Pages

Categories

Search

 

Tumskruvar nästa, Pontén?

by
February 22, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I helgen lyfte någon Antipiratbyråns sten så att Henrik Pontén kunde krypa ut och vädra sig lite. Den här gången gjorde han det för att meddela att upphovsrättsindustrin tydligen inte nöjer sig med gryningsrazzior i hopp om att stoppa fildelningen. Nu vill man ännu längre. Man vill till exempel köra inquisition chic och skicka utpressningsbrev via någon sorts tänkt tredjepartsorganisation.

Ungefär så jobbar man utomlands och om andra gör det så måste det ju vara tiptop, eller hur? Talade Henrik Ponténs mamma aldrig om för honom att man inte MÅSTE göra saker bara för att kompisarna gör det? Jag trodde att det var något som alla mammor försökte tuta i sina barn. Nåja, det kan ju helt enkelt vara så att Pontén var mycket coolare än vad jag var och struntade i att lyssna på sin mamma. Det borde han i så fall ha gjort.

I december 2008 var jag på folkpartiets hearing om IPRED i riksdagen. Där gnuggade upphovsrättsindustrins representanter axlarna tillsammans med våra folkvalda. Vi få pirater som vågat oss dit blev behandlade som något katten släpat in. Jag vill minnas att en välklädd man från filmbranschen tog tillfället i akt att kalla oss nazister. Det kändes … surrealistiskt.

På den där hearingen ställde Christian Engström en högst relevant fråga: “Exakt hur långt är ni beredda att gå för att stoppa fildelningen?” Han fick naturligtvis inget ordentligt svar. Ja, om man inte räknar Alexander Bard som sa något om att internet minsann skapat Al-Quaida. Men, sådant pladder räknar nu inte jag.

Det var ingen som lyssnade på Christian då, så jag tycker att det är hög tid att ställa samma fråga igen: EXAKT hur långt är ni beredda att gå för att stoppa fildelningen? Razzior, utpressningsbrev… Vad är nästa steg? Tumskruvar? Nej, jag skojar faktiskt inte. Upphovsrättsindustrin har fullkomligt tappat proportionerna. De är så hellbent på att slippa uppdatera sina affärsmetoder att de inte ens drar sig för att montera ner medborgarnas integritet och rättssäkerhet i sin skoningslösa jakt på att tjäna mer pengar. För kreatörernas skull borde de verkligen fokusera på att uppdatera sina verksamheter.

Jag vill verkligen få ett rakt och konkret svar på Christians fråga: EXAKT hur långt är ni beredda att gå för att stoppa fildelningen? Finns det någon av er som vågar svara ärligt på den frågan? Henrik Pontén? Pär Strömbäck? Christina Ahlinder? NÅGON?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. ZastDerg

  February 22, 2010, 11:58:48

  Det (o)lustiga är att Pontén utgår från att bredbandsleverantörerna kommer vara samarbetsvilliga. För de menar väl inte att tvinga dem lämna ut uppgifter och därmed bryta mot den grundlagsstadgade budbärarimmuniteten?

  Vad hade de vidare tänkt göra när de får tillbaka strimlor från en massa hotbrev som mottagarna kört genom en dokumentförstörare, alternativt en bild på ett hotbrev som mottagaren ramat in och hängt upp på köksväggen?

 2. Oldtimer

  February 22, 2010, 12:10:53

  Jag kan bara tänka mig hur det kommer att låta när Pontén och kompani frågar sina uppdragsgivare hur de skall göra med dessa upproriska fildelare när inget annat fungerar: “Dräp dem alla. MPAA känner igen de sina.”

 3. HDR-fotografen

  February 22, 2010, 12:38:15

  Bara till att hoppas fler och fler övergår till krypterad fildelning.

 4. Jan-Olof Flink

  February 22, 2010, 13:33:11

  @ZastDerg Nja, det ponten tänkt sig är väl snarare att ändra på lagarna så att företagen MÅSTE lämna ut.. IPRED var helt enkelt inte nog.

  Mvh

  /J-O
  .-= Jan-Olof Flink´s last blog ..Störningsmoment =-.

 5. Jerker Montelius

  February 22, 2010, 14:25:11

  Jag är mer och mer inne på något som Rick har tagit upp på sin blogg några gånger(Jag hittar ingen länk just nu). Hur stoppar vi den den här industrin en gång för alla?
  Jag är inte främmande för sätta in ett helt batteri av åtgärder för att kontra motsvarande försök.
  T.ex om film och skivindustrin kräver att budbärarimmuniteten hävs för teleoperatörer. borde då inte i rimlighetens namn budbärarimmuniteten hävas för filmbolag, skivbolag och förlag?
  Kunde man i domstol hävda att viss musik eller en viss film inspirerat till något brott som mord eller våldtäkt borde väl innebära att man skulle kunna döma filmbolaget och dess företrädare för medhjälp till mord? Anser man att detta är vansinne så är väl kravet på teleoperatörerna än mera så?

  Jerker

 6. Anders Troberg

  February 22, 2010, 15:17:45

  Jag tänkte skriva att jag finner det lite intressant att Pontén, som så gärna vill ha personinformation så att han kan trakassera folk, själv inte står listad i telefonkatalogen.

  Jag gjorde dock en snabbkoll på Eniro, och det verkar att han, efter att jag postat samma kommentar på någon annan blog, faktiskt numera finns listad. Där ser man, det går att få honom att lyssna. Man behöver bara utmana honom.

  Så, jag tycker det är intressant att Pontén inte vågar säga att Warner, IFPI osv är dumma, har fel, och är dinosaurier som borde inse att det är dags att gå och drunka i någon tjärpöl.

 7. A

  February 22, 2010, 16:38:30

  Jag tolkar Ponténs utspel lite annorlunda. Att skicka varningsbrev bara för att vara mjuk i början bör inte innebära något verkligt problem redan idag, man ber bara ISP:erna vidarebefodra mailet under hot om framtida åtgärder.

  Så mina tankar går runt varför man gör detta utspel, och det jag misstänker är att man bl.a. vill tvinga fram ett formellt ansvar för alla förbindelser (eftersom det blir en naturlig konsekvens av att man ska kunna garantera att brevet når någon ansvarig person). Det är mycket möjligt att detta är en strategi för att försöka att gå runt telekompakets krav på “prior” = ägaren har redan fått möjlighet att svara på brevet till den “opartiska” tredjepartsorganisationen.

  Så jag tror det bör angripas i den änden, möjligheten att informera finns i praktiken redan om syftet är att vara mjuk. Eftersom det mycket väl kan vara frågan om att smyga in en HADOPI-myndighet via ändamålsglidning.

 8. Thomas Tvivlaren

  February 23, 2010, 00:45:01

  Manuell trackback:

  Pirataktivism – No. 1: Varumärkesattack
  .-= Thomas Tvivlaren´s last blog ..Pirataktivism – No. 1: Varumärkesattack =-.

 9. Anders Troberg

  February 23, 2010, 13:47:10

  Skickade just in det här svaret på Ponténs blog, men eftersom det troligen blir censurerat där så postar jag det här också, där jag inte blir censurerad lika ofta, eftersom jag är rätt nöjd med texten och mitt förslag till en reciprocitiv lösning, och det skulle vara tråkigt om det försvinner.

  Here goes (och då menar jag inte det på ett miljöpartistiskt sätt):

  Hur avser ni att garantera att ni inte skickar ut brev till oskyldiga?

  Det räcker inte att kontrollera dataflödet för att avgöra en överförings legalitet. Jag kan ladda hem exempelvis en musikskiva, även om den är utgiven under en gammaldags stängd licens, helt lagligt, under vissa omständigheter. Exempel:

  * Jag äger den, men har glömt den i sommarstugan, 100 mil bort, och tankar hem den hellre än att köra 200 mil för att hämta den.
  * Jag äger den, och vill lyssna på den på min musikspelare, men saknar kunskapen för att rippa den till MP3/OGG, och tankar därför hem den färdigrippad.
  * Jag äger den, men hunden har tuggat på skivan. Skivan fungerar inte, men jag har fortfarande rätt till materialet, så jag tankar hem den.
  * Jag äger den, men har tappat bort skivan. Jag har fortfarande rätt till materialet, så jag tankar hem den.
  * Jag äger den, men vill inte slita på originalet eller riskera att det blir stulet, något som tenderar att hända förr eller senare om man lämnar den i bilen (ja, jag bor i Borlänge…). Så, jag tankar hem den och bränner en “slit-och-släng-kopia”.
  * Jag äger den, men den innehåller ett sabotageprogram, tex som Sony’s rootkit som kunde sabba datorer. Jag tankar därför hem en version som är säker att köra.
  * Jag äger den, men den innehåller kopieringsskydd som gör att jag inte kan lyssna på den under Linux (egentligen ett vanligare problem för DVD, men för exemplets skull kan vi anta att problemet förekommer för ljud också). Jag tankar därför hem en version som låter mig lyssna på den på min dator.
  * Jag har köpt film/spel utomlands. Det funkar inte på vårt TV-system, så jag tankar hem en PAL-version.
  * Jag har är inte hemma, och vill komma åt min musik. Jag loggar då på min hemmaserver, och hämtar det jag vill ha från min personliga FTP.

  Hur tänker ni garantera att de som gör sådant, helt lagligt, inte drabbas av utpressningsbreven?

  Rimligt är i alla fall att de som drabbas otillbörligt ska kunna kräva, och få, en kompensation motsvarande det straff de riskerar att få om de skulle blivit fällda (vilket för närvarande tycks vara 30 miljoner och ett år i finkan). Det skulle ge en reciprocitet i systemet, en proportionalitet som ser till att man inte skickar ut sådana brev utan ordentlig bevisgrund.

  Kommentarer och tankar kring detta? Hur har ni tänkt lösa det?

 10. Anders Troberg

  February 23, 2010, 14:57:40

  Förresten, Anna, du har en kommentar till från mig till den här posten som väntar på moderering.

 11. maloki

  March 16, 2010, 19:35:20

  Hej Anna!
  Tack för en intressant frågeställning, Hur långt är ni beredda att gå?
  Den väcker tankar och funderingar, och med den tidiga referensen till Nazister, som ändå var riktad mot pirater så får jag läskiga vibbar.

  Hur långt är de redo att gå, egentligen, för att stoppa fildelning? (insert transgenus fildelning->judar)
  .-= maloki´s last blog ..Debatt, Systerskap & Internationella Kvinnodagen =-.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *