Pages

Categories

Search

 

Integritet! Kultur! Kunskap!

by
March 4, 2010
Integritet, Politik
28 Comments

Jag har funderat på Piratpartiets paroll “Delad kultur, fri kunskap och ett skyddat privatliv” ett tag. Det är fina saker som jag naturligtvis ställer mig bakom, men jag tycker att själva parollen är i behov av en uppdatering. Efter diverse klurande har jag kommit fram till ett nytt förslag som jag tycker fär tydligare och bättre. Jag har testat det på en massa pirater som, hör och häpna, verkar tycka detsamma. Nu tänker jag testa mitt förslag på er. Här kommer det:

Integritet! Kultur! Kunskap!

Smaka på det. Hur känns det? Jag tycker om det. Det är de tre saker Piratpartiet representerar för mig. Det är tre positiva och bra saker som jag gillar och jobbar för. Man kan dessutom diskutera optimistiskt och framåt från de här tre orden. De beskriver kort och koncist vad vi är för, inte vad vi är emot. Det är ett extra plus.

Piratpartiet bygger integritetsamhället: Integriteten är viktig. För mig och många andra pirater är den till och med det allra viktigaste. Medborgarnas rätt till personlig integritet och ett skyddat privatliv är en grundförutsättning för ett väl fungerande demokratiskt samhälle. Vanliga, hederliga medborgare ska inte per automatik behandlas som brottslingar i sin vardag.

Piratpartiet bygger kultursamhället: Pirater älskar kultur. Det är därför vi vill dela med oss till andra av den. Det är också därför som vi vill skapa så goda förutsättningar som möjligt för ett rikt, brett och blomstrande kulturlandskap. Det gör man genom att inte stödja en industri som skor sig på kreatörers bekostnad, utan genom att hjälpa kreatörer in i den nya tidens kulturlandskap.

Piratpartiet bygger kunskapssamhället: Internet är den största utjämnaren någonsin. Aldrig tidigare har så många människor världen runt haft tillgång till så mycket kunskap. Därför är det viktigt att bevara internet fritt och öppet. Det är också viktigt att avskaffa det patentsystem som låser in kunskap som borde tillhöra hela mänskligheten.

Så, vad tycks? Hissa eller dissa. Just nu sitter Rick bredvid mig på tåget och fyller orden med det de betyder för honom. Gör det du också. Blogga och tala om vad de här orden betyder för just dig!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


28 Responses

 1. mathias

  March 4, 2010, 21:33:11

  Orden i sig är det ju inget fel på – tvärtom utgör de ju ett riktigt kärnfullt statement. Får dock lite Liberté Fraternité Egalité-vibbar av det. Vet inte om det är positivt eller negativt. Kanske det är positivt. Vad tycker du själv? Är det något du tänkt på när du skickrat ihop parollen?
  .-= mathias´s last blog ..00mathias: @lindaliljestrom yeah but you’re corky, so it suits you. No, just kidding. In that case I’d be just as corky. Which I of course am 😀 =-.

 2. Hans J

  March 4, 2010, 21:35:50

  Det är samma som den vi har:
  “Delad kultur, fri kunskap och ett skyddat privatliv”

  Det kan vara så att det är lättare för mig att minnas “IKK” än den vi har. Men det skulle vara enda skillnaden.

 3. Gustav Wetter

  March 4, 2010, 21:36:10

  De där tre fraserna kommer jag med största sannolikhet kopiera till de improviserade bootleg-foldrar jag planerar att tapetsera stan med. Stabilt!

 4. Anna Troberg

  March 4, 2010, 21:42:22

  Mathias: Nej, jag tänkte faktiskt inte på det, men det är ju i och för sig ingen dum förebild. Jag tänkte mest att det skulle vara kortare, lättare att minnas och att integriteten borde komma först.

  HansJ: Ja, innebörden är ju den samma. Vi har ju den politik vi har och den måste ju speglas i vår paroll. Däremot tycker jag att den här är snärtigare och det är bra att integriteten hamnar först och blir extra tydlig.

  Gustav: Kopiera på bara! Sånt gillar jag!

 5. Christer

  March 4, 2010, 21:45:08

  Tja, jag tycker båda är bra.

  Frågan är dock om Svenne Banan som blivit matad med EMIs, Sonys, Universals och Warners lögner om pirater och vad pirater står för fattar ett smack när han ser en slogan som “Integritet! Kultur! Kunskap!”?

  Det kanske han gör. Tänkte bara väcka tanken.
  .-= Christer´s last blog ..ACTA is NOT a trade agreement =-.

 6. dissiminator

  March 4, 2010, 21:57:36

  Gillar det, god vidareutveckling. Bra och kärnfullare än den gamla meningen. Rule of Three är en kraftfull meter – finns i mångt fler exempel än bara Frankrikes (gamla?) slagord.

 7. Jerker Wågberg

  March 4, 2010, 22:09:01

  Bra förslag!

  När jag sitter här hemma och propagerar högt för mig själv, tycker jag dock att ordningen känns en aning fel. Om jag försöker att inte blanda in vad orden betyder och att de därigenom kanske borde ha en viss ordning, utan bara tänker på hur lätt det är att säga och hur kraftfullt det låter, så föredrar jag:

  Kultur! Kunskap! Integritet!

  Prova själv! Elda upp dig lite grand och säg högt:

  Piratpartiet står för tre saker: Kultur! Kunskap! Integritet!

  Den ursprungliga ordningen känns lite rumphuggen. Det blir en mera definitiv final med integritet på slutet.

  Tycker jag…

 8. Bengt Jonsson

  March 4, 2010, 22:23:06

  Jag brukar visserligen hävda att immateriella saker inte kan slitas ut. Men ord kan faktiskt bli utnötta. Speciellt om det är lite abstrakta ord som människor i allmänhet har lite svårt att ta till sig, känna sig hemma med, “internalisera” med ett fint ord.

  Om man använder sådana ord lite för ofta blir resultatet till slut att “man” och också “Svenne Banan” ruttnar på dem. Att de slår tillbaka.

  Jag tror att “integritet” är ett sådant ord som är på gränsen till att väcka lika mycket negativa känslor som positiva. Därför tycker jag att vi skall ransonera det ordet lite. I alla fall inte använda det som mantra-ord.

  Kultur har lite samma vibbar, och det i och för sig sen långt före PP. FRI kultur, (inte fri som i fri öl!) är mycket mera slitstarkt. Fri är ett bra-ord vi måste behålla, tycker jag.

 9. Hans J

  March 4, 2010, 22:32:25

  Jag är nog rätt bekväm med vilken ordning som!

  Jag kan nog elda upp mig med flera olika slogans! Jag blir så förbannad från början så exakt ord eller ordningsföljd spelar ingen större roll…

  Jag menade kanske att “Delad kultur, fri kunskap och ett skyddat privatliv” låter seriöst och mer lågmält…

  Integriteten kommer definitivt först och det är knöligt att få fram det i vår befintliga slogan. Jag har själv alltid svårt att minnas de tre hörnpelarna. Det är som om Kultur och Kunskap skulle vara samma sak. Det kan lätt bli “Fri Kultur” och “Delad Kunskap” istället. Jag brukar tycka att det är roligt för mig själv. Men vi behöver nog smaka på olika sätt att få fram vårt budskap. Varför inte köra båda parallellt ett tag så ser man vad som händer?

 10. infallsvinkel

  March 4, 2010, 22:55:57

  Jag tycker att det är mycket bra!

  Dock är jag vansinnigt trött på allt tjat om att det skulle finnas kunskap på Internet.

  Vår kunskapssyn inom (pp) verkar ligga kvar på 1950-talets nivå, om vi inte ens kan skilja mellan kunskap och information.
  .-= infallsvinkel´s last blog ..Om mobboffret Kristina och datalagringsdirektivet =-.

 11. Leffe

  March 4, 2010, 23:08:13

  Personligen gillar jag inte när orden integritet och kultur används för nära varandra. Sony och deras megafoner har matat Svenne banan med lögnen att den enda anledningen PP är integritetskramare är för att de vill hålla på med illegal fildelning ostört.

  Med andra ord: dels missförstås alltså vad PP vill med kulturen och dels missförstås motiven bakom integritetssträvandet så fort de två orden kommer i kontakt med varandra.

  Men kanske inte så mycket att göra åt, vet inte riktigt hur man ska komma runt det. Kanske är bättre att fortsätta och ta tillbaka ordens betydelse och därmed bryta den falska associationen.
  Alternativet är att välja synonymer som inte fått denna fula prägling.

  Men är det verkligen kultur det handlar om egentligen?
  Handlar det kanske snarare om fri information?
  Må så vara om informationen är musik, film, vetenskapliga artiklar, ….
  Personligen förstår jag mig inte riktigt på hela kulturbegreppet utan tycker en generalisering är lite mer på sin plats, dvs att har någon sålt något till mig är det mitt och inte deras längre och dom har ingen rätt att lägga sig i om jag kopierar, ger eller säljer den vidare, alternativt torkar mig i arslet med den oavsett om det var en plastbit med “kultur” eller något helt annat som t.ex. toalettpapper.

  Avskaffande av alltför krystade artificiella immateriella äganden är kärnan. Av detta följer naturligt ställningstagandet i patentfrågan. (och ännu starkare aversion mot mjukvaru och metodpatent för min del)

  Personligen skulle jag definitivt vilja klämma in rättsäkerhet någonstans också. Faller väl halvt in under integriteten men det är ju faktiskt en skillnad, och om jag förstått saken rätt så står ju även rättsäkerhet väldigt högt på agendan?
  Rätten att inte bli övervakad på godtyckliga grunder faller under integritet medans t.ex. införskaffandet av en författningsdomstol som stoppar köpta politiker från att införa styggelser i lagen faller under rättsäkerhet.

  Ja svårt när många områden tangerar och överlappar varandra.

  Bara lite spontant ej genomtänkta reflektioner… kanske inte så värdefulla i precis detta context, men kanske någon annanstans. :)

 12. Steef

  March 4, 2010, 23:14:30

  Tycker inte att det är bra… snarare fantastiskt!
  Speciellt i jämförelse med den nuvarande, som knappt kan gå under “paroll”. Orden är de rätta och, framför allt, förstärker formen PPs själva väsen. Inte så mycket att fundera på, i mina öron! (eller klart det är, men ni förstår… :)

  Och jag gillar Annas ordning bättre än Jerkers.

 13. Leffe

  March 4, 2010, 23:34:08

  …utvecklar lite att när du säljer mjukvara idag säljer du faktiskt inte mjukvaran utan en tjänst. (det är så du även formellt registrerar din verksamhet! Dvs du säljer _inte_ varor utan tjänster)

  Tjänsten är alltså rättigheten att använda mjukvaran under en jäkla massa och ofta absurda vilkor som ingen orkar sätta sig in i, utan de flesta tror de köpt mjukvaran. Den (och eventuell plastbit) har de egentligen faktiskt fått gratis och endast rättigheterna är köpta.

  Mistänker att detsamma gäller kultur i form av musik och filmer.

  …och detsamma gäller antagligen på nätet, du betalar inte för att ladda ned något på en site, du betalar för att på deras obegripligt långa villkor få använda det du laddar ned.

  Detta är alltså handel med extremt immateriella artificiella ogreppbara värden (“rättigheter”) som egentligen inte kan ägas, och därför fallerar affärsmodellen nu.

  …och nu är jag helt ute och cyklar utanför ämnet i denna tråd.

  Förlåt.

 14. Calandrella

  March 4, 2010, 23:40:27

  Hmm… För mycket fokus på kultur och kunskap, och för lite på medborgerliga och mänskliga rättigheter (som enligt min mening är det viktigaste); detta gäller naturligtvis vår gamla paroll också, och din är bättre då den är mycket mer slagkraftig, :-)
  .-= Calandrella´s last blog ..Datalagringen kränker mänsklig rättighet – vi måste ej införa det =-.

 15. Jerker Montelius

  March 4, 2010, 23:58:13

  Nja, Jag är inte helt övertygad.

  Att reducera partiets slogan till tre ord innebär också att vi förlorar i tydlighet.

  Kultur? Innebär det att vi vill ha fler statssubventionerade filmer?
  Kunskap? Skall vi satsa på att få fram fler patent?
  Integretet? För vem då? Staten? Kyrkan? Företaget?

  Jerker

 16. Anders Troberg

  March 5, 2010, 07:03:38

  Jag skulle gärna vilja ha med transparent myndighetsutövande också poå något sätt. Kanske som “Öppenhet”? Det skulle ju dessutom associera till öppna licenser och sånt.

 17. Tobbe

  March 5, 2010, 08:19:38

  Jag vet inte. En av de saker jag gillat med piratpartiet är att man debatterat i sak på en väldigt konkret nivå, och inte utgått ifrån att mottagarna är idioter. Hela den här slogangrejen och korta klatschiga positiva budskap är precis vad gammelpartierna hållit på med sedan anno dazumal. Snart sitter vi där med affischer: “Det här är Rick”, “Alla ska med”. Jag är så jävla trött på det att jag kan spy. Jag gillar det lite taffliga, amatörmässiga och inte så mediasmarta. Trist om piratpartiet ska börja halka in på proffspolitikerspåret redan nu, jag hade trott att det skulle dröjt åtminstone en bit in i den första mandatperioden innan fördumningen började på allvar.

 18. sned

  March 5, 2010, 11:35:58

  +1 Tobbe

 19. Anders Troberg

  March 5, 2010, 12:21:59

  Tobbe: Det ena utesluter inte det andra. Vi behöver en “dörröppnare”, något som får folk att börja fundera “Vad är det där för några?” och söka mer information.

  Det har varit ett antal större skandaler som vi borde ha dragit anhängare på, men de har inte avspeglat sig i våra medlemssiffror. Jag tror att det beror på att vår kärna av anhängare i den tekniska sektorn är uttömd. Vi har vunnit de som finns att vinna där. Visst, det kommer att drälla in någon enstaka, men så länge vi inte aktivt arbetar för att nå ut till andra grupper så kommer vi inte att se några fler medlemstillströmningar i stil med de i samband med FRA-lagen och TPB-spektaklen.

  Vi måste helt enkelt, på ett slagkraftigt sätt få “vanligt folk” att förstå veilka vi är, och hur våra frågor påverkar deras liv. Jag tror också att vi kan få mycket folk om vi gör detta. Titta tex på invandrarna, som de andra partierna bara använder som hackkycklingar för att dra lite röster från SD. Våra frågor är något som folk som flytt från diktaturer kan relatera till, och det är en grupp som vi med medvetna satsningar skulle kunna nå ut till, men det är inte något som sker automatiskt. Det måste genomföras målmedvetna aktiviteter.

 20. Lars-Erick F

  March 5, 2010, 14:41:05

  Slagord kan vara bra dörröppnare. Men de säger inte allt. I vart
  fall oftast inte. Jag vet inte vad jag ska tycka om IKK. Det är helt rätt att pp inte kommer längre om bara datatekniker ska vara målgruppen.
  Däremot bör era huvudprinciper locka fler, och där håller jag med Calandrella.
  Integritetsbegreppet börjar så sakta bli utvecklat. Det är dessutom nära besläktat med begreppen medborgarrätt och mänskliga rättigheter, rättssäkerhet. Ser där också kopplingen till kraven på författningsdomstol – och det “paradoxala” i att piraterna vill se mera laglydnad, dvs håller på grundlagen (i vart fall Regeringsformen) mer än andra partier och jurister!

  (Jfr gärna Zarembas tes att det är grundlagen som gör oss till svenskar! Se länk på bl a min blogg.)

  Däremot anser jag att “kultur” och “kunskap” i pp:s tappning är mycket mindre klara betr innehåll, och i den mån de utvecklats är det utifrån en lätt teknisk vinkel, möjligen beroende på den hittillsvarande målgruppen.

  Betr IKK, när slagordet förklaras känns det förstås bättre. Men hur ofta får ni den chansen?
  .-= Lars-Erick F´s last blog ..Gästtyckare H Lindblad om FRA, polisen och integritet =-.

 21. Caspian Rehbinder

  March 5, 2010, 17:11:40

  Jag skrev ett inlägg under samma rubrik. Läs gärna:
  Integritet! Kultur! Kunskap!
  .-= Caspian Rehbinder´s last blog ..Ibland undrar man hur de tänker =-.

 22. Christian Engström (PP)

  March 6, 2010, 15:49:56

  Jag tycker det är en briljant slogan. Jättebra!
  .-= Christian Engström (PP)´s last blog ..New major ACTA leak =-.

 23. Thomas Tvivlaren

  March 7, 2010, 19:11:52

  Manuell trackback:

  Detaljkunskap om transaktioner önskas
  .-= Thomas Tvivlaren´s last blog ..Detaljkunskap om transaktioner önskas =-.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *