Pages

Categories

Search

 

Veckans bloggdebatt: Vilken fråga kommer att avgöra valet?

by
February 19, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Kent Persson (m) har dragit igång “Veckans Bloggdebatt“. Han har ställt upp tre lag, ett rött, ett blått och ett lila. Jag ingår föga förvånande i det lila. Så, det är klart att jag drar på mig lagtröjan och hoppar in i debatten. Veckans fråga är: “Vilken fråga tror du kommer att avgöra valet?”

Jag tror och hoppas att det kommer att bli integritetsfrågan som avgör valet. Frågan har diskuterats friskt i tidningar, o bloggosfären och runt fikabord under en stor del av den här mandatperioden. Den engagerar folk. Och det är ju faktiskt inte så konstigt. Integritetsfrågan berör folks allra innersta och privata utrymmen. De utrymmen som ligger oss varmast om hjärtat.

Dessa utrymmen är under ständig attack. FRA-lagen slog in dörren på folks privatliv. IPRED-lagen lät privata ekonomiska intressen klampa in genom den och nu ser det ut som om Datalagringsdirektivet kommer att förse alldeles för många med en karta till den där privata dörren.

Intressant nog verkar både de rödgröna och alliansen anstränga sig ganska rejält för att just integritetsfrågan ska bli viktig i valrörelsen. Det beror naturligtvis på att de båda bär ett lika stort ansvar för att Sverige sakta men säkert håller på att förvandlas till ett övervakningssamhälle. Men, väljare är inte dumma. De genomskådar valfläskigt nyspråk om vikten av integritet som kommer från dem som jobbat hårt med att montera ner den.

Eftersom varken de rödgröna eller alliansen är rädda för att behöva diskutera integritet på allvar, så kommer vi säkerliggen att få se en hel del dimridåer i form av riggad pajkastning om helt andra saker. Men, det kommer inte att bli så lätt som de tror. Piratpartiet kommer att jobba hårt för att skingra alla dessa dimridåer och avslöja deras fulspel. Vi lyckades i EU-valet och vi kommer att lyckas nu.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Albert

  February 19, 2010, 10:23:49

  En underdog: Afghanistan. Runt hälften av befolkningen är emot kriget medan endast ett av sju partier i riksdagen har den åsikten. Denna diskrepans bäddar för överraskningar i valrörelsen.

  Piratkoppling
  =============
  Konsekvensen av det svenska deltagandet är att terrorhotet mot Sverige *ökar*. Det i sin tur kan användas för att motivera *ännu* mer långtgående övervakning av befolkningen. Därför är det föga överraskande att samma partier som förespråkar Orwelliansk övervakning också förespråkar svensk närvaro i kriget. Den här frågan kan mycket väl föra in PP i riksdagen om den hanteras snyggt.

 2. ckrantz

  February 19, 2010, 11:50:51

  @Albert

  Ja om inte annat så har ju hela integritets/övervakningsdebatten i stort missat kopplingarna till det s.k kriget mot terrorismen och det övervakningssamhälle som växt fram i skuggan av allt större och starkare säkerhetstjänster.
  .-= ckrantz´s last blog ..Utförsäkrade sjuka fick 233kr per dag efter alliansens beslut =-.

 3. Anders Troberg

  February 19, 2010, 13:04:25

  Jag tror att något riksdagsparti (gissning: KD) kommer att föreslå en rasistisk lagstiftning mot vissa religioner (de kommer inte att säga det rakt ut, men de menar islam). Detta kommer att dra fart på SD och media, och den uppmärksamheten kommer tyvärr att ge idioterna i SD en biljett till riksdagen.

 4. Tommy Karlsson

  February 19, 2010, 22:06:46

  Jag har ett tag funderat på en sak.
  Hur går en anmälan till EU domstolen till igentligen.
  Kan vem som helst anmäla fra lagen?
  Om inte kan piratpartiet göra det?
  Om inget av dom övre vad måste till för att göra det?
  Ett parti i riksdagen?
  EU?
  en viss % av riksdags män,kvinnor?
  i såfall hur många?

  Jag tror att det skulle kunna vara till nytta om det vart mer känt vad och hur det går till.
  Då kanske det kan bli en debatt heller leda till en anmälan.

  Kan inte det vara en bra grej att PP tar reda på och bloggar om?

 5. Tommy Karlsson

  February 20, 2010, 01:21:18

  Liten update.
  Fråga samma sak i kommentarerna våran ärade eu parlamentarikers blogg

  Hej Tommy
  kolla här om anmälan till EU-domstolen
  http://ec.europa.eu/community_law/your_rights/your_rights_sv.htm

  Kommentar av anders erk — 19 februari 2010 @ 23:36
  #

  Tackar anders.
  Så med andra ord kan vem som helst anmäla.
  Varför inte göra en bloggpost om det antingen här heller av hax,rick,anna eller annan större PP blogg (så det får lite upmärksamhet) heller någon sorts guide på PPs hemsida.
  Samtidigt redogöra lite mer för vad som kan vara bra att skriva och vad som kan vara bra att inte ta med.
  Även lagens nr? och text som jag antar måste vara med men inte vet vad det är.

  Det kan ju även gälla teledatalagen,acta,ipred,ipred2 och alla andra nya dumheter dom kan hitta på.
  Om inte fler anmälningar räker så får dom ju i allafall jobba lite för lönen när 50000+ anmäler :)

 6. Albert

  February 20, 2010, 13:10:37

  Afghanistan fortsättning. Idag föll regeringen i Holland på grund av oenigheter om den holländska närvaron i Afghanistan.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8525742.stm

  Den här frågan är brännhet och de partier som är för svensk närvaro vill inte för livet att det här blir en valfråga. Just därför borde PP ta upp frågan och göra den till en valfråga. Jag såg att även Oscar Swartz var inne på det spåret i ett blogginlägg för några månader sedan.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *