Pages

Categories

Search

 

Dagens Netopia: Dilsa, du borde rösta på Piratpartiet

by
February 25, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Dagens Netopia börjar riktigt trevligt. Dilsa Demirbag-Sten skriver riktigt fint om sitt och sonens stora musikintresse och om hur nätet berikar hennes sons liv. Och hon har ju helt rätt. Internet är otroligt berikande. Och anledningen till att det är så berikande är att det finns så oändligt mycketkultur och information där. Det är just därför det är oroväckande när stora, multinationella företag som tex Sony, Warner, Universal och andra börjar vilja begränsa nätet.

Därför blir jag lite bekymrad när Demirbag-Sten fortsätter så här: “Nätet är inte och bör inte heller vara värderingsfritt. Att illegalt ladda ner musik eller filmer är stöld. Det förstår min elvaåring.” Det är möjligt att Demirbrag-Sten och hennes son tror att det är stöld att kopiera, men det är det faktiskt inte. Det är på sin höjd ett upphovsrättsbrott. Det gäller att hålla reda på vad som är vad. Att gå mot röd gubbe är till exempel inte mord, och så vidare. Dessutom vet jag inte vem som påstått att de vill att nätet ska vara “värderingsfritt”. Det låter som ännu en av desssa hittepå-åsikter man försöker klibba fast på piratrörelsen.

Och sedan kommer nästa slag under bältet:

Kanske är det så att många som ser nätet som en gratismarknad inte hade en vuxen som filtrerade informationen genom ett värderingsnät. Men många vuxna lämnar barnen framför datorn och begränsar sin inblandning till ett gnällande om nätet som asocialt och konstigt. Ett ställningstagande som inte för med sig mycket gott eller skapar kontakt mellan generationer.

Jag tycker det är mycket bra att barn och föräldrar har nära kontakt och kan diskutera saker de ser på tv eller på nätet tillsammans. Jag tycker inte heller det är bra att gnälla och påstå att nätet är “asocialt och konstigt”. Däremot tror jag till att börja med inte att gemene man, kvinna eller pirat ser nätet som en “gratismarknad” oavsett vad våra föräldrar försökt tuta i oss. Jag tror att det är en myt att folk överhuvudtaget ser nätet som en gratismarknad. Man betalar på andra sätt och för olika saker på nätet, men gemene man, kviinna och pirat är generellt villiga att betala för det man tycker om. Upphovsrättsindustrins problem är i det här sammanhanget snarare att de anser att de ska få betalt för allt och inget. Per automatik. Det tycker jag att deras mamma skulle ta ett snack med dem om. Det är nämligen ett mycket dåligt sandlådebeteende.

Sedan slår Demirbag-Sten fast att “Nätet är inte ett parallellt universum.” Nej, nätet är verkligen inget parallellt universum. Nätet är en väl integrerad del av de flestas vardag. Därför bör vi inte heller stifta en massa speciallagar för nätet som om det vore ett parallellt universum. Demirbag-Sten håller naturligtvis inte med: “Nu väntar jag på att våra politiker, jurister, journalister och andra opinionsbildare också ska ta sitt ansvar för att upprätthålla nätet som en värld med samma spelregler som i det vi kallar verkliga världen.” Vänta nu… Det var ju det jag sa. Piratpartiet vill att vi ska ha samma spelregler på nätet som i världen utanför nätet. Det är ju upphovsrättsindustrin som vill att det ska vara andra, speciella regler för nätet. Och för dem…

Och så avslutar Demirbag-Sten med ett riktigt Lassie-ögonblick. Ni vet det där ögonblicket när lilla femåriga Elisabeth Taylor och Lassie springer mot varandra och förenas i en ordentlig omfamning: “Jag och min son behöver samhällets stöd för att tryggt och rättssäkert fortsätta vår upptäcktsresa som tar sin början varje gång vi loggar in.” Inget är så bra för att locka sympati och stöd som barn. Det är därför amerikanska predsidenter pussar barn på löpande band inför valet. Nå, jag ska inte vara sämre.

Dilsa, du kan vara helt lugn. Piratpartiet står för precis det du vill ha. Vi arbetar aktivt för att nätet ska kunna vara en intressant, spännande och givande plats att utforska för både vuxna och barn. Vi kämpar också för att ni ska kunna surfa tryggt tillsammans. Ni ska inte behöva oroa er för utpressningsbrev och gryningsrazzior. Vi accepterar inte att er rättssäkerhet undergrävs av undermålig skärmdumpsbevisning. Vi bygger ett kunskapssamhälle, som inte låter sig förtryckas av privata, ekonomiska intressen. En röst på Piratpartiet är att ta ett steg närmare din och din sons vision om hur nätet bör vara.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Grå

  February 25, 2010, 12:05:46

  Ledsen att leka språkpolis, men vad är en “kviinna” (sic!)? 😛

 2. Thomas Tvivlaren

  February 25, 2010, 12:13:10

  Nu får du sluta med den här briljanta svadan. Blir ju jävs- och misstankar om nepotism med dubbellänkningar… <=== Wordness!
  .-= Thomas Tvivlaren´s last blog ..Links for 2010-02-24 [del.icio.us] =-.

 3. Jan-Olof Flink

  February 25, 2010, 12:46:15

  Vältaligt och bra inlägg (fast det saknas ett mellanslag i första stycket), jag hoppas att Dilsa komer at läsa det.

  Mvh

  /J-O
  .-= Jan-Olof Flink´s last blog ..Le ty det kunde vara värre =-.

 4. Jerker Montelius

  February 25, 2010, 13:13:03

  Anna
  Jag ser Nettopia mer och mer som en “Grå vampyr” inte lika aggressivt som Trollets som angriper sina motståndare utan i stället försöker sprida misstämning och uppgivenhet. Kan man dessutom binda upp sina motståndare i meningslösa debatter så har man nått sitt mål.
  Är det verkligen viktigt att kommentera Netopia vidare?
  Mata inte Trollet brukar man ju säga.

  MVH
  Jerker

 5. Leffe

  February 25, 2010, 13:31:54

  Blir också så trött på att de försöker kalla det stöld. Strategin är antagligen att om det upprepas tillräckligt mycket så tror folk på det.

  Ett bra motargument är att inte i någon endaste rättegång mot fildelare någonsin i hela världen har brottsrubriseringen “stöld” varit en åtalspunkt.

  Då kanske t.om. en 11 åring förstår att det nog inte handlar om stöld, när alltså inte ens de som avskyr fildelare och åtalar dem kallar det för stöld.

 6. Anders Troberg

  February 25, 2010, 13:53:30

  “Dilsa Demirbag-Sten”

  Är du säker på att det inte är en av Badlands Hyenas nom de guerre? Det låter som ett av dem.

  “Ledsen att leka språkpolis, men vad är en “kviinna” (sic!)?”

  En speciellt gnällig kvinna.

  ““Nätet är inte och bör inte heller vara värderingsfritt. Att illegalt ladda ner musik eller filmer är stöld. Det förstår min elvaåring.””

  Hon kanske borde hämta sina fakta från experter, snarare än från en elvaåring. Det finns elvaåringar som tror på tomten också.

  Stöld är stöld och upphovsrättsbrott är upphovsrättsbrott. Punkt.

  Jag fattar inte upphovsrättsförespråkarna. Om de ändå inte bryr sig om vad orden betyder innan de bräker ur sig dem, varför inte välja en brottsrubricering med lite mer laddning? Varför inte klämma till med “anal våldtäkt av tidelagstyp med pedofila inslag på ett förargelseväckande sätt”? De bryr ju sig inte om fakta eller trovärdighet, så varför inte köra patos-argumenten fullt ut?

  “Kanske är det så att många som ser nätet som en gratismarknad inte hade en vuxen som filtrerade informationen genom ett värderingsnät. Men många vuxna lämnar barnen framför datorn och begränsar sin inblandning till ett gnällande om nätet som asocialt och konstigt. Ett ställningstagande som inte för med sig mycket gott eller skapar kontakt mellan generationer.”

  Och jag som är 40? Hur förklarar du att jag ser klarare än vad du gör? Kanske för att jag inte lyssnar på 11-åringar?

  “Jag tror att det är en myt att folk överhuvudtaget ser nätet som en gratismarknad.”

  Korrekt, däremot så anser jag att det var ett enormt misstag att släppa in kommersiella intressen på nätet. De har ställt till en enorm skada utan att bidra med något av vikt.

 7. stroll

  February 25, 2010, 14:09:52

  Tycker du skulle kört metaforen “gå mot röd gubbe är till exempel inte olaga intrång” istället. Känns som det skulle vara lite mer nyanserat, eftersom man verkligen skulle kunna få för sig att kasta in agument att man gör olaga intrång på övergågnsstället (logiken är ungefär lika korkad också). Eller så kan man gå betydligt närmre verkligheten och påpeka att det inte är stöld att lyssna på P3 och inte betala tv-avgiften.
  Man ska inte överdriva med att kasta in mord. Överdrifter i debatter tycker jag är att skjuta sig i foten lite (det var också en tämligen överdriven metafor, men trots allt vedertagen).

 8. PerK

  February 25, 2010, 20:18:41

  Jag gillar dina svar på Netopiainläggen! Jag inbillar mig också att din resonabla ton är precis vad de *inte* vill bemötas med :-)

  Kram/ PerK

 9. jeffer

  February 25, 2010, 21:17:01

  Vi har med en religion att göra.

  Lobbyn viker inte en millimeter – i sak. Precis som 1500-talets jesuiter är man däremot skicklig på att ge sken av lyssnade, mildhet och tålmodigt argumenterande. Många naiva faller för det. Beträffande de som genomskådar den “jesuitiska strategin” finns liksom förr inkvisitionen att tillgripa. Därav den fanatiska betoningen på repressionsåtgärder – man vet att “argumenten” inte håller beträffande de flesta.

  Upphovsrättslobbyisten Per Strömbäck säger: “En rimligare tolkning är att lagstiftaren ser immateriella rättigheter som fundamentala för samhället”

  Om inte detta är religion så finns det inget som kan kallas religion i hela världen.

  Lobbyns upphovsrätt är religion – men samförstånd kräver att upphovsrätten blir sekulär – inser politikerna detta? Eller tänker man satsa på kättarbålen?

 10. Thomas Tvivlaren

  February 25, 2010, 23:59:00

  Manuell trackback:

  Flattr tarvar wordness!
  .-= Thomas Tvivlaren´s last blog ..Flattr tarvar wordness! =-.

 11. Anders Troberg

  February 26, 2010, 06:36:15

  “Upphovsrättslobbyisten Per Strömbäck säger: “En rimligare tolkning är att lagstiftaren ser immateriella rättigheter som fundamentala för samhället””

  Tja, det argumentet skjuter man lätt i sank. Fans det ett samhälle innan det fanns upphovsrätt? Eftersom det fanns så kan inte upphovsrätten vara fundamental för samhället.

  “Eller tänker man satsa på kättarbålen?”

  Just nu verkar de satsa på jihad, i den krigiska bemärkelsen av ordet.

 12. OlofB

  February 26, 2010, 08:17:48

  När det gäller att kalla det stöld kanske några pedagogiska bilder är vad som behövs..? Så att “11-åringarna” förstår. (Egentligen är det inte barnen som har svårt att förstå detta utan de vuxna, tror jag)
  .-= OlofB´s last blog ..Därför måste Henrik Pontén ge sig =-.

 13. steelneck

  February 27, 2010, 14:36:01

  Här är den logiska buggen i hennes resonemang. Om hon anser att det är fel att ladda ned, då kan hon hon inte påstå att nätet berikar hennes sons liv, för hennes son kan inte ta del av något på nätet utan att ladda ned. Man måste få del av information för att kunna ha tagit del av den. Den enda skillnaden mellan ladda-upp/ladda-ned och streaming, är att mottagaren av informationen raderar informationen efter att de tagit del av densamma.

  Vad hon då logiskt förespråkar, är att det skall vara olagligt att _inte_ kasta bort bort information man helt lagligt tagit del av. De enda gångerna jag varit med om något liknande, där information till många människor skall förstöras, har gällt militära inkallningsorder, krigsplaceringar och liknande. Hon föraspråkar alltså att masspublicerad underhållning skall betraktas som militära hemligheter. Ja, hemligheter! Definitionen av en hemlighet är information som inte får spridas vidare.

  Vidare måste hon då helt logiskt anse att mina farföräldrar är brottslingar när de spelar in melodikrysset från radion, eller rippar mpeg-streamen från TVn till videobandspelaren när programmet sänds på olämplig tid.

 14. nef

  March 4, 2010, 11:08:40

  Jag har så här en vecka senare suttit och läst igenom alla 106 kommentarer på den omnämnda Netopia-krönikan. Det var väldigt roande att se upphovsrättsturfaren “sten” utföra krumbukt efter krumbukt varvat med saltomortaler och lappkast i sina försök att svara på de enkla frågor han fick från “tor” och “rob”.

  Fast det som fick mina smilband att tänjas till gränsen var nog att han svarade på din pingback där på Netopia istället för att komma hit och kommentera. 😀
  .-= nef´s last blog ..dödstrött–inte död =-.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *