitt verk.) och älskar de möjligheter tekniken erbjuder mig.

Trots att de är representanter för Sveriges Läromedelsförfattares Förbund och borde veta att väldigt mycket läromedel författas av folk som skriver sina verk mer eller mindre på betald arbetstid på diverse institutioner runt om på landets universitet, påstår ni att de inte får lön för mödan. Hmm… Ska upphovsmän få betalt fler gånger än andra för sitt arbete?

“Nätkulturens amatörism”? Hmmm… Det finns noll och inget som säger att något är sämre för att det finns eller skapas på nätet. Wikipedia är utförligare och mer korrekt än Encyklopedia Britannica. Akademiska texter som läggs ut för swarm review innehåller färre fel än de som genomgår den vanliga kollen.

Upphovsrätten är överhuvudtaget ingen som helst garanti mot “brister i neutralitet, objektivitet – och kvalitet.”

Är det för mycket begärt att motståndarsidan sätter sig in i vad vi egentligen vill och inte bara hittar på vad vi tycker, innan de börjar debattera mot oss? Det blir mycket trevligare diskussioner då och det skulle spara så mycket tid för oss alla. Jag har redan erbjudit mig att komma och diskutera de här frågorna på vif sevsnak förlags fikabord. Jag kommer gärna och hälsar på hos Sveriges Läromedelförfattares Förbund också.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Kalle

  February 19, 2010, 14:24:29

  Hej Anna, vill bara påpeka att jag inte anser att nedanstående mening är korrekt.

  “Vi blandar inte ihop upphovsrätt och integritet. Det gör upphovsrättsindustrin så bra själva när de lobbar för att politiker ska montera ner integriteten för att den står ivägen för deras girighet.”

  I debatter brukar PP ofta ställa vikten av integritet emot en upprätthållen/ökad upphovsrätt. Om du inte anser detta stämmer ser jag gärna att du motiverar varför.

  Kram!

  1. Anna Troberg

   February 19, 2010, 14:31:44

   Hej Kalle!
   Vad jag menar är att det är de som blandar ihop upphovsrätt och integritet. Vi agerar bara på deras olyckliga hopblandning.

   Men ja, jag uttryckte mig nog lite luddigt. :-)

 2. Slumpad svensk

  February 19, 2010, 14:34:44

  Trots att är representanter för Sveriges Läromedelsförfattares Förbund och borde veta…
  <blockquote

  Den här meningen startar lite lustigt. Är det en "Trots Att" som är representanter?

  Annars, väl rutet. Jag tror att "gammel-publicerare" börjar bli rejält rädda nu.

 3. Slumpad svensk

  February 19, 2010, 14:36:08

  Argh! Det skulel ju ha varit en där! Nåja, det är ju klassiskt att misstag man påpekar har samma misstag som man pekar på.

 4. Kalle

  February 19, 2010, 14:40:22

  Misstänkte det var så du menade men det framgick inte i texten vilket lämnar lite öppet utrymme för småaktiga svar i “det gör ni ju visst det”-andan.

  Kram!

 5. Anders Troberg

  February 19, 2010, 15:53:42

  ““Nätkulturens amatörism”? Hmmm… Det finns noll och inget som säger att något är sämre för att det finns eller skapas på nätet. Wikipedia är utförligare och mer korrekt än Encyklopedia Britannica. Akademiska texter som läggs ut för swarm review innehåller färre fel än de som genomgår den vanliga kollen.”

  Linux är bättre än Windows.
  Apache är bättre än IIS.
  Firefox är bättre än Internet Explorer.
  MySQL är bättre än SQL Sever och Oracle.
  VLC är bättre än Windows Media Player.

  …och så vidare.

  Vill de se framtiden för fritt kontra ofritt innehåll, då ska de titta på programvarusidan, där fighten sedan länge är avslutad, även om de ofria krafterna fortfarande sprattlar lite i dödsryckningarna.

 6. John

  February 19, 2010, 16:08:04

  De verkar rensa friskt bland kommentarerna på den artikeln. Jag som tyckte att jag ändå höll en viss nivå på mina argument… :(

 7. Björn Persson

  February 19, 2010, 18:38:22

  Svar på din fråga: Därför att en halmdocka är så mycket lättare att slå omkull än en riktig motståndare. Men det visste du redan, eller hur?

 8. Tommy Karlsson

  February 19, 2010, 19:08:32

  Stavfel “som sötter stölder i system”
  Och du ska va författare 😉

 9. Curt Jonsson

  February 19, 2010, 19:13:57

  Mycket bra, Anna! Det här blev till en kanonbra genomgång av var PP står. Jag sparar för framtida bruk. :-)
  .-= Curt Jonsson´s last blog ..Humor, intelligens och klarsyn! =-.

 10. Henrik Brändén

  February 19, 2010, 19:18:39

  Jag kan tala om vem de argumenterar mot. Nästan ordagrant samma drapa finns publicerad i Kritisk Utbildningstidskrift nr 135 (3/2009), där som en uttrycklig replik till en text “Låt upphovsrätten vila i frid” jag i början av juni 2009 skrev på Brännpunkt (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lat-upphovsratten-vila-i-frid_3000369.svd). I den version som nu publicerats har de skrivit tre nya meningar som inledning och bytt ut mitt namn mot “upphovsrättsmotståndarna”. Sedan är det en annan sak att de inte lyckas bemöta ett enda av de argument jag tar upp i den artikeln.

 11. Henrik Brändén

  February 19, 2010, 21:53:27

  Därtill en liten sakupplysning, Anna. Det är ytterst sällan någon lärare, vare sig på skola eller högskola, får minskad undervisningsbörda för att de författar ett läromedel. Det är alltså i de allra flesta fall något man gör vid sidan om det arbete man får betalt för, inte något man gör på betald arbetstid.

 12. Manen

  February 20, 2010, 03:04:05

  Anders Troberg: har för mig att apache används på typ 90%(kan ha fel här) av världens webb-servrar^^

 13. Anders Troberg

  February 20, 2010, 07:47:28

  Manen: Det beror på hur man räknar. Räknar man antal servrar ligger de väldigt bra till, räknar man per domän så ligger di lite sämre till, dock fortfarande mycket bättre än IIS-skiten.

  Lägg till det att Linux har cika 6% av marknaden, stadigt ökande. Inom vissa nischer totaldominerar Linux, tex embedded-applikationer som tex mediaboxar samt superdatorer (jag har för mig att av världens 50 superdatorer var 45 Linux, 4 någon annan Unix och 1 något special-OS). Linux har också fått så mycket exponering i media att folk börjar överväga den som ett alternativ, och inte längre bara köper en dator och tar det OS de får med.

  Förresten, är det någon som vet om MS nya EULA för Win7 gäller i Sverige? Tidigare så kunde man köpa en dator, lämna tillbaka OS-et och få pengarna för OS-et tillbaka (nja, i alla fall påstår de det, men i själva verket fick man bara en tiondel av listpriset). Numera kräver de att man lämnar tillbaka hela datorn.

  Om jag tittar på besöksstatistiken på mina siter så ligger Internet Explorer idag på cirka 30%, dvs en klar trend nedåt.

 14. Christer

  February 20, 2010, 13:04:47

  @Anna: visst är det tröttsamt att de som faktiskt får utrymme i gammelmedia, som faktiskt når ut bäst än så länge, häver ur sig rena lögner och ren desinformation och dessutom har mage att påstå att det är vi som har megafonen. Jag är verkligen glad att vi har en så vältalig vice ordförande!

  @Anders: MS har väl än så länge ett ganska stort övertag på PC-marknaden?

  Annars kan jag bidra med en solskenshistoria: min far, som nu är panchis och rätt rudis på datorer, gick med på att testa Linux efter att ha haft ständiga problem med MS Windows av olika snitt.

  Och sedan jag installerade Ubuntu på hans laptop har han bara varit nöjd.

 15. Anders Troberg

  February 20, 2010, 14:27:21

  Christer: Ja, de har ett övertag, men deras kurvor pekar neråt. Win7 verkar floppa nästan lika illa som Vista, samtidigt som Linux syns massor i media och med stormsteg närmar sig de magiska 15% marknadsandel som behövs för att på allvar sätta igång lavinen.

 16. ulf_pirat

  February 20, 2010, 16:56:13

  att hitta på vad moståndarsidan tycker och sedan bemöta det påhittade kallas retorik, de har visst gått kursen.

 17. YRN

  February 20, 2010, 21:20:25

  Förlåt en okunnig, men vilka står bakom “vif sevsnak förlag”? Slagkraftigt namn i och för sig… :-)

 18. Anders Troberg

  February 21, 2010, 07:15:26

  “att hitta på vad moståndarsidan tycker och sedan bemöta det påhittade kallas retorik, de har visst gått kursen.”

  Nej, det är ett logiskt fultrick som inte betraktas som ren retorik som kallas för halmdocka eller halmgubbe (engelska: straw man). Uttrycket kommer från att man istället för att slå på motståndaren så gör man en halmdocka, puttar omkull den och kallar det för seger.

 19. essbeck

  February 21, 2010, 15:02:49

  Du verkar fått ett gäng med lärare som supergranska varje mening du skriver så att det ser rätt ut.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *